Liiga-kierros: Tiistai-illan huumaa kuuden ottelun kattauksella − Helmenä kärkikamppailu Jukurit−Ilves

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Illallinen on katettu kovilla peleillä ja tärkeitä pisteitä on jaossa. Liigan kärkikampailun lisäksi isoja pisteitä on jaossa Lahdessa. Helsingissä ja Oulussa on myös tarjolla jännitystä koko rahan edestä.

Seuraa Heitä

Jasper Patrikainen #70 | Pelicans

Maalivahti

On lahtelaisten kakkosmaalivahti, mutta nollapelin jälkeen Helsingissä ansaitsisi jatkaa maalilla.

Nick Baptiste #73 | Köln

Laitahyökkääjä

Kanadalaishyökkääjä iski lauantaisessa nousussa KooKoota vastaan kaksi maalia, ja tällä kaudella maaleja on syntynyt jo 15. Ilves tarvitsee huippuvireiseltä laiturilta tulosta myös tiistaina.

Alexander Ruuttu #82 | Ässät

Keskushyökkääjä

Ruuttu on iskenyt viimeiseen kymmeneen otteluun maukkaat tehot 4+4, ja tämä kolmoskentässä.

Lahdessa taistellaan samoista sijoista

Keskikastin joukkueet kamppailevat Lahdessa elintilasta ja varsin kirjaimellisesti asetelmista pudotuspeleissä.

Pelicansilla on sarjataulukossa kaksi pistettä enemmän, mutta KooKoolla on yksi ottelu vähemmän pelattuna. Kun otetaan mukaan vielä kummankin ottelukohtainen pistekeskiarvo 1,52 ja 1,51, voidaan todeta lähtökohdat keskinäiseen koitokseen tasaisiksi.

Joukkueiden neljä aikaisempaa kohtaamista ovat kaikki päättyneet kotivoittoihin, tämä lähtökohta suo lahtelaisille pienen edun koitokseen.

Kotijoukkueen tehokas tšekkihyökkääjä Jiří Smejkal on maajoukkueensa mukana Pekingissä, joten joukkueen tehot ovat entistä enemmän ykköskentän varassa. Joukkue kuitenkin voitti edellisessä ottelussaan HIFK:n Helsingissä 1−0, eikä voitto irronnut pelkästään puolustamalla. Pelicans on heikomman jakson jälkeen löytänyt tasapainoa pelaamiseensa.

Vierasjoukkue pääsi pelaamaan vuoden ensimmäiset ottelunsa vasta tammikuun lopulla, joten kuukauden pakkotauon jälkeen paras vire on vasta löytymässä. Runsaaseen viikkoon neljä ottelua ahkeroinut KooKoo nappasi kuitenkin näistä peleistä seitsemän pistettä, joten suunta on oikea kohti kevättä.

Helsingissä ei jarrutella

Runkosarjan kärkikahinoissa viihtynyt HIFK on hävinnyt kolme ottelua putkeen ja kaipaa kipeästi kurssin muutosta. HPK hönkii helsinkiläisten niskaan kuuden pisteen päässä ja kaksi ottelua vähemmin pelanneena.

HIFK pystyy niin puolustamaan omaa maalia kuin lähtemään tarvittaessa maalintekokilpailuun. Joukkueessa on taitoa ja kovuutta, ja siksi sen pelit ovat viihdyttäviä. Kylään saapuva HPK on päävalmentajavaihdon jälkeen hankkinut maineen työteliäänä ja taistelevana joukkueena. Tämä tietää sitä, ettei kaukalossa saa tiistai-iltana mitään ilmaiseksi.

Kotijoukkue on pelannut selkeästi vähemmän pelejä tämän vuoden puolella, joten helsinkiläisten peli terävöityy sitä mukaa, kun niitä tulee alle lisää. Tiistaina juuri vavha pelirutiini voi nousta siksi ratkaisevaksi tekijäksi, jonka seurauksena pisteet lähtevät HPK:n mukana Hämeenlinnaan.

Jarno Pikkaraisen loihtiman uuden ilmeen myötä HPK on suoritusvarma ryhmä: hämeenlinnalaiset ovat raapineet pisteitä kuudesta perättäisestä ottelusta, ja lauantain jatkoaikatappion jälkeen on syytä huomioida, ettei HPK ole hävinnyt kahta perättäistä ottelua lokakuun lopun jälkeen.

Helsingissä on luvassa myös herkkupala erikoistilanteiden ystäville, sillä kaukalossa toisensa kohtaavat Liigan toiseksi paras ylivoima (HIFK 25,9%) ja paras alivoima HPK 89,8%).

Ilves pyrkii venyttämään hurjaa pisteputkeaan kärkikamppailussa

Mikkelissä nähdääntodellinen kärkikamppailu, kun sarjakärki Ilves saapuu Jukureiden vieraaksi. Ilves pyrkii venyttämään ottelussa pisteputkensa jo 15 ottelun mittaiseksi.

Kotijoukkue Jukurit lähtee otteluun Ilveksen tapaan hyvässä vireessä. Isännillä on takanaan kolme perättäistä voittoa, kun Lukko, TPS ja Sport ovat joutuneet taipumaan mikkeliläisten käsittelyssä. Muun muassa Lukkoa vastaan pelattu ottelu oli joukkueelle suuri onnistuminen, sillä Jukurit katkaisi samalla Lukon 12 ottelun mittaisen voittoputken.

Viimeisimmässä ottelussaan Jukurit kaatoi kotonaan Sportin tasaisessa väännössä. Vaikka Sport vei ottelun laukaukset vahvasti nimiinsä, Jukurit onnistui kampeamaan voiton joukkueen kapteenin Petrus Palmun osumalla jatkoajan jälkeen.

Jukureiden maalivahti Oskari Salminen on ollut läpi kauden suuressa roolissa, ja lauantain voitossa torjuntoja kertyi lopulta 31 kappaletta. 22-vuotiaan maalivahdin merkityksestä joukkueelleen kertoo se, että Salminen on pelannut kaikista Liigan maalivahdeista eniten tällä kaudella. Salminen on pelannut jo 42 ottelua, ja vain kahdessa ottelussa hän on ollut poissa maalin suulta.

Vierasjoukkue Ilves puolestaan lähtee tiistai-iltaan Liigan kärkipaikalta. Hurjavireisen ryhmän pisteputki on venynyt 14 ottelun mittaiseksi, kun Ilves on jäänyt viimeksi pisteittä 11. joulukuuta Hämeenlinnassa HPK:n vieraana. Tuolloin tupsukorvat kärsivät tappion murskalukemin 1−5 . Mikäli Ilves onnistuu tiistaina voittamaan, sen pisteputki venyisi jo historiallisiin lukemiin, sillä samalla syntyisi seuraennätys. 

Ilveksen viimeiset kolme ottelua ovat olleet äärimmäisen tasaisia, sillä kaikissa kolmessa ratkaisua on jouduttu hakemaan jatkoajalta tai voittomaalikilpailusta. Viimeisimmässä ottelussaan Ilves kampesi itsensä KooKoon isäntänä 1−3 -tappioasemasta pisteille voittomaalikilpailun jälkeen.

Vierasjoukkueesta maininnan arvoinen pelaaja on kanadalaishyökkääjä Nick Baptiste, joka tehtaili Ilveksen lauantaisessa kirissä kaksi maalia. Kokonaisuudessaan Baptisten kausi on ollut tehokas, sillä tähän asti hyökkääjän lavasta on syntynyt jo 15 maalia.

Kotijoukkueen pistemetsästys jatkuu

Kotijoukkue KalPalle jokainen piste on tällä hetkellä tärkeä, kun se taistelee viimeisistä paikoista kevään pudotuspeleihin.

KalPa on kerännyt hyvin pisteitä viime peleissä ja se lähtee kamppailuun ennakkosuosikkina. Vierailija Ässille taas pudotuspelit ovat karanneet tämän kauden osalta liian kauas, joten joukkueen panoksena on enää ammattiylpeys.

Lauantaina Turussa KalPa oli pahasti alakynnessä pitkään, mutta kampesi itsensä kuitenkin jatkoajalle. Maanantaina kotijäällä kaatui SaiPa 4−2.

Ässistä nousee esiin erityisesti kolmoskenttä ja Alexander Ruuttu. Kymmeneen viime otteluun tehot 4+4 kertovat, että tulitukea tulee myös kärkikenttien takaa. Seitsemän tehtyä maalia Lahdessa on vankka näyttö siitä, ettei paineista vapautuneiden porilaisten hyökkäyspeliä kannata aliarvioida, vaikka viime pelissä Lukkoa vastaan Ässät jäi maaleitta.

Mikäli Ässät häviää ottelun, menettää se samalla myös matemaattisen mahdollisuuden runkosarjan voittoon. Porissa pitää siis etsiä iloa pienemmistä onnistumisista.

Repaleinen Kärpät hakee avausvoittoa Lukosta

Kärppien jokaiseen otteluun muuttuva kokoonpano saa haasteen Lukolta, joka hävisi kaksi ottelua hurjan voittoputkensa jälkeen.

Suurin kysymys ennen ottelua kuuluu, minkälaisen kokoonpanon kotijoukkue luisteluttaa jäälle, sillä viikonlopun vieraskiertueella se oli hyvin repaleinen ja lainapelaajien kyllästämä. Jos joukkueen pelaavasta kokoonpanosta puuttuu yli kymmenen vakimiestä, tilanne on kaukana ihanteellisesta.

Ehjemmällä miehistöllä etenevä kovavireinen Lukko on aiheellisesti ottelun ennakkosuosikki. Tätä korostaa sekin, että Lukko on voittanut kaikki kolme tämän kauden aikaisempaa kohtaamista.

Vieraiden kovasta lennosta kertoo se, että tovi sitten Rauman Lukko teki uuden seuraennätyksen 12 peräkkäisellä voitolla. Lisäksi Sebastian Revon 10+1 ja Anrei Hakulisen 1+8 kymmeneen viime peliin kertovat, että tehoja tulee ykköskentän takaakin.

Kärppien maalivahdin on siis pelattava loisto-ottelu ja hänen edessään viisikoiden on puolustettava nöyrästi ja tiiviisti, jotta pisteitä jäisi Ouluun.

Koko kauden mittakaavassa Kärpät on tehnyt Liigassa toiseksi eniten maaleja ja ylivoimatehokkuus on Liigan parasta (29,9%), joten vajaamiehisenäkin oululaiset pystyvät haastamaan vieraansa hyökkäyssuuntaan. Lukko ei jää kuitenkaan pekkaa pahemmaksi, sillä raumalaisten viimeisten kymmenen ottelun ylivoimatehokkuus on ollut peräti 42,8% ja alivoimatehokkuus vielä kovempaa luokkaa (93,1%).

Tampereen pikauusinnassa vain yksi suosikki

Jo sarjan kolmanneksi noussut Tappara pelaa peräkkäisinä päivinä JYPiä vastaan. Jyväskyläläiset käyvät omaa kamppailuaan sarjataulukon tyvessä.

Tiistain kierroksella nähdään pikauusinta kahden sarjataulukon eri päätyihin ajautuneen joukkueen välillä. Kotijoukkue Tappara on yksi sarjan kuumimmista joukkueista jo pitkään, kun taas JYPin runkosarjasta on muodostunut kärsimysten tie.

Tappara vietti liki kaksi viikkoa taukoa koronakaranteenin takia, mutta joukkueen kova vire ei laimentunut pelaamattomuuteen. Joukkue palasi tositoimiin voittamalla CHL-välierän RB Müncheniä vastaan, minkä jälkeen joukkue on voittanut kolme ottelua ja hävinnyt kertaalleen Vaasassa.

Tapparan kevättalven positiiivisesta vireestä kielii muun muassa se, että alkukauden talviunta nukkunut Charles Bertrand vaikuttaa vihdoin heränneen. Viimeiseen viiteen Liiga-otteluun maalintekotaidoillaan mainetta kerryttänyt ranskalainen on takonut tehot 2+3. Tätä ennen Bertrand oli tehnyt 33 ottelussa tehot 3+3.

Joukkueet kohtasivat maanantaina ja Tappara tarjoili vankan esityksen, JYPille jäi väistämättä kakkosviulun soittajan rooli. Nollapeli ja neljä tehtyä maalia vieraskentällä on aina kova suoritus Liiga-ottelussa.

Kotijoukkueen ilon aiheeksi jäi lähinnä se, että hallille sai jälleen ottaa yleisöä. Vaikka JYP jäi kotijäällä maaleitta, yrityksen puutteesta sitä ei sovi moittia. Työteliäs asenne piti ottelun tasaisena toiseen erään saakka, kunnes vierasjoukkue teki kolme maalia.

Reipas asenne paikkaa pitkälti joukkueen huolia koronatartuntojen ja kausiflunssan osalta. Puutteita on paikattu lainaamalla pelaajia niin Mestiksestä kuin A-junioreistakin.

Illan ottelussa on vain yksi ennakkosuosikki. Tilastotkin puoltavat kotivoittoa, sillä tamperelainen joukkue on voittanut kaikki 13 uudella areenalla pelattua Liiga-ottelua. Hakametsän ennätys oli 19 ottelua kaudelta 2007–08.

Mikäli JYP jää ottelussa pisteittä, menettää se samalla myös matemaattisen mahdollisuuden runkosarjan voittoon.