Liiga-kierros: Kärppäpakit Niemelä ja Rindell tulikuumina Lukon kaatoon – Ässien ja JYPin kaudet kuilun partaalla

LIIGA / Kierrosennakko
Lauantaina pelataan Liigaa täyden kierroksen voimalla. Ehkäpä mielenkiintoisimmassa ottelussa Kärpät isännöi tuskastelevaa hallitsevaa mestaria. Sarjan hännille jumittuneilla Ässillä ja JYPillä alkaa olla kriittiset ajat käsillä pudotuspeliviivan karkaamisen kanssa.

Seuraa Heitä

Axel Rindell #61 | AHL

Puolustaja

Mikkelistä Ouluun muuttanut Rindell on aloittanut kärppäuransa hurjalla pistetahdilla, kun neljän ottelun jälkeen kasassa on kahdeksan tehopistettä.

Connor LaCouvee #40 |

Maalivahti

KalPan kanadalaisvahvistus on aloittanut heti vakuuttavasti kahdella nollapelillä ja nostanut KalPan kurssin ylöspäin.

Aleks Haatanen #67 | Pelicans

Laitahyökkääjä

Nuori hyökkääjä nousi Pelicansin kovaan ykkösketjuun tšekkitähtien rinnalle, joten tulosta odotetaan.

Tehopakit hallitsevan mestarin kiusana

Tällä viikolla runsaasti matkustaneelle Lukolle ei ole luvassa helpotusta tuskan keskellä, kun vastaan asettuu Kärpät ja huiman tehokkaat puolustajat.

Kärpät on palannut maaottelutauolta vakuuttavasti tositoimiin, kun viikon avannut vieraskiertue Vaasasta ja Jyväskylästä tuotti täydet kuusi pistettä. Torstaina Kärpät osoitti huimaa tehokkuutta, kun se murskasi JYPin peräti 10–1.

Kärppien vahvan alkukauden tukipilarina on ollut erinomaisesti hyökkäyssuuntaan toiminut puolustus. Tätä osastoa on johtanut Topi Niemelä, joka on noussut peräti jaetulle kärkipaikalle koko Liigan pistepörssissä. Myös Jukureista saapunut Axel Rindell on ollut loistovahvistus, kun neljä ensimmäistä ottelua Kärpissä on tuottanut peräti kahdeksan tehopistettä.

Hallitsevan mestarin Lukon syksy on ollut Liigan puolella takkuinen, ja Ouluun joukkue saapuu neljän ottelun tappioputkessa. Toisaalta pientä iloa alkuviikolla toi CHL-pudotuspeliavauksen voitto Bolzanossa.

Tässä ottelussa lepoetu on Kärppien puolella, kun Lukko pelasi edellisenä päivänä Kuopiossa. Lisäksi pitkä pelireissu Italiaan lisännee rasitusta entisestään. KalPaa vastaan Lukko oli tiukasti kiinni voitossa, mutta maalit jäivät kokonaan tekemättä. Ilonaihe oli puolestaan se, että Lassi Lehtinen pelasi pitkästä aikaa hyvän ottelun.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

18.08
Luleå - Kärpät
11.08
Kärpät - KalPa

Lukko

18.08
Lukko - HC Davos
05.08
Lukko - Ässät
1 - 1
05.08
TUTO - Lukko
0 - 1
05.08
Lukko - TPS
2 - 3

SaiPa ja HIFK hakevat paluuta voittokantaan

SaiPa ja HIFK kohtaavat tänään ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Illasta on helppo hakea asetelmia myös jatkoon, sillä joukkueet ovat uudemman kerran vastakkain ensi keskiviikkona Helsingissä.

SaiPa saa viikon kolmanteen otteluunsa vastaansa lähes koko viikon huilanneen HIFK:n. Isännät lähtevät lauantai-iltaan kahden ottelun tappioputkessa, sillä viikon aiemmissa otteluissa KalPa ja Pelicans ovat vieneet täydet pistepotit nimiinsä.

Viikon otteluissa SaiPan otteet ovat olleet vaihtelevia ja siinä missä keskiviikkona joukkue oli täysi vastaantulija, oli torstain ottelu huomattavasti parempi esitys.

Maajoukkueen matkassa viime viikolla olleet Niclas Westerholm ja Ville Petman ovat tärkeä osa SaiPan pelaamista. Petman pitää edelleen hallussaan joukkueen sisäisen pistepörssin kärkipaikkaa tehoin 9+9=18 ja Westerholm tarjoaa joukkueelleen illasta toiseen varmaotteista suorittamista tolppien välissä. Sergei Monahov pääsi viimein maalinteon makuun Liigassa ja Nick Halloran on pystynyt ylläpitämään vahvaa alkuaan.

HIFK pelasi viimeksi maanantaina, jolloin KooKoo kävi hakemassa pisteet mukaansa Helsingistä. Joukkue loi maanantain ottelussa lukuisia maalintekopaikkoja, mutta KooKoo veti pidemmän korren jatkuvasti.

HIFK koki maanantaina myös kolauksen loukkaantumisen muodossa, sillä Alex Broadhurst jätti ottelun kesken ja on sivussa noin kolmen viikon ajan. Broadhurst on joukkueen paras pistemies, mutta hänen takanaan on jopa kuusi pelaajaa, jotka ovat saavuttaneet alkukauden aikana vähintään 14 tehopistettä.

Lappeenrannan lauantai-iltaan saapuu sisuuntunut helsinkiläisryhmä ja joukkue on tällä viikolla myös vahvistanut puolustustaan. Alkukauden Bratislava Capitalsissa muun muassa SaiPan Marc-Olivier Royn kanssa pelannut kanadalaispuolustaja Sam Jardine on liittynyt mukaan HIFK:n riveihin ja hänen ensiesiintymisensä voidaan nähdä Lappeenrannassa.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

18.08
SaiPa - JYP
05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
TPS - SaiPa
0 - 0
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2

HIFK

18.08
Rögle - HIFK
11.08
HIFK - TPS
10.08
HIFK - Jukurit

Kotkapaitojen maalihana täydellisesti tukossa

Sportin ja Tapparan kohtaamisesta on odotettavissa vähämaalinen. Kotijoukkueen pitäisi saada pikaisesti onnistumisia maalien muodossa tai muuten sarjasijoitus löytyy pian pudotuspeliviivan alapuolelta.

Pirteän alkunsa jälkeen Sportin suoritustaso on painunut rajusti alaspäin. Viimeisestä 11 ottelusta suorien voittojen saldo on kertynyt vain yhdellä ja nykyisen tappioputken pituus on kolme ottelua. Aiemmin tällä viikolla Sportin laittoi nippuun Kärpät ja HPK.

Vaikka Sport ei normaalilla tasollakaan ole varsinainen maalintekojoukkue, edellisten otteluiden tehottomuus on jo suorastaan hälyyttävää. Edellisen 180 minuutin aikana Sport on saanut kiekon vain kerran vastustajan verkkoon ja edellisestä yli kolmen tehdyn maalin ottelusta on aikaa jo yli kuukausi.

Tapparalla on tältä viikolta alla CHL-pudotuspeliottelu ruotsalaista Växjö Lakersia vastaan sekä eilinen tappiollinen TPS:n isännöinti. Kirvesrintojen otteita vaivaa edelleen epätasaisuus, ja parhaan potentiaalinen ulosmittaamisessa näyttäisi olevan isoja haasteita.

Tappara ja Sport ottavat toisistaan mittaa kolmatta kertaa tällä kaudella. Tapparan edellinen vierailu Vaasaan kauden ihan alussa lienee edelleen hyvin muistissa, sillä tuolloin Sportin Michael Keränen taklasi Tappara-ikoni Jukka Peltolan sairastuvalle, josta hän ei ole vieläkään palannut.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

16.08
Sport - Ässät
13.08
Björklöven - Sport
12.08
Sport - Björklöven
2 - 3 JA
05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
Sport - TPS
0 - 1

Tappara

Jatkaako HPK pisteputkeaan patapaidoista?

Ässät pyrkii pois Liigan pohjalta HPK:n kustannuksella. HPK on porilaisia vastaan 8 ottelun pisteputkessa ja Ässien edellinen täysi pistepotti illan vastustajastaan on tullut lokakuussa 2019.

Ässien paluu maaottelutauolta alkoi varsin mollivoittoisesti Turun torstai-illassa. TPS järjesti varsin yksipuolisen näytöksen ja lähetti Ässät kotimatkalle lukemin 5−2. Lenni Killinen oli porilaisten harvoja näkyviä valopilkkuja ja laukoi joukkueen avausmaalin ylivoimalla. 

Edellisestä kymmenestä kotiottelustaan Ässät on voittanut vain kolme ja tasonnostoa odotetaan taas lauantaina. Lauantaina Porissa ratkaisua voidaan lähteä hakemaan myös erikoistilanteista. HPK:n ylivoima on sakannut koko kauden ajan, mutta vastapainoksi joukkueen alivoima on Liigan ehdotonta eliittiä. Ässät on pelannut ylivoimaa varsin keskitasoisesti, mutta alivoimapelaaminen on Liigan heikointa tilastojen valossa.

HPK aloitti syyskauden jälkimmäisen osuuden perjantai-iltana kotikentällään. Sport kävi toteamassa isäntien paremmuuden ja loppulukemat olivat lopulta 3−0. Kanadalaishyökkääjä Michal Joly oli illan tehomies kirjaten lukemat 1+1. HPK jatkoi vahvaa virettään ja on saanut kurssinsa lentoon.

Hämeenlinnalaisten voittoputki on nyt jo viiden ottelun mittainen. Illan otteluun HPK lähtee jatkamaan voittoputkeaan sekä pisteputkeaan Ässistä. HPK on kerännyt pisteitä joukkueiden edellisestä kahdeksasta ottelusta ja jäänyt Ässiä vastaan pisteittä edellisen kerran lokakuussa 2019.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

18.08
HPK - Ässät
16.08
Sport - Ässät
05.08
Lukko - Ässät
1 - 1
05.08
Ässät - TUTO
1 - 1
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2

HPK

18.08
HPK - Ässät
12.08
HPK - JYP
4 - 2

Jukurit pyrkii eroon peikostaan

KooKoo on voittanut Jukurit kahdeksan kertaa putkeen varsinaisella peliajalla ja muodostanut itsestään todellisen peikon mikkeliläisille. Katkeaako putki kotijäällä?

KooKoo saalisti maanantai-iltana nykyisen Liiga-aikansa ensimmäisen voiton HIFK:n kotikentältä ja esitti erinomaisia otteita läpi ottelun. Oskari Setänen oli joukkueen kantava voima ja torjui kiekon 36 kertaa. Heikki Liedes jatkoi vahvaa kauttaansa tehoilla 1+1 ja maaottelutauon aikana joukkueeseen liittynyt puolustaja Sam Lofquist pääsi myös tehopisteiden makuun.

KooKoo on pelannut hienon alkukauden, jonka aikana se on onnistunut kääntämään monia tiukkoja pelejä edukseen tarkan viimeistelyn sekä vahvan oman pään pelaamisen turvin. Joukkue viihtyi ennen maaottelutaukoa myös koko Liigan kärkipaikalla ja pitää tällä hetkellä hallussaan kolmatta sijaa.

Jukurit palasi perjantaina maaottelutauolta kotikentälleen, jossa se koki voittolaukauskilpailussa tappion Ilvekselle. Tappiosta huolimatta mikkeliläiset tekivät historiaa sivuten toistamiseen historiansa pisintä pisteputkea, joka on nyt kuuden ottelun mittainen.

Todellista historiaa Jukurit voisi tehdä tänään, jos se saa edes yhden pisteen mukaansa Kouvolasta. Vastus ei kuitenkaan ole helppo, sillä edellinen pistepotti KooKoosta on irronnut syyskuussa 2019.

Olli Jokinen valmennusryhmineen on saanut joukkueensa pelaamaan huomattavasti odotuksia paremmin ja esimerkiksi Kärpistä saapunut Aatu Räty on saanut Mikkelissä jutun juonesta kiinni. Räty on tehnyt pelaamissaan kolmessa ottelussa tehot 3+2 ja on yksi ehdottomia vastuunkantajia myös lauantai-illan ottelussa.

Petrus Palmu pelasi perjantaina myös pirteästi ja hänen, Rädyn sekä Joachim Rohdinin muodostama kakkosketju on yksi joukkueen täsmäaseista, jolla karistaa KooKoon tuottama peikko pois selästä.

Seuraava petoeläin valmiina raatelemaan JYPin

Ilveksen ja JYPin ottelussa vierasvoittoa voisi pitää suurena yllätyksenä, sillä jyväskyläläiset ovat karussa syöksykierteessä.

Ilves palasi maaottelutauolta eilen, kun se vieraili Jukurien luona Mikkelissä. Ilves onnistui lopulta kampeamaan tasaisesta ottelusta kaksi pistettä voittomaalikilpailun kautta, joten ennen taukoa kehittynyt vahva vire sai jatkoa.

Ilves onkin sarjan kuumimpia joukkueita, kun se on jäänyt ilman pisteitä vain kerran viimeisen 11 ottelun aikana. Vahvan menon taustalta löytyy syynsä, sillä tamperelaisten peliote on jämäköitynyt selvästi hapuilevaan alkukauteen verrattuna.

Viimeistä kertaa Hakametsään saapuvan JYPin kohdalla tilanne onkin sitten täysin päinvastainen. Ennen taukoa kahdeksan ottelun tappioputkeen ajautunut ryhmä sai hurjan selkäsaunan torstain paluuottelussa, kun Kärpät ryöpytti hurrikaanipaitoja peräti lukemin 10–1.

Murskatappio konkretisoi joukkueen syöksykierteen, sillä alkukaudesta hyvin kohdillaan ollut peli-ilo on kadonnut täydellisesti. Henkisesti tilanne on varmasti ahdistava nuorelle joukkueelle, kun voittojen tielle pääseminen näyttää olevan tuskaisa tehtävä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

18.08
KalPa - Ilves
16.08
Ilves - KooKoo
12.08
Tappara - Ilves
3 - 2

JYP

18.08
SaiPa - JYP
12.08
HPK - JYP
4 - 2

Lihamuki vai kalakukko?

Pelicansin ja KalPan välisessä kohtaamisessa pelataan tärkeistä pisteistä sarjan keskikastissa.

Pelicans palasi maaottelutauolta vahvasti, kun joukkue otti keskiviikkona kotivoiton SaiPasta. Tänään Lahteen saapuu toinen keltamustiin pukeutuva joukkue, kun KalPa testaa isäntien vireen jatkuvuutta.

Torstain ottelussa pelin taso oli kokenut huomattavaa tasonnostoa verraten ennen maaottelutaukoa pelattuihin otteluihin ja etenkin puolustusalueen pelaamisessa oli havaittavissa eteenpäin menoa.

Pelicans koki torstaina myös ketjumuutoksia, kun Aleks Haatanen nostettiin Iikka Kangasniemen tilalle joukkueen ykköskentälliseen. Pelaaminen Lukas Jasekin ja Jiri Smejkalin kanssa toimi heti alkuunsa hyvin ja kentällinen oli lahtelaisten parhaimistoa.

KalPa jatkaa kolmen ottelun viikkoaan matkaten Kuopiosta Lahteen. Keskiviikkona KalPa haki hyvän esityksen päätteeksi täyden pistepotin Lappeenrannasta ja eilen joukkue kaatoi 92-vuotisottelussaan Miikka Pitkäsen osuman turvin Lukon lukemin 1−0.

Kuopiolaisten viikon suurin valopilkku tällä viikolla on ollut kanadalaismaalivahti Connor LaCouvee, joka on torjunut liigauransa alkuun suoraan kaksi nollapeliä. Mikäli kanadalainen aloittaa Lahdessakin tolppien välissä, kiinnittyy huomio varmaotteisesti pelaavaan maalivahtiin.