Liiga-kierros: Ilves ja Tappara kamppailevat ensimmäistä kertaa pisteistä uudella Nokia Arenalla

LIIGA / Kierrosennakko
Antti Saarela ja Jere Henriksson ottivat hieman mittaa toisistaan.
Kuva © Samuli Huikuri
Kierroksen helmenä on tamperelaisten ensimmäinen näytös uudella Nokia Arenalla. Kouvolassa pelataan kierroksen kärkikamppailu, kun KooKoo isännöi vahvassa tulosvireessä olevaa Pelicansia. SaiPa pyrkii katkaisemaan tappioputkensa Jukureiden kustannuksella.

Seuraa Heitä

Jiři Smejkal #96 | AHL

Laitahyökkääjä

Tsekki on lahtelaisten kovan vireen isompia tekijöitä. Laitahyökkääjä iski marraskuussa kahdeksassa ottelussa hurjat 14 tehopistettä. KooKoo saa olla lahtelaisten tsekkiduon kanssa hereillä illan kamppailussa.

Sam Lofquist #3 |

Puolustaja

Yhdysvaltalainen on aloittanut KooKoo-uransa tehokkaasti. Kolmeen otteluun yhtä monta tehopistettä, ja jokaisessa pelaamassan ottelussa vähintään yksi tehopiste. Lahtelaisten kannalta Lofquistin maalintekovire on ollut kotona kohdillaan. Nimittäin molemmissa kotipeleissään puolustaja on heiluttanut maaliverkkoja.

Waltteri Merelä #39 | AHL

Laitahyökkääjä

Pelicansista täksi kaudeksi takaisin Tapparaan. Merelä on menossa tehopisteiden valossa uransa parasta kautta.

Jarkko Parikka #57 | Ilves

Puolustaja

Noussut toiseksi puolustajien maalipörssissä. Parikka on tehnyt tällä kaudella tähän mennessä jo seitsemän osumaa. Näillä maaleilla pakki jakaa joukkueensa maalitilaston kärkipaikkaa yhdessä Eemeli Suomen ja Nick Baptisten kanssa.

Markus Oden #27 | Västerås

Laitahyökkääjä

Liukas hyökkääjä on vauhtiin päästessään erittäin vaikea pidettävä puolustajalle. Nousi viime viikolla esiin tehden kolmessa pelissä tehot 2+2.

Paikallisväännöllä korkataan auki uusi Nokia Arena – Tappara hakee ensimmäistä voittoaan Ilveksestä uudessa hallissaan

Tappara lähtee hakemaan kauden ensimmäistä voittoaan paikalliskamppailusta uudella areenallaan. Kaksi edellistä vääntöä on mennyt maalilla Ilvekselle.

Tampereella korkataan tänään täysin uusi Nokia Arena arvoonsa sopivalla paikalliskamppailulla. Tappara saa luvan isännöidä historian ensimmäistä jääkiekko-ottelua, joka myytiin komeasti loppuun hyvissä ajoin. Ilveksen vuoro tulee heti perään seuraavana päivänä paikallisotteluiden toisessa osassa.

Ilves hyvästeli ensimmäisenä viime viikolla Hakametsän. Ottelu itsestään päättyi tappioon TPS:lle. Ottelutapahtumiin nähden vieraat ansaitsivat ottelusta voittonsa. TPS oli jäällä olevista joukkueista parempi. Ilves kuitenkin seuraavana päivänä kävi Kouvolassa hakemassa kaksi pistettä mukaansa. Tamperelaiset olivat ensimmäisessä todella tehokas, kun joukkue iski 0-3 johtoon. Johto ei kuitenkaan riittänyt aivan loppuun asti, kun KooKoo onnistui päätöserän viimeisillä minuuteilla tasoittamaan ottelun. Les Lancaster kuitenkin onnistui kahdesti voittolaukauskilpailussa, jolla Ilves otti mukaansa voiton ja kaksi sarjapistettä.

Tapparan vuoro tuli viime lauantaina sanoa hyvästit Hakametsälle. Lopputulema ottelussa oli sama kuin Ilveksellä. Pisteet lähtivät vierasjoukkueen mukana. Tappara hallitsi peliä, mutta HPK vei pisteet mukanaan Hämeenlinnaan. Joten molemmilla joukkueilla varmasti riittää nälkää ottaa voitto Nokia Arenan avajaisista.

Tapparan nälkää lisää varmasti se, että Ilves onnistunut viemään molemmat tämän vuoden paikallisväännöt nimiinsä. Tuloksellisesti tiukat väännöt ovat päättyneet molemmat vain maalin erolla Ilveksen eduksi. Tällä hetkellä molemmat joukkueiden pelilinen käyrä osoittaa mukavasti ylöspäin, joten mielenkiintoista kamppailua Tampereen perjantai-illasta voidaan odottaa.

Molempien nykyiset kakkosmaalivahdit kävivät tällä viikolla hakemassa vauhtia Mestiksen puolelta, kun HIFK:sta lainalla oleva Roope Taponen kävi Kiekko-Espoon maalilla torjumassa voiton FPS:stä. Kari Piiroinen puolstaan torjui alkuviikosta KOOVEE:n maalilla, kun se hävisi ottelunsa Kokkolan Hermekselle. Oletettavissa on kuitenkin, että maalille luistelevat perjantaina kuitenkin Christian Heljanko ja Vadim Žerenko.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
Tappara - Kärpät
3 - 1
08.03
Ilves - Tappara
2 - 1
05.03
Tappara - Lukko
5 - 3
02.03
TPS - Tappara
0 - 4

Ilves

12.03
TPS - Ilves
1 - 6
08.03
Ilves - Tappara
2 - 1
02.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JA
01.03
JYP - Ilves
0 - 3
27.02
Ilves - Ässät
4 - 3 JA

Aukeaako KalPan maalihanat?

Kuopiossa taistellaan erittäin tärkeistä pisteistä, sillä kummallakin joukkueella on ollut vaikeuksia tuloksen kanssa viime aikoina. Kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi JYPin voittoon jatkoajalla.

KalPan viime viikko oli mollivoittoinen, sillä se hävisi Jukureille molemmissa otteluissaan. Samalla käsistä karkasi myös Savon herruus. Illan ottelun alla joukkue on kolmen ottelun tappioputkessa.

Kuopiolaisten viime pelien murheena on ollut maalinteko. Tästä kertoo KalPan viimeiseen neljään otteluun tehdyt neljä maalia. Viime viikonloppuna Jukureita vastaan KalPa ei pystynyt vastaamaan omassa päässä Jukurien kovaan paineeseen. Tähän kuopiolaisjoukkueen on syytä kiinnittää huomiota perjantai-illan kamppailussa.

KalPan erikoistilannepelaaminen on tähän mennessä ollut varsin hyvällä tasolla. Varsinkin ylivoima on toiminut ja se on koko Liigan neljänneksi tehokkain. Viime viikon kahdesta maalista molemmat syntyivät ylivoimalla.

JYP onnistui viime viikolla katkaisemaan peräti kymmenen ottelun tappioputkensa Jukurien kustannuksella. Jyväskyläläiset pelasivat myös tuplapelit Sportia vastaan, joista tuloksena olivat 2−1-voitto sekä 2−5-tappio.

Viikonlopun peleistä Sportia vastaan ensimmäinen oli JYPiltä hyvä, mutta jälkimmäisessä hyvää oli vain avauserä, jonka jälkeen joukkueen peli palasi tuttuun taaperrukseen. Jyväskyläläisten ylimääräinen höntyily puolustussuuntaan etenkin keksialueella on vähentynyt. Omalla alueella ongelmana ovat kamppailut, joista avautuu vastustajille pitkiä hyökkäyksiä ja vaarallisia maalipaikkoja.

JYP hankki maalivahtiosastolleen vahvistuksen KHL:stä, kun Konstantin Shostak saapui Jyväskylään Severstal Tšerepovetsista. Vakuuttavilla tilastoilla alkukauden pelannut Shostak olisi varmasti toivottu vahvistus jo illan otteluun. Myös tärkeistä pelaajista Patrik Siikasta ja Joakim Kemelliä odotetaan takaisin kokoonpanoon mahdollisesti jo tänä viikonloppuna.

JYPillä on ollut perinteisesti Kuopiossa vaikeaa, sillä kymmenestä edellisestä kohtaamisesta pisteet ovat KalPalle 25-5.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
HIFK - KalPa
0 - 3
09.03
KalPa - Jukurit
2 - 3 JA
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Kierroksen kärkiottelua mitellään Kouvolassa – kovassa vireessä oleva Pelicans mittaa vahvasti kotonaan esiintyneen KooKoon

KooKoon ja Pelicansin toinen keskinäinen ottelu pelataan tällä kertaa Kouvolassa. Viime kerralla Pelicans ja Emil Larmi nollasivat KooKoon Isku Areenalla.

KooKoo ja Pelicans kohtaavat toisen kerran tällä kaudella. Nyt joukkueet pelaavat tuplapelit, kun perjantaina joukkueet pelaavat Kouvolassa ja heti perään launataina pelataan Lahdessa. Ensimmäisessä kohtaamisessa Pelicans oli kotonaan 2−0 etevämpi. Pelicansin sankareihin kuului ehdottomasti Emil Larmi, joka ei päästänyt ottelussa maaliakaan selkänsä taakse.

Molemmilla joukkeilla kauden kantavia voimia on ollut maalivahtipeli. KooKoon kaksikko Nick Malík ja Oskari Setänen takaa kouvolalaisille aina mahdollisuuden voittoon. Tšekkivahti Malík on noussut jopa koko Liigan eliittiin. Vahvaa debyyttikauttaan Kouvolassa pelaava maalivahti löytyy tilastoista aivan kärkisijoilta.

Lahtelaisten maalilla Larmi ja Jasper Patrikainen ovat olleet Pelicansille myös luotettava duo. Larmilla on sarjassa eniten nollapelejä, kun lahtelaiskasvatti on pitänyt maalinsa koskemattomana neljästi tällä kaudella, joista yksi tuli juuri KooKoota vastaan. Muutoinkin ykkösmaalivahti on lunastanut kotiyleisönsä odotukset. Nuori kakkosmaalivahti Patrikainen on antanut torjuntavastuun saatuaan hyvää taustatukea lahtelaisten maalilla Larmille. Tauon jälkeen kakkosvahti on torjunut kolmesta pelaamastaan pelistä vakuuttavat voitot päästäen niissä ainoastaan neljä maalia selkänsä taakse.

Lahtelaisilla on menossa vahva vaihe. Maajoukkuetauon jälkeen joukkue ei ole menettänyt pistettäkään pelaamissaan otteluissa. Lahtelaisten pelillisistä asioista voit lukea Jatkoajan analyytikon aamukahveista.

Pelicansin hyökkääjístä Jiří Smejkal on hurjassa vireessä. Marraskuun kahdeksaan otteluun tsekki keräsi peräti 14 tehopistettä. Viime ottelussa SaiPaan vastaan hyökkääjä keräsi hurjat viisi tehopistettä. Smejkal muodostaa vahvan duon toisen tšekin Lukáš Jašek kanssa, joka on napannut jälleen pistepörssin kärkipaikan nimiinsä.

Lahtelaisille perjantain koitokseen päänvaivaa aiheuttaa loukkaantumiset. Viime viikolla Pelicansilta tipahti kuusi pelaajaa pois loukkaantumisien takia. Näiden lisäksi sairaslistalla olivat jo kokeneet puolustajat Joonas Jalvanti ja Mikko Kousa. Pahimmillaan lahtelaisilta voi puuttua perjantain kamppailusta peräti viisi vakiokokoonpanon puolustajaa.

KooKoo puolestaan pyrkii perjantaina jälleen takaisin voittokantaan. Ilvestä vastaan kouvolalaiset pelasivat vahvat kaksi erää, jolla irtosi lopulta aInoastaan yksi piste. Joukkue oli jo ensimmäisen erän jälkeen 0-3 tappiolla tamperelaisille.  KooKoo nousi tappioasemasta nousu aina tasoihin asti, mutta tamperelaiset veivät lisäpisteen voittolaukauksilla mukanaan.

Puolustaja Sam Lofquist on ollut varsinkin tehokas pelaamissaan otteluissa. Yhdysvaltalainen on kerännyt tehopisteen kaikissa kolmessa pelaamassaan ottelussa. Ilvestä vastaan Lofquist iski toisen maalinsa KooKoon paidassa.

Puolustajista myös Peetro Seppälä on väläytellyt vahvaa tuloskuntoa, kun puolustaja jäi marraskuussa ainoastaan yhdessä pelissä ilman tehopistettä. Vastuuta on myös tullut KooKoon omalle kasvatille reilut 20 minuuttia ottelua kohden.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Pelicans

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
02.03
Pelicans - Lukko
3 - 1
29.02
Tappara - Pelicans
2 - 1

Katkaiseeko Liigan heikoin kotijoukkue tappioputkensa kotikaukalossaan?

SaiPa ja Jukurit kohtaavat Kisapuistossa, jossa lappeenrantalaiset haluavat päästä jälleen voiton makuun. Joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa mikkeliläiset ovat poistuneet kaukalosta voittajana neljä kertaa peräkkäin.

SaiPa lähti maajoukkuetauolle kahdella voitolla Satakunnan kierrokselta, mutta tämän jälkeen joukkue on ajautunut kuuden ottelun tappioputkeen. Viime viikolla se pelasi HIFK:ta ja kahdesti Pelicansia vastaan. Saldona näistä peleistä oli pyöreät nolla pistettä.

Lappeenrantalaisille voittaminen on tällä hetkellä todella vaikeaa. Lauantain peli Lahdessa olisi ollut voitettavissa, mutta omat virheet useamman pelaajan voimin rikkoivat kuitenkin pelin jälleen.

Viime viikon avausottelussa Helsingissä SaiPa kärsi erittäin ison menetyksen, kun maalivahti Niclas Westerholm loukkaantui ja joutui pitkälle sairaslomalle. SaiPa hankki kuitenkin vahvistuksen maalinsuulle, kun slovakialainen Jaroslav Janus hankittiin Westerholmin paikkaajaksi. Janus on valmennuksen käytettävissä jo perjantaina.

SaiPan toiseksi tärkein yksilö Westerholmin jälkeen oleva Ville Petman on tehnyt maajoukkuekomennuksensa jälkeen ainoastaan yhden pisteen. Petmanin on nostettava taso alkukauden veroiseksi ja tehtävä urotekoja voittojen eteen.

Jukureille viime viikko oli kaksijakonen, sillä se kärsi täysin voitettavasta pelistä jatkoaikatappion JYPille, mutta voitti KalPan kahdesti viikonloppuna. Mikkeliläisillä on ollut vahva jakso menossa. Viimeiseen kymmeneen koitokseen se on saalistanut seitsemän voittoa ja yhdeksästä pelistä on kertynyt pisteitä. Ainoa pisteetön ottelu tässä putkessa on vieraspeli sarjan kärkijoukkue KooKoota vastaan.

Jukurit onnistui pelaamaan viime viikonlopun KalPa-otteluissa varsin jämäkät ja ehjät 60 minuuttiset. Mikkeliläiset asettivat kuopiolaiset ahdinkoon puolustuspäässä aktiivisen paineistuksen ansiosta. Myös puolustuspeli toimi moitteettomasti. Maalivahti Oskari Salminen on ollut myös tuki ja turva Jukurien tolppien välissä.

Pitkän loukkaantumisen jälkeen paluun tehnyt Pekka Jormakka on ollut pirteänä huilinsa jälkeen. Hyökkääjä on kerännyt paluunsa jälkeen viidessä pelissä tehot 2+2. Myös nuori hyökkääjä Markus Oden on löytänyt pistevainun tehden viime viikon otteluissa samaiset neljä tehopistettä.

Ottelu on erittäin tärkeä molemmille. SaiPa haluaa katkaista tappioputkensa ja yleensä näissä peleissä mikkeliläiset ovat olleet yllätettävissä. Illan ottelussa kannattaakin seurata Jukurien peli-ilmettä.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

Jukurit

12.03
Jukurit - Kärpät
2 - 3
09.03
KalPa - Jukurit
2 - 3 JA
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL