Liiga-kierros: Toisilleen hyvinkin tutut joukkueet kohtaavat jälleen, vaikka pudotuspeleihin on vielä aikaa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
Lauantain kierroksella nähdään peräti kolme samaa otteluparia kuin perjantaina. Ilves isännöi Tapparaa, SaiPa matkaa Mikkeliin Jukureiden vieraaksi, Pelicans ja KooKoo ratkovat paremmuuttaan Lahdessa. Kierroksen kärkiottelu pelataan Hämeenlinnassa, kun sarjakärki TPS asettuu HPK:ta vastaan.

Seuraa Heitä

Joakim Kemell #77 | AHL

Laitahyökkääjä

Kemell teki perjantaina KalPaa vastaan paluun kaukaloon pitkän loukkaantumisen jälkeen. Ennen loukkaantumistaan hän johti Liigan piste- ja maalipörssiä.

Eetu Koivistoinen #31 |

Keskushyökkääjä

Viime kauden pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Koivistoinen palaa Raumalle. Hyökkääjä pelasi Raumalla kuusi kautta ennen Helsinkiin siirtymistään.

Emil Johansson #55 |

Puolustaja

Ruotsalaispuolustaja oli hyvässä iskussa JYPiä vastaan viime viikolla. Kahteen peliin Johansson iski tehot 2+1.

Scott Pooley #12 |

Laitahyökkääjä

Yhdysvaltalaishyökkääjää vaivasi alkukaudesta tehottomuus. Pooleyn ketsuppipullo on kuitenkin auennut, ja hän on tykittänyt viimeiseen kolmeen otteluun tehot 2+4.

Antti Saarela #25 | AHL

Laitahyökkääjä

Saarela tykitteli Tampereen uuden areenan avajaisottelussa perjantaina hattutempun alle kymmeneen minuuttiin ottelun alusta. Ilves soisi saman tahdin jatkuvan lauantain kotivuorossaan.

Jatkuuko Ässien korpivaellus Oulussa?

Ässät yrittää katkaista tappioputkensa Raksilassa, mutta voittojen tielle mielii takaisin myös kotijoukkue Kärpät.

Kärpät taipui edellisessä ottelussaan TPS:lle Turussa maalin marginaalilla, joten kotiyleisön odotukset ovat korkealla, kun Ässät saapuu lauantai-illaksi Ouluun.

Ässien alavire on pitkittynyt jo viiden ottelun tappioputkeksi, eikä historian valossa helpostusta ole tarjolla vieläkään: Ässät on ottanut Raksilasta kolme pistettä viimeksi helmikuussa 2013, ja Kärppien pisteputki vastaavalla ajalla on 16 ottelun mittainen. Ässät hävisi edellisen ottelunsa niin ikään TPS:lle maalilla.

Kärpät oli TPS:ää vastaan heikohko. Ulkomaalaisketju Troy Bourke-Casey Wellman-Petter Emanuelsson järjesteli kaksi maalia, mutta Bourken aloitustappio johti Markus Nurmen maaliin. Kärpät hävisivät myös aloituksia etenkin omalla alueellaan.

Ässät puolestaan on tehnyt kolmeen edelliseen otteluun yhteensä kaksi maalia, toisaalta kaksi näistä on ratkennut vain maalin erolla. Kesken kuluvan tappioputken vaihtui valmentajakin Ari-Pekka Selinistä Karri Kiveen, mutta pistesarakkeessa se ei ole vielä näkynyt. Pahnanpohjimmaisena sarjassa majaileva joukkue kaipaa kipeästi tehoja. Kun Liigan puoliväli lähestyy, eroa pudotuspeliviivaan on jo 15 pistettä. Konstantin Volkov maalilla mahdollistaa joukkueelleen voittamisen, mutta ei pysty ihmeisiin yksin.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5
05.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

Paikallispeli tupla tai kuitti -hengessä

Ilves oli tyly vieras uuden areenan avajaisottelussa perjantaina, Tappara yrittää puolestaan pilata Ilveksen juhlahumun lauantaina.

Lauantain paikallisottelu on paljon puhuttaneella Tampereen uudella Nokia Arenalla viikonlopun toinen peli. Avajaisottelussa Tappara jäi telineisiin, kun Ilves rankaisi kovalla kädellä pienimistäkin virheistä ja Antti Saarela oli paukuttanut kolme maalia jo ennen avauserän puolta väliä.

Tapparalle lauantain motivaationlähde on selvä: perjantaista on otettava opiksi. Parannettavaa riittää, sillä kolmesta tehdystä maalista huolimatta kukaan tapparalainen ei päässyt tehotilastossa plussalle, ja Kristian Tanuksen kohdalla viisari näytti peräti neljää pakkasastetta. Christian Heljanko puolestaan torjui 20 laukauksesta vain 14, ja lahjoitti epäonnistuneella vastaantulollaan yhden maalin, joten lauantaina saattaa olla Kari Piiroisen vuoro näyttää osaamistaan.

Ilves voi puolestaan olla tyytyväinen viimeistelyynsä. Maaliodottaman mukaan ottelu oli hyvin tasainen, joten liikoihin luuloihin ei kissapedoilla ole varaa. Maalinteon lisäksi Ilveksen vahvuuksiin kuuluu illasta toiseen nuori maalivahti Vadim Žerenko, joka on paikannut Marek Langhameria loistavasti tämän ollessa loukkaantuneena. Saako Ilves lisätsemppiä kotiyleisöstä, vai kipsaantuvatko he Hakametsän viimeisen ottelunsa tavoin?

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

29.03
Ilves - KalPa
2 - 4
27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE

Tappara

13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5
05.04
Tappara - KalPa
3 - 2 JE

Kuntopuntarin kärjet kohtaavat Hämeenlinnassa

HPK on noussut ryminällä peräti kymmenen ottelun mittaisen voittoputkensa aikana. Kerhon edellinen tappio on tullut juurikin TPS:ää vastaan Turussa maalein 1-0.

HPK kiitää lauantaihin viiden ottelun kuntopuntarin piikkipaikalla. Michael Joly on viime otteluissa noussut joukkueensa parhaaksi pelaajaksi, mutta kaikki ketjut ovat pystyneet luomaan painetta vastustajan päätyyn. Etenkin puolustus on toiminut tehokkaasti ja vastustajien maalimäärät ovat pysyneet maltillisina. Maalivahtien tilastokärjestä löytyy Daniel Lebedeff, eikä Eetu Laurikainenkaan ole kaukana perässä.

Liigan kärkijoukkue TPS tulee samaisessa kuntopuntarissa aivan isäntien vanavedessä, vain pisteen vähemmän (12) saalistaneena. Viimeksi kaatui perjantaina Kärpät. Pisteiden valossa Palloseuran suorittaminen on ollut kauden mittaan tasaista, eikä pitkiä putkia ole syntynyt suuntaan tai toiseen. Voitto lauantaina sivuaisi jo kauden pisintä, eli neljän pelin voittoputkea. Kultakypärä Juuso Pärssisen peli-iloa kannattaa seurata, Tyler Steenberger puolestaan on vaikuttanut viime otteluissa pirteältä.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

TPS

30.03
TPS - Tappara
4 - 5 JE
28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2

Murtuuko kotitaika?

JYP ja Sport kohtaavat jo kolmatta kertaa viikon sisään. Jyväskylässä viikko sitten JYP voitti niukasti, kun taas Vaasassa Sport oli vahvempi selvin numeroin.

JYP sai perjantain kierrokselle kaukaloon pitkästä loukkantumisesta toipuneen Joakim Kemellin. Ennen loukkaantumistaan nuorukainen johti Liigan piste- ja maalipörssiä. Kemell ei tehopisteitä KalPaa vastaan onnistunut tekemään. Myös maalivahtiosastolle hurrikaanipaidat saivat vahvistusta Konstantin Shostakista, joka pelasi debyytissään KalPaa vastaan kelvollisen ottelun. KalPa voitti ottelun numeroin 2−1 ja hallitsi peliä, vaikka se ei tulostaululla näkynytkään.

Viime viikonloppuna joukkueet kohtasivat kahdesti, ja kotikenttä oli valttia. JYP voitti ensin kotonaan niukasti numeroin 2−1. Puolestaan Vaasassa Sport kylvetti JYPiä numeroin 5−2. Jatkuuko siis kotitaika, vai jatkavatko kotkapaidat tehokasta lentoaan jyväskyläläisten kustannuksella.

JYP on päästänyt tällä kaudella Liigassa eniten maaleja. Sport löysikin viime viikolla tehokkuutensa juuri JYPiä vastaan. Maalinteon vaikeus oli pidemmän aikaa vaasalaisten riesana.

Sportilla on allaan yksi ottelu näiden viime viikonlopun JYP-pelien jälkeen, kun se hävisi niukasti kotonaan Helsingin IFK:lle. Sport oli hyvinkin energinen ottelussa IFK:ta vastaan, mutta helsinkiläiset olivat tehokkaampia maalinteossa. Sport onnistui kyseisessä kamppailussa tekemään ensimmäistä kertaan kuukauteen ottelun avausmaalin, jonka iski Sportin uusin hankinta, puolustaja Tyler Nanne.

Nannen lisäksi Sportin näkyvimpiä pelaajia ovat olleet viime peleissä esimerkiksi Lari Heikkinen ja Turo Asplund.

Jaossa on siis todella tärkeät pisteet pudotuspelien kannalta. Molemmat joukkueet kamppailevat kynsin ja hampain pudotuspeleihin pääsystä. Molempien alkukausi meni yllättävänkin hyvin nappiin. Viime aikaisten otteiden johdosta kuitenkin molempien kurssin on käännyttävä, jos pudotuspeleihin haluaa.

Molempien joukkueiden kokoonpanosta on muutama pelaaja sairastuvan puolella. JYPistä Niko Seppälä, Jere-Matias Alanen ja Patrik Siikanen ovat olleet sivussa. Sportilta puolestaan Valtteri Viljanen, Valtteri Hietanen, Jonne Virtanen ja Jesse Paukku ovat olleet samasta syystä poissa kokoonpanosta.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

Tällä kaudella

harjoitusottelut

20.08.
JYP - Sport
0 - 2

runkosarja

Löytääkö IFK avaimet Lukkoon?

Raumalla kohtaavat tasaisia vääntöjä keskenään pelanneet Lukko ja IFK. Kiekkojumalat ovat olleet tasaisuudesta huolimatta Lukon puolella viime aikoina, sillä viimeisestä viidestä keskinäisestä ottelusta Lukko on voittanut neljä. IFK on voittanut Raumalla viimeksi maaliskuussa 2019.

Hallitseva suomenmestari Rauman Lukko on vajonnut pudotuspeliviivan alapuolelle. Viimeisestä kymmenestä ottelusta raumalaiset ovat saalistaneet ainoastaan kolme suoraa voittoa. Lukolla on allaan kaksi tappiota kuumavireistä HPK:ta vastaan. Molemmat ottelut venyivät varsinaisen peliajan ulkopuolelle.
Koronan runtelema ja lukuisten poissaolijoiden Lukko on joutunut tukeutumaan pelaajien lainaamiseen muualta, ja se on myös näkynyt peliotteissa. KalPasta tutut Kasper Simontaival ja Roope Laavainen ovat vielä IFK:ta vastaan joukkueen vahvuudessa. Myös Tapparasta lainalla oleva Samuel Salonen on joukkueen käytettävissä.

Kokeneelta Arttu Ilomäeltä on lupa odottaa enemmän. Tähän asti tuloksenteko hyökkääjällä on ollut totuttua vaisumpaa. Myös puolustuspäässä on ollut vaikeaa, ja se heijastuu esimerkiksi nuoren Vili Laitisen heikkoon alkukauteen.

Joukkueesta huokuu vaikeuksien keskellä myös positiivista signaalia. Maalivahti Lassi Lehtinen on saanut vierelleen hyvän kirittäjän. Artem Zagidulin pelasi loistavan debyyttiottelun HPK:ta vastaan. Puolustuksessa Matthew Abt on parantanut peliään, ja Samuli Piipponen pelaa hyvin isolla peliajalla. Hyökkäjistä Scott Pooley ja Linus Nyman ovat olleet tehokkaita, vaikka alkukaudesta vaivasi tehottomuus.

Lukosta katsottuna sarjataulukon toisesta päästä löytyvä Helsingin IFK lähtee musertamaan Lukon muotoista peikkoa Raumalle. Kuten aiemmin mainittiin, niin Lukko on sanalla sanoen ollut IFK:lle paha vastus. Tiukat kamppailut ovat kerta toisensa jälkeen kääntyneet raumalaisten voittoon. Nyt kuitenkin on helsinkiläisillä hyvä sauma kääntää kurssi Lukko-pelien osalta.

IFK on viiden ottelun kuntopuntarissa Liigan kärkipäässä. Helsinkiläiset ovat napsineet viidestä edellisestä ottelusta neljä voittoa.

Olli Palola siirtyi tänä syksynä IFK:hon, ja alkaa lunastamaan häntä kohtaan asetettuja odotuksia. Pisteiden valossa kuivan alkukauden jälkeen hyökkääjä on löytänyt hyvän vireen pisteiden muodossa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

HIFK

02.04
Pelicans - HIFK
4 - 3
30.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE

Jukurit myötätuulessa minisarjan toiseen osaan

Jukureiden ja SaiPan kuntokäyrät osoittavat tyystin eri suuntiin. SaiPa yrittää ottaa kauden ensimmäisen voiton mikkeliläisistä.

Jukurit marssii sarjassa tiukasti keskikastissa sijalla kahdeksan, kun vastaan luisteleva SaiPa taas tuskailee 13. paikalla. Olli Jokinen on saanut mikkeliläiset viiden edellisen ottelun kuntopuntarissa sijalle viisi, ja kun otos laajennetaan kymmeneen peliin, sijoitus kohoaa peräti toiseksi. Etenkin Petrus Palmu ja Aatu Räty ovat olleet ilmiliekeissä, ja heidän sammuttamisensa on lappeenrantalaisten avain voittoon.

Pekka Virran projekti SaiPa taas ei ole lähtenyt lentoon yhtä mallikkaasti. Tuore maalivahtihankinta Jaroslav Janus pääsi näyttämään osaamistaan perjantaina, ja suorittaminen näytti vähintään kohtuulliselta. SaiPa johti ottelua jo 2-0, mutta päästi Jukurit vierelle ja ohi. Myös Ville Petmanin peli näyttää hyvältä, mutta muulta joukkueelta kaivattaisi tukea, jotta pisteitä rapisisi sarakkeeseen paremmalla tahdilla.

Jukurit on vienyt viisi edellistä kohtaamista SaiPaa vastaan, näistä neljä varsinaisella peliajalla. SaiPan edellinen voitto on vähän reilun puolentoista vuoden takaa, helmikuulta 2020.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

30.03
Jukurit - Kärpät
3 - 4 JE
28.03
Kärpät - Jukurit
2 - 3
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

Pelicans hakee revanssia

Pelicans ja KooKoo kohtaavat toista kertaa peräkkäisinä päivinä. Tällä kertaa Lahdessa. Kaksi edellistä kohtaamista enteilevät sitä, että maaleilla ei juhlita tälläkään kertaa.

Perjantain kierroksella KooKoo voitti Pelicansin Kouvolassa joukkueiden kauden toisessa kohtaamisessa. Hyvin tasainen ottelu venyi aina voittomaalikilpailuun asti, jossa ratkaisijaksi nousi Ville Meskanen. Heti lauantaina joukkueet kohtaavat uudemman kerran.

Keskinäiset kohtaamiset ovat nyt 1−1 molempien voitettua kertaalleen. Kaksi edellistä ottelua ovat olleet hyvinkin tasaisia, ja maaleilla ei ole mässäilty. Samanlaista menoa on varmasti lupa odottaa myös lauantain kamppailussa. Nimittäin ensimmäinen kohtaaminen tarjosi ainoastaan kaksi maalia, kun Pelicans voitti numeroin 2−0, ja toinen kamppailu eteni 1−1 tilanteessa aina voittomaalikilpailuun asti.

Loukkaantumishuolien kanssa painivan Pelicansin leirissä odotetaan onnitumisia etenkin tutkaparilta Lukáš Jašek ja Jiří Smejkal. Kaksikko on aloittanut kauden hyvin vakuuttavasti, ja molemmat keikkuvat pistepörssin kärkipäässä.

KooKoo puolestaan on onnistunut pitämään oman maalinsa hyvin tilkittynä läpi kauden hyvän puolustamisen ja maalivahtipelin ansiosta. Etenkin maalivahti Nick Malik ansaitsee kunniamaininnan 92,67 torjuntaprosentillaan.

Joukkueet kamppailevat suorasta pudotuspelipaikasta, ja näissä keskinäisissä otteluissa pisteet nousevat suureen rooliin. Pelicans porskuttaa ennen lauantain kierrosta viidennellä sijalla. KooKoo puolestaan on TPS:n jälkeen sarjassa toisella sijalla.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5
05.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA