Liiga-kierros: Ilves hyvästelee Hakametsän, Kivi palaa Isomäkeen

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
Perjantain Liiga-kierroksella Ilves pelaa viimeistä kertaa Hakametsässä. Kierroksen kärkiotteluissa HIFK, Kärpät, TPS ja Ilves hakevat parannuksia asemaansa.

Seuraa Heitä

Topi Niemelä #7 | Kärpät

Puolustaja

Hurjaan iskuun yltänyt nuorukainen hätyyttelee jo pistepörsin kärkipaikkaa.

Balázs Sebők #86 | Ilves

Keskushyökkääjä

Iski hurjat tehot Ilveksen edellisessä ottelussa 2+3=5. Jatkuuko tehoilu?

Jonne Tammela #74 | TPS

Laitahyökkääjä

Alkanut näyttää lupaavia otteita turkulaisten kakkosketjussa. Onko hyökkääjästä yhdeksi TPS:n maalinteon ongelman ratkaisijaksi.

Karri Kivi palaa Ässien penkin taakse

Tappara pyrkii vesittämään kotijoukkueen toiveet uudesta alusta.

Liigajumboksi jämähtänyt Ässät teki kuluvalla viikolla kovia ratkaisuja, kun päävalmentaja Ari-Pekka Selin sai lähteä. Tilalle porilaisseura sai houkuteltua kevään 2013 mestarivalmentajansa Karri Kiven, jota ei sitten Ilves-potkujensa ole valmentajana nähty. Uusi valmentaja totesi lähtevänsä uudistamaan joukkueensa peliä harjoitus kerrallaan ja uudistamista todella riittää, sillä koko kaudella Ässät on napannut kolmen pisteen voittoja vain neljä kappaletta.

Viime ottelussaan, joka jäi myös Selinin viimeiseksi, Ässät jäi kotonaan maaleitta kovavireisen HPK:n vietyä pisteet luvuin 0−1. Vaikea kausi on näkynyt porilaisjoukkueen otteissa tuskastumisena ja myös viime ottelussa voittohaaveet kaatuivat viimeistään Derek Barachin hölmöön hyökkäyspään jäähyyn.

Muutos on kuitenkin mahdollisuus ja Karri Kiven paluu voi saada aikaan kaivatun ryhtiliikkeen. Sitä joukkue myös tarvitsee, kun Kiven toinen tuleminen alkaa Tapparan kohtaamisella. Joukkueet kohtaavat jo neljättä kertaa peräkkäin Porissa ja toista kertaa kuluvalla kaudella.

Tappara marssi tiistaina CHL:ssä kahdeksan parhaan joukkoon kaatamalla hallitsevan Ruotsin mestarin Växjön. Viidestä edellisestä liigapelistään neljä voittanut tamperelaisjoukkue on saanut kaivattua ryhtiä otteisiinsa etenkin vieraskaukalossa, jossa se on voittanut neljä ottelua putkeen. Viime pelien ainoan tappionsa joukkue kärsi viikko sitten TPS:lle pudotuspelihenkeä huokuneessa ottelussa.

Tapparan vahvojen otteiden takuumies on ollut maalivahti Christian Heljanko, joka on esittänyt paraatipelastuksia illasta toiseen. Hyökkäyspäässä esillä ovat olleet varsinkin maaliruisku Waltteri Merelä ja koko Liigan pistepörssiä johtava Anton Levtchi. Nousuvireestä huolimatta joukkueen pelin taso ottelujen sisällä ailahtelee yhä ja punainen lanka on toisinaan hukassa, mutta samalla puolustaminen ja viisikkopelaaminen ovat ottaneet edistysaskeleita.

Kärpät haastaa HIFK:n Helsingissä

Helsingissä kohtaa kaksi hyvässä vireessä olevaa joukkuetta illan toisessa kärkikamppailussa.

Kärpät lähtee hyvin levänneenä haastamaan HIFK:ta. Oululaisten edellinen peli oli lauantaina Kärppien kärsiessä tappion hieman yllättäen Lukkoa vastaan. Lukko tappiosta huolimatta Kärppien vire on ollut vahva, sillä ennen sitä oululaisilla oli viiden ottelun voittoputki.

Varsinkin ylivoimapelissä oululaiset ovat olleet erittäin tehokkaita ylivoimatehokkuuden ollessa Liigan paras 29,41 %. Kärppien sisäisen pistepörssin kärkeä pitää yllättäen kaksi puolustajaa Topi Niemelä ja Atte Ohtamaa. Näiden lisäksi Axel Rindell on äitynyt hurjaan pistetahtiin siirryttyään Ouluun.

Myös HIFK on vaikean alun jälkeen napsinut tasaisesti pisteitä. Kaksi edellistä peliä HIFK pelasi SaiPaa vastaan voittaen molemmat, ja varsinkin jälkimmäinen peli oli selvää helsinkiläisten hallintaa. Otteluiden hallinnasta huolimatta HIFK on kuitenkin sortunut maalipaikkojen tuhlailuun ja ottanut yllättäviä tappiota kuten KooKoota ja Sportia vastaan.

Ottelusta on odotettavissa tasainen kärkitaistelu kahden hyvävireisen ja Liigan maalitilaston kärkipaikkoja pitävän joukkueen välillä.

Tektiä muokattu 17:05 26.11.2021: Väite joukkueiden keskinäisistä voitoista poistettu.

Ilves jättää jäähyväiset loppuunmyydylle Hakametsälle

Ilveksen viimeiseen kamppailuun Hakametsässä saapuu vieraaksi hyvin Tampereella viihtyvä TPS.

Ilvekselle on tullut aika jättää hyvästit legendaariselle Hakametsälle, kun kiekko tippuu jäähän viimeisen kerran. Paikallisottelu olisi ehkä ollut arvokkaampi lopetus, mutta kärkiottelulla lopetetaan joka tapauksessa loppuunmyydyn katsomon edessä.

Ottelu on joukkueiden kauden toinen kohtaaminen. Ensimmäisen kohtaamisen Ilves vei nimiinsä 2–3 voitolla Turussa. Hakametsässä TPS on kuitenkin ollut hankala vierailija ja on vienyt nimiinsä kuusi edellistä ottelua Tampereella, kun mukaan lasketaan molemmat Ilves ja Tappara.

Kotijoukkue on äitynyt kovaan kuntoon varsinkin kotonaan ja pitääkin viimeisen kymmenen ottelun kuntopuntarin kärkisijaa. Hyvän menon vastapainoksi ylivoima on kuitenkin viime aikoina ollut surkealla tasolla, ja Ilves onkin ylivoimatilastoissa valunut toiseksi viimeiseksi lukemalla 12,12 %.

Ilves pääsee otteluun hyvin levänneenä, sillä edellinen ottelu oli lauantaina JYPiä vastaan, jonka Ilves hoiteli 6–1 lukemin. JYPiä vastaan unkarilaishyökkääjä Balázs Sebők hurjasteli tehot 2+3=5.

Vierailija TPS:llä on alla tappiollinen ottelu KooKoota vastaan torstaina. Maalinteossa tuskaillut joukkue on ollut vahvasti ykkösketjun ja varsinkin Juuso Pärssisen varassa. Tappara ottelu antoi viitteitä Jonne Tammelan ja Jack Rodewaldin yhteyden löytymisestä. KooKoota vastaan kuitenkin peli meni hyvän alun jälkeen kulmissa pyörimiseksi vierailjioiden tukkiessa maalin edustan.

Jukurit hakee paluuta voittokantaan

Tylsyttääkö KalPa-vahti LaCouvee jälleen yhden liigajoukkueen?

KalPan uusi maalivahti Connor LaCouvee sai lentävän lähdön liigauralleen viime viikolla kahden nollapelin muodossa. Nollaputki katkesi lopulta Pelicansin vieraana, kun ottelua isännöineet lahtelaiset olivat parempia luvuin 4−1. KalPan ainokaisesta vastasi ruotsalaispuolustaja Eric Hjorth, jolle osuma oli kauden toinen.

Marraskuussa kuopiolaisjoukkueen tekeminen on ollut tuloksellisesti vuoristoratamaista, sillä kuudesta ottelustaan kuopiolaisjoukkue on voittanut kolme ja hävinnyt kolme. Kahdesti joukkue on pelannut sekä SaiPaa että Kärppiä vastaan voittaen lappeenrantalaiset ja häviten oululaisille tuplaten.

Vastaansa kuopiolaiset saavat lokakuun lopulla alkaneesta viiden ottelun voittoputkesta kolmen ottelun tappioputkeen luisuneen Jukurit. Tappioista kaksi tuli kuitenkin vasta varsinaisen peliajan jälkeen, joten pisteittä joukkue on jäänyt vain kerran viimeisissä kahdeksassa ottelussaan.

Olli "Päällikkö" Jokisen luotsaama ryhmä on viimeisen kuukauden aikana yllättänyt niin TPS:n, Kärpät kuin Tapparankin, joten joukkue on osoittanut osaavansa myös pelata. Alkukaudesta etenkin puolustajien otteissa näkynyt epävarmuus on kadonnut ja varsinkin Oliver Larsen on noussut isoon rooliin.

Viimeksi tuli kuitenkin tappio kriisijoukkue JYPille jatkoajalla, vaikka vielä päätöserän alussa mikkeliläiset johtivat ottelua maalilla. Kapteeni Petrus Palmu sai jälleen nimensä ottelun tehotilastoihin ja Palmu lähestyykin jo koko Liigan pörssikärkeä. Sen sijaan Aatu Räty jäi ensi kertaa seurasiirtonsa jälkeen pisteittä.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

Jukurit

27.01
KalPa - Jukurit
21.01
SaiPa - Jukurit
1 - 2

SaiPan tuska vaarassa syventyä

Nousuvireinen Pelicans saapuu suuria haasteita kohdanneen SaiPan vieraaksi.

SaiPan ylle laskeutui keskiviikkona sysimustia pilviä, kun yksiselitteinen ykkösvahti ja joukkueen paras pelaaja Niclas Westerholm loukkaantui tappiollisessa ottelussa HIFK:ta vastaan. Loukkaantumisen syy jäi mysteeriksi ja ottelun jälkeen Pekka Virta totesi Westerholmin saaneen kepit "varmuuden vuoksi". Westerholmin tilalle maaliin vaihdettiin Juho Markkanen.

Loukkaantumismurheiden lisäksi SaiPa sortui ottelussa jäähyilyyn ja oli kiekollisesti pahasti perässä, joten lienee sanomattakin selvää, että joukkue painii tällä hetkellä isojen ongelmien kanssa.

Monen muun joukkueen tavoin kaksijakoisen marraskuun pelannut Pelicans liitelee tällä hetkellä kolmen ottelun voittoputkessa. Pelicansin kannalta ilahduttavaa on tapa, jolla voitot ovat tulleet, sillä kolmeen otteluun joukkue on tehnyt 12 maalia ja päästänyt neljä.

Voitto-otteluissa lahtelaisten tehomiehiä ovat olleet etenkin Iikka Kangasniemi, Jiří Smejkal ja Teemu Eronen. Maalissa Jasper Patrikainen on päästänyt kahteen edelliseen otteluun vain yhden maalin.

Kahden alavireisesti suorittavan joukkueen kohtaaminen

Jyväskylässä kohtaavat tappioputkensa viimein katkaissut JYP ja tappiokierteessä oleva erittäin tehoton Sport.

Alkujaan JYPin piti kohdata Lukko, mutta raumalaisten koronaongelmien vuoksi vastustajaksi vaihtui toinen alavireisesti esiintyvä joukkue Vaasan Sport. Ottelu on joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen tällä kaudella.

JYP onnistui vihdoin keskiviikkona katkaisemaan kymmeneen otteluun venyneen tappioputken Jukureita vastaan. Anttoni Honka ratkaisi ottelun jatkoajalla illan toisella osumallaan. Vaikka voitto varmasti toi helpotusta JYP-leiriin, oli ottelu kuitenkin pääosin Jukureiden hallintaa. Aikaisemmista peleistä tuttua lamaantumista takaiskujen jälkeen ei kuitenkaan ollut havaittavissa, vaan joukkue jatkoi taistelua.

JYPin pakka on ollut sekaisin tällä kaudella, ja joukkue onkin ajautunut sarjataulukon hännille takanaan ainoastaan vielä heikompi Ässät. Varsinkin maalivahti osasto on huolestuttavalla tasolla. Markus Ruusu kantaa lähes kaiken vastuun Liigan heikoimmilla tilastoilla, kun huomioidaan yli kymmenen ottelua pelanneet maalivahdit. Kaikkea syytä ei toki voi maalivahdille sysätä muun joukkueen esiintyessä vahdin edessä heikosti.

Omanpään isäntänä aiemmin profiloitunut Andrew O´Brien alusti kaksi maalia hienoilla syötöillään. JYP tarvitsee kaiken avun maalien tekoon, mutta jo vuotava puolustus ei kaipaa ylihyökkäämisellä aiheutettuja takaiskuja, johon O´Brien syyllistyi keskiviikon ottelussa ja osaltaan oli osallisena Jukurien kolmannessa osumassa.

Alkukaudella vahvasti esiintynyt Sport on ajautunut viiden ottelun tappioputkeen. Silmiinpistävää Sportin tilanteessa on tehtyjen maalien määrä. Viidessä ottelussa yksi maali, kolme viimeistä ilman maaleja. JYP on tällä kaudella Liigan joukkueista eniten maaleja päästänyt joukkue, joten odotettavissa on, että vaasalaisetkin saisivat maalihanansa viimeinkin auki, mutta kenen toimesta?

Sportin paras maalintekijä on Henrik Eriksson kuudella osumalla, mutta hänenkin viimeinen osumansa on lokakuun puolestavälistä. Laukaisutilaston kärkeä joukkueessa pitää Michael Keränen, joka vaeltaa pistesarakkeen osalta varjoissa. Keräsen maalisarakkeesta löytyy kaksi osumaa ja nekin syyskuulta.

Tilastotietona kumpikin joukkue pystyy seuraavassa pelissä rikkomaan niitä ikävämpiä seuraennätyksiä. Sportin maaliton putki on nyt 196:30 ja ennätys vuodelta 2017 on 212:06. Eli jos maalia ei synny ajassa 15:36, niin tulee uusi ennätys. Mikäli JYP häviää, rikkoo seura pisimmän putkensa ilman varsinaisen peliajan voittoa. Tällä hetkellä JYP on tasoissa vuoden 2000 keväällä tehdyn putken kanssa yhdeksällä ottelulla.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

27.01
JYP - Sport
14.01
JYP - Ilves
0 - 2

Sport

27.01
JYP - Sport
14.01
Sport - HPK
3 - 2 VL

Tällä kaudella