Liiga-kierros: Tasaisten otteluparien kattaus − matkustaako SaiPa voittoon KalPasta?

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Topi Lainio
Keskiviikkona Liigassa pelataan viisi kamppailua. Jokaisessa ottelussa vastakkain ovat tasaiset joukkueet, joilla on eväät kaataa illan vastustajansa.

Seuraa Heitä

Shawn Lalonde #44 | Dinamo Mn

Puolustaja

Jykevä puolustaja on pelannut patapaidassa vasta yhden ottelun, mutta kyseessä on sen tason pelaaja, että hän pystynee parhaimmillaan tuomaan varteenotettavan avun joukkueensa takalinjoille. Heilahtaako kova kuti maaliin jo keskiviikkona?

Porilaisten vaikea tehtävä

Ässät on vajonnut runkosarjassa pohjakerroksiin ja viime aikojen otteet eivät lupaile parempaa. Tappara sen sijaan on piristymään päin.

Ässät ja Tappara kohtaavat ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Viime keväänä patapaidat onnistuivat nollaamaan tamperelaiset kahdesti, joten illan kotijoukkue voi hakea noista tulokssita uskoa tekemiseensä.

Uskoa Ässät saattaa tarvitakin, sillä joukkue on hävinnyt viidestä edellisestä pelistään  neljä. Ainoastaan JYP on heitäkin pahemmassa liu'ussa. Tappiot ovat olleet niukkoja yhden, korkeintaan kahden maalin erolla tulleita pistemenetyksiä. KooKoota vastaan Ässät nousi jatkoaikavoittoon.

Porilaisten riveissä mielenkiintoinen nimi on viime pelsisä debytoinut puolustaja Shawn Lalonde, jolta voidaan ottelu ottelulta odottaa enemmän vastuunkantoa. Vaikka mies ei vielä Tapparaa vastaan isoja minuutteja keräisikään, voi hän pystyä auttamaan joukkojaan tuloksen saamisessa.

Ennakkosuosikki Tappara on kärsinyt hyökkäyspään loukkaantumisista ja ne ovatkin sotkeneet joukkueen peliä jonkin verran. Toisaalta Kyle Platzer sai edellisottelussa hanansa auki − hänen tasonsa nousu toisi kirvesrinnoille yhden tärkeän sylinterin lisää. Myös Otso Rantakarin paluu takalinjoille lähestyy päivä päivältä.

Tasaista tuloskuntoa etsimässä

Sekä KalPa että SaiPa ovat esiintyneet kaukalossa vaihtelevalla menestyksellä.

Voittamisen tasapaino on kiertänyt ottelun molempia osapuolia. KalPalla vaikeudet ovat olleeet puolustus- ja maalivahtipelissä, kun kokenut Eero Kilpeläinenkin on osoittanut olevansa tavallinen kuolevainen. Pekka Virran luotsaama SaiPa ei sen sijaan ole saanut pelisysteemistään täysin kiinni.

KalPalla on tietysti riveissään Miikka Pitkänen, joka on alkukaudella ollut otsikoissa tämän tästä hyvien otteidensa myötä. Myös Aapeli Räsänen on pystynyt tuomaan tehoja. Tuomas Kiiskiseltä voisi hänen statukseensa nähden odottaa enemmän. Kolmikon takana onkin sitten jo hiljaisempaa. Kim Nousiainen on palaamassa puolustuksen ykköshahmoksi.

SaiPan päävalmentaja Virta on useaan otteeseen todennut eri medioiden välityksellä, että joukkueessa on vielä vapaamatkustajia eikä ryhmä toteuta sovittuja asioita kaukalossa. Mestariluotsin vaatimustason tietäen Lappeenrannassa on edessä tiukat ajat, ellei asennepuoli korjaannut. Voihan myös olla, että jalkeilla on Virran pirtaan vääränlainen ryhmä.

Saako KalPa pidettyä oman päänsä kasassa ja löytääkö SaiPa tasapainon joukkueen sisällä? Nämä asiat ovat isossa roolissa ratkottaessa pisteiden kohtaloa Kuopiossa.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

28.01
Jukurit - KalPa
2 - 4
27.01
KalPa - Jukurit
6 - 3

SaiPa

Toista kertaa tällä kaudella

Mikkelin Jukurit kohtaa kotikaukalossaan Rauman Lukon. Sarjataulukossa sijalla 10. oleva Jukurit ja sijalla 8. oleva Lukko ovat kohdanneet tällä kaudella kerran aiemmin. Raumalla pelattu ottelu päättyi 4−1 kotijoukkueen eduksi.

Jukurit tulee otteluun takanaan huippuviikko. Edeltävän viikon kolmessa ottelussa kaatuivat TPS, Kärpät ja Tappara. Viime aikoina etenkin Jukurien Šimon Stránský ja kultakypärää kantava Petrus Palmu ovat olleet tehokkaita. Myös Joachim Rohdin oli voitokkaan viikon kolmessa ottelussa tehokas. Rohdin teki puolet kauden kuudesta maalistaan otteluissa Kärppiä ja Tapparaa vastaan.

Hallitseva mestari Lukko ei ole saanut peliä aivan viime kausien uomaan, eikä joukkue varmasti ole tyytyväinen kahdeksanteen sijaan. Viime kaudella Lukolla onnistui kaikki, nyt mikään osa-alue ei ole ollut täysin kunnossa. Kuntopuntari kuitenkin osoittaa orastavaa nousua, sillä kymmenen edeltävän ottelun otannassa raumalaiset ovat sijalla 5. Jukurit on alkaneesta voittoputkesta huolimatta samassa tilastossa sijalla 12.

Lukon kantava voima on tällä kaudella ollut kultakypärää kantava puolustaja Vili Saarijärvi. Yleensä puolustajan kantaessa hyökkäyksessä isointa vastuuta voi kääntää vähintään kyseenalaistavan katseen hyökkäykseen. Lukolla on siis oikeus vaatia hyökkääjiltään enemmän.

Lukko lähtee hienoisena ennakkosuosikkina otteluun, sillä pelin kokonaisvaltainen taso on Lukolla korkeammalla tasolla. Ottelu voi kuitenkin kääntyä kotijoukkueelle, jos Jukureiden vahvat esitykset saavat jatkoa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

28.01
Jukurit - KalPa
2 - 4
27.01
KalPa - Jukurit
6 - 3
21.01
SaiPa - Jukurit
1 - 2

Lukko

Kukapa 17-vuotiasta kaipaisi?

JYP saattaa kaivatakin, sillä Joakim Kemellin poissaolo on joukkueelle iso takapakki tuloksellisesti eikä voi olla vaikuttamatta itseluottamukseen.

Viiden ottelun tappioputkeen ajautunut JYP joutuu lähtemään kotiotteluunsa Ilvestä vastaan ilman pistepörssikärki Joakim Kemelliä, joka seuraa tulevat viikot liigapelejä katsomon puolelta loukkaantumisen takia. 17-vuotias nuorukainen on tuonut JYPille alkukaudesta sen kaipaamia tehoja ja saanut koko joukkueen toiminnan piristymään.

Jyväskyläläiset ovat hävinneet otteluita, vaikka ovatkin onnistuneet iskemään kolmekin täysosumaa vastustajan reppuun. Jos JYP saa keskiviikkona peräpäänsä tilkittyä, on sillä mahdollisuus. Maalintekokilpailua se ei Ilvestä vastaan voita.

Tupsukorvia huolettaa tehopakki Les Lancasterin tilanne. Kauanko yhdysvaltalainen on kokoonpanosta sivussa jätettyään taannoisen Tappara-pelin kesken. Hän tuo joukkueen hyökkäys- ja ylivoimapeliin tärkeän yllätyselementin, jota ilman tekeminen on paikka paikoin hieman mielikuvituksetonta.

Tietysti Petri Kontiola voi hyvänä päivänä tehdä taikoja. Alkukaudesta liekeissä ollut ykköskenttä on hapuillut pahemman kerran. Kapteeni Eemeli Suomi osui lokakuussa maalipuiden väliin vain kahdesti. Maalilla Vadim Žerenko on ottanut vastuun kantaakseen Marek Langhamerin loukkaannuttua.

Tupsukorvat ovat kuitenkin löytäneet tehoja Kontiolan ketjun takaakin, ja esimerkiksi Matias Mäntykivi ja Joonas Oden ovat olleet hyvällä pelipäällä. JYPin on pystyttävä hyvään puolustuspelaamiseen − muuten Ilves pyyhkäisee vieraskentältä pisteet mukaansa.

Tulosta vähillä maaleilla

Turun Palloseura saa vieraita Vaasasta, kun se kohtaa Sportin ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Kumpikin joukkue on pelannut vahvaa alkukautta.

TPS on jo pidemmän tovin pitänyt majaa sarjakärjessä ja on pistekeskiarvolla mitattuna kuronut jo hieman eroakin. Sportille on vahvan alun jälkeen osunut hieman tahmeampi jakso, eikä vaasalaisjoukkue ole onnistunut ottamaan suoraa kolmen pisteen voittoa viimeiseen kuuteen otteluun.

Sport on tehtyjen maalien määrässä mitattuna tällä hetkellä jaetulla sijalla 12. Porin Ässien kanssa. Vähemmän maaleja on tehnyt vain HPK ja sarjakärjessä porskuttava TPS.

Turkulaisten menestys onkin nojannut tiiviiseen puolustuspelaamiseen. Päästettyjen maalien määrässä TPS on kärjessä selvällä erolla seuraavaan. Sport on kyseisessä tilastossa jaetulla neljännellä sijalla. Tilastojen valossa ottelusta voidaan siis odottaa vähämaalista.

TPS osoitti edeltävällä viikolla voittavan joukkueen selkärankaa. Joukkue esiintyi Jukureita vastaan tiistaina erittäin heikosti ja hävisi 3–0.

Tämän jälkeen joukkue teki ryhtiliikkeen ja haki vahvalla pelillä pisteet JYPiltä keskiviikkona. Ottelu Jukureita vastaan on varmasti yhä turkulaisten mielessä, joten Sport ei tule pääsemään helpolla. Sport pelasi edeltävällä viikolla myös kaksi ottelua häviten niin Tapparalle vieraissa kuin Pelicansille kotikaukalossaan. Sport onnistui kahden ottelun viikolla tekemään vain yhden maalin.

TPS lähtee otteluun ennakkosuosikkina. Gatorade Centeristä ei ole tällä kaudella haettu pisteitä kuin kerran. Ilves onnistui voittamaan TPS:n kotiavausottelussa. Sport on tähän mennessä sarjan kolmanneksi heikoin vierasjoukkue, mikä antaa myös edun kotijoukkueelle.