Liiga-kierros: Kovavireiset kohtaavat Tampereella, KalPa hakee ensimmäistä voittoa Jukureista

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
Perjantain liigakierros kaventui kolmeen peliin, kun Sportin ja SaiPan välinen ottelu jouduttiin siirtämään vaasalaisten koronatartuntojen takia. Kolme ottelua tuo kuitenkin erinomaista kiekkoviihdettä perjantai-iltaan, sillä Ilves ja HPK ottavat mittaa toisistaan, KalPa ja Jukurit kamppailevat kauden viimeisessä Savon derbyssä ja Pelicans isännöi Tapparaa.

Seuraa Heitä

Tommi Tikka #26 | Ilves

Keskushyökkääjä

Kovaa pelaava keskushyökkääjä on onnistunut maalinteossa kahdessa viime pelissä. On myös tärkeä pelaaja hämeenlinnalaisille kuuluen Liigan kärkialoittajiin. Siitä kertoo koko kauden mainio aloitusprosentti 58,1%.

Niclas Lundgren #60 | Jukurit

Puolustaja

Mikkeliläisille todella tärkeä puolustava puolustaja, joka suojaa omaa maalia erittäin tasokaasti ja jämäkästi. Ruotsalaispakki onkin erittäin arvokas palanen mikkeliläispuolustuksessa, eivätkä hänen tekonsa näy aina pistesarakkeissa.

Petrus Palmu #52 | Örebro

Laitahyökkääjä

24-vuotias hyökkääjä pelaa huikeaa kautta ja johtaa koko Liigan pistepörssiä 42 tehopisteellä. Viimeisissä neljässä pelissä jukurikippari on onnistunut neljä kertaa maalinteossa. Ei olisi ihme, jos verkko heiluu jälleen Kuopiossa.

Patrik Virta #11 | Tappara

Keskushyökkääjä

On tällä hetkellä erittäin kuumassa vireessä, kun viimeiseen neljään peliin on kertynyt mukavat tehot 2+5. Jatkuuko hyökkääjän hurja vire Lahden perjantai-illassa?

Ilveksellä revanssi mielessä

Joukkuet kohtasivat viime viikolla, jolloin hämeenlinnalaiset vetivät pidemmän korren jatkoajan jälkeen. Ilves haluaa varmasti kuitenkin korjata tilanteen kahden kuuman joukkueen kesken.

Koko Liigaa tällä hetkellä johtava Ilves pelasi viime viikolla kolmeen otteeseen, joista se kärsi jatkoaikatappion HPK:lle, mutta voitti JYPin sekä KooKoon, molemmat voittomaalikilpailun jälkeen. Tämän viikon tupsukorvat avasivat Liigan kärkiottelulla Jukureita vastaan, josta tuloksena oli suora tappio maalein 1−3. Tappio katkaisi Ilveksen huiman 14 ottelun pisteputken.

Vahvavireistä Jukureita vastaan pelattu kamppailu osoitti, että Ilves on pelillisesti oikeilla raiteilla. Pelirohkea ja liikkuva pelityyli tuo tulosta ja jokainen kentällinen sekä pelaaja pystyy toteuttamaan pelisuunnitelmaa tällä hetkellä.

Tamperelaisten ehdoton valopilkku viime peleissä on ollut Nick Baptiste, joka on nostanut profiiliaan kauden edetessä todella paljon. Kanadalaishyökkääjä on tehnyt kahdessa viime pelissä kolme maalia ja on Ilveksen kolmanneksi paras pistemies. HPK:ta vastaan tällä kaudella hyvässä vireessä on ollut hyökkääjä Joni Ikonen, joka on tehnyt näissä peleissä tehot 1+3.

Joukkueen maalivahtitilanne on yllättävän tasainen. Vadim Žerenko on pystynyt pelaamaan hyvin myös lähtökohtaisesti ykkösmaalivahtina kauteen lähteneen Marek Langhamerin paluun jälkeen, joka on tasoittanut peluutusta.

Ilveksellä on ollut viime aikoina pienoisia ongelmia kokoonpanon kanssa, sillä esimerkiksi Petri Kontiola oli pois viime pelistä sekä puolustajana tunnettu Juuso Pulli on pelannut jo tovin hyökkääjänä nelosketjussa. Kaiken lisäksi päävalmentaja Jouko Myrrällä on koronatartunta eikä häntä nähty joukkueen mukana tiistaina Mikkelissä. Vielä on epävarmaa, milloin Myrrä palaa penkin taakse, joten mielenkiintoista on nähdä, kuinka hänen poissaolonsa vaikuttaa tupsukorvien pelaamiseen.

HPK kuuluu tällä hetkellä Liigan kuumimpiin joukkueisiin. Hämeenlinnalaiset ovat ennen illan kamppailua kuuden ottelun pisteputkessa. Näistä kuudesta pelistä joukkue on voittanut viisi. Viime viikolla HPK kellisti juurikin Ilveksen sekä JYPin, mutta hävisi jatkoajalla Tapparalle. Tiistaina HPK kävi ryöstöretkellä Helsingissä, josta tuloksena 2−1 voitto voittomaalikilpailun päätteeksi.

Hämeenlinnalaisten vahvuutena on ollut puolustuspelaaminen, sillä joukkue ei ole päästänyt viimeiseen viiteen peliin kuin ainoastaan seitsemän maalia. Tämä kertoo myös hyvästä maalivahtipelistä. Maalivahdit Eetu Laurikainen ja Daniel Lebedeff ovat olleet hyvässä vireessä ja samalla tärkeä palanen joukkueen menestykselle. Sen sijaan joukkueen erikoistilannepelaamisessa on erikoinen yksityiskohta. HPK:n ylivoima on ollut heikkoa ja samalla koko sarjan huonoin, mutta alivoima taas koko Liigan paras.

HPK vei nimiinsä viime viikolla joukkueiden edellisen kohtaamisen, joten Ilveksellä on tänään loistava tilaisuus ottaa revanssi hämeenlinnalaisista kotijäällään.

Pystyykö KalPa pitämään tulikuuman Palmun kurissa?

KalPa tarvitsee kipeästi voiton ajatellen käynnissä olevaa pudotuspelitaistoa. Helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan, sillä Jukurit on voittanut kaikki viisi keskinäistä kamppailua tällä kaudella.

Runkosarjan kuudes ja viimeinen Savon derby kamppaillaan KalPan ja Jukurien välillä Kuopiossa. Jukurit on ollut KalPalle erittäin vaikea vastustaja, sillä joukkueiden tämän kauden kaikki aikaisemmat viisi kohtaamista ovat päättyneet mikkeliläisten voittoihin. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat marraskuun lopussa, jolloin Jukurit voitti 4−1 Mikkelissä.

KalPa on pelannut tällä viikolla jo kahdesti kotonaan, joista on kertynyt voitto SaiPasta sekä jatkoaikatappio Ässille. Kuopiolaiset ovat saalistaneet viimeisistä viidestä pelistään kolme voittoa, mutta kaikista peleistä on kertynyt kuitenkin pisteitä. Tällä hetkellä joukkue tarvitsee erittäin paljon kolmen pisteen voittoja, sillä se taistelee vielä kynsin ja hampain viimeisistä paikoista kymmenen parhaan joukkoon.

Viime peleissä kuopiolaisten tehomiehinä ovat toimineet muun muassa Jaakko Rissanen, Aapeli Räsänen sekä kuumassa vireessä oleva puolustaja Lasse Lappalainen, joka oli ennen viime peliään kymmenen ottelun pisteputkessa, mutta se putki katkesi edellisessä pelissä Ässiä vastaan.

Lisää mielenkiintoa otteluun tuo se, että Jukurien kanssa tällä viikolla sopimuksen purkanut puolustaja Tom Grönblom siirtyi KalPaan loppukauden kattavalla sopimuksella ja pääsee mahdollisesti debytoimaan kuopiolaisten riveissä heti mikkeliläisiä vastaan.

Jukurit sen sijaan kiitää neljän ottelun voittoputkessa, joista viimeisin voitto tuli tiistaina Liigan kärkikamppailussa Ilvestä vastaan maalein 3−1. Kaiken kaikkiaan mikkeliläisryhmä kuuluu tällä hetkellä Liigan kuumimpiin joukkueisiin, kun joukkue löytyy sarjataulukosta sijalta kaksi.

Vaikka Jukurit on neljän ottelun voittoputkessa, niistä peleistä TPS:aa ja Sportia vastaan eivät kuitenkaan olleet suorituksiltaan kovinkaan hyviä. Ilvestä vastaan joukkueen tunnetaso ja pelaaminen olivat kuitenkin vaaditulla tasolla ja se sai aikaan ehjän 60-minuuttisen.

Jukurien huikea vire on kulminoitunut vahvaan neljän ketjun pelaamiseen. Viime otteluissa yhdessä pelanneet pistepörssiä johtava Petrus Palmu, sensaatiomaista kautta Mikkelissä pelaava Aatu Räty sekä kevättä kohden piristynyt Pekka Jormakka ovat olleet hirmuisessa iskussa ja joukkueen kantavia voimia. Kolmikosta etenkin Palmu on ollut erittäin kovassa pistevireessä, kun viimeiseen viiteen kamppailuun on syntynyt tehot 4+2.

Mikkeliläisten maalivahtipeli on ollut täyttä timanttia, sillä ehdoton viimeinen lukko on löytynyt tolppien välistä. Jukurien selvä ykkösmaalivahti Oskari Salminen on joukkuetta pystyssä vaikeinakin hetkinä. Salminen on ahkeroinut jo 43 ottelussa tällä kaudella ja lepo olisi varmasti hyväksi kovassa ottelutahdissa, joten Karolus Kaarlehdolle voisi avautua näytönpaikka Savon derbyssä. Jukurit tiedotti myös keskiviikkona hankkineensa jämäkän venäläispakki Stanislav Garejevin, joka on mahdollisesti kokoonpanossa jo illan kamppailussa.

Huomioitavaa on myös se, että Jarkko Immonen on onnistunut neljä kertaa tällä kaudella maalinteossa KalPaa vastaan. Iskeekö konkarihyökkääjä jälleen perjantai-illan mittelössä kiekon kuopiolaisten verkkoon?

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

28.01
Jukurit - KalPa
2 - 4
27.01
KalPa - Jukurit
6 - 3

Jukurit

28.01
Jukurit - KalPa
2 - 4
27.01
KalPa - Jukurit
6 - 3
21.01
SaiPa - Jukurit
1 - 2

Pelicansille jaossa tärkeitä pisteitä

Pelicans ja Tappara kohtaavat kolmannen kerran tällä kaudella. Molemmat tämän kauden aikaisemmat pelit ovat päättyneet kirvesrintojen voittoihin. Lahtelaiset taistelevat kiivaasti paikasta kymmenen parhaan joukossa, joten jokainen piste tässä vaiheessa on erittäin tärkeä.

Pelicansin otteet ovat ailahdelleet viime aikoina. Joukkue on voittanut viimeisestä kymmenestä pelistään ainoastaan kolme. Nämä kolme voittoa ovat tulleet kuitenkin viimeiseen viiteen peliin, joten positiivisia merkkejä on ilmassa. Viime viikolla lahtelaiset hävisivät Ässille rumasti kotonaan, mutta tämän jälkeen tuli voitot Sportista sekä HIFK:sta. Tämän viikon lahtelaiset korkkasivat jatkoaikatappiolla KooKoota vastaan.

Lahtelaiset ovat pystyneet pelaamaan viime kamppailuissa pääosin samoilla ketjuilla, vaikka Antti Tyrväisen loukkaantuminen Helsingissä muutti kokoonpanoa hieman. Pelicansille ehdottoman iso takaisku on tietysti olympialaisiin lähtenyt ja maalipörssin kolmantena majaileva tšekkihyökkääjä Jiří Smejkal. Muut johtavat pelaajat ovat kuitenkin astuneet esiin, sillä esimerkiksi Iikka Kangasniemi ja Liigan pistepörssin kolmonen Lukas Jasek ovat olleet vahvassa iskussa. Lisäksi kesken kauden Lahteen palannut Brad Lambert onnistui viime viikolla HIFK:ta vastaan avaamaan maalitilinsä tältä kaudelta lahtelaisten riveissä.

Myös maalivahtipeli on toiminut Pelicansilla hyvin. Emil Larmi oli KooKoota vastaan mies paikallaan ja takasi yhden pisteen 37 torjunnallaan. Myös Jasper Patrikaisen nollapeli Nordiksella oli vahva näyttö hyvästä maalivahtipelistä. Sitä lahtelaiset todellakin tarvitsevat jälleen Tapparaa vastaan, mikäli joukkue haluaa kamppailla tosissaan voitosta.

Tappara on iltaan lähdettäessä neljän ottelun voittoputkessa. Tamperelaisilla on menossa kova neljän pelin viikko, joista se on pelannut jo kaksi. Molemmat olivat JYPiä vastaan, joista kirvesrinnat nappasivat selvät voitot maalein 4−0 sekä 5−2.

Tapparalla on menossa erittäin tiukka ottelutahti. Joukkue pelasi siis kaksi edellistä peliään siipirikkoista JYPiä vastaan, joissa vaatimustaso ei välttämättä ollut se kaikista korkein. Tapparan on täten oltava todellakin valmis kovempaan vaatimustasoon Pelicansia vastaan.

Kirvesrintojen miehistöstä on astunut jälleen kevään korvilla esiin Kristian Kuusela, joka on noussut tamperelaisten pelilliseksi kärkipelaajaksi hiljaisemman alkukauden jälkeen. Tämä on Tapparan kannalta erittäin tärkeää, vaikka joukkueesta löytyy paljon taitoa muutenkin. Viime peleissä tehokkaana on ollut myös Patrik Virta, kun neljään peliin on syntynyt komeat seitsemän pistettä. Kristian Tanus on ollut tällä kaudella hyvässä vireessä lahtelaisia vastaan tehoilla 3+1.