Liiga-kierros: HIFK hakee monsterivireelleen jatkoa KalPan kustannuksella

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Keskiviikkoilta tarjoaa kaikkiaan kolmen liigaottelun verran kiekkoviihdettä.

Seuraa Heitä

Roni Hirvonen #33 | AHL

Laitahyökkääjä

Hirvonen iski edellisessä ottelussa JYPiä vastaan kaksi maalia maltillisen kokonaispeliaikansa (14 minuuttia 33 sekuntia) puitteissa. Myös kahdessa edellisessä ottelussaan Hirvonen pääsi pisteille.

Samu Tuomaala #56 | Lehigh Valley Phantoms

Laitahyökkääjä

Tuomaala on Philadelphia Flyersin sopimuspelaaja ja on lainasopimuksella Sportissa. Vikkelällä nuorella hyökkääjällä on hyvä laukaus ja paljon potentiaalia urotekoihin. Tuomaala on tehnyt kahdeksassa ottelussa vain tehot 1+0, joten näyttämisen halua riittää.

Onko KalPa pelkkä suupala helsinkiläisille?

HIFK ei ole kahteen kuukauteen jäänyt pisteittä kuin kahdesti. KalPan lauantainen murskavoitto Sportista luo kuitenkin kuopiolaisille uskoa omaan tekemiseensä.

Kotijoukkue Helsingin IFK lähtee KalPa-kotiotteluunsa kahden kuukauden hurjan vireen vauhdittamana. HIFK on jäänyt 19 viime ottelussaan vain kaksi kertaa pisteittä.

KalPan tulee olla varuillaan HIFK:n ylivoimapelin kanssa, joka on ollut varsinkin viime ajat erittäin tehokasta. Esimerkiksi viimeiset viisi peliä helsinkiläisten ylivoima on onnistunut 54,55-prosenttisesti. Ylivoimalla on napsunut kuusi maalia 11 mahdollisuudesta.

Viimeisimpänä HIFK:n vireen sai tuta lauantaina JYP. HIFK otti kotiottelussaan jo 5−1-johdon, mutta JYP kaunisteli loppulukemat viimeisen reilun kymmenen minuutin aikana 6−4:ään. Jordan Schmaltz ja Roni Hirvonen osuivat jyväskyläläisiä vastaan kahdesti.

Michael Garteig aloittanee KalPaa vastaan HIFK-maalilla ensimmäistä kertaa tässä kuussa. Niilo Halonen on aloittanut edelliset neljä ottelua, mutta on nyt maajoukkueen matkassa.

Garteigiin liittyykin HIFK:n suurin kysymysmerkki. Hän on pelannut joulukuussa vain lauantaisen JYP-pelin kolme viimeistä minuuttia, kun Haloselle tuli pikkuvamma. Näiden minuuttien aikana Garteig ehti päästää kaksi maalia ja torjua vain kerran. Garteig on sattunut olemaan maalilla ne kummatkin kerran, kun HIFK on jäänyt pisteittä viimeisen 19 ottelun aikana.

Vierailijajoukkue KalPan ottelut eivät ole sujuneet maireasti kuin HIFK:n. Esimerkiksi seitsemästä viime ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet vain kaksi.

Lauantaina KalPa kylläkin murjoi Vaasan Sportin kotonaan lukemin 5−0. Aleksi Klemetti ja Juuso Könönen olivat KalPan tehomiehiä pistein 1+1. 36-vuotias konkarivahti Eero Kilpeläinen torjui kauden toisen nollapelinsä vain 15 torjunnallaan.

KalPan ylivoima on toiminut tällä kaudella varsin hyvin. Onnistumisprosentilla 22,22 KalPa on Liigan kolmanneksi tehokkain pakkopeleistä viimeistelijä. Alivoimakin on seitsemänneksi parasta (82,11 %). Alivoimapelaaminen oli esimerkiksi viime ottelussa Sportia vastaan täydellistä viidestä kaksiminuuttisesta huolimatta.

HIFK on kotietunsa ja vahvan myötävireensä johdosta suursuosikki KalPaa vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

02.04
Pelicans - HIFK
4 - 3
30.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE

KalPa

19.04
Kärpät - KalPa
3 - 2 JE
13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5

Turussa haetaan katkaisua orastaville tappioputkille

Sekä TPS:llä että KooKoolla on allaan kaksi tappiota. Ottelu on kierroksen kärkikamppailu.

TPS saa kotonaan vastaansa KooKoon, jonka se on joutunut toteamaan itselleen haastavaksi vastustajaksi tällä kaudella. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti ja molemmat ottelut ovat päättyneet KooKoon voittoihin varsinaisella peliajalla.

Edellinen ottelu turkulaisilla on viime viikonlopulta SaiPaa vastaan, josta oli tuloksena 1−3-tappio. Edellisen HIFK-tappion jälkeen TPS:ltä odotettiin Lappeenrannassa sisuuntuneen joukkueen rutiinivoittoa, mutta toisin kävi.

Tasakentällisin pelatessa joukkueella ei ole hätää, mutta maalipaikkoja ei joukkue onnistu luomaan. Ylivoimakin pyörii mallikkaasti, mutta laadukkaat vetopaikat jäävät uupumaan. Edellisissä otteluissa ei joukkueen ykkösketju ole onnistunut: kahdessa edellisessä ottelussa ykkösketjun kentällä ollessa on soinut kuusi kertaa omissa.

Turkulaisten otteet alkukaudella ovat kuitenkin olleet vakuuttavia, mistä kertoo runkosarjan toinen sija. Joukkue lähtee varmasti kahdesta tappiosta ärsyyntyneenä ahneesti KooKoon kimppuun.

KooKoo lähtee Turkuun kaksi tappiota niskassaan, mutta kauden edelliset kohtaamiset turkulaisia vastaan luovat uskoa orastavan tappioputken katkaisemiseen.

Vaikka edellisestä kolmen pisteen voitosta on kouvolalaisilla aikaa kolme viikkoa, on otteiden tasaisuus pitänyt joukkueen kuuden parhaan joukossa. Ennen TPS-ottelua kuudesta edellisestä pelistä kolme on ratkennut vasta voittomaalikilpailussa.

KooKoolla on parannettavaa erikoistilannepelaamisessa. Esimerkiksi joukkueen ylivoima on Liigan neljänneksi huonointa. Uhrautuva viisikkopelaaminen ja vahva joukkuepanos on ollut joukkueen vahvuus. Kultakypärää kantava Joose Antonen on tehnyt ainoastaan yhden maalin viimeiseen kymmeneen otteluun, joten joukkueen kärkinimiltä odotetaan piristymistä.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

30.03
TPS - Tappara
4 - 5 JE
28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Nouseeko kotka takaisin liitoonsa hurrikaanipaitoja vastaan?

Sport kohtaa koronakaranteeniin joutuneen Jukureiden sijaan JYPin.

Sportin alkukausi oli erittäin hyvä, mutta vire on ollut laskusuuntainen jo pidemmän aikaa. Maalinteko on ollut joukkueelle vaikeaa, mikä näkyy siinä, että joukkue jäi viime viikon molemmissa otteluissa nollille, vaikka laukauksia oli kiitettävästi. Niistä kuitenkin puolet viuhui maalin ohi tai ensimmäiseen pelaajaan.

Shaun Heshka pelaa suuria minuutteja vaasalaisten takalinjoilla yhdessä ruotsalaispuolustaja Emil Johanssonin kanssa. Molemmat puolustajat laukovat ahkerasti ottelun aikana ja pyrkivät mahdollistamaan hyökkäystilanteen syntymisen. Etenkin hyvin luisteleva Johansson pyrkii vaihdosta toiseen aiheuttamaan vastustajalle ongelmia Sportin hyökkäyspäässä.

Sport on kärsinyt ikävistä loukkaantumisista, ja uusimpana vamman vuoksi sivuun joutui puolustaja Bobbo Petersson. Hyviä uutisia on kuitenkin myös: Jesse Paukku on hiljalleen palaamassa pitkän tauon jälkeen takaisin kaukaloon.

Samu Tuomaala on erottunut edukseen viime otteluissa, ja hän iski uran ensimmäisen Liiga-maalinsa juuri JYPiä vastaan.

JYP sai katkaistua neljän ottelun tappioputkensa KalPaa vastaan, mutta viime lauantaina tuli jälleen köniin vieraissa HIFK:lta. Joukkue on onnistunut tekemään jälleen maaleja, eikä siitä voittaminen jää kiinni. JYPin heikkous onkin edelleen heikossa puolustuspelaamisessa.

Suurimaalisten tappioiden jälkeen joukkue on saanut kuitenkin tiivistettyä puolustustaan, mutta ei vielä aivan riittävästi. Yksi iso syy maalien vähenemiseen omassa verkossa on uusin maalivahtihankinta Konstantin Šostak, joka on ottanut heti ykkösmaalivahdin paikan itselleen.

Sairaslomaltaan kaukaloihin palannut Joakim Kemell ei ole vielä palattuaan takaisin kaukaloon saanut yhtään tehopistettä tililleen, mutta on nuorelta lupaukselta lupa vielä odottaa tehoja.

Keskiviikon kohtaaminen on jo joukkueiden neljäs tällä kaudella, joista Sport on voittanut kaksi.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Tällä kaudella

harjoitusottelut

20.08.
JYP - Sport
0 - 2

runkosarja