Liiga-kierros: Sarjassa jo toiseksi kivunnut KooKoo kohtaa kotonaan Tapparan − täysi seitsemän ottelun kierros vauhdittaa lauantai-iltaa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Ella Taponen
KooKoo on noussut vahvoilla tuloksillaan jo sarjassa toiseksi. Nyt sen pelivirettä testaa kauden odotuksiin nähden heikosti aloittanut Tappara. Ässät yrittää katkoa tappioputkeaan vahvaa kotijoukkuetta Sportia vastaan. Kärpät hamuaa takaisin voittokantaan HIFK:ta vastaan. Täysi seitsemän ottelun kierros huipentaa liigaviikon.

Seuraa Heitä

Scott Pooley #12 |

Laitahyökkääjä

Ketsuppipullo aukesi viime pelissä, kun hyökkääjä viimeisteli samalla hattutempun täyteen. Maaleja häneltä Lukossa odotetaan, mutta ruokkivatko onnistumiset uusia onnistumisia? Sitä on hyvä seurata illan ottelussa.

Dominik Lakatoš #31 | Vítkovice

Laitahyökkääjä

Jos Pooley sai helpottavat osumat viime ottelussa, samaa voi sanoa Lakatošin kohdalla. Tšekki iski nimittäin kauden 11. pelissä ensimmäinen maalinsa SaiPan nutussa.

Heikki Liedes #9 | KooKoo

Laitahyökkääjä

400.ottelua tuli täyteen tällä viikolla. Liedes iskenyt tällä kaudella peräti yhdeksän osumaa, kun parhaalla liigakaudella hyökkääjä on iskenyt 10 maalia, joten Liedeksellä on jo tänään mahdollisuus nousta tasoihin yhden kauden maaliennätyksensä kanssa.

Stanislav Galimov #35 | Avangard

Maalivahti

Nollasi viimeksi juuri HIFK:n. Vahvan alkukauden pelannut venäläismaalivahdin tilastot on myös alkukauden osalta hyvät. Galimov on torjunut 92,5 prosentin varmuudella, ja päästettyjen maalien keskiarvo on hieman alle kaksi maalia. HIFK-pelissä torjuttu nollapeli on toistaiseksi ainoa nollapeli tällä kaudella maalivahdille.

Dominik Mašin #97 | Ilves

Puolustaja

Ilveksen tuorein hankinta KHL:stä pelasi hyvän avausottelun Ilveksen takalinjoille. Nyt toista peliään pelaava Mašín kannattaa ottaa tarkasti seurantaan.

Pelinsä kanssa sekoileva Ilves kohtaa tiukkojen vääntöjen KalPan

Ilveksellä on ollut hakemista otteidensa kanssa. Vastustaja KalPa ei ole voinut edellisissä otteluissaan lasketella helpolla.

Kotijoukkue Ilves on saanut käännettyä tappioputkensa orastavaksi voittoputkeksi. Tamperelaiset ovat kaataneet sarjataulukon häntäpään Ässät ja Jukurit. Keskiviikkona HIFK taipui voittomaalikilpailun jälkeen, mutta esitys ei ollut Ilvekseltä erityisen vakuuttava. Se kuvastaa Ilveksen tilannetta: pelillisesti tekeminen ei ole kestävällä pohjalla.

Loukkaantumiset ovat vaivanneet Ilvestä. Ykkösvahti Marek Langhamerin loukkaannuttua Vadim Žerenko on kantanut vastuuta hyvin tolppien välissä. Lauantaina sivussa ovat vielä Eemeli Suomi ja Antti Saarela. Myös Balázs Sebők ja Santeri Virtanen saattavat olla pois.

HIFK-ottelussa Ilves esitteli kotiyleisölleen tšekkipakki Dominik Mašínin, joka pääsikin heti tehopisteiden makuun saaden yhden syöttöpisteen. Mašínilta nähtiin muutoinkin jämerää tekemistä molemmissa päissä kaukaloa.

Konkarisentteri Petri Kontiola ei ole vielä ollut viime kauden iskussa. Lokakuun seitsemästä ottelusta Kontiolalla on kasassa tehopisteet 0+4, joista kolme syöttöpistettä syntyivät 5–2-voitossa Jukureita vastaan.

KalPa on pelannut tiukkoja vääntöjä. Sen kahdeksan edellistä ottelua ovat päättyneet maalin erolla ja viidesti on voittajaa ratkottu varsinaisen peliajan jälkeen. Saldona otteluista kuopiolaisille 11 sarjapistettä.

Viikon edellisessä ottelussa Ässiä vastaan KalPa nappasi myös edellä mainitun putken ainoan kolmen pisteen voittonsa. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

KalPa

05.10
KalPa - HIFK
01.10
JYP - KalPa
1 - 4
24.09
Ässät - KalPa
3 - 1

KooKoo on ollut tyly isäntä tällä kaudella kotonaan – nyt on Tapparan vuoro kokeilla pisteiden viemistä Tampereelle

KooKoo on pelannut hyvän alkukauden pelannut ja varsinkin kotonaan se on ollut todella vahva. Odotuksiin nähden tuloksellisesti heikon alkukauden pelannut Tappara varmasti haluaa palata varmasti takaisin voittojen tielle.

KooKoo on kuulunut alkukaudesta sarjan vahvimpiin kotijoukkueisiin. Joukkue on hävinnyt ainoastaan yhden ottelun alkukaudesta kotihallissaan. Se tapahtui 17. syyskuuta kauden toisessa kotipelissä, kun JYP oli vasta jatkoajan jälkeen niukasti parempi. KooKoo on siis saanut jokaisesta kotiottelustaan vähintään yhden pisteen. KooKoo on noussut salakavalasti jo sarjataulukossa toiseksi.

Kouvolalaisten alkukauden onnistujiin kuuluu ehdottomasti Heikki Liedes. Aliarvostettu pelaaja on tehnyt tällä kaudella peräti yhdeksän maalia, joka on jo enemmän kuin viime kaudella yhteensä. Liedeksen maaliennätys yhdeltä kaudelta on kymmenen osumaa. Liedes saavutti juuri tällä viikolla täyteen 400. ottelun rajapyykiin Liigassa, sitä hyökkääjä juhlisti keskiviikkona Jyväskylässä maalilla, ja myös perjantaina Liedes onnistui maalinteossa, kun hän vastasi Kookoon voittomaalista.

Kyle Platzer palaa Kouvolaan, mutta tällä kertaa vierasjoukkueen riveissä. Platzerin alkukausi on ollut tehollisesti varsin hiljainen. KooKoosta hankittu hyökkääjä on tehnyt 14 otteluun ainoastaan neljä tehopistettä. Platzer pelasi kaksi edellistä kautta KooKoossa iskien niillä kausilla 33 ja 37 tehopistettä. Tämän hetken tahdilla kanadalainen yltäisi ainoastaan 17 tehopisteeseen.

Tapparan alkukauden suurimpiin ongelmiin lukeutuu myös ylivoimapelaaminen. Tappara on onnistunut kauden aikana alle 14 prosentin tehokkuudella operoimaan ylivoimallaan. Se on koko sarjassa toiseksi huonointa. Takana on ainoastaan HPK, jonka prosentti ei ole myös kovinkaan mairittelevaa luettavaa.

Jos KooKoo löytyy hienosti sarjataulukon kärjestä, niin Tapparan alkukausi on ollut tuloksellisesti paljon kotijoukkuetta nihkeämpi, ja se löytyy sarjasta vasta sijalta yksitoista. Tappara on viimeisistään kymmenestä ottelusta ainoastaan voittanut neljä, kun taas KooKoo on vastaavasti voittanut seitsemän ottelua.

JYP hakee kauden ensimmäistä voittoaan SaiPasta Kisapuiston lauantai-illassa

SaiPa ja JYP iskevät kolmannen kerran tällä kaudella yhteen. Kaksi ensimmäistä kohtaamista Jyväskylässä ovat päättyneet SaiPan voittoon.

David McIntyre on alkanut löytämään tehojaan. Viime otteluissa on syntynyt käytännössä kaikki kanadalaisen tehopisteet. Kovin odotuksin Lappeenrantaan hankittu Dominik Lakatoš sai vihdoin viimein onnistumisen myös maalin muodossa, joten SaiPassa varmasti toivotaan ketsuppipullon auenneen tšekiltä samalla. Viime kaudella Lakatos iski Tšekin pääsarjassa peräti 23 osumaa HC Vítkovice Ridera riveissä.

Jos McIntyre on löytänyt hyvän pelivireen ylleen, niin samaa voi sanoa Mikko Juusolasta. Täksi kaudeksi Lappeenrantaan Mestis-seura IPK:sta saapunut hyökkääjä on upeassa viiden ottelun maaliputkessa ja samalla kuuden ottelun pisteputkessa. Juusola pelaa rohkeasti, röyhkeästi ja nälkäisesti, mutta on vielä suurelle yleisölle tuntematon sankari.

Perjantain HPK-ottelussa SaiPan ylivoima oli heikkoa, vaikka sitä varsinkin ottelun toisessa erässä tarjottiin vieraille paljon. Joukkueen ylivoima kipsasi ottelussa pahasti, kun alussa ei tullut onnistumisia.

Lukko-ottelun jälkeen joukkue oli keskustellut kamppailuhalukkuudesta, ja sitä nähtiin Hämeenlinnassa Simo-Pekka Riikolan toimesta, kun puolustaja pudotti hanskat ottelussa Joel Janatuisen kanssa. Hyvin latautunut vierasjoukkue nappasi nollapelillä arvokkaan voiton HPK:sta.

SaiPalla debytoi perjantain ottelussa Nicholas Halloran, joka sai heti vastuuta päävalmentaja Pekka Virralta. Ensimmäisessä ottelussaan Halloran otteissa näkyi liukkaus ja rohkeus. SaiPan paidassa lauantain pelissä voidaan nähdä seuraava debytantti, kun mahdollisesti venäläinen Sergei Monahov pelaisi ensimmäisen ottelunsa SaiPassa.

JYP saapuu Lappeenrantaan kahden ottelun tappioputkessa. Samalla se hakee kauden avausvoittoaan SaiPasta. Kaksi kertaa joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella, ja molemmissa otteluissa SaiPan on ollut parempi.

JYPin ykkösketju alkaa olla sinetöity, mutta muissa kentissä on riittänyt liikehdintää. Varsinkin keskushyökkääjien osalta. Mielenkiintoista nähden kuinka JYP lähtee SaiPaa vastaan pelaamaan. Jatkaako Antti Kalapudas kakkosketjun keskellä, ja palaako Samuel Helenius takaisin kolmosen keskelle, jossa hommat ovat toimineet hyvin aiemmin.

Brad Lambert pelasi viime ottelussa Joakim Kemellin ja Samuel Valkeejärven keskellä, mutta se ei ottanut toimiakseen, joten on mielenkiintoista nähdä mihin nuorukainen asetetaan lauantain pelissä. Huhut ovat vieneet Lambertia myös pois Jyväskylästä. Viimeisin huhu on ollut, että Lambert olisi mahdollisesti lähdössä Kanadan junioriliiga WHL:ään pelaamaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
24.09
JYP - SaiPa
2 - 0

JYP

01.10
JYP - KalPa
1 - 4
24.09
JYP - SaiPa
2 - 0

Vahva kotijoukkue Sport saa vastaansa heikosti vieraissa pelanneen Ässät

Ässät lähtee katkaisemaan tappioputkeaan Vaasaan. Helppoa ei urakasta tule, kun vastaan tulee sarjan parhaimmistoon kuuluva kotijoukkue.

Upeaa alkukautta pelanneet kotkapaidat saavat vieraakseen sarjan viimeisiksi jääneen Ässät. Sport on ollut varsinkin kotiottelussa tällä kaudella todella vakuuttava, sillä vaasalaiset kärsivät viime kotiottelussaan tähän mennessä ainoan tappionsa. Sport hävisi valmentajaa vaihtaneelle HPK:lle numeroin 2−4. Sitä ennen Sport oli voittanut kaikki kuusi pelaamaansa kotiottelua, ja kaikista niistä vaasalaiset keräsivät kolme pistettä tililleen.

Jos kotijoukkue on ollut vahva kotonaan, niin vierasjoukkue Ässät on ollut jaetusti heikoin vierasjoukkue. Sen matkaan on lähtenyt kahdeksasta vierasottelusta ainoastaan kuusi sarjapistettä. Kertaalleen se on voittanut kolmen pisteen arvoisesti, ja muutoinkin vain kahdesti poistunut voitto mukanaan kotiin.

Ässät esitti viime ottelun päätöserässä vielä nousua TPS:ää vastaan, mutta kolmen maalin takaa se ei onnistunut nousemaan enää voittoon asti. Sakari Salminen teki Ässien perjantai-illan molemmat maalit.

Ässien yksi suurimmista ongelmista on se, että se istuu aivan liikaa jäähyllä. Ässille on vihelletty alkukaudessa 63 kappaletta kahden minuutin rangaistuksia, joka toiseksi eniten sarjassa. Ongelmaksi se muodostuu siinä vaiheessa, kun alivoima on samalla sarjan heikointa. Ässät on selvittänyt alivoiman hieman päälle 68 prosentin varmuudella. Porilaisille on siis tehty peräti 18 maalia alivoimalla, joka selkeästi eniten sarjassa.

Kotijoukkue Sportin alivoima ei ole juuri sen parempi prosenteissa kuin porilaisten, mutta se on päästänyt ainoastaan 13 maalia alivoimillaan, jolla vaasalaiset ovat alivoimatilaistoissa toiseksi viimeisenä. Toisaalta vaasalaiset samalla istuvat selkeästi vastustajaansa vähemmän jäähyaitiossa. 

Sport ilmoitti tällä viikolla jatkavansa Risto Dufvan alaisuudessa myös seuraavat kaksi kautta. Joten päävalmentajan tulevaisuus Vaasassa on sinetöity. Ässien puolella taas Ari-Pekka Selinillä alkaa aika varmasti aika tiimalasissa vähenemään kierros kierroksella, ellei porilaisten kurssi ala muuttumaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

05.10
Sport - HPK
23.09
Sport - KalPa
2 - 1

Ässät

05.10
Ässät - Kärpät
24.09
Ässät - KalPa
3 - 1
23.09
Jukurit - Ässät
3 - 0

Tällä kaudella

Takalinjansa tehokkaasti tilkitsevä TPS on myrkkyä tehokkuutensa kanssa tuskailevalle HPK:lle

Turkulaisten puolustus on ollut rautaa. Varsinkin ylivoimalla tehottomuutensa kanssa tuskailevalle HPK:lle ei ole luvassa helppoa iltapuhdetta Turussa.

TPS ei ole tällä kaudella maaleilla juhlinut, mutta eipä ole turkulaisten vastustajatkaan. Maalivahti Andrei Karejev on ollut alkukaudesta Liigan kärkimaalivahti. Hyvin organisoidun puolustuksen takana myös kakkosvahti Eetu Anttila on onnistunut erinomaisesti. 

TPS on Liigan kärkipäätä myös ylivoimatehokkuudessa, vaikka turkulaiset pääsevätkin ylivoimalle keskimääräistä harvemmin. Myös alivoima on TPS:llä toiminut hyvin. Vaikka TPS on pelannut todella paljon tiukkoja maalin pelejä, on ainoastaan yksi ottelu ratkennut vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Lauantaina vastassa on yksi Liigan parhaista alivoimajoukkueista. HPK on tehnyt kauden aikana peräti kolme alivoimamaalia ja omissa on soinut vajaalla pelatessa vain kahdesti. Ylivoimalla saldo sen sijaan on luokaton: kolme tehtyä maalia ja prosentti selvällä marginaalilla Liigan huonoin.

Edellisellä viikolla HPK palasi Jarno Pikkaraisen tuoman nosteen jälkeen arkeen häviten viikonloppuna kahdesti Kärpille Oulussa, vaikka taisteluilmeestä ei jäänytkään kiinni. Perjantain SaiPa-tappio oli kuitenkin jo toinen ottelu peräkkäin, jossa HPK jäi maaleitta. 

Tommi Tikan pelikielto on aiheuttanut pieniä muutoksia HPK:n kokoonpanoon. Toisen polven liigakiekkoilija Daniel Mäkiaho pelasi ensimmäisen liigaottelunsa perjantaina SaiPaa vastaan harjoituskaudelta tutussa ketjussa Michael Jolyn ja Sean Collinsin kanssa.

Kärpät tähyää takaisin voittojen tielle HIFK:n kustannuksella

Kärppien ja HIFK:n kauden toinen kohtaaminen nähdään Oulussa. Kärpät katkaisi Pelicansia vastaan voittoputkensa. Vierailijat puolestaan haki vieraspisteitä Tampereella viime ottelussaan.

Kärpät saa vieraita Helsingistä, kun HIFK saapuu ensimmäistä kertaa tällä kaudella Ouluun. Joukkueet ovat kohdanneet kauden yhden kerran, ja se päättyi Kärppien 0-2 vierasvoittoon. Kärppien maalissa vahvan alkukauden pelannut Stanislav Galimov pelasi juuri HIFK:ta vastaan kauden toistaiseksi ainoan nollapelinsä.

Kärpät pelasi perjantai-iltana tasaisen ottelun Lahdessa Pelicansia vastaan, mutta joutui lähtemään sieltä tyhjin käsin kohti kotia. Samalla Kärppien neljän voiton putki napsahti poikki. Pelicansia vastaan maalinteossa onnistuivat kultakypärää kantava Saku Mäenalanen ja Ville Koivunen.

Nuorelle Koivuselle osuma oli jo kauden viides, jolla Carolina Hurricanesin sopimuspelaaja on joukkueen toiseksi paras maalintekijä. Edellään ainoastaan Mika Pyörälä kuudella osumallaan.

Kärppien alkukausi kotipelien osalta on loistava, kun se on jokaisesta kotiottelustaan saanut vähintään yhden pisteen. Joukkueen edellinen, ja samalla ainoa tappio kotona on tullut 15. syyskuuta HPK:lle, kun se hävisi jatkoajalla hämeenlinnalaisille.

HIFK puolestaan saapuu Ouluun allaan voitto  viimeisestä ottelustaan Hakametsässä Tapparaa vastaan. HIFK:n tulokset ovat parantuneet viime otteluissa, kun joukkue on neljässä viimeissä ottelustaan voittanut kolme, ja jokaisesta neljästä pelistä lähtenyt vähintään piste helsinkiläisten mukaan.

HIFK:ssa varmasti odotetaan lisää tehoja varsinkin täksi kaudeksi hankituilta Jere Innalalta ja Roni Hirvoselta. HPK:sta saapunut Innala on osunut tällä kaudella tolppien väliin kolmesti. Nyt Innalalle on kuitenkin seitsemän ottelun kuivempi kausi päällä. Hirvonen tuli puolestaan Ässistä Helsinkiin. Tehopisteitä nuorukainen on alkukauden aikana tehnyt ainoastaan kolme tehopistettä. Viimeisissä otteluissa vastuukin alkanut jäämään 10 minuutin korville.

Lukko kaipaa tehoja ja ainakin Jukureita vastaan niitä ovat monet saaneet aikaiseksi

Lukko on hakenut kärkipelaajiensa tehoja tällä kaudella. Scott Pooley iski jo hattutempun ja perinteisesti Jukureiden otteluissa verkko on heilunut molemmissa päissä.

Lukko katkaisi tappioputkensa kahteen voittamalla SaiPan Scott Pooleyn hattutempun siivittämänä. Ennen hattutemppuaan yhdysvaltalainen oli tehnyt ainoastaan yhden maalin Liigassa. Lukko on hävinnyt yli kaksi ottelua peräkkäin viimeksi joulukuussa 2019.

Päävalmentaja Marko Virtasen ketjuruletti on pyörinyt ja joutunee pyörimään jatkossakin, sillä jo ennestään heikentyneestä puolustuksesta tippui kesken keskiviikon ottelun pois Vili Laitinen.

Laitisen etunimikaima Saarijärvi päässyt jälleen tehopisteiden makuun, mutta taustalta kaivataan tukea esimerkiksi Arttu Ilomäeltä, Pavol Skalickýltä ja Kristiàn Pospišililtä. Tukea kaivataan nimenomaan viisikkona ja joukkueena pelaamisessa, joka ei ole ollut edelliskausien tasolla. 

Jukureita on nuijittu, mutta ovat mikkeliläiset päässeet itsekin heiluttamaan vasaraa. Keskiviikkona Jukurit takoi peräti seitsemän maalia Pelicansia vastaan. Muutoinkin Jukureiden otteluissa on taottu paljon osumia. Päävalmentaja Olli Jokisen harmiksi Jukurit on useimmiten ollut ottavana osapuolena.

Keskiviikkona Jukurit esitteli uuden vahvistuksensa. Latvian maajoukkuepelaaja Oskars Batņa pääsi heti maalien makuun. Keskushyökkääjä on pelannut yhdessä Patrik Puistolan ja Markus Odenin kanssa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
23.09
Lukko - Pelicans
2 - 1

Jukurit