Liiga-kierros: Nyt ratkeavat sijoitukset − runkosarja päättyy seitsemän ottelun jättikierrokseen

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto
Yksi joukkue jää ulos pudotuspeleistä ja runkosarjan voittajakin on vielä varmistumatta. Päätöskierroksen kaikkein suurin mielenkiinto kohdistuu Mikkeliin, Ouluun ja Lahteen.

Runkosarjan lopullinen sijoitus sarjataulukossa määräytyy seuraavien kriteerien mukaisessa järjestyksessä: 1. pistekeskiarvo, 2. kolmen pisteen otteluvoitot, 3. maaliero, 4. tehdyt maalit, 5. keskinäiset ottelut.

Päätöskierros käynnistyy kello 18.30 ja kaikissa otteluissa on panosta. Näillä askelmerkeillä Jatkoaika toivottaa jännittävää peli-iltaa!

Seuraa Heitä

Anton Levtchi #76 | Tappara

Laitahyökkääjä

Letvchi (25+35=60) johtaa Liigan pistepörssiä kolmen pisteen erolla Jukurien Petrus Palmuun. Illan vastustaja Ässiä vastaan tällä kaudella tehot 2+2 iskenyt Letvchi on varmasti jälleen vaikea pideltävä.

Henrik Haapala #25 | Genève-Servette

Laitahyökkääjä

Haapala oli loukkaantumisen vuoksi vuoden pelaamatta, mutta nyt takana on kahdeksan liigaottelua ja koossa tehot 3+3=6. Viime ottelussa Sportia vastaan Haapala iski näyttävän voittomaalin.

Michael Joly #88 | Lugano

Laitahyökkääjä

Jolyllä on ennen runkosarjan päätöskierrosta yhtä monta tehopistettä kuin illan vastustajan parhaalla tehomiehellä Lukáš Jašekilla. Sekä HPK:lla että Pelicansilla on suuret panokset ottelussa, joten Jolyn kaltaisten tehomiesten esiinmarssia odotetaan. Lahtelaisia vastaan Joly ei ole vielä tällä kaudella osunut.

Saako Jukurit hyökkäysmankelinsa rullaamaan?

Jukurit pyrkii tarjoamaan viihdettä kotiyleisölle, vaikka runkosarjan voiton nappaaminen edellyttääkin edellä olevien joukkueiden tappioita. Lukko puolestaan pyrkii saamaan pelistään varmempaa otetta ennen pudotuspelejä.

Kierroksen kenties mielenkiintoisimman ottelun tittelin saa Jukureiden isännöimä kamppailu, jossa kotijoukkueella on tilastojen valossa edelleen pieni sauma runkosarjan voittoon. Vastaavasti vierasjoukkueen lopullinen sijoitus riippuu pitkälti myös muiden joukkueiden suorituksista.

Eilen tahmean ottelun päätteeksi pisteittä jäänyt Lukko joutuu setvimään omaa pelaamistaan, sillä otteiden epävakaus ei ole tässä vaiheessa kautta suotavaa. Kurittomasti pelanneen joukkueen on jätettävä jäähyily vähemmälle, jos se aikoo ensinnäkin pärjätä Jukureiden yli 22 prosentin ylivoimaa vastaan ja toisekseen selvittää alivoimansa myös pudotuspeleissä.

Viidestä edellisestä kamppailusta Jukurit on vienyt nimiinsä neljä, kun vastaavalla ajanjaksolla Lukko on voittanut vain kahdesti. Oskari Salminen on saanut ahkeroida maalillaan, ja raumalaisten tolppien välistä paikkansa on napannut Artjom Zagidulin, joka kuitenkin eilen vaihdettiin maaliltaan pois.

Keskinäisissä kamppailuissa Jukurit on tällä kaudella ollut etevämpi voitoin 2–1. Kauden kolmessa aiemmassa mittelössä Aatu Räty ja Petrus Palmu ovat nakuttaneet tehot 1+2 ja Lukon Mikko Petman puolestaan 2+1.

Jukurit tulee taatusti kovaa päälle kotiyleisönsä edessä ja joukkue on omimmillaan päästessään pyörittämään hyökkäyspeliä vastustajan kenttäpuoliskolla. Lukon on onnistuttava viisikkopuolustamisessaan, mutta pelkkään puolustamiseen se ei voi tyytyä. Lukon syöttöketjujen on toimittava, jotta joukkue pääsee pelaamaan omilla vahvuuksillaan.

Onnistuuko KooKoo vihdoin nappaamaan puhtaan voiton Oulussa?

KooKoo ei ole kertaakaan napannut Oulusta kolmea pistettä. Nyt siihen on hedelmällinen tilanne, kun kolmen pisteen potti olisi kouvolalaisille erittäin tärkeä.

Kummankin joukkueen lopullinen runkosarjasijoitus on vielä auki, sillä sijoitukset riippuvat myös muiden joukkueiden otteista erojen ollessa äärettömän pienet. Kummallakin joukkueella on myös pieni mahdollisuus päästä suoraan kuuden joukkoon.

Kauden kolmesta kohtaamisesta KooKoo on napsinut kaksi voittoa, ja kouvolalaisten lähtötilanne otteluun on myös parempi kahden peräkkäisen voiton myötä. Kärpät nousi edellisessä ottelussa kahden maalin tasoihin TPS:n vieraana, mutta joukkue kärsi tappion jatkoajalla. Oululaisten kannalta oli kuitenkin tärkeää Ville Leskisen pitkän pisteettömän putken katkeaminen pudotuspelien kynnyksellä.

Poissaoloista kärsinyt oululaisryhmä on pelannut vaihtelevasti, ja ajoittain maalinteon kanssa on ollut ongelmia. Nyt on kuitenkin Kärppien viimeinen mahdollisuus saada rivinsä kuntoon ennen pudotuspelejä, jotta joukkueen kovat hyökkäysketjut saisivat ulosmitattua potentiaalinsa kunnolla. 

KooKoo on hallinnut pelejä, mutta pienet yksilövirheet ovat useampaan otteeseen muuttaneet otteluiden kulun. Joukkueen on petrattava esityksiään etenkin erikoistilannepelaamisen osalta, ja kuvioiden hiomiseen aukeaakin oiva sauma, kun vastassa on Liigan kolmanneksi paras alivoimajoukkue ja paras ylivoimajoukkue. 

Joukkueiden aiempien kohtaamisten pistemiehinä ovat häärineet kotijoukkueesta Petter Emanuelsson (2+1) sekä Saku Mäenalanen (0+3) ja kouvolalaisten riveistä Ville Meskanen (2+1), Joose Antonen (2+1), Samuli Ratinen (1+2) sekä Eero Teräväinen, joka yhdessä ottelussa naputti tehot 0+3.

Painepeli Lahdessa voi päättyä miten vain

Sekä Pelicansilla että HPK:lla on kovat panokset. Paine näkyy, sillä joukkueiden otteet viime otteluissa ovat vaihdelleet voimakkaasti.

Pelicans ja HPK tarvitsevat päätöskierroksella kipeästi pisteitä. HPK on jo varma pudotuspelijoukkue, mutta kolmen pisteen voitolla se varmistaisi kuudennen sijan ja suoran puolivälieräpaikan. Pelicans voi pullahtaa jopa sijalle 11, jos se ei saa pisteitä HPK:lta ja KalPa voittaa JYPin varsinaisella peliajalla.

Pelicans on viidestä viime ottelustaan voittanut vain kaksi. TPS kaatui näyttävästi vieraissa ja Ilves kotona, mutta tappiot tulivat Jukureita, Tapparaa ja KooKoota vastaan.

HPK:n kuntopuntari on sama, mutta vastustajat eivät ole olleet yhtä kovia. Kerho kaatoi ensin sarjataulukon pohjalta Ässät ja Sportin, mutta viimeisessä kolmessa ottelussa on tullut tappiot Lukolle, KooKoolle ja SaiPalle.

HPK on voittanut Pelicansin kolme kertaa putkeen. Siitä huolimatta voidaan perustellusti sanoa, että päätöskierroksella Lahdessa voi voittaa ihan kumpi vain.

Parhaita pistemiehiä joukkueiden välisissä otteluissa tällä kaudella ovat olleet Pelicansin Lukáš Jašek (1+2) sekä HPK:n Joel Janatuinen (2+1) ja Artturi Toivola (0+3).

Tapparalle riittää kaksi pistettä hännänhuippua vastaan

Ässät lienee Tapparalle pelkkä suupala, kun porilaiset saapuvat Nokia Arenalle. Vain täydellinen asennevamma estäisi runkosarjan voiton, jonka Tappara varmistaisi kahdellakin sarjapisteellä.

On selvää, että sarjajohtaja lähtee suosikkina kotiotteluunsa sarjajumboa vastaan. Niin nytkin.

Kaikki kauden kolme aikaisempaa kohtaamista on voittanut Tappara. Kahdessa edellisessä Ässät-ottelussa Tappara ei ole antanut maaliakaan. Ässien edellinen varsinaisen peliajan voitto Tapparasta Tampereella on joulukuulta 2012.

Mistä Ässät voi siis enää repiä toivoa?

Reilu kuukausi sitten Tappara kellisti Ässät Tampereella vain 1−0. Samanlaisessa puolustusvoittoisessa pelaamisessa on Ässien sauma, mutta tällä kertaa porilaisten pitäisi löytää etevämpiä keinoja maalivahti Christian Heljangon ohittamiseen. Ässät tarvitsee myös hieman onnea ja Tapparan ylimielisyyttä.

Esimerkkiä altavastaajan näytöksestä todistettiin juuri Tapparan edellisessä kotiottelussa, kun jyrän alla ollut Kärpät käänsi maalin pelin voitokseen jatkoajalla.

Ässien kausi on ollut patamusta, ja joukkue jää varmuudella sarjassa viimeiseksi. Paineita ei kuitenkaan ole, ja se onkin näkynyt viime otteluissa. Ässät on voittanut kaksi ottelua putkeen, kun KalPa ja Sport kaatuivat Porissa.

Joukkueiden välisissä otteluita parhaita pistemiehiä ovat olleet Tapparan Santtu Kinnunen pistein 2+2 (kaikki yhteen ottelu), Anton Levtchi 2+2 ja Waltteri Merelä 1+2. Ässät on tehnyt tällä kaudella vain yhden maalin Tapparaa vastaan ja sen iski pelikiellossa oleva Derek Barach.

Kesälomansa aloittava Sport vaanii yhä sarjakakkosen peikkona

Ilves tarvitsee Vaasasta kolmen pisteen voiton varmistaakseen runkosarjassa vähintään kakkossijan. Vaasalaiset johtavat kauden kohtaamisia kuitenkin voitoin 3−2.

Konkarivalmentaja Risto Dufvan luotsaama Sport on löytänyt tällä kaudella keinot Ilveksen voittamiseen jo kolmasti, eikä Ilves ole päässyt kahdessa voitto-ottelussakaan helpolla.

Toissa päivänä sarjakakkonen Ilves taisteli nihkeän pakkovoiton juuri Sportista, kun joukkueet nuhjasivat Tampereella. Liigan 12. sijan varmistanut Sport pyöritti Ilvestä sunnuntain ottelussa varsinkin toisessa erässä, jossa jopa Ilves-päävalmentaja Jouko Myrrä joutui ottamaan tavoilleen harvinaisen aikalisän. Ilves johti ottelua tuolloin Marko Anttilan kauden avausmaalilla 1−0.

Vaasalaisten painostus tuotti tulosta päätöserässä, kun aina vaarallinen siniviivan pelote Shaun Heshka laukoi ylivoimalla numerot tasoihin. Ilveksen voittomaalin lusikoi Anttilan syötöstä maalin edestä Henrik Haapala, joka alkaa löytää Petri Kontiolan ohella kevään virettä.

Pelin henki Vaasan-ottelussa on selvä: Ilves janoaa täyttä kolme sarjapistettä, mutta Sport varmasti jatkaa Ilveksen ahdistamista.

Vaasalaisten riveissä pelaajauransa päättävät Jonne Virtanen ja Filip Riska.

Taasko lopputuloksena kotijoukkueen 3−1-voitto?

SaiPan ja TPS:n kauden aikaisemmat kohtaamiset ovat päättyneet kotijoukkueen 3−1-voittoon. Tällä kertaa TPS ei antane kuitenkaan SaiPan yllättää.

Lappeenrannassa SaiPa päättää kautensa TPS:ää vastaan, joka jatkaa otteluitaan Liigan pudotuspeleissä. TPS varmistaisi SaiPa-voitolla neljännen sijan ja siten kotiedun puolivälieriin.

SaiPa on voittanut neljästä viime ottelustaan mukavasti kolme. Sport-kotivoitto ei ollut suuri yllätys, mutta voitot KooKoosta ja HPK:sta olivat isoja paukkuja.

TPS on löytänyt kreivin aikaan hyvän vireen, sillä joukkue on neljän ottelun voittoputkessa. Lukko, KalPa, Jukurit ja viimeisimpänä Kärpät ovat kaatunut turkulaisten pyörityksessä. Eniten on liekehtinyt Slovakian 17-vuotias olympiasankari Juraj Slafkovský.

SaiPan paras pistemies TPS:ää vastaan tällä kaudella on ollut Ville Petman (2+0). TPS-pelaajista SaiPaa ovat eniten kurittaneet Jonne Tammela (2+0), Mitch Hults (1+1) ja Juhani Jasu (0+2).

Tilastot

JYP hamuaa Järvi-Suomen herruutta ja KalPan viimeisen oljenkorren katkaisemista

Järvi-Suomen paikalliskohtaamisissa JYP on ollut KalPaa edellä voitoin 3–2. Nyt kuopiolaisilla olisi oiva sauma tasoittaa puntit, mikä saattaisi auttaa joukkueen pudotuspelihaaveiden saavuttamisessa.

JYPin kausi loppuu varmuudella runkosarjaan, mutta KalPalla on viidestä perättäisestä tappiosta huolimatta mahdollisuus nousta mukaan pudotuspelijunaan. Tämä edellyttää, että KalPa voittaisi JYPin varsinaisella peliajalla eikä Pelicans saisi pistettäkään HPK:ta vastaan. Tavoite on siis saavutettavissa, mutta ei enää omissa käsissä.

Jyväskyläläisten riveistä ottelu on Konstantin Šostakin sekä Samuel Heleniuksen viimeinen JYPin paidassa ja Liiga-kaukaloissa ainakin hetkeen. Ottelussa Heleniuksella olisikin oiva sauma avata maalitilinsä KalPaa vastaan tällä kaudella, ennen kuin tie vie loppukaudeksi Pohjois-Amerikkaan.

Maaleja JYP kaipaakin, sillä edellisten otteluiden hyvästä vireestä huolimatta KalPa vei joukkueiden edellisen kohtaamisen nimiinsä lukemin 7–0. Vaikka panoksia ei ottelussa JYPin kannalta olekaan, maistuisi joukkueelle varmasti paluu voittokantaan tappiollisen Lukko-ottelun jälkeen sekä paikallisvastustajan voittaminen.

KalPan on onnistuttava viimeistelyssä, sillä neljässä edellisessä kamppailussa joukkue on laukonut vastustajaa enemmän tappioista huolimatta. Monet näistä otteluista ovat olleet maalin otteluja, joten pienelläkin viilauksella tulos olisi voinut olla jo tässä vaiheessa aivan toinen. Sen sijaan ylivoima on toiminut lähes 25 prosentin tehokkuudella, mutta ainoastaan sen varaan maalintekoa ei voi laittaa.

Savolaisten riveistä edukseen JYPiä vastaan ovat esiintyneet Jaakko Rissanen (5+2), Aleksi Klemetti (2+4), Lasse Lappalainen (1+4) sekä joukkueen kapteeni Tuomas Kiiskinen (2+3). Kiiskisen pelaaminen on epävarmaa, sillä hän ei pystynyt jatkamaan viime otteluaan Ilveksen Leo Lööfin taklauksen jälkeen.

JYPistä Anttoni Honka on iskenyt KalPaa vastaan seitsemän tehopistettä (1+6) ja Braden Christofferin saldo on 1+5.