Liiga-kierros: Tampereen paikalliskamppailussa kohtaa Liigan kärkikaksikko, Hannes Björninen palaa kotiyleisön eteen Lahdessa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Jarno Hietanen
Viiden ottelun kierroksen herkkupala nähdään Tampereella. Olympiafinaalin voittomaalin tekijä puolestaan palaa tuttuun nuttuun Lahdessa.

Seuraa Heitä

Hannes Björninen #24 | Brynäs

Keskushyökkääjä

Entinen Pelicans-kapteeni Hannes Björninen tekee paluun Isku Areenalle SaiPa-ottelussa. Björninen ehti pelata jo keskiviikkona vieraissa Lukkoa vastaan tehoin 0+1.

Paikalliskamppailu perjantai-illan herkkupalana

Tappara isännöi Ilvestä perjantaina Nokia-Arenalla Liigan kärkikamppailussa.

Liigakakkonen Tappara pelasi tiistaina Ängelholmissa Röglen vieraana CHL:n finaalikamppailun. Rögle vei vauhdilta ja fysiikaltaan kovatasoisen ottelun 2–1-lukemin nimiinsä. Tapparan uudet hankinnat Veli-Matti Savinainen ja Otto Leskinen olivat kyseisessä ottelussa vielä enimmäkseen sivurooleissa.

Tapparan kulunut kausi on sujunut erinomaisesti, mutta Ilvestä isännöidessään porkkanapöksyt eivät ole suorittaneet aivan yhtä vahvasti. Tappara ei ole voittanut kotiotteluaan Ilvestä vastaan sitten 2018 marraskuun, minkä jälkeen on kertynyt kahdeksan tappiota, joista seitsemän varsinaisella peliajalla.

Tapparalla on perjantaina matkustelusta huolimatta pieni lepoetu, sillä Ilves kohtasi eilisessä kotiottelussa Lukon. Ilves kipusi Lukko-voitollaan Liigan piikkipaikalle ohi paikallisvastustajansa.

Ilveksen uusista hankinnoista Marko Anttilan pistetili ei ole vielä auennut, mutta isokokoinen hyökkääjä nauttii valmennusryhmän luottamuksesta luotettavan pelaamisen ansiosta. Henrik Haapala avasi pistetilinsä Ilves-debyytissään torstaina, minkä lisäksi kolme ottelua Ilves-nutussa pelannut Colton Beck avasi myös pistetilinsä sunnuntaina HIFK:ta vastaan.

Odotusarvoisesti vähämaalinen kamppailu tiedossa

HPK:n ja TPS:n väliset kamppailut ovat olleet tällä kaudella hyvin vähämaalisia. Ylipäätään yhdeksästä 2020-luvulla pelatusta kohtaamisesta kuusi on mennyt jatkoajalle.

HPK on pelannut valmentajanvaihdoksen jälkeen erinomaista jääkiekkoa niin pelillisesti kuin tuloksellisesti. Vahvat otteet oikeuttavat Jarno Pikkaraisen suojatit runkosarjan neljänteen sijaan.

Yksilöiden osalta HPK:n kultakypärää kantava kanadalaishyökkääjä Michael Joly (17+23) on tehopisteiden osalta omassa kastissaan. Jolyn takaa löytyy viisi 20 tehopisteen rajan rikkonutta pelaajaa.

HPK:n erinomaisuus löytyy kuitenkin toisen päädyn tilastoista. HPK on päästänyt Tapparan jälkeen toiseksi vähiten maaleja, mistä iso kiitos menee vahvasti pelanneelle maalivahtitandemille Eetu Laurikaiselle sekä Daniel Lebedeffille.

Runkosarjan seitsemännellä sijalla majaileva TPS on ollut HPK:n tapaan vahva puolustuspäähän, mutta joukkueen kohtaamat vaikeudet ovat kohdistuneet pitkälti hyökkäyspään tehottomuuteen.

TPS:ltä puuttuu perjantain ottelusta koronatartunnan saaneet Eetu Liukas, Jimi Suomi sekä Aarne Intonen. Lisäksi Tyler Steenbergen on varotoimenpiteenä sivussa ottelusta, sillä hänen koronatestituloksia odotetaan vielä.

Näihin asioihin peilaten ei tule yllätyksenä, että joukkueiden välisissä kohtaamisissa ei ole maaleilla juhlittu. TPS:n ja HPK:n väliset kolme ottelua ovat päättyneet lukemin 1–0, 1–0 JA sekä 2–1 VL. Varsinaisella peliajalla on syntynyt siis vain kolme maalia 180 peliminuutin aikana.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

23.11
KooKoo - HPK
4 - 5
19.11
JYP - HPK
4 - 0
04.11
HPK - SaiPa
1 - 2 VL

TPS

26.11
TPS - Lukko
1 - 3
05.11
Jukurit - TPS
5 - 3

Osuuko Jarkko Immonen taas Jyväskylässä?

JYPille perjantainkaan ottelulla ei ole enää muuta merkitystä kuin kauden kunniallinen päätös. Jukurit puolestaan kamppailee vielä sijoituksesta tamperelaiskaksikon tuntumassa.

Jarkko Immonen napautti kauden ensimmäisessä vierasottelussaan Jyväskylässä heti maalin. Koko Liigan kokeneimpiin pelaajiin lukeutuva Immonen on ollut tärkeässä roolissa tähän asti parasta kauttaan Liigassa pelaavassa mikkeliläisnipussa.

Jukurien historian ensimmäiset pudotuspelit lähtevät liikkeelle hyvistä asetelmista. Immonen itse korostaa Olli Jokisen valmentaman joukkueen ilmapiirin merkitystä. Pelillisillä yksityiskohdilla ei hienostella, vaan keskiössä on yksilön viihtyminen joukkueessa. Silti ammattimaisuudesta ei Immosen mukaan ole tingitty.

JYP kuuluu joukkueisiin, joiden tämä kausi päättyy varmuudella runkosarjaan. Mahdollisuus kiusata ennakkosuosikkia on kuitenkin olemassa, eikä kukaan lähde ammattilaissarjassa valmiiksi hävinneenä kaukaloon. Tästä osoituksena on JYPin 4−1-voitto kuuden joukkoon hamuavasta TPS:stä.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

26.11
Jukurit - JYP
1 - 3
19.11
JYP - HPK
4 - 0

Jukurit

26.11
Jukurit - JYP
1 - 3
19.11
Jukurit - KalPa
2 - 3
18.11
Pelicans - Jukurit
2 - 5

KalPa kuuluu mukaan tuolileikkiin pudotuspelipaikasta

KalPa on ollut HIFK:lle vaikea pala tällä kaudella. Voitot keskinäisistä ovat kuopiolaisille 2−1.

KalPa on vienyt kauden kolme keskinäistä kohtaamista voitoin 2−1 ja sarjapistein 6−3.

HIFK on kuitenkin sarjataulukossa paremmassa asemassa, sillä helsinkiläisten paikka kuuden joukossa on suhteellisen vakaalla pohjalla.

KalPa puolestaan kuuluu Kärppien, KooKoon ja Pelicansin kanssa kuin vanhaan kunnon tuolileikkiin. Musiikin, tai tässä tapauksessa runkosarjan, päättyessä kolmelle joukkueelle on tarjolla kolme pudotuspelipaikkaa.

Yksi joutuu varmuudella pettymään, ja tällä hetkellä vahvimmassa asemassa on KooKoo ja heikoimmassa Pelicans. HIFK-ottelu on äärimmäisen tärkeä kotijoukkueelle.

KalPan viiteen viimeiseen peliin on mahtunut kolme suoraa voittoa, yksi suora tappio ja yksi jatkoaikapiste.

HIFK puolestaan on välttänyt jatkoajat. Kaksi ottelua on päättynyt voittoon ja niiden välissä kolme tappioon.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

26.11
KalPa - Ässät
3 - 2
24.11
SaiPa - KalPa
2 - 1 VL
19.11
Jukurit - KalPa
2 - 3
16.11
KalPa - KooKoo
5 - 3

HIFK

Ex-kapteenin paluu Isku Areenalle

SaiPalta pudotuspeliviiva on jo karannut ulottumattomiin, mutta Pelicansille täysi pistepotti olisi elintärkeä pudotuspeleihin pääsemisen kannalta. Tällä hetkellä kymppisijaa pitää hallussaan KalPa, joka on pelannut ottelun enemmän ja on kolme pistettä lahtelaisia edellä.

Pelicans on ajautunut ahtaalle pitkälti siitä syystä, että joukkue ei ole kyennyt kääntämään varsinaisen peliajan ulkopuolelle venyneitä otteluita. Viimeisestä kuudesta ottelusta Pelicans on voittanut yhden kolmen pisteen voiton, sekä hävinnyt viisi kamppailua varsinaisen peliajan jälkeen.

Tommi Niemelällä riittää pohdittavaa siinä, miten kurssi kääntyisi lahtelaisille suotuisammaksi. Isossa osassa tuloksentekoa on tietysti tšekkikaksikko Lukáš Jašek ja Jiří Smejkal, joka on ollut erinomaisessa vireessä nimenomaan SaiPaa vastaan. Smejkal on tehtaillut neljässä keskinäisessä ottelussa tehot 3+5 ja Jašek viidessä pelissä 1+7.

Hannes Björnisen kotiinpaluu kasvattajaseuraan herätti riemunkiljahduksia Pelicans-kannattajissa, ja perjantaina Björninen pelaa paluun jälkeen ensimmäisen ottelunsa kotiyleisön edessä. Hieman tuuliajoilla olleelle Pelicansille Björnisen paluu ja hänen koppiin tuoma johtajuus on juuri sitä, mitä lääkäri määräsi.

SaiPan katseet on vuorostaan siirretty jo uuteen kauteen pudotuspeliviivan karattua, mutta joukkueessa riittää silti seurattavaa nuoren tehokärjen osalta. SaiPan sisäisen maalipörssin kolme parasta pelaajaa ovat Ville Petman, 22, Valtteri Lipiäinen, 24 sekä Valtteri Ojantakanen, 21. 

Pelicans on voittanut kaikki viisi joukkueiden keskinäistä, joten SaiPa haluaa varmasti pyrkiä voittamaan lahtelaisten muodostaman peikon. Joukkueiden välillä on nähty myös tunteita herättäneitä tilanteita tällä kaudella, joiden ilmentymä on Kalle Maalahti. SaiPa-puolustaja on saanut kahdessa edellisessä Pelicans-kohtaamisessa kymmenen minuutin käytösrangaistuksen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

23.11
Ässät - Pelicans
1 - 3
18.11
Pelicans - Jukurit
2 - 5

SaiPa

27.11
Ilves - SaiPa
26.11
SaiPa - Sport
4 - 2
24.11
SaiPa - KalPa
2 - 1 VL
19.11
Kärpät - SaiPa
2 - 3 JA
18.11
Sport - SaiPa
6 - 2