Liiga-kierros: Tiistaina käy kova kuhina pudotuspeliviivoilla − Nousuvireiset TPS ja KalPa kilpailevat paikoista auringossa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Samuli Huikuri
Liigassa pelataan tiistai-illan ratoksi neljän ottelun kierros, jossa TPS, HPK ja KalPa yrittävät sekoittaa Liigan tiivistä keskikastia. Lisäksi SaiPa ja JYP pyrkivät pois jumbosijoilta.

Seuraa Heitä

Tuomas Kiiskinen #19 | KalPa

Laitahyökkääjä

KalPan nousuvire ruumillistuu osuvasti joukkueen kapteeniin, joka on ollut pitelemättömässä vireessä viime otteluissa. Kiiskinen on tehnyt kahdeksaan otteluun tehot 4+7 ja oli avainroolissa myös voitokkaissa otteluissa Kärppiä vastaan.

Antti Kalapudas #19 | Kärpät

Keskushyökkääjä

Kärppiin vastikään siirtynyt pelaaja pääsee Savossa vietetyn viikonlopun jälkeen takaisin alkukauden kotikaukaloon. Tappioiden kanssa tuskaileva Kärpät kaipaa kipeästi uusia vastuunkantajia. Onko Kalapudas valmis pukemaan sankarin viitan harteilleen?

Hakametsän joutsenlaulusta Nokia Areenan valoihin

Tampereella kohtaavat nousuvireinen TPS sekä sarjan piikkipaikasta kynsin hampain kamppaileva Ilves.

Ilveksen suunnalla koronatapaukset ovat sotkeneet valmistautumista, joten siinä mielessä haastavista asetelmista Jouko Myrrän suojatit lähtevät illan otteluun. Peliesityksetkin ovat ailahdelleet melkoisesti hyvistä lopputuloksista huolimatta eikä kunnon tekemisen meininkiä ole nähty.

Tamperelaiset säilyvät kuitenkin pistekeskiarvon turvin liigan kärjessä, sillä Ilveksellä on Tapparaa ja Jukureita vähemmän otteluita vyöllään.

Ilveksen pitkä kotipisteputki katkesi edellisessä ottelussa Jukureita vastaan, joten tupsukorvat lähtevät taatusti pahat mielessään illan peliin. Sikälikin ottelussa on historian havinaa, sillä juuri nämä joukkueet kruunasivat Ilveksen Hakametsän Liiga-taipaleen TPS:n voittaessa lukemin 5–2. Nyt sama parivaljakko kohtaa toisensa ensimmäistä kertaa Nokia Areenalla.

TPS voitti seitsemän viimeisintä otteluaan Hakametsässä, mutta Tapparaa vastaan Nokia Areenalla mustavalkoiset kärsivät tappion, joten Ilvestä vastaan on kovat piipussa. Molemmille joukkueille on neljästä viimeisestä keskinäisestä ottelusta tullut pelkkiä vierasvoittoja, joten Ilves haluaa varmasti voittaa turkulaiset myös kotonaan.

Yksilötasolla huomiota voi kiinnittää Markus Nurmeen, joka on tehnyt kauden kolmessa Ilves-ottelussa neljä maalia ja syöttänyt yhden. Turkulaisten on puolestaan syytä varoa Joni Ikosta, jonka neljästä TPS-otteluiden pisteestä kolme nähtiin kauden ensimmäisessä keskinäisessä ottelussa.

HPK ja KalPa pitkästä aikaa vastakkain Rinkelinmäen tiistai-illassa

Kuumien joukkueiden kamppailussa tanssitaan pudotuspeliviivojen tuntumassa

HPK:n ja KalPan edellisestä kohtaamisesta ehti vierähtää nelisen kuukautta, mutta tiistai-iltana joukkueet pääsevät jälleen vastakkain Pohjantähti Areenan yleisön eteen. Lokakuussa 2021 HPK onnistui kellistämään silloinkin vieraana olleet kuopiolaiset lukemin 3–1. Michael Joly on ollut isäntien tehokkain pistemies KalPaa vastaan, kahdessa ottelussa on kertynyt pisteet 1+2.

Vierasjoukkue lähtee otteluun erinomaisessa vireessä ja nälkäisenä nousemaan kymmenen parhaan joukkoon sarjataulukossa. Kuntopuntarin perusteella yksi sarjan parhaista joukkueista voitti viikonlopun peräkkäisissä otteluissa Kärpät liki näytöstyyliin.

Vakuuttavan tasakentällisin pelaamisen lisäksi kuopiolaiset ovat vakuuttaneet näyttävällä ylivoimapelaamisellaan, joka on kylvänyt tuhoa 33,33 prosentin teholla edeltävissä kymmenessä ottelussa.

Tuplaotteluissa Kärppiä vastaan esille nousivat erityisesti Tuomas Kiiskinen, joka teki onnistui kolmesti maalinteossa ja syötti vieläpä yhden maalin. Tehojensa lisäksi kapteeni johti joukkojaan myös kiekottomalla pelaamisella.

Kunniamaininnan ansaitsevat lisäksi jälleen yhden nollapelin torjunut Eero Kilpeläinen sekä KHL-kentiltä lainattu puolustaja Nikita Pivtsakin, jolle kirjattiin lauantaina kolme tehopistettä.

KalPa on profiloitunut tämän kauden aikana sarjan parhaaksi kotijoukkueeksi. Sen sijaan vieraskentällä kuopiolaiset ovat olleet sarjan heikoin joukkue. Edeltävillä kierroksilla KalPa on nostanut profiiliaan myös vieraskentällä, jossa se on voittanut kolme edeltävistä neljästä ottelustaan. Pisteittä joukkue on jäänyt edeltävän kerran vieraskentällä ennen joulua.

Kuopiolaiset ovat tehneet kauden kohtaamisissa HPK:ta vastaan viisi maalia, kun taas vastaavasti Rinkelinmäen isäntä on kurittanut KalPaa neljästi. Saa nähdä kumpi lisää maalisaldoaan huomisessa ottelussa.

Tuloskuntonsa hukannut Kärpät kaipaa kipeästi olympiasankareitaan

Tappioiden kurmoottamat joukkueet etsivät valonpilkahduksia synkkään kevääseensä.

Kotijoukkue JYP lähtee illan otteluun runkosarjan viimeiseltä sijalta. Lähimmät kilpakumppanit Ässät ja SaiPa ovat muutaman pisteen etäisyydellä, joten voitolla Kärpistä JYP nousisi pois jumbosijalta.

Voittaminen tuntuu kuitenkin tällä hetkellä etäiseltä ajatukselta, sillä toistuvien häviöiden maustama kausi etenee tällä hetkellä viiden ottelun tappioputkessa. Edeltävän kerran JYP pääsi voiton makuun tammikuun viimeinen päivä, kun se kävi Porissa ryöstöretkellä.

Alemman pudotuspeliviivan karattua jo utopistisen kauas, JYP pelaa lähinnä kunniasta ja tulevan kauden pelipaikoista. Viimeisen sijan välttämisen lisäksi jyväskyläläisten mahdollisiin urheilullisiin tavoitteisiin kuuluu Reid Gardinerin kilvoittelu Liigan maalikuninkuudesta. 18 maalia 46 ottelussa sarjan yhdessä heikoimmista joukkueista on hatunnoston arvoinen saavutus.

JYPin runkosarjan viimeisiä kierroksia rikastuttaa kuitenkin se, että Keski-Suomen Aluehallintovirasto on poistanut alueelliset, yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset. Tämän myötä illan otteluun voidaan ottaa yleisöä normaali maksimimäärä.

Vierasjoukkue Kärpät sen sijaan on vielä tiukasti mukana pudotuspelitaistossa, vaikka viime viikkojen tuloskunto on ollut huolestuttava.

Helmikuun kuuteen otteluun on mahtunut ainoastaan kaksi voittoa SaiPasta. Joukkue onkin yksi sarjan heikoimmista joukkueista kymmenen ottelun kuntopuntarilla. Heikon vireen – ja kahden peräkkäisen KalPa-tappion myötä– oululaiset ovat enää kuusi pistettä 11. sijalla lymyävän KalPan edellä. Kärppien kurssin on syytä muuttua pian tai runkosarja voi päättyä katastrofiin.

Tappioiden takana on nähtävissä merkittäviä pelillisiä ongelmia, joiden taustalla on kiusallisesti heilahtelevia pelillisiä otteita, puutteita tasaisuudessa sekä vilpitöntä tuskaa peruspelaamisessa. Toistuvat pettymykset ja tappiot tuntuvat nakertaneen joukkueen ydintä rotan lailla.

Joukkue kaipaakin kipeästi olympiakaukaloissa meritoituneita Saku Mäenalasta ja Atte Ohtamaata takaisin riveihinsä. On tuskin sattumaa, että joukkueen tuorein kuuden ottelun korpivaellus alkoi juuri kaksikon lähdettyä olympialaisiin. Maanantaina takaisin Suomeen saapuneet pelaajat tuskin ovat vielä joukkueen käytettävissä, joten katseet kääntyvät toisaalle.

Tehokasta kautta pelaava Ville Leskinen on ollut yksi joukkueensa kärkihyökkääjistä, mutta hänkään ei ole päässyt tehopisteiden makuun kolmessa edeltävässä ottelussaan. Leskinen on kuitenkin ollut erityisen tehokas juuri JYPiä vastaan, sillä hän on yhden tehdyn maalin lisäksi syöttänyt neljä maalia tämän kauden otteluissa.

Kärpät voi etsiä motivaatiota ja itseluottamusta edeltävistä JYP-otteluista, joista jokainen on päättynyt oululaisten juhliin. Leskisen lisäksi olympiasankari Ohtamaa (2+3) sekä Axel Rindell (0+5) ovat olleet kiitettävän tehokkaita jyväskyläläisiä vastaan.

Lisäkipinää otteluun tuo se, että JYPin alkukauden yksi tärkeimmmistä pelaajista, Antti Kalapudas, siirtyi vastikään Kärppien nuttuun. Hyökkääjä onnistui viikonlopun Kärpät-debyytissään maalinteossa, mutta lauantaina verkot eivät heiluneet.

Tilastot

Pisteputkessa kulkeva Sport hamuaa kolmen pisteen voittoa

Sportin yksinäinen vaellus etäällä pudotuspelipaikasta jatkuu SaiPan vieraana.

Sport kävi edellisessä ottelussaan Lahdessa hakemassa kaksi pistettä Pelicansilta, mutta kolmen pisteen voittoihinkin joukkueen pitäisi pystyä, etenkin 11 pisteen etumatkalla olevaan KalPaan nähden.

Vaikka vaasalaiset ovat sitkeästi vältelleet suoria tappioita, pudotuspeliviiva on edelleen 12 pisteen päässä runkosarjan loppusuoran häämöttäessä. Sport ei ole jäänyt pisteittä kuuteen otteluun.

Maalivahti Rasmus Reijola sekä puolustajapari Shaun Heshka−Emil Johansson ovat olleet avaintekijöinä Sportin menestykselle, etenkin hyökkäyspäässä Heshka−Johansson-kaksikon avut ovat tulleet vahvasti esiin.

Sportin puolustaja Valtteri Hietanen on onnistunut kauden aikana ainoastaan kertaalleen maalinteossa. Maali syntyi juurikin SaiPaa vastaan 16.10.2021. Sitä edeltävän kerran Hietanen juhli tekemäänsä maalia kaudella 2015−16.

SaiPan osalta Joel Olkkonen ja Tino Metsävainio ovat varmuudella huomisesta ottelusta sivussa tutkimusten ollessa vielä kesken. Ville Petman oli viime ottelusta sivussa, joten mielenkiintoista nähdä, palaako mies huomenna kaukaloon vai onko joukkueen parhaalle pisteiden tekijälle luvassa  pidempiaikainen huili.

Siinä missä Sportin Reijola on oivassa vireessa, myös SaiPan Niclas Westerholm on ollut joukkueensa avainpelaajia kierros toisensa perään. Sen sijaan helmikuun alussa seuraan Iisalmesta lainattu Cody Porter ei vielä ole debytoinut SaiPassa.

Mielenkiintoa huomiseen Vaasan iltaan tuo sekin että edellisen kerran nämä joukkueet pelasivat vastakkain viime lokakuun puolella, joten tuoretta tuntumaa toisistaan ei kummallakaan ole.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

SaiPa

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
24.09
JYP - SaiPa
2 - 0

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

06.08.
Sport - SaiPa
1 - 2

runkosarja