Liiga-kierros: Terästäytynyt KalPa janoaa revanssia Savon derbyssä, Sport metsästää ennätystä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saimi Airaksinen
Viiden ottelun kierroksella on luvassa muun muassa ennätysjahtia Vaasassa sekä erikoistilanneharjoitukset Porissa.

KalPalla Kallavelat maksettavana

Uutta virtaa saanut KalPa matkustaa Jukurien vieraaksi, joka monien yllätykseksi lähtee otteluun voitto allaan. Mikkeliläisryhmä esittelee kotiyleisölle uusvanhan pelaajan, jolta odotetaan apuja loukkaantumissuman keskellä.

Jukurien edellinen ottelu oli tiistaina, kun se matkusti siipirikkoisella ryhmällä HIFK:n vieraaksi. Äärimmäisen tehokas viimeistely johdatti Jukurit yllätysvoittoon lukemin 5–3. 

Mikkeliläiset ovat kärsineet poissaolosumasta, kun esimerkiksi Jani Tuppurainen, Petrus Palmu sekä Pekka Jormakka olivat poissa kokoonpanosta edellisessä ottelussa. Kun Jormakan poissaolo osoittautui pitkäksi, seura hankki JYPissä alkukaudella pieneen rooliin jääneen Patrik Puistolan. Puistola pelasi Jukureissa seitsemän ottelua kaudella 2019–20, joissa syntyi tehot 3+2.

Jukurit on voittanut alkukauden otteluistaan kolme. Jos joukkueesta pitäisi nostaa yksi yksilö esiin, olisi se kiistatta Oskari Salminen. Nuorella maalivahdilla on sarjan paras torjuntaprosentti.

Salminen saanee jälleen uudeen haasteen, kun perjantaina Mikkelissä vierailee KalPa, joka on kahdessa edellisessä voitto-ottelussaan tehnyt yhteensä yhdeksän maalia. Yksi iso ase maali-ilottelussa on ollut ylivoimapelin parantuminen. Tässä Jaakko Rissasen paluun merkitystä ei voi väheksyä.

KalPa kaipaa peliinsä vielä lisää tasapainoa. Hallintajaksot kääntyvät usein vaarallisiin vastahyökkäyksiin, joista vastustaja on rankaissut kovalla prosentilla. 

Jos harjoituspelit lasketaan mukaan, joukkueet ovat kohdanneet reilun kuukauden aikana jo neljästi. Molemmat runkosarjakohtaamiset voittanut Jukurit on voittanut kohtaamisista yhteensä kolme maalierolla 10–4. Tästäkään ottelusta tuskin tulee runsasmaalista, joten ylivoimapelin ja puolustuspelin tasapaino ovat jälleen suuressa roolissa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

12.08
Pelicans - Jukurit
10.08
HIFK - Jukurit

KalPa

Innala etsii maalivirettään Ässien heikkoa alivoimapeliä vastaan

HIFK saapuu vieraaksi Porin perjantai-iltaan. Ässien alkukausi on ollut synkkä, sillä avauskierroksen jälkeen täydet pistepotit ovat olleet kiven alla. Vierailijoilta puolestaan Jere Innalalla on ollut vaikeuksia osua tolppien väliin.

HIFK on sarjataulukossa vasta seitsemäntenä, vaikka peli itsessään on ollut uomissaan lähes koko kauden. Helsinkiläisten ongelma on ollut tehoton viimeistely, etenkin ylivoimalla. Loistavana esimerkkinä toimii edellinen ottelu Jukureita vastaan, jossa punapaidat voittivat laukaukset 70–28, mutta mikkeliläiset voittivat ottelun 5–3.

Ässät on valunut sarjataulukossa viimeistä edelliseksi ja kauden avauspelin voitto Sportista on edelleen patapaitojen ainoa täysi pistepotti. Tulivoimaisemmista joukkueista Kärpät ja Lukko kävivät kumpikin Porissa hakemassa suurinumeroiset, kuuden maalin eroilla päättyneet voitot.

Kummankin joukkueen odotettua huonompaan menestykseen löytyy syy erikoistilannepelaamisesta. HIFK on päässyt pelaamaan ylivoimalla 29 kertaa, mutta verkko on heilunut vain kolmesti.

Ässien verkkoa on puolestaan pöllytelty senkin edestä. Porilaiset ovat joutuneet miesvajaalle 29 kertaa ja 12 kertaa kiekkoa on kaiveltu patapaitojen maalivahtien selän takaa. Murskatappiossa Kärppiä vastaan oululaiset tehtailivat viisi ylivoimamaalia kuudella yrityksellä. Ässien alivoiman onnistumisprosentti kauden otteluissa on luokaton 58,62.

Yksi mies, joka mielii pöytäkirjojen maalintekijäsarakkeeseen Ässien kustannuksella on HIFK-hyökkääjä Jere Innala. Viime kautensa MM-hopeaan päättäneen Innalan alkukausi on ollut vaikea. Hyökkääjä on ollut Liigan kolmanneksi ahkerin laukoja, mutta maalisarake näyttää vaatimatonta lukemaa kaksi.

Innalan ja ylivoiman syy-seuraussuhdetta on mahdoton arvioida, mutta HIFK:n ylivoima on pyörinyt pitkälti Innalan laukaisupaikkojen ympärillä. Takakolmiolla pelatessa vasemmalla puolella on usein pelannut vasemmalta laukova pelaaja ja valtaosa ykkösylivoiman paikoista onkin pelattu oikealle puolelle Innalalle. Varsinkin edellisissä otteluissa vastustajat ovat lukeneet jo kuviota pois, joten yksi seurattavista asioista onkin helsinkiläisten ylivoimapeli.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

05.08
Lukko - Ässät
1 - 1
05.08
Ässät - TUTO
1 - 1
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2
05.08
TPS - Ässät
0 - 1

HIFK

11.08
HIFK - TPS
10.08
HIFK - Jukurit

Pelaako Pelicans totutulla tehokkuuden tasolla?

Jos Lukolla oli aiemmin ongelmia tehottomuuden kanssa, ne korjaantuivat viime viikonlopun 11 osumalla. Pelicans haluaa palata voittokantaan.

Lukolle kyseessä on vasta viikon ensimmäinen ottelu. Edelliset pelit olivat viime viikonloppuna, kun joukkue poimi viisi pistettä Tapparalta ja Ässiltä. Erityisesti viisi maalia Tapparan ja kuusi osumaa Ässien verkkoon lämmittänevät päävalmentaja Marko Virtasen mieltä.

Ässäottelussa tuli myös iso askel eteenpäin pelin tasapainoisuudessa, kun tuloksena oli raumalaisten ehjin 60-minuuttinen tähän mennessä. Usein nähtyjä notkahduksia pelin sisällä ei tullut, vaan kärsivällinen ja tyly puolustuspelaaminen turhautti porilaiset, ja toi lopulta myös tulosta laajalla rintamalla. 

Pelicans avasi viikkonsa keskiviikkona JYPiä vastaan, kun lahtelaisryhmä koki tappion lukemin 3–5. Viimeistely oli jälleen kohtalaisen tehokasta, mutta virheet puolustussuuntaan kävivät kalliiksi.

Pelicansin vahvuus alkukaudella on ollut juuri tehokas viimeistely. Joukkue rakentaa paikkoja kärsivällisesti, eikä roiski kiekkoa joka paikasta kohti maalia. Pelityylin toteuttamiseen on vahvoja palasia Liigan pistepörssiä johtavan Lukáš Jašekin johdolla.

Ongelmana on kuitenkin ollut juuri JYPiä vastaan nähdyt virheet sekä tasaisuuden puute. Nuoren joukkueen taso ailahtelee pelienkin sisällä runsaasti, mikä tarjoaa aina vastustajalle oman kiintiönsä laadukkaita tekopaikkoja.

Joukkueet kohtaavat ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

Sport yhden voiton päässä ennätyksestä

Vaasalaiset ovat voittaneet kaikki neljä tämän kauden kotiotteluaan. Viides perättäinen kotivoitto olisi seuran Liiga-taipaleen ennätys.

Kuparisaaressa kohtaavat kotonaan loistanut Sport ja luoteisen vieraskiertueensa aloittava SaiPa. Kummallekin ottelu on viikon toinen: Sport hävisi keskiviikkona Oulussa Kärpille, SaiPa puolestaan kotonaan niukasti Tapparalle.

Vierailijoiden riesana on viime ajat ollut tuttu helmasynti: pelisysteemin toimimisesta huolimatta maaleja ei tahdo syntyä. SaiPa on kyennyt tekemään tällä kaudella vain kahdesti varsinaisella peliajalla enemmän kuin yhden osuman. Sellaisella saldolla on vaikeaa voittaa, vaikka peli toimisi muutoin.

Pekka Virta on löytänyt lähtökohtaisten ykköspyssyjen hiljaiselon paikkaajiksi uudet vastuunkantajat, joista moni sorvasi hiljattain myös jatkosopimuksen. Vaikka tehoja odotetaan yhä eniten David McIntyreltä ja Dominik Lakatošilta, saanevat nuoret tehomiehet Ville Petman ja Veikko Loimaranta vastuullisimmat roolit myös Vaasassa.

Tappara onnistui keskiviikkona hyydyttämään träpillään SaiPan hyökkäysten rakentelun ajoittain täysin. Kun puolustuksen on lisäksi nähty sortuvan herkästi virheisiin vastustajan antaessa hiemankin runsaammin painetta, on Pohjanmaalla luvassa lappeenrantalaisittain hikinen iltapuhde.

Sportin kausi on alkanut selvästi ennakoitua valoisammissa merkeissä. Kotonaan joukkue on toistaiseksi voittamaton, minkä turvin Sport on asemoitunut tasaisessa sarjassa kuuden parhaan joukkoon. On toki sanottava, että saman verran pelejä pelannut SaiPa on neljän pisteen ja kahdeksan sijan päässä: yksittäiset pelit muuttavat yhä paljon sarjataulukon asetelmia.

Yhtä kaikki Sport sivuaa tällä hetkellä perättäisten kotivoittojen seuraennätystään Liigassa. Kotivoitto SaiPasta olisi Sportille viides peräkkäinen onnistuminen kotikaukalossa ja kirjoittaisi uutta vaasalaista Liiga-historiaa.

Keskiviikkona Kärppiä vastaan Sport esiintyi lupaavasti myös vierasjäällä, vaikka tulos jäikin laihaksi. Vaasalaiset hallitsivat peliä hyviä toveja, mutta tulos jäi takomatta. Päätöserässä nähtiin vaasalaisittain kiusalliseen tuttuun tapaan omaan kenttäpäädyn virheitä, jotka maksoivat sarjapisteitä. 

Sportin terävin syömähammas on ollut mukavat tehot 4+3 nakuttanut laitahyökkääjä Henrik Eriksson, tosin SaiPa saa olla tarkkana koko ykkösvitjan kanssa; Axel Holmströmin rinnalla myös Michael Keränen on onnistunut alkukaudesta. Muilta osin tehotoiveet lepäävät lähinnä Olavi Vauhkosen varassa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

12.08
Sport - Björklöven
05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
Sport - TPS
0 - 1
05.08
TUTO - Sport
0 - 3

SaiPa

05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
TPS - SaiPa
0 - 0
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2
19.03
HPK - SaiPa
1 - 2

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

06.08.
Sport - SaiPa
1 - 2

runkosarja

KooKoo kaipaa onnistumisia myös vierasjäällä

Vaikka miesten pesisfinaalit loppuivat jo, Tampere ja Kouvola mittelevät jälleen paremmuudesta.

Alkukaudella tuloksellisesti taapertanut KooKoo aloitti viikkonsa vahvalla työnäytteellä, kun se kukisti keskiviikkona kotikaukalossaan sarjakärki TPS:n. Tappara puolestaan haki pisteet Lappeenrannasta, jossa se pusersi viime minuuttien maalilla 1–0 -voiton SaiPasta.

Joukkueet ovat ennen iltaa sarjataulukossa peräkkäin: Tappara pisteen eron turvin kahdeksantena, KooKoo taas on yhdeksäntenä. Vaikka lähtökohtia voisi näin pitää tasaisena, Tappara on Hakametsän perjantai-illassa ennakkosuosikki. Sitä puoltavat erot niin materiaalissa kuin tuloskunnossa.

Syksyn niin ikään hieman vaisusti aloittaneet kirvesrinnat ovat löytäneet tehoja laajalta rintamalta. Kultakypärää kantaa totutusti Anton Levtchi seitsemällä pisteellään, mutta onnistujia on ollut muitakin. Kovin odotuksin Lahdesta tullut Waltteri Merelä sai maalitilinsä auki lauantaina JYPiä vastaan, samaten nuori Samuel Salonen sekä kanukkipakki Brady Austin. SaiPaa vastaan Tapparan ainokaisen iski pirteästi esiintyneen nelosketjun Petteri Puhakka näyttävän kuvion päätteeksi.

KooKoon vierassaldo tältä kaudelta on sysimusta, sillä plakkarissa on matkapeleistä toistaiseksi pyöreät nolla pistettä. Pelit ovat olleet tulostaululla tasaisia, mutta kääntyneet kerran toisensa jälkeen isäntien hyväksi; tyypillisimmin yhden maalin erolla.

Alkukaudella mykistävät tehot 6+0 iskenyt Heikki Liedes tarjoaa kouvolalaisille varmaa ratkaisuvoimaa, mutta leveyttä ei ole toistaiseksi ollut liiaksi. Sarjan laadukkaimpiin kuuluvan Tapparan peittoamiseen KooKoo kaipaa kelpo materiaaliltaan lisää tulosta: esimerkiksi Teemu Rautiainen ja Ville Meskanen eivät ole toistaiseksi näyttäneet oranssimustissa koko potentiaaliaan. Vanhassa kotihallissa vanhaa tuttua vastustajaa vastaan uuteen eloon heräämiselle on otollinen hetki.