Liiga-kierros: Pystyykö Ässät haastamaan Lukon Satakunnan derbyssä?

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto
Lauantain Liiga-kierros tarjoaa seitsemän ottelua. Porissa Ässät haluaa katkaista Lukon dominoinnin Satakunnan paikallisissa. Sarjan kärjessä liitävä TPS kohtaa kotikaukalossaan Jukurit.

Seuraa Heitä

Jere Innala #12 | Frölunda

Laitahyökkääjä

Taiturimainen hyökkääjä kohtaa ensi kertaa HIFK-paidassa vanhan seuransa HPK:n.

Markus Nurmi #51 | AHL

Laitahyökkääjä

Isokokoinen hyökkääjä iski torstaina kaksi maalia HIFK:n verkkoon. Olisiko lauantaina kypärätempun vuoro?

Hermokontrolli on lauantain avainsana

Porissa ässäkannattajat vaativat kotijoukkueelta laadukasta ottelua. Ässät panostaa varmasti ottelun alkuun, sillä aikaisemmissa paikallisotteluissa Lukko on ollut alusta asti selvästi Ässiä edellä.

Ässien alkukausi on ollut viime vuoden tapaan epätasainen. Ässien paketti ei tahdo millään pysyä kasassa, ja joukkue on suoristanut selkänsä liian helposti. Kuudesta ottelusta porilaiset ovat keränneet kahdeksan pistettä. Keskiviikkona Ässät kaatoi Jukurit voittomaalikilpailussa.

Maalivahtipeli on ollut Ässillä varsin kehnoa. Ruotsalaisvahti Linus Söderström pelasi Jukurit-ottelussa lupauksia herättävästi, mutta muuten voittavat torjunnat ovat olleet vähissä. Venäläisvahti Konstantin Volkovin aloitus Ässissä on ollut todellinen farssi.

Ässät on päästänyt kuudessa ottelussa peräti 22 maalia, joten katse kääntyy väistämättä puolustukseen. Porilaisten puolustuskalusto on varsin keskinkertainen, ja alkukaudesta harhasyöttöjen määrä on ollut yllättävän suuri.

Parivaljakko Jarno Kärki - Sakari Salminen vastaa pääsääntöisesti Ässien hyökkäyspelin tuloksenteosta. Juonikas kaksikko tuottaa jatkuvasti vaarallisia paikkoja. Uusista hyökkääjistä Eemil Erholtz on pelannut miehekkäästi.

Ässät on ollut viime vuosina suurissa ongelmissa Satakunnan paikallisotteluissa. Viimeisestä kymmenestä keskinäisestä Liiga-ottelusta Lukko on voittanut peräti yhdeksän. Ottelut ovat myös usein päättyneet Lukon murskavoittoon. Näissä otteluissa Lukko on karannut nopeasti usean maalin johtoasemaan, ja samalla ässäpelaajien hermokontrolli on pettänyt useasti.

Lukon kauden aloitus ei ole ollut yhtä ilotulitusta, mikä on varsin ymmärrettävää, sillä joukkueessa on ollut suuri vaihtuvuus valmennuksen ja pelaajiston osalta. Lukko katkaisi perjantaina kahden ottelun tappioputken, kun se nousi kolmannen erän upean kirin ansiosta voittoon Tapparasta.

Peli ei kuitenkaan näyttänyt valmiilta ja eritoten puolustuksessa nähtiin paljon virheitä, sillä kaikki päästetyt maalit tehtiin aivan maalin edustalta.

Perjantaina Lukon nuoret pelaajat esiintyivät edukseen Oliver Sunin ensimmäisen liigamaalin johdolla. Kokoonpanosta uupuivat Sebastian Repo sekä Miska Kukkonen, joiden pelaamattomuuden syy oli pimeän peitossa.

Raumalaisten on keskityttävä pelaamaan täydet 60 minuuttia. Lisäksi puolustuspelaamisen on oltava tiiviimpää, jotta vastustaja ei saa ilmaisia maalipaikkoja. Juuri näiden syiden vuoksi Lukolle on toisiksi eniten maaleja.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

08.12
HPK - Ässät
1 - 2
03.12
Ässät - Lukko
3 - 2 JA
26.11
KalPa - Ässät
3 - 2

Lukko

09.12
Lukko - KalPa
03.12
Ässät - Lukko
3 - 2 JA
26.11
TPS - Lukko
1 - 3

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

06.08.
Lukko - Ässät
3 - 0

harjoitusottelut

20.08.
Ässät - Lukko
5 - 4 VL

runkosarja

HIFK kaipaa kärkipelaajiensa panosta tuloksentekoon

Jere Innalan paluu Hämeenlinnaan kiinnostaa varmasti hämeenlinnalaisia. Saako tehottomuudesta kärsivä HIFK hanansa auki?

HPK:n kauden aloitus on ollut varsin vaatimaton. Viiden ottelun jälkeen hämeenlinnalaiset ovat keränneet viisi pistettä. Perjantaina HPK hävisi aneemisen esityksen jälkeen Ilvekselle.

Päävalmentaja Matti Tiilikainen luottaa tiukkaan puolustuspelaamiseen, mikä on ollut pääsääntöisesti hyvää alkukaudella. Puolustus on varsin tasapaksu, ja todelliset pisteisiin kykenevät puolustajat loistavat poissaolollaan. KooKoo-paidasta HPK:hon saapunut Arttu Pelli on esittänyt lupaavia otteita.

Hyökkäyskalusto on varsin laaja HPK:lla, mutta alkukauden hyökkäyspelaaminen on ollut varsin mielikuvituksetonta. Kolmessa ottelussa viisi tehopistettä iskenyt Michael Joly on ottanut välittömästi itselleen HPK:n kärkihyökkääjän tittelin.

Parannettavaa löytyy kapteeni Markus Nenoselta, kanukkisentteri Sean Collinssilta sekä Tommi Tikalta.

Helsingin IFK lähtee lauantai-illan kamppailuun tappio niskassaan, sillä TPS haki torstaina pisteet Helsingistä lukemin 2−1. Viiden ottelun jälkeen helsinkiläisten pistesaldo näyttää kahdeksaa, mikä ei varmasti tyydytä HIFK-kannattajia.

Pelillisesti Stadin Kingit ovat pelanneet varsin positiivisesti. Joukkue on taistellut isolla sydämellä, ja myös laukaisutilastoissa HIFK on ollut selvästi vastustajia edellä. Alkukauden suurin kehityskohta on ollut ehdottomasti helsinkiläisten puolustuspelaaminen. Viime kaudella huikeaa jälkeä tehnyt Joonas Lyytinen on pitkään sivussa loukkaantumisen takia, joten kiekollisen johtajan paikka on vapaana.

Jordan Schmaltz on pelannut varsin tasapainoisesti, mutta mitään hyökkäyspään dominointia ei ole jenkiltä nähty. Takavuosien tähtipuolustaja Yohann Auvitu etsii vielä selvästi parasta pelikuntoaan.

Hyökkäyspelaamisessa HIFK on luonut hurjan määrän maalintekopaikkoja, mutta punapaitojen viimeistely on ollut varsin kehnoa. Isoin odotuksin Helsinkiin siirtynyt Jere Innala on tehnyt vasta yhden osuman. Myös viime syksyn tapaan Sebastian Dyk on kärsinyt maalinteko-ongelmista.

HIFK:n hyökkäyspelin rakenne on kuitenkin varsin hyvällä tasolla, joten suureen huoleen ei ole aihetta.

Alkukauden sivussa ollut Eetu Koivistoinen saattaa tehdä HIFK-debyyttinsä lauantaina

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

08.12
HPK - Ässät
1 - 2
03.12
HPK - KalPa
3 - 2 JA

HIFK

09.12
Jukurit - HIFK
05.12
HIFK - Jukurit
1 - 3
02.12
HIFK - Tappara
0 - 4

TPS:n puolustus toimii, joko hyökkäystehot löytyvät?

Sarjan kärjessä keikkuva TPS lähtee jatkamaan positiviista virettään. TPS pelaa neljänteen päivään kolmannen ottelunsa, joten turkulaisten raskas viikko saattaa avata saumat Jukureille.

TPS:n alkukausi on ollut tuloksellisesti erinomainen, mutta pelillisesti TPS ei ole esittänyt kärkijoukkueen tasoista peliä. Seitsemän ottelun saldona on 15 pistettä, joten päävalmentaja Jussi Ahokas on saanut heti alusta asti kaipaamansa työrauhan.

TPS:n suurin vahvuus alkukaudella on ollut ehdottomasti puolustuspelaaminen. Edelliseen viiteen ottelun turkulaisnippu on päästänyt vain viisi maalia. Maalivahti Andrei Karejev on ollut maalillaan erinomainen.

Puolustuksesta esiin on nostettava Aleksi Anttalainen sekä Niclas Arell. Kyseiset oman pään sankarit blokkaavat laukauksia upeasti, ja myös fyysisyyttä kaksikolta löytyy. Elmeri Erosen alkukausi on ollut hieman haasteellinen, myös Eemil Virolta odotetaan lisää panosta hyökkäyspeliin.

Hyökkäyspäässä TPS:n tehot ovat jakautuneet varsin tasaisesti. Jenkkisentteri Mitch Hults on tällä hetkellä tehokkain TPS-hyökkääjä (3+2). Kaksi maalia HIFK:n verkkoon torstaina iskenyt Markus Nurmi on esittänyt tällä viikolla positiivisia otteita.

Jack Rodewald on tehnyt seitsemässä ottelussa vain yhden tehopisteen, mikä on odotuksiin nähden varsin vaatimaton saldo.

Jukureiden kauden aloitus on sujunut varsin vaihtelevasti. Mikkeliläiset ovat taistelleet upeasti jokaisessa ottelussa, mutta joukkueen puolustuspelaaminen on ollut ajoittain ala-arvoista. Neljästä ottelusta Jukurit on kerännyt kuusi pistettä.

Päävalmentaja Olli Jokinen on selvästi tuonut joukkueeseen tunnetta ja myös hyvä ilmapiiri huokuu vaihtoaitiosta. Jokisen projekti on kuitenkin vasta alussa, joten mahdollisia tuloksia nähdään vasta tulevaisuudessa.

Pelillisesti pienen budjetin Jukurit joutuu tekemään todella kovan työn jokaisen voiton eteen. Kokematon puolustus on ollut alkukaudella ongelmissa kamppailupelaamisessa. Jukurit kaipaa tällä hetkellä kovin Axell Rindellin tehoja. Viime kaudella JYPiä edustanut Joni Jurmo on ollut puolustuksen valopilkku.

Jukureiden hyökkäysketjut on koottu varsin tasaisesti, mutta toistaiseksi tuloksenteko on ollut varsin vaikeaa. Kapteenin C-kirjainta kantava Petrus Palmu on ollut alkukaudella pirteä. Jukurit kaipaa lisätehoja keskiviikkona kauden avausmaalin iskeneeltä Jani Tuppuraiselta.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

09.12
TPS - SaiPa
03.12
Kärpät - TPS
1 - 2 JA
02.12
KalPa - TPS
3 - 4
26.11
TPS - Lukko
1 - 3

Jukurit

09.12
Jukurit - HIFK
05.12
HIFK - Jukurit
1 - 3
03.12
Jukurit - SaiPa
4 - 1
02.12
SaiPa - Jukurit
0 - 2

KalPa pyrkii voittojen tielle

Kotijoukkue on saanut pisteitä kolmessa edellisottelussaan vain yhdessä, kun taas Ilves ei ole jäänyt pisteittä vielä kertaakaan runkosarjassa.

KalPan alkukausi on ollut haastava. Kolme pisteen voittoja ei ole kuuteen ensimmäiseen otteluun tullut vielä yhtään. Ylipäänsä kuopiolaiset ovat poistuneet vastustajaansa isomman pistepotin kanssa vain kerran. Runkosarjasijoitus on pahnanpohjimmainen.

Loukkaantumisistakin kärsineen KalPan onnistujia ovat alkukaudella olleet Tuomas Kiiskinen, Aapeli Räsänen ja Miikka Pitkänen. Kolmikko onkin sisäisen pistepörssin kärkisijoilla. Oma pää on vuotanut eniten koko sarjassa. Eero Kilpeläinen ja Henrik Tikkanen ovat kaivaneet kiekkoa selkänsä takaa 23 kertaa.

Ilves peittosi perjantaina edellisottelussaan HPK:n murskalukemin 6−1. Joukkueen ykköstykit ovat päässeet pisteiden makuun ja maalivahti Marek Langhamer on ollut tolppien välissä järkähtämätön. Lieko lauantaina kuitenkin Vadim Žerenkon torjuntavuoro?

Ilves on saanut pelinsä hyvään lentoon, mutta tulosten takana on nähtävissä vielä epävarmuustekijöitä. Tupsukorvilla on lisäksi historiaa kömmähdyksistä nimenomaan ennakkosuosikkina otteluun lähtiessään.

Joukkueet kohtasivat kertaalleen harjoituskaudella ja tuolloin Ilves oli parempi maalein 2−1. Lauantain ottelussa KalPassa laatupelaajaksi Liiga-jäille noussut Balázs Sebők palaa Kuopioon, mutta vierasjoukkueen peliasussa.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

09.12
Lukko - KalPa
05.12
KalPa - KooKoo
3 - 4
03.12
HPK - KalPa
3 - 2 JA
02.12
KalPa - TPS
3 - 4

Ilves

Ratkaiseeko erikoistilannepelaaminen Jussi Jokisen juhlaottelussa?

Lauantaina Oulussa juhlitaan Jussi Jokisen upeaa uraa juhlaottelussa. Pystyykö ailahtelevaisesti kautensa aloittanut KooKoo pilaamaan oululaisten juhlatunnelman?

Sarjataulukossa joukkueet erottaa kaksi pistettä Kärppien hyväksi. Lisäksi KooKoolla on yksi peli enemmän pelattuna. Kummatkin joukkueet ovat voittaneen varsinaisella peliajalla kaksi ottelua. Lauantai-illan kamppailusta voidaan siis odottaa tiukkaa mittelöä.

Kummallakin joukkueella löytyy vielä parannettavaa viisikkopelaamisesta, mutta suurin ero joukkueiden välillä näkyy erikoistilannepelaamisessa. Kärppien ylivoima huitelee reilussa 40 prosentissa, kun taas kouvolalaisten vastaava lukema on ainoastaan reilut 13 prosenttia. Alivoimaprosenteissa vastakkain ovat Kärppien 94 prosenttia ja KooKoon lähes 71 prosenttia.

KooKoon vierasmatka Vaasaan perjantai-iltana jäi torsoksi juurikin jäähyjen vuoksi, ja niitä joukkueen täytyy välttää myös kamppailussa Kärppiä vastaan. Lisäksi joukkueen on kitkettävä yksilövirheet pois, sillä parhaimmillaan Kärpät pystyy rankaisemaan pienestäkin annetusta mahdollisuudesta.

Kotijoukkueen riveistä eniten tehopisteitä on iskenyt alkukaudella kokenut Mika Pyörälä, joka johtaa kuudella maalillaan koko maalipörssiä ja on pistepörssin toisella sijalla. Pyörälä iski myös aiemmin Ässiä vastaan hattutempun. Nuori Topi Niemelä säestää perässä kuudella tehopisteellään yhdessä kapteeni Atte Ohtamaan kanssa.

KooKoossa kovaan maalivireeseen on päässyt kevään suomenmestari Heikki Liedes, jolla on kasassa peräti viisi maalia. Lisäksi Miska Siikosen sekä Joose Antosen tehot ovat 2+2. Kouvolassa harmaita hiuksia aiheuttaa se, että viimeisimmissä peleissä maalipaikkoja ei ole monia syntynyt aivan maalin edustalta, vaan maalit on tehty kauempaa ja esimerkiksi ohjaamalla.

Kärppien kannalta positiivista on Casey Wellmanin otteiden parantuminen, vaikka parempaa vielä Oulussa odotetaankin. Taneli Ronkainen sai tuotua kiekon omasta päädystä ylös useampaan otteeseen Kärppien viime ottelussa, mutta monesti oululaisilla oli kuitenkin vaikeuksia vastustajan prässin kanssa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

08.12
JYP - Kärpät
3 - 2 JA
03.12
Kärpät - TPS
1 - 2 JA

KooKoo

09.12
Sport - KooKoo
05.12
KalPa - KooKoo
3 - 4
03.12
KooKoo - Pelicans
1 - 4
02.12
JYP - KooKoo
4 - 2

Tappara haluaa pois kellarikerroksesta

Kirvesrintojen kausi ei ole alkanut tuloksellisesti niin kuin moni olisi odottanut. Viidestä ensimmäisestä kamppailusta tilillä on vain yksi kolmen pisteen voitto. Perjantaina 1000. liigaottelunsa pelannut Kristian Kuusela palkitaan kotihallissa ennen JYP-ottelua.

Kristian Kuusela saa jälleen ansaitsemansa huomion ennen kuin kiekko tippuu jäähän. Hän pelasi perjantaina 1000. liigaottelunsa Raumalla Lukkoa vastaan ja tamperelaiset juhlistavat hyökkääjänsä upeaa saavutusta kotihallissaan.

Aivan kuten alkukaudella muutenkaan, Tappara ei saanut Kuuselan juhlapelissä haluamaansa tulosta, kun Lukko voitti maalin erolla niukan ottelun. Anton Levtchi on odotetusti johtanut pistetehtailua, mutta monet pyssyt ovat olleet vielä varsin hiljaa. Esimerkiksi Kyle Platzerilla ja Brady Austinilla on tilillään vasta yksi syöttöpiste.

Tappara on vuosien saatossa osoittanut, että se pystyy nousemaan tukalista tilanteista menestykseen. Näin alkukaudella ei voida vielä puhua ahdingosta, mutta kotikamppailu JYPiä vastaan on hyvä mahdollisuus saada onnistuminen vyölle.

Jyväskyläläiset majailevat sarjataulukossa muutaman sijan Tapparaa ylempänä ja ennakkoarvioissa jumbosijoille sijoitettu ryhmä on pelannut ajoittain varsin pirteästi. Nuori Joakim Kemell on ollut yksi alkukauden puheenaiheista.

Tapparan tavoin JYPilläkin on vielä paljon mittaamatonta potentiaalia rivistössään. Päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi on tehnyt rohkeita ratkaisuja kokoonpanojen suhteen, kun esimerkiksi Patrik Puistola sai vasta edellisottelussa ensimmäisen pelinsä.

Tappara on ollut JYPille hankala vastustaja ja viime kauden neljästä kohtaamisesta kirvesrinnat voittivat kolme. Joukkueet ovat kuitenkin muuttuneet reilusti, joten tällä kaudella asetelmat saattavat olla hyvinkin erilaiset.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

09.12
Ilves - Tappara
03.12
Tappara - JYP
5 - 4
02.12
HIFK - Tappara
0 - 4

JYP

08.12
JYP - Kärpät
3 - 2 JA
03.12
Tappara - JYP
5 - 4
02.12
JYP - KooKoo
4 - 2
26.11
Jukurit - JYP
1 - 3

Keskikastin kahinaa

Sekä SaiPan että Pelicansin pelaamisessa on näkynyt alkukaudella hyviä elementtejä. Kumpi nappaa lauantain kohtaamisesta enemmän pisteitä mukaansa?

Lauantai-iltana Kisapuistossa ottavat yhteen isännät SaiPa ja Lahden Pelicans. SaiPa voitti Jypin perjantaina ja aiemmin viikolla se laittoi TPS:n koville, mutta joutui nöyrtymään tappioon ottelun edetessä. Pelicansilla sen sijaan on takana vain yksi ottelu tältä viikolta. Joukkue hävisi tiistaina jatkoajan jälkeen Ilvekselle.

Pelicans ei kenties ole vielä esittänyt aivan odotusten mukaista pelaamista laadullisesti, mutta lahtelaiset ovat silti niittäneet mukavasti tulosta otteluistaan. Vastaavasti SaiPa on löytänyt nopeasti tuoretta pelillistä ilmettä Pekka Virran komennossa, mutta tuloksenteon kangerrellessa pistepotti on karttunut hitaasti.

Molemmat joukkueet pääsevät terveinä otteluun. Yksilöistä Pelicansilta nousee esiin puolustaja Teemu Eronen ja pistepörssin kärjessä keikkuva Lukas Jasek. SaiPan puolelta Ville Petman on noussut esiin tehojen valossa.

Kovin odotuksin Lappeenrantaan palannut David McIntyre ei ole sen sijaan lyönyt vielä parasta pöytään tehojen valossa, hänen onnistumisensa on syksyn edetessä avainasia lappeenrantalaisten pistepussin karttumisen kannalta. Laajemmin ottaen SaiPa kaipaa reilusti lisää tehoja koko kärkikaartiltaan

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

09.12
TPS - SaiPa
03.12
Jukurit - SaiPa
4 - 1
02.12
SaiPa - Jukurit
0 - 2

Pelicans