Liiga-kierros: Kärpät haluaa takaisin voittojen tielle, HPK tuskailee maalivahtitilanteensa kanssa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Perjantai-illan liigakierroksella pelataan kuusi ottelua, joista ei panosta puutu. Katseet käntyvät Helsinkiin, missä HIFK ja Kärpät taistelevat tärkeistä pisteistä. TPS joutuu kohtaamaan Pelicansin ilman Juuso Pärssistä sekä HPK etsimään keinot maalivahtitilanteeseensa Ässien isäntänä. Muissa peleissä KooKoo isännöi JYPiä, SaiPa matkaa Jukurien vieraaksi ja Sport ottaa mittaa kovavireisestä KalPasta.

Seuraa Heitä

Teemu Turunen #77 | Kärpät

Laitahyökkääjä

Hyökkääjä palasi Jokereista takaisin Nordiksen kirkkaisiin valoihin. Toistaiseksi Turunen ei ole onnistunut tuottamaan tehoja omaan malliin, sillä viiteen pelattuun peliin on kertynyt ainoastaan yksi syöttöpiste. HIFK odottaa mieheltä varmasti paljon enemmän.

Hannes Björninen #24 | Brynäs

Keskushyökkääjä

Keskushyökkääjä on palannut Lahteen erittäin vahvasti, sillä neljään peliin on kertynyt tehot 3+3. Björninen on tärkeässä roolissa Pelicansin taistelussa paikasta pudotuspeleissä ja kaivaa illasta toiseen aloituksia huikealla prosentilla.

Juhamatti Aaltonen #95 | Pelicans

Laitahyökkääjä

36-vuotias hyökkääjä on noussut kevättä kohden kovaan vireeseen. Viimeiseen viiteen peliin Iin taikuri on naulannut huimat tehot 5+2. Heiluuko maaliverkko tänään Helsingissä?

Saako Garteigin yksinlento jatkoa Kärppiä vastaan?

HIFK:n maalivahtipeluutus on ollut mielenkiintoista. Michael Garteig on urakoinut huimia määriä Niilo Halosen loukkaannuttua ja varavahti Roope Taponen on purrut tuppea.

HIFK:n kanadalaisvahti Michael Garteig pelasi juuri viikon sisään viisi ottelua. Vaikka yleisesti kovan kuorman ja erityisesti perättäisten pelien seurauksena maalivahtien otteet heikkenevät, paransi Garteig urakkansa loppua kohden. Viimeisimmässä ottelussaan HPK:ta vastaan hänelle merkittiin nollapeli. 

Niilo Halosen loukkaannuttua on Garteig huhkinut helmikuusta lähtien kaikki HIFK:n ottelut. Varavahti Roope Taposen roolina on ollut purra tuppea. Saakohan Taponen mahdollisuuden Kärppiä vastaan vai katsooko Ville Peltonen Garteigin levänneen riittävästi, kun edellinen ottelu oli tiistaina?

Joukkueiden välisissä otteluissa HIFK:n tehomiehinä ovat häärineet Jere Innala (2+2), Otto Paajanen (1+3) ja Yohann Auvitu (1+3). Kärpistä ovat kunnostautuneet Jesse Koskenkorva (2+2), Ludwig Byström 0+4 sekä Saku Mäenalanen (3+2). Viimeksi mainitun tehopisteistä tosin 2+2 syntyi yhdessä marraskuisessa kohtaamisessa.

Lauri Marjamäen komennossa Kärpät on voittanut neljästä ottelustaan kaksi ensimmäistä, mutta kahdessa jälkimmäisessä se on taipunut, tosin vasta voittomaalikilpailun tai jatkoajan jälkeen. Toinen näistä kohtaamisista oli juuri HIFK:ta vastaan ja tuolloin stadilaisten sankarina oli ainoana voittomaalikilpailussa osunut Innala.

Kärpillä on mahdollisuus tasata puntit runkosarjan osalta, sillä kauden aiemmissa kohtaamisissa voitot ja tappiot olivat menneet tasan.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

02.04
Pelicans - HIFK
4 - 3
30.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE

Kärpät

19.04
Kärpät - KalPa
3 - 2 JE
13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5

Kuka seisoo HPK:n tolppien välissä?

HPK:lla on käsissään maalivahtiongelma, sillä molemmat Liigan kärkitorjujista ovat loukkaantuneena. Ässiä sen sijaan on vaivannut koko kauden krooninen maalinteko-ongelma.

HPK sai karmeita uutisia kesken KooKoo-ottelun, kun ottelun aloittanut maalivahti Eetu Laurikainen joutui jättämään leikin kesken loukkaantumisen vuoksi. Laurikainen on jatkotutkimuksissa, jotta vamman vakavuus selviää. Kerhon vahdeista jo ennestään telakalla on ennen loukkaantumistaan kuumaan vireeseen päässyt Daniel Lebedeff.

KooKoo-ottelun toisella erätauolla Laurikaisen tilalle tolppien väliin vaihdettu parikymppinen Niko Heikkilä sai Liiga-uralleen painajaismaisen alun: kolme ensimmäistä KooKoon vetoa upposi selän taakse ja ottelu oli paketissa kolmessa ja puolessa minuutissa.

Tasoitus maalivahtiosastolla on Ässille tervetullut uutinen, sillä porilaiset eivät ole HPK:ta vastaan juhlineet. Kolmessa edellisessä HPK-ottelussa Ässät on saanut aikaiseksi yhteensä kolme osumaa. Maalinteko-ongelma ulottuu laajemmallekin, sillä ainoastaan Sport on tehnyt ottelua kohden Ässiä vähemmän maaleja runkosarjassa.

Myös HPK:n hyökkäyspelaaminen on ollut tehotonta. Viime aikoina tuloksen tekeminen on ollut pitkälti uudistuneen ykkösketjun harteilla, mihin kultakypärä Michael Joly ja Antti Pihlström ovat saaneet keskelleen Kärpistä saapuneen Aleksi Mustosen.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

Pystyykö SaiPa haastamaan kuumaa viikinkilaumaa?

Jukurit on hallinnut joukkueiden keskinäisiä otteluita, sillä viimeiset kuusi kohtaamista on päättynyt mikkeliläisten voittoon. Illan teema on selvä, sillä Jukurit tarvitsee tärkeitä pisteitä ajatellen taistelua Liigan kärkipaikoista. SaiPa sen sijaan haluaa välttää viimeiseen asti jumbosijan.

Jukurit liitää tällä hetkellä erittäin vahvassa vireessä. Se on hävinnyt edellisissä 15 pelissään ainoastaan kolme kertaa. Mikkeliläiset lähtevät illan kamppailuun hyvin levänneenä, sillä edellisen kerran joukkue on pelannut viime lauantaina Kouvolassa KooKoon vieraana, josta joukkue kairasi 4−3-voiton jatkoajalla. Viime viikolla ennen Kouvolan reissua Jukurit hävisi kotonaan Kärpille, mutta voitti JYPin maalein 2−1.

Edellisen viikon pelejä kuvasti joukkueen maalinteontehokkuus, joka oli hieman heikolla tasolla. Etenkin Kärppiä ja JYPiä vastaan joukkue pelasi ilman maaleja melkein kokonaiset kaksi ottelua, kunnes Jyväskylässä maalihanat aukesivat vasta minuutti ennen loppua. Tämä on varmasti yksi asia, mihin mikkeliläisryhmän on syytä kiinnittää huomiota tulevaisuudessa.

Joukkueen kantavia voimia upealla yhteispelillä ja kemialla on ollut ehdottomasti Jukurien ykkösketju Petrus Palmu, Aatu Räty ja Pekka Jormakka. Joukkue ei kuitenkaan ole täysin tämän ketjun varassa, vaan onnistumisia on tullut myös laajemmalla rintamalla. Kouvolassa kaksi maalia tehneelle Šimon Stránskýlle onnistumiset olivat tärkeä asia loppukautta ajatellen. Huomattavaa on myös konkarihyökkääjä Jarkko Immosen tekemät 18 maalia.

Mikkeliläisten viimeinen tuki löytyy maalinsuulta. Loistavaa kautta pelaava maalivahti Oskari Salminen on ollut kuumassa vireessä ja pitää joukkueen vaikeinakin aikoina voitoissa kiinni. Salmiselle apua tuo kakkosmaalivahtina toimiva Karolus Kaarlehto, joka on voittanut molemmat aloittamansa pelit.

SaiPa kamppailee tiukasti joutumasta olemaan runkosarjan päätteeksi sarjan häntäpaikalla. Lappeenrantalaisten saldo on täysin päinvastainen kuin Jukureilla, sillä edelliset 15 ottelua on tuonut vain neljä voittoa. SaiPa on avannut jo tämän viikon pelien osalta Tampereella, missä se hävisi Ilvekselle maalein 4−5. Joukkue kuitenkin näytti sitkeyttään ja nousi päätöserässä neljän maalin tappioasemasta maalin päähän, joten perjantai-illan kohtaaminen ei luonnollisesti ole Jukureille mikään läpihuutojuttu.

Lappeenrantalaisten valopilkkuja ovat olleet viime peleissä Ville Petman ja Kalle Maalahti. Molemmat olivat tehokkaita Ilvestä vastaan, sillä Petman maalasi kahdesti ja Maalahti keräsi kolme syöttöpistettä. SaiPan maalilla Niclas Westerholm on tehnyt varmasti kaiken voitavansa tolppien välissä, mutta saisiko IPK:sta lainalla oleva Cody Porter näytönpaikan ja aloittaisi perjantaina Mikkelissä?

Jukurit on onnistunut voittamaan SaiPan keskinäisissä kohtaamisissa jo kuusi kertaa peräkkäin, mikä sivuaa sen pisintä voittoputkea tiettyä vastustajaa vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

30.03
Jukurit - Kärpät
3 - 4 JE
28.03
Kärpät - Jukurit
2 - 3
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

Nick Malík on tulessa

KooKoo on ollut kuumassa vireessä ja yksi syy seisoo joukkueen tolppien välissä. Nuori tšekkivahti Nick Malík on ollut suorastaan ilmiliekeissä.

Nick Malíkin edellisen kahdeksan ottelun tilastot ovat komeaa luettavaa. Mukana on kuusi voittoa ja kaksi nollapeliä. HIFK-tappiossakin torjuntaprosentti oli yli 93. Edellisessä ottelussaan HPK:ta vastaan Malik piti hyvillä torjunnoillaan KooKoon mukana pelissä. Tehokas viimeistely ja erityisesti kolmannen erän alun kolmen maalin pikanuijinta takasi pisteet kouvolalaisille. KooKoon sankarina Malíkin ohella toimi nuori Leevi Aaltonen tehopistein 2+1.

JYPin sarakkeessa on rutkasti punaista täplää. KalPaa vastaan kärsityn tylyn 0−7-tappion jälkeen jyväskyläläiset kuitenkin venyivät ja kirivät TPS:ää vastaan kolmannessa erässä kahden maalin takaa rinnalle.

Tappio tuli vasta voittomaalikilpailussa, mutta synkän pilven JYPin ylle loi kapteeni Jan Ščotkan ulosajo. Puolustaja taklasi TPS:n kultakypärä Juuso Pärssistä dramaattisin seurauksin. Pärssinen kiidätettiin ambulanssilla jatkotutkimuksiin ja taklaus eteni luonnillisesti myös Liigan kurinpitodelegaation käsittelyyn.

Kauden aiemmissa kohtaamisissa JYP on ollut hieman yllättäenkin vahvempi voitoin 2−1, mutta jyväskyläläisten voitot ovat syyskuulta.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Onnistuuko Sport murtamaan muurin nimeltä Kilpeläinen?

Sport saa vieraakseen tulikuuman KalPan. Vaasalaiset haluavat varmasti tehdä kaikkensa, jotta kuopiolaisten matka pudotuspeleihin vaikeutuisi.

Sport on kamppaillut viime aikoina kokoonpanohuolien kanssa, sillä joukkueella on ollut runsaasti poissaoloja koronan takia. Vaasalaiset pelasivat viime viikolla kolmesti, joista tuloksena oli voitto Ilveksestä Tampereella sekä tappiot kotona KooKoolle ja HPK:lle. Tämän viikon Sport aloitti kovalla päänahalla, kun se voitti jälleen Tampereella, mutta tällä kertaa Tapparan maalein 3−2.

Sport oli Tapparaa vastaan vajaalukuinen, sillä vaasalaisilla oli jalkeilla vain kolme kentällistä. Tämä huomioiden voitto kirvesrinnoista oli loistava suoritus. Sportilla ei suurempaa panosta enää loppukauden peleissä ole, sillä pudotuspelipaikka on jo valunut käsistä sekä takana oleviin on myös eroa. Mutta tämänlaisessa paineettomassa tilassa joukkue voi olla alati vaarallinen ja mahdollinen tien hiekoittaja nälkäisesti pisteitä haluaville joukkueille.

KalPa on tällä hetkellä Liigan kuumimpia joukkueita ja lähtee perjantain otteluun kolmen pelin voittoputkessa. Edellisistä kymmenestä pelistä kuopiolaiset ovat voittaneet kahdeksan, joista kolmen pisteen voittoja on seitsemän. KalPalla on toiminut viime peleissä maalinteko sekä oman pään puolustus, mistä kertoo viimeisen kolmen ottelun maaliero 13−2. Kahdessa viime pelissä KalPa ei ole päästänyt ainuttakaan maalia, josta voi kiittää myös huikeassa vireessä olevaa maalivahti Eero Kilpeläistä. Myös joukkueen ylivoima on ollut raudan lujassa iskussa, mikä on koko Liigan toiseksi tehokkainta.

Kuopiolaiset ovat pelanneet viime peleissä taistelevaa ja uhrautuvaa jääkiekkoa, sillä se taistelee vielä kynsi ja hampain paikasta pudotuspeleihin. Tiukassa paikassa ratkaisupelaajat ovat nostaneet päätään, sillä joukkueesta löytyy tällä hetkellä useita tehomiehiä. Edellisessä pelissä JYPiä vastaan, jonka KalPa voitti selvästi 7−0, tehokkain oli Jaakko Rissanen tehoilla 2+2. Samalla Rissanen lähtee iltaan kolmen ottelun pisteputkessa. Myös upeaa kautta pelaava puolustaja Lasse Lappalainen latoi tuossa pelissä tehot 1+2. Esiin on noussut myös konkarihyökkääjä Tuomas Kiiskinen, joka on ollut suorastaan liekeissä iskien viimeiseen kolmeen peliin huimat tehot 3+3.

Illan kamppailu Vaasassa on KalPan puolustaja Jesper Mattilalle uran 100. Liigassa. Samalla jännitystä loppukauteen tuovat tulevat rajapyykit, sillä Kiiskinen on kuuden maalin päässä 100. Liiga-maalistaan ja Lappalainen neljän syötön päässä 100. syöttöpisteestään.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

KalPa

19.04
Kärpät - KalPa
3 - 2 JE
13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5

Kuinka TPS pärjää ilman Juuso Pärssistä?

TPS ja Pelicans kohtaavat erittäin mielenkiintoisessa ja molemmille joukkueille tärkeässä ottelussa, jossa taistellaan asetelmista pudotuspelejä ajatellen.

TPS lähtee otteluun allaan voitto JYPistä 4−3 voittomaalikilpailun jälkeen. Tätä ennen viime viikolla tuloksellisesti on ollut ailahtelevampaa, sillä se voitti kolmesta pelistään vain kerran. Kokonaisuudessaan viimeisestä kymmenestä pelistä on saldona kuitenkin seitsemän voittoa. Turkulaisilla on käynnissä tiukka taistelu asetelmista kohti kevään pudotuspelejä. Tässä vaiheessa jokainen voitto on tärkeä, mikäli TPS mielii päästä kuuden parhaan joukkoon.

Keskiviikkona JYPiä vastaan turkulaisille murhetta toi kolmannessa erässä tapahtunut Jan Ščotkan päähän kohdistunut taklaus Juuso Pärssiseen, minkä takia TPS menettää ykkössentterinsä varmasti pidemmäksi aikaa pois peleistä. JYPiä vastaan TPS sai hyvän alun aikaiseksi, mutta ote pelistä lipui kolmannessa erässä käsistä, missä jyväskyläläiset kampesivat kahden maalin takaa tasoihin.

Turkulaisille ei ole tulossa helppo iltapuhde, sillä Pärssisen lisäksi hyökkääjistä Vladislav Ushenin ja Eetu Liukas joutuivat kurinpitodelegaation käsittelyyn.

Pelicans on tällä hetkellä liigahistoriansa toiseksi pisimmässä pisteputkessa, kun se on päässyt viimeiseen yhdeksään peliin pisteiden makuun. Lisäksi joukkueella on menossa vahva jakso, sillä edellisistä 14 ottelusta lahtelaiset ovat poistuneet vain kerran tappio niskassaan varsinaisen peliajan jälkeen.

Pelicans voitti erittäin tärkeän ottelun keskiviikkona Kärppiä vastaan. Joukkue oli pitkin peliä kuskin paikalla, mutta lopulta Lahteen Jokereista palannut Hannes Björninen nousi joukkueensa sankariksi ja iski tasoituksen kaksi sekuntia ennen loppua sekä voittomaalin rangaistuslaukauksella jatkoajalla. Björninen on palannut Liigaan erittäin terävästi tehden neljään peliin tehot 3+3.

Björnisen paluun jälkeen Pelicansin ylivoima on toiminut paremmalla tasolla. Ykkösylivoimassa riittää muutenkin paljon ratkaisuvoimaa ja taitoa. Lahtelaisten murheena oli keskiviikkona alivoimapelaaminen, sillä Kärpät teki molemmilla ylivoimillaan maalin.

Lahtelaisilta löytyy pirteyttä myös alemmista ketjuista, sillä sen nelosketju, Miika RoineSakke HämäläinenAleks Haatanen, on ollut viime aikoina energinen ja hyvä. Myös Pelicansin maalivahtitilanne on ollut edelleen hyvä Emil Larmin lähdön jälkeen, sillä Patrik Bartošák on pelannut totutun vahvasti ja paikannut Larmin miltei täydellisesti.

Lahtelaiset ovat onnistuneet tällä kaudella jokaisessa ottelussa TPS:aa vastaan tekemään ainoastaan yhden maalin, mutta silti näistä peleistä mukaan on tarttunut yksi kolmen pisteen voitto ja yhteensä neljä sarjapistettä.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

30.03
TPS - Tappara
4 - 5 JE
28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2

Pelicans

28.04
Tappara - Pelicans
3 - 0
26.04
Pelicans - Tappara
3 - 4 JE
24.04
Tappara - Pelicans
1 - 2 JE
22.04
Pelicans - Tappara
2 - 3
20.04
Tappara - Pelicans
3 - 1