Liiga-kierros: Tampereella jaossa kaupungin herruus, Jukurit pyrkii kukistamaan KooKoo-peikkonsa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Viiden ottelun kierros tarjoaa monenlaisia kysymyksiä. Syttyykö HPK Ässiä vastaan, kun joukkueiden tilanteet ovat tällä hetkellä hyvin erilaiset? Tampereella mitellään kaupungin herruudesta, Jukurit hakee pitkän putken katkeamista, Oulussa yritetään saada molemmille joukkueille iskukykyiset ryhmät kehiin, ja Turussa kohtaavat perinteikkäät joukkueet. JYPin ja Sportin ottelut siirrettiin myöhempään ajankohtaan terveyshuolien vuoksi.

Tampereen paikallisottelu siirrettiin koronatartuntojen vuoksi toiseen ajankohtaan.

Seuraa Heitä

Eemil Viro #5 | AHL

Puolustaja

Nuoren puolustajan kausi on ollut varsin haastava. NHL-lupauksen pelin taso ailahtelee aivan liikaa, maanantain HIFK-ottelussa Viro lensi taklauksestaan suihkuun.

Kristian Kuusela #71 | Tappara

Laitahyökkääjä

Kokenut hyökkääjä on alkanut löytää virettään kevään kynnyksellä. Häntä Tappara tarvitsee menestyäkseen.

Petrus Palmu #52 | Örebro

Laitahyökkääjä

Pistepörssin voitosta kamppailevaa Palmua kannattaa seurata. Kovavireinen hyökkääjä kirjautti perjantaina kaksi syöttöpistettä.

Balázs Sebők #86 | Ilves

Keskushyökkääjä

Unkarilainen naputteli komeat tehot perjantain kierroksella 2+1. Jatkuuko hyvä vire?

Syttyykö HPK mussuttamaan pakkopullaa?

Isomäen lauantaitanssien asetelma on päivänselvä. Vierailijalla on vain hävittävää.

Ässät ei taistele enää pudotuspeleihin pääsystä, mutta tulevaisuuden pelipaikoista ässäpelaajat saavat vielä pelata tosissaan. Sarjajumbolla on matkaa kymmenenteen sijaan jo peräti 23 pistettä.

Karri Kivi on tuonut rauhallisuutta Ässien pelaamiseen, mutta viisikkotasolla varsinkaan hyökkäyspeliin ei ole juuri apuja tullut. Ässien työmoraali on kuitenkin ollut kiitettävällä tasolla, eikä alkukaudesta tuttuja luovutuksia ole juuri näkynyt.

Ässien tuloksenteko jakautuu usein Jarno Kärjelle, Sakari Salmiselle sekä Derech Barachille.

HPK:n tilanne on tällä hetkellä erinomainen. Syksyllä päävalmentajan paikalle saapunut Jarno Pikkarainen on saanut iskoistettua joukkueelleen selkeän pelitavan, jota hämeenlinnalaiset toteuttavat kovalla asenteella.

Tasaisessa sarjataulukossa HPK on sijalla seitsemän. Heikon alkukauden jälkeen tuntuu erikoiselta, että jopa suora pudotuspelipaikka on hämeenlinnalaisten omissa näpeissä. Lauantain kaltaiset koitokset on kuitenkin syytä hoitaa ilman kompasteluja. Perjantaina HPK pääsi Ilveksen vieraana liian myöhään peliin kiinni ja hävisi sarjakärjelle. Nyt perjantain päätöserän kirivaihde on löydyttävä alusta alkaen.

HPK:n materiaali on todella tasainen, eikä suuria yksilöitä juuri nouse esiin. Kultakypärä Michael Joly väläyttelee useassa ottelussa, mutta tasaisuudessa kanukkisentterillä on vielä parannettavaa. Leijona-paidasta tuttu Antti Pihlström on nostanut viime aikoina profiiliaan selvästi.

Onko KooKoo Jukureille jälleen liian kova pala?

KooKoo on voittanut yhdeksän kertaa peräkkäin Jukurit varsinaisella peliajalla. Jukurit on viimeksi voittanut tai edes saanut pisteitä kouvolaisilta syyskuussa 2019. Illan teema on siis selvä.

Mikkeliläiset marssivat melkoisessa myötätuulessa. Sarjakakkoset ovat viiden ottelun voittoputkessa. Perjantain kierroksella Jukurit kaatoivat Savon Derbyssä KalPan. Kyseisessä ottelussa Hannes Häkkilä iski Liiga-uransa avausmaalin.

Viikinkiheimolla on kuitenkin yksi kanto kaskessaan, ja se on lauantain vastustaja. KooKoo on ollut mikkeliläisille hankala vastus viime vuosina.

Mikkeliläisten hahmoja ovat olleet pistepörssin voitosta kamppaileva Petrus Palmu sekä maalilla varmaotteisesti pelaava Oskari Salminen.

KooKoo matkustaa Mikkeliin neljän ottelun pisteputkessa. Edellisessä kamppailussa kouvolalaiset tekivät hyvän nousun TPS:ää vastaan ja nousivat aina voittoon asti. KooKoon peli on ollut pirteämpää pitkäksi venyneen koronatauon jälkeen, mutta erikoistilannepelaamisen tehokkuudessa KooKoolla on vielä hiomista.

KooKoon viime aikojen onnistujaksi voi nimetä Toni Suurosen, joka on tullut hyvin remmiin mukaan loukkaantumisensa jälkeen.

Kouvolalaiset ovat muihin joukkueisiin verrattuna onnekkaita siinä suhteessa, että joukkue on tällä hetkellä pääosin terveenä muutamaa poikkausta lukuunottamatta. 

Teemu Rautianen, Eero Teräväinen, Saku Vesterinen, Miska Siikonen ja Terry And ovat olleet sivussa KooKoon kokoonpanosta. Lisäksi Kalle Loponen on ollut lainalla JYPissä kuluvan viikon.

Kokoonpano-ongelmaiset kohtaavat

Kärpät on vahva kotijoukkue, jos Oulusta vain löytyy riittämiin terveitä pelaajia.

Kotijoukkue Kärpät lähtee otteluun sarjan kuudennelta sijalta. Oululaisilla on ollut viime aikoina todellisia ongelmia kokoonpanonsa kanssa, ja siitä johtuen oululaisten kokoonpanossa on nähty paljon lainapelaajia. Kärpät hävisi tiistaina Lukolle hyvän taistelun jälkeen.

Vaikka Kärppien kausi on ollut varsin vuoristoratamainen, mustapaidat ovat silti sarjan paras kotijoukkue. Pitää kuitenkin muistaa, että Kärpät on pelannut kotiotteluita selvästi muita enemmän.

Poissaoloista ja kokoonpanon päivittäisestä vaihtelusta johtuen Kärppien päivän kuntoa on vaikeaa arvioida. Oululaiset lähtevät kuitenkin ennakkosuosikkina taistoon.

Vierailija SaiPa majailee sarjataulukon sijalla 14. Viimeisestä kymmenestä ottelustaan Sputnikit ovat voittaneet vain kaksi. Myös lappeenrantalaisten kokoonpano on elänyt kauden aikana todella paljon, ja näin esimerkiksi toimivia tutkapareja ei ole syntynyt.

Vieraskaukaloissa SaiPa on kuitenkin pelannut selvästi paremmin kuin kotonaan. Se luo odotusarvoa lauantaille.

Pekka Virran ensimmäinen kausi on varmasti ollut opettava, mutta juuri nyt idässä ajatellaan jo mestarivalmentajan projektia pidemmällä tähtäimellä.

HIFK hamuaa pikaista revanssia, TPS kaipaa kipeästi voittovirettä

TPS johtaa kauden keskinäisiä kohtaamisia voitoin 2−1.

Turun Palloseuran tilanne näytti pitkäksi venyneen synkän jakson jälkeen tovin kirkkaammalta, mutta keskiviikon KooKoo-tappio oli iso takaisku. TPS johti Kouvolassa ottelua jo kahdella maalilla, mutta päätöserän sulaminen vei toiveet pistepotista.

TPS on saanut viime aikoina puolustuspeliään korjattua kohti alkukauden tiiviyttä, mutta mielikuvitukseton hyökkäyspeli tuo kentälle suuria haasteita. Markus Nurmelta sekä Juuso Pärssiseltä odotetaan nopeaa panosta tuloksentekoon. Kesken kauden SHL:sta saapunut Jaedon Descheneau on ollut viime otteluissa erinomainen, mutta onnistujia on liian harvassa.

Sarjataulukossa turkulaiset ovat valahtaneen jo sijalle kymmenen, joten tarve lisäpisteisiin on suuri.

Vierailija HIFK onnistui katkaisemaan neljän ottelun mittaisen tappioputkensa, kun se kukisti torstaina Ässät. Tammikuussa HIFK kamppaili koronaviruksen kanssa, ja samalla joukkueen yhteisharjoitukset jäivät varsin vähäiseksi. Tämä on näkynyt viime aikoina punapaitojen heikkona viisikkopelaamisena.

TPS-ottelu on HIFK:lle viides viikon sisään, joten on mielenkiintoista nähdä, että miten helsinkiläisten fyysinen kunto kestää. Joukkueet kohtasivat edellisen kerran maanantaina, tuolloin TPS nappasi jopa hieman yllättäen pisteet matkaansa Helsingistä.

HIFK:n kokoonpanosta puuttuu suurella todennäköisyydellä Olli Palola, Jordan Schmaltz, Alex Broadhurst sekä maalivahti Niilo Halonen