Liiga-kierros: Tulikuuma maalitykki Derek Barach haastaa HPK:n, Slovakian härkä hamuaa maaleja Kärppien kustannuksella

LIIGA / Kierrosennakko
Liiga-ottelussa HIFK - Lukko, Helsingin jäähallissa, 15. syyskuuta 2021.
Perjantaina pelataan Liigaa viidellä paikkakunnalla. Kärpät haastaa Lukon Raumalla ja KalPa pyrkii jatkamaan maali-iloittelua Sportin kustannuksella.

Seuraa Heitä

Noel Pietilä #15 | IPK

Puolustaja

21-vuotias puolustaja on tehnyt vaikutuksen sulavalla luistelullaan ja pelirohkeudellaan. Pietilän pistetilastoon ei ole vielä tehty merkintöjä. Nähdäänkö Kärppiä vastaan onnistumisia hyökkäyspäässä?

Derek Barach #26 | Ässät

Keskushyökkääjä

Ässien ulkomaalaisvahvistus oli keskiviikkoillan hahmo iskemällä neljä maalia. Lisää onnistumisia kaivataan myös HPK:ta vastaan.

Axel Holmström #25 | Sport

Keskushyökkääjä

Vaasalaisten ykköskeskushyökkääjä onnistui Tapparaa vastaan ja sai pistetilinsä auki maalilla ja syöttöpisteellä. Holmströmin harteilla on suuri vastuu Sportin hyökkäystehoista.

Aatu Jämsen #97 | Pelicans

Laitahyökkääjä

19-vuotias Jämsen pelasi Liiga-debyytissään vakuuttavasti Jukureita vastaan tehden tehot 1+1. Hirmutehot U20-sarjassa takonut hyökkääjä hakee läpimurtoa nyt Liiga-kaukaloissa.

Peliään hakeva Kärpät haastaa hallitsevan mestarin

Kärpät aloittaa Satakunnan vieraskiertueensa Lukon vieraana. Ottelu on oululaisille kauden ensimmäisen vieraskentällä.

Liiga-kauden tappiolla ja sitten kahdella voitolla aloittanut Lukko palaa Helsingin-visiitin jälkeen takaisin kotikentälleen. Raumalaisten pelilliset otteet ovat olleet kauden ensimmäisissä otteluissa raikkaita, eikä varsinaisesta mestaruuskrapulasta ole näkynyt viitteitä.

Keskiviikon kierroksella joukkue pelasi kiivaan ottelun HIFK:ta vastaan, josta se sai lopulta maukkaan jatkoaikavoiton. Ottelun ratkaisi kahdella maalillaan Slovakian härkä Kristián Pospíšil, joka on jatkanut niin hyvässä kuin huonossa siitä, mihin viime kaudella jäi. Myös Pospíšilin ketjukaverit Pavol Skalický ja Julius Mattila ovat olleet iskussa kauden alusta alkaen.

Raumalaisten auvoista kauden alkua on helpottanut myös erinomaisen tehokas ylivoima, joka on tuottanut kolme maalia 50 prosentin tehokkuudella. Jos erikoistilanteet ovat olleet kunnossa Raumalla, samaa voi sanoa myös vierailijajoukkueesta. Kärpät eivät ole päästäneet vielä yhtään maalia alivoimalla.

Kärppien harjoituskausi sujui mollivoittoisesti, mutta runkosarjan alettua oululaisilta on nähty jo viitteitä paremmasta. JYPiä vastaan joukkue sai kovasti kaipaamiaan onnistumisia kuuden tehdyn maalin muodossa. Toisessa ottelussa keskiviikkona Kärpät pelasivat maltilla ja rakenteiden kautta, mutta hyökkäysalueen pelaaminen jätti vielä toivomisen varaa.

Raumalla Kärpät joutuu entistä kovemman haasteen eteen, joten joukkueelta vaaditaan vielä enemmän, jotta se voisi kamppailla uskottavasti voitosta. Nimivahvalta joukkueelta odotetaan parempaa erityisesti hyökkäyspäässä.

TPS:n viikonloppu alkaa vierailulla Lahteen

Sekä Pelicans että TPS voittivat omat ottelunsa keskiviikkona. Pelicans tulitti maaleja, kun taas TPS:n tuki ja turva oli vahva puolustuspelaaminen.

Pelicans lähtee kauden toiseen kotiotteluunsa Mikkelissä nähdyn maalijuhlan jälkitunnelmissa. Pelicans takoi Jukurien nuottaan kuusi maalia, ja enemmänkin olisi voinut syntyä.

Joukkueen maalivire tukeutui kolmeen ylivoimamaaliin, minkä lisäksi uusien Pelicans-pelaajien, Teemu Erosen ja Lukáš Jašekin, tehokas alkukausi on maistunut joukkuetta seuraaville. Myös Iikka Kangasniemi on löytänyt heti alusta tehokkaan vireen. Lahtelaisten ilotulitus konkretisoitui ylivoimatehojen lisäksi siten, että Jukureita vastaan 11 pelaajaa sai tehopisteitä.

Kauden avausottelussa Lahdessa Pelicans joutui HIFK:n selättämäksi, mutta Jukureita vastaan joukkue löysi pelaamiseensa lisävivahteita ja tehokkaampia rakenteita. Erityisesti lahtelaisten puolustus otti merkittäviä askeleita eteenpäin rohkealla ja järjestelmällisellä pelaamisella.

TPS:n kolme ensimmäistä ottelua ovat tuottaneet kaksi vierasvoittoa ja yhden kotitappion. Viimeisin koitos oli keskiviikkona Jyväskylässä, kun turkulaiset nappasivat kolme pistettä 2–1-voitolla.

Andrei Karejevin ilta oli verrattain helppo, sillä TPS:n puolustuspelaaminen erityisesti omalla alueella oli vahvaa. Keskusta pysyi hyvin puhtaana JYPin pelaajista, ja omassa hyökkäyspelissä oli riittävä määrä terävyyttä. Turkulaisten riveissä Liiga-debyyttinsä teki 17-vuotias Juraj Slafkovsky, joka onnistui karkaamaan puolittaiseen läpiajoon onnistumatta maalinteossa. Isokokoisen hyökkääjän otteita olisi mielenkiintoista seurata myös Lahdessa.

JYP kaipaa tulitukea kärkimiehiltään

KooKoolla on allaan tehokas valmistautumisviikko ilman otteluita. JYP haluaa kääntää kurssinsa kahden tappion jälkeen.

KooKoon edelliset ottelut ovat Liigan avausviikonlopulta, kun joukkue ensin hävisi SaiPalle ja seuraavana päivänä voitti lappeenrantalaiset kotiluolassaan. Olli Salon projekti KooKoon peräsimessä onkin alkanut lupaavasti, ja pelistä on ollut aistittavissa hyviä signaaleja. 

Kouvolalaisten joukkue muuttui täksi kaudeksi melko kovalla kädellä ja riveissä on entistä enemmän kohtalaisen nuoria pelaajia, jotka hakevat vielä lopullista läpimurtoa Liigan eliittiin. Tähän kastiin kuuluvat muun muassa illan vastustajajoukkue JYPistäkin tutut Samuli Ratinen ja Miska Siikonen, joilta odotetaan vahvaa hyökkäyspeliä illasta toiseen. Sekä Ratisen että Siikosen lähtöön JYPistä liittyi erimielisyyksiä, joten maalit vanhaa seuraa vastaan varmasti maistuisivat.

JYP lähtee otteluun allaan kaksi tappiota. Viimeisin niistä tuli keskiviikkona TPS:lle, kun turkulaiset olivat tylyjä vieraita hakien pisteet lukemin 2–1. JYPin kesän ja alkusyksyn teemana on ollut erittäin kova harjoituskuuri, mikä on myös näkynyt joukkueesta ajoittaisena väsymyksenä. Väsynyt joukkue on ollut altis virhelyönneille, joista vastustaja on rankaissut kovalla prosentilla.

JYPin kaksi hahmoa ovat ensimmäisillä kierroksilla olleet Joakim Kemell ja Patrik Siikanen, jotka ovat iskeneet hurrikaaniryhmän kauden viidestä maalista neljä. Tulosta odotetaan laajemmalta rintamalta, esimerkiksi vaisusti esiintyneeltä Jerry Turkulaiselta ja kanadalaishyökkääjä Reid Gardinerilta.

Kumpi tähti tuikkii kirkkaammin?

HPK hakee kotiyleisönsä edessä kauden ensimmäistä kolmen pisteen pottia. Katseet molemmissa leireissä kääntyvät edellisissä otteluissa joukkueilleen voitot ratkaisseisiin ulkomaalaisiin, HPK:n Michael Jolyyn ja Ässien Derek Barachiin.

HPK haki keskiviikkona Oulusta kaksi pistettä kovan taistelun jälkeen. Hämeenlinnalaisten hahmo oli Michael Joly, joka johti joukkojaan tehoin 1+1.

Kauden alla yhdeksi suurimmista HPK:n kysymysmerkeistä on nostettu hyökkäyspään pelaajien laadun riittävyys. Joly vaikuttaa pelaajalta, joka pystyy olemaan johtava pelaaja, mutta löytyykö hänelle riittävästi tulitukea? Otanta on vielä pieni, mutta ensimmäisiltä kierroksilta HPK:n laukaisuprosentti tasakentällisin on toiseksi heikoin. Onnistuuko Matti Tiilikainen kaivamaan kaniineja hatusta, joilla materiaalin puutteellisuutta paikataan hyvällä pelitavalla?

Ässät hävisi avausviikonloppuna rumin numeroin Lukolle Raumalla, mutta kotiotteluissa on kaatunut Sport ja KalPa. Pataryhmää ovat johtaneet vähemmän yllättävät nimet, Jarno Kärki sekä Derek Barach.

Barachin neljä maalia KalPan verkkoon olivat suurin syy, miksi kaksi pistettä jäivät Poriin. Ässät näyttääkin saaneen kasaan kaksi tulosketjua, joilta Kärjen ja Barachin johtamana voidaan ottaa tulosta tasaiseen tahtiin. Ässien puolella suurin kysymysmerkki asettuu viisikkopelin laatuun puolustuspelin saralla. Joukkue otti jo viime kaudella Ari-Pekka Selinin johtamana paljon rangaistuksia, ja sama teema on jatkunut myös ensimmäisillä kierroksilla. Mikä Ässien kannalta vielä ikävempää, alivoima on toiminut vain reilun 66 prosentin tehokkuudella.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

Ässät

19.03
Ässät - Sport
2 - 1 VL
12.03
Ässät - HIFK
2 - 4
11.03
HPK - Ässät
6 - 3

Ässien tylyttämät joukkueet hakevat nostetta

Puolustukseensa luottava Sport isännöi maalintekonsa tehokkuutta etsivää KalPaa.

Sport lähtee illan otteluun voitokkaan Tappara-ottelun jälkitunnelmissa. Sport onnistui nollaamaan kauden avausottelussa Ässille koetun tappion kotikentällään.

Kotiavauksessaan joukkue pelasi vapautuneemmin kuin Ässiä vastaan, mikä näkyi tiiviinä ja sitoutuneena puolustuspelaamisena. Tappara pysyi kaukana vaasalaisten maalilta. Myös KalPaa vastaan Sport haluaa varjella omaa maalinedustansa.

KalPa lähtee länsirannikon kierroksensa toiseen otteluun allaan karvas tappio Ässille. Kuopiolaisten kausi ei ole muutenkaan alkanut onnellisten tähtien alla, sillä joukkue on hävinnyt jokaisen ottelunsa.

KalPan osalta Porin kamppailun positiivisiin puoliin kuuluu neljä tehtyä maalia, joista jokaista juhli eri pelaaja. Kahdessa ottelussa Jukureita vastaan joukkue teki ainoastaan yhden maalin tuhlaten luotuja maalipaikkoja merkittävän paljon.

Porissa kuopiolaiset pelasivat aktiivisesti, mutta päästyään kahden maalin johtoasemaan, ote pelistä herpaantui ja vastustaja pääsi peliin takaisin. Tästä huolimatta joukkue on pelannut hyökkäyssuuntaan lupaavasti, ja maaleja syntyy varmasti pian.