Liiga-kierros: Kevään finalistit taas vastakkain kärkitaistossa, KalPa jahtaa yhä avausvoittoa

LIIGA / Kierrosennakko
Liiga-ottelussa HIFK - Lukko, Helsingin jäähallissa, 15. syyskuuta 2021.
Lauantaina Liigassa tarjoillaan maukas kuuden koitoksen kierros. TPS ja Lukko mittelevät Länsirannikon herruudesta Turussa, kärkiryhmistä Pelicans matkaa Kuopioon vielä voittoa vailla olevan KalPan vieraaksi.

Seuraa Heitä

Jere Innala #12 | Frölunda

Laitahyökkääjä

Tähtihyökkääjä siirtyi helsinkiläisjoukkueeseen ison roolin perässä. Kolmen ottelun saldona on puhtaat kiikaritehot. Löytääkö nopea laituri pistejyvän lauantaina?

Juraj Slafkovský #20 | Montreal

Laitahyökkääjä

Slovakkilupaus on valloittanut pelipaikan TPS-miehistössä. Pistetili on vielä avaamatta, mutta onnistuminen on vain ajan kysymys ahnaalle nuorukaiselle.

Samuli Ratinen #17 | Ilves

Laitahyökkääjä

Jyväskylässä juniorivuotensa viettänyt pelaaja siirtyi KooKoon riveihin viime kaudeksi. Tuolloin kolmessa keskinäisessä kohtaamisessa syntyi neljä maalia, mutta perjantaina putki tuli päätökseen.

Lukko matkaa revanssi mielessä Turkuun

Viime kauden mestari ja hopeajoukkue kohtaavat jo toistamiseen. Liiga-kauden avausottelussa TPS tykitteli voiton Lukon vieraana.

Joukkueet kohtasivat jo kertaalleen koko sesongin avausottelussa. Tällöin raumalaisten ainoaksi iloksi jäi mestaruusviirin hilaaminen katonrajaan. Pelissä TPS oli parempi lukemin 5–3. Tämän ilotulituksen jälkeen turkulaisten tehot ovat hiipuneet Juuso Pärssisen poissaolon myötä.

TPS on avannut kautensa pääosin vierasjäällä. Kolmesta matkapelistä tilille on tarttunut kaksi voittoa, mutta perjantai-iltana Palloseura kärsi niukan 0–1 -tappion Lahdessa. Viikko sitten kotiavauksessa Ilves vei Turusta pisteet isäntien jäähyhölmöilyn myötä.

Alkuviikon jäljiltä turkulaisilla riittää todistettavaa itselleen. Uusiutunutta pelitapaa yhä sisään ajava joukkue pelaa kiekottomana varsin laadukkaasti, myös yhdellä maalilla pisteet napannut Pelicans oli ahtaalla TPS:n kamppailu- ja prässipelaamisen kanssa. TPS:n oma kiekollinen pelaaminen sen sijaan on vielä vaillinaista ja se näkyy tulostaululla.

Lukko on avausottelun hävittyään kaivanut voittosarakkeeseen kolme merkintää. Perjantaina Lukko nujersi kotijäällään Kärpät lopulta voittomaalikisan jälkeen. Kolmen maalin johtoaseman hukkaaminen päätöserässä jätti lauantaille varmasti muutakin hampaankoloon kuin sarja-avauksen jälkeiset revanssihalut.

Kahden tiiviisti joukkueena pelaavan ryhmän kohdatessa katse kohdistuu maalinsuulle. TPS-torjuja Andrei Karejev on pääosin jatkanut viime kauden vahvoja otteitaan, Lukon mestarivahti Lassi Lehtinen taas etsii vielä parasta virettään. Turkuhallissa eheämmin esiintyvä maalivahti antaa joukkueelleen etulyöntiaseman.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

30.03
TPS - Tappara
4 - 5 JE
28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

06.08.
TPS - Lukko
0 - 2

harjoitusottelut

18.08.
TPS - Lukko
2 - 4

runkosarja

Sitkeä Sport uhkaa HIFK:n pisteputkea

HIFK saa vastaansa Sportin, joka päihitti perjantaina hurjan taistelun jälkeen KalPan kotiareenallaan.

Helsinkiläiset ovat saaneet kauden kolmesta ensimmäisestä kamppailusta jokaisesta pisteitä ja suoran voiton joukkue nappasi Pelicansin kustannuksella. Kotkapaitojen saldo on kolmesta ottelusta kaksi voittoa ja yksi tappio.

Ville Peltosen valmentama HIFK lukeutuu kauden suursuosikkeihin ja punaisilta löytyykin ratkaisukykyä jokaiselta rintamalta. Kapteeni Teemu Tallberg iski edellisessä ottelussa kaksi maalia. Alex Broadhurst on aloittanut kauden terävästi keräten viisi tehopistettä. Sillä irtoaa pistepörssissä toinen sija.

Maalivahdeista Michael Garteig on toistaiseksi pelannut kaksi ottelua ja Niilo Halonen on saanut vastuuta yhdessä kamppailussa – juurikin kolme pistettä tuoneessa mittelössä lahtelaisia vastaan.

Sport pelasi perjantaina tunteikkaan ja vauhdikkaan ottelun KalPaa vastaan, jossa pisteiden kohtalo ratkesi vasta aivan ottelun viime hetkillä Turo Asplundin iskettyä voittomaalin vaasalaisille. Joni Nikko teki säväyttävän paluun kotiseuraansa iskemällä kotkapaitojen avausmaalin ensimmäisessä erässä.

Vaasalaisten maalilla Niko Hovinen on torjunut kahdessa voitto-ottelussa ja Rasmus Reijola oli tolppien välissä pelissä, josta tuli negatiivisempi lopputulos. Nähtäväksi jää, vetääkö kokenut Hovinen vastuuroolin peräkkäisinä päivinä.

Tehokkain Sport-pelaaja on alkukauden otteluissa ollut Olavi Vauhkonen, joka on kolmessa kamppailussa iskenyt tehot 2+2. Tuoreista ulkomaalaishankinnoista ruotsalaiset Axel Holmström ja Henrik Eriksson ovat esiintyneet edukseen.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

02.04
Pelicans - HIFK
4 - 3
30.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

KalPa jahtaa avausvoittoaan Pelicansia vastaan

Pelicans voitti perjantaina TPS:n kotona niukasti tekemällä vain yhden maalin. KalPa taas menetti johtoaseman Sportia vastaan peräti kolme kertaa ja hävisi lopulta ottelun 4–3.

Pelicans on voittanut kauden kolmesta ottelustaan kaksi. Joukkue on osoittanut Jukureita vastaan vahvaa kiekollista pelaamista ja toisaalta TPS-ottelussa sitkeyttä puolustaa silloin, kun vastustaja on pelin päällä.

Tommi Miettisen valmentaman KalPan kauden alku taas on ollut tuloksellisesti katastrofaalisen huono. Neljästä ottelusta kasassa on vain kaksi pistettä ja voittosarake näyttää nollaa.

KalPan pelaaminen on ailahdellut otteluiden välillä paljon. Joukkue kykenee luomaan maalipaikkoja, mutta siitä huolimatta maaliero näyttää lukemaa 8–14. Sen lisäksi 20-vuotiaan Kim Nousiaisen panoksen puuttuminen näkyy KalPan puolustuksessa.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

19.04
Kärpät - KalPa
3 - 2 JE
13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5

Pelicans

28.04
Tappara - Pelicans
3 - 0
26.04
Pelicans - Tappara
3 - 4 JE
24.04
Tappara - Pelicans
1 - 2 JE
22.04
Pelicans - Tappara
2 - 3
20.04
Tappara - Pelicans
3 - 1

Porissa odotetaan kärkihyökkääjiltä tehoja

Ässien isännöidessä Kärppiä ottelun avainkysymys on kummankin joukkueen kärkihyökkääjien suoritustaso. Tehoja tarvitaan molempien ryhmien profiilinimiltä.

Ässät saa vieraakseen perjantaina kaksijakoisesti esiintyneen Kärpät. Oululaiset onnistuivat Raumalla nousemaan tahmean alun jälkeen tasoihin ja kaapimaan yhden pisteen. Kolmen maalin ero kuroutui umpeen vain kuudessa minuutissa.

Hyvästä noususta huolimatta Kärpät ei vielä esiintynyt nimivahvan kokoonpanon mukaisella tasolla. Etenkin kakkosketjussa alkukauden pelanneilta pohjoisamerikkalaisilta odotetaan tehoja. Troy Bourken ja Casey Wellmanin yhteistuloksena on toistaiseksi vain yksi maali.

Kotijoukkue Ässät saalisti myös yhden pisteen perjantaina. HPK oli vahvempi jatkoajalla 2–1. Tiivistä puolustuspeliä esittänyt Ässät ei saanut tehoja irti hyökkäyspäässä. Ässien kärkiketjuilta on jo ehditty näkemään tehokasta peliä, mutta Hämeenlinnassa vain kakkosketju onnistui kertaalleen.

Lauantain kohtaamisesta voidaan odottaa tasaista. Kärpät ei ole vielä aivan löytänyt peliään, mutta ennakkoon rosteri ja kärkipelaajien laatu voidaan katsoa Kärppien eduksi. Ässät on esittänyt vahvaa viisikkopelaamista ja onnistumisia on tullut.

Ässien on oltava jälleen tehokas ja ykkösketjulta tarvitaan onnistumisia, jotta pisteet pysyvät Porissa. Alkukauden merkittävimmät erot joukkueiden välisissä tilastoissa ovat erikoistilanteissa. Ässät on pelannut todella tehokasta ylivoimaa (38,46%), mutta alivoima on ollut heikkoa (70%). Kärpillä tilastot ovat päinvastaiset, vaatimaton ylivoima on osunut 18 prosentin tarkkuudella, mutta alivoima on erinomaista (92,31%).

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

Kärpät

19.04
Kärpät - KalPa
3 - 2 JE
13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5

KooKoo hakee kauden toista revanssia

JYP ja KooKoo iskevät yhteen toisena iltana perätysten.

KooKoon kausi alkaa varsin poikkeuksellisella tavalla, sillä sekä ensimmäisenä että toisena viikonloppuna joukkueen ohjelmassa on tuplapelit. SaiPa-kohtaamisissa molemmat voittivat kotiottelunsa. Nyt vuorossa on kaksi peräkkäistä ottelua JYPiä vastaan, ja ensimmäinen päättyi hurrikaanipaidoille.

KooKoolle maalinteko on ollut varsin vaikeaa. Kolmeen otteluun on syntynyt neljä maalia. Esille voi nostaa Teemu Rautiaisen, joka on vielä pisteittä. Maalivahtiosastolla sen sijaan Nick Malík onnistui avausviikonloppuna erinomaisesti, eikä Oskari Setäsenkään otteissa liikaa moittimista ole, vaikka JYPin avausosuma perjantaina syntyikin maalin takaa.

JYP on neljästä ottelustaan napannut kaksi voittoa, molemmat jatkoajalla. Nuorilta pelaajilta on nähty ennakkoluulotonta peliä, ja perjantaina myös ulkomaalaisvahvistukset pääsivät maalien makuun. Markus Ruusu on urakoinut tähän mennessä kaikissa joukkueen otteluissa.

Joukkueen puolustuspelistä positiivisena voi mainita toiminnan irtokiekossa. Sen sijaan pelin kääntyessä nopeasti hurrikaaniryhmän puolustuskalustolla on vielä parannettavaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Levännyt SaiPa yrittää pysäyttää tulikuuman Jolyn

HPK on voittanut kahdesti jatkoajalla tällä viikolla, mutta toisena perättäisenä peli-iltana vastassa on viikon levännyt SaiPa.

Sarjan alempaan kastiin povattujen joukkueiden kohtaamisessa haetaan asetelmia ennen kaikkea kummankin ryhmän oman suoritustason vakiinnuttamisen kautta. Alkukauden pisteet ovat arvokkaita sesongin suunnan määrittämisessä.

Harjoituskaudella vakuuttanut SaiPa on pelannut vasta kaksi ottelua. Viime viikonlopun tuplapeleistä KooKoota vastaan irtosi yksi voitto. Pekka Virran systeemi on istunut SaiPaan jo nyt häkellyttävän hyvin, osan pelaajista kohdalla jopa selkäydintasolle. Virheitä toki sattuu etenkin peräpäässä, ja Kouvolassa ne maksoivat pelin voiton.

SaiPa myös luo kohtuullisesti maalipaikkoja, mutta viimeistely on toistaiseksi ontunut pahasti. Lappeenrantalaisten miehistö on varsin kapea, joten suurta pelivaraa kokoonpanon suhteen ei ole. Tehoja pitää alkaa löytyä avainpelaajien suorituksin David McIntyren johdolla.

HPK on pelannut tällä viikolla kahdesti ja raapinut Kärpiltä sekä Ässiltä kahden pisteen voitot Michael Jolyn kahden jatkoaikaosuman ansiosta. Myös Pallokerho kaipaa leveämpää rintamaa kanadalaisen tueksi maalituotantoon, jotta pistetahti ei liiaksi notkahda. 

Oman mausteensa Kisapuiston iltaan tuo kaksi edellistä kautta Lappeenrannassa kiekkoillut HPK-puolustaja Mário Grman, joka luistelee ensi kertaa vanhaa seuraansa vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2