Liiga-kierros: Ilves ja HIFK kamppailevat elintilasta, siipirikkoinen Jukurit vapaapudotuksessa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
Peli-iloa etsineet Ilves ja HIFK koittavat jatkaa edeltävien kierrosten voittavia otteita. Mikkelin Jukurit yrittää katkaista kuuden ottelun tappioputkeaan Lahdessa. Lisäksi viime kaudella Rauman Lukon mestaruuteen luotsannut Pekka Virta kohtaa edellisen joukkueensa SaiPan peräsimessä.

Seuraa Heitä

David McIntyre #7 |

Keskushyökkääjä

SaiPan ykköskeskushyökkääjäksi hankittu paluumuuttaja aloitti kautensa varsin nihkeästi, mutta viimeisissä kahdessa ottelussa tehopisteitä on syntynyt mainioon tahtiin. Onnistuuko SaiPan ylivoima myös Lukkoa vastaan?

Derek Barach #26 | Ässät

Keskushyökkääjä

Barach oli ilmiliekeissä edeltävässä joukkueiden välisessä kohtaamisessa ja viimeisteli peräti neljä maalia. Liikkeellään Liiga-yleisöä hurmannut hyökkääjä kantaa suurta vastuuta myös illan ottelussa.

Voittoputkessa olevat Ilves ja HIFK kaipaavat kumpikin pisteitä – jatkuuko maalivahtien kuumat otteet vai viisikkopelaamisen vaikeudet?

Joukkueiden suuntaviivat ovat olleet samankaltaiset. Takana on tappioputkia, mutta mahdollinen nousuvaihe on käynnissä. Kumpi jatkaa nousukiidossa ja kumman voittoputki katkeaa?

Sarjataulukon sijoilla seitsemän ja kahdeksan majailevat HIFK sekä Ilves iskevät yhteen Hakametsässä. Joukkueiden päämääränä on saada jatkumoa voitokkaille otteluille, sillä kummallakin joukkueella on ollut omat vaikeutensa alkukauden aikana. 

HIFK on voittanut kaksi edellistä otteluaan. Näistä ensimmäisessä joukkue voitti tehokkuutensa ansiosta, vaikka helsinkiläisten peli olikin sekaisin. Keskiviikon ottelu näyttää onko Ville Peltosen luotsaamalla nipulla suunta edelleen ylöspäin vai sortuuko joukkue samoihin virheisiin kuin aiemmin.

Helsinkiläisten kannalta on tärkeää Eetu Koivistoisen tehokkuuden löytyminen loukkaantumisen jäljiltä ja tärkeät pisteet keräsi itselleen viime viikon otteluissa myös Otto Paajanen, joka on terävimmillään Liigan parhaimmistoa. 

Nimekkään joukkueen on pystyttävä selkeästi parempaan viisikkopelaamiseen, jossa syötöt napsuvat kohdilleen ja hyökkäyspeli ei jää muutamien yksilöiden varaan. Parannettavaa on myös erikoistilannepelaamisessa, sillä joukkueen ylivoima on edelleen Liigan toiseksi huonointa. Viime viikon otteluissa oli pieniä viitteitä paremmasta, sillä kummassakin ottelussa yksi maali syntyi ylivoimalla.

Ilves koki takaiskun toissaviikolla Marek Langhamerin jouduttua jättämään ottelun kesken loukkaantumisen vuoksi. Vasta 20-vuotias Vadim Zherenko kuitenkin käytti näytönpaikkansa ja Ilves napsi vahvasti torjuneen venäläismaalivahdin johdolla viime viikon kahdesta ottelusta täydet kolmen pisteen voitot tililleen.

Ilveksestä kultakypärää kantaa Les Lancaster, joka on kahdessa aiemmassa voitokkaassa ottelussa iskenyt maalin ja antanut kaksi syöttöä. Ässiä vastaan lauantaina liigadebyyttinsä tehnyt Jani Nyman saalisti niin ikään syöttöpisteen. 

Joukkue kaipaa tasaisuutta otteisiin, sillä joissakin otteluissa tamperelaisten tehokkuus on heikkoa, mutta heti seuraavassa ottelussa taisteluilme voi olla täysin erilainen. Ilveksen ylivoima on Liigan viidenneksi paras, mutta alivoima on suhteellisesti selkeästi heikompaa. 

Joukkueiden kohtaamisessa nähdään, kumman nipun kahden ottelun voittoputki katkeaa. Siihen tulee vaikuttamaan niin yksilöpelaajien taidonnäytteet kuin virheetkin. Helsinkiläisten on saatava oman alueen virheet minimoitua, jotta Ilves ei pääse vastaamaan ylivoimahyökkäyksillä. 

Edellisissä otteluissa joukkueiden maalivahdit Zerenko ja Michael Garteig pelasivat loistokkaat ottelut nappaamalla lähes 30 torjuntaa. Lisäksi helsinkiläisten maalilla myös Niilo Halonen nappasi tärkeitä torjuntoja viime viikon torstaina. Voi siis olla mahdollista, että peliä värittävät myös maalivahtien torjuntatyöskentely ja sen varmuus – tai epävarmuus puolustuslinjan takana.

Palaako JYP nuorten pelaajien johdolla takaisin voittokantaan vai nappaako KooKoo revanssin jyväskyläläisistä?

Joukkueet kohtaavat jo kolmannen kerran alkukauden aikana. JYPin huikea viiden ottelun voittoputki katkesi viime kierroksella ja KooKoo onnistui nappaamaan voiton vahvasti pelanneelta Sportilta.

Peräkkäisillä sijoilla viisi ja kuusi olevat KooKoo ja JYP kohtaavat jo kolmannen kerran kauden aikana, kun joukkueet kohtasivat peräkkäisinä pelipäivinä jo syyskuussa. Näistä kummallakin kerralla jyväskyläläiset selvisivät voittajina, joten KooKoolla on varmasti sanansa sanottavana. 

JYP voitti vakuuttavasti viisi ottelua putkeen ennen viime perjantaita, jolloin joukkue hävisi kotonaan SaiPalle. Kysymys kuuluukin, millä tavalla nuori joukkue käsittelee voittoputken päättymisen. Viime perjantainakin laukauksia oli vierasjoukkuetta enemmän, mutta tehokkuus puuttui. Nuorella joukkueella tuli seinä vastaan, kun vastaan luisteli tiiviisti ja sitoutuneesti puolustava joukkue.

Alkukauden ehdoton komeetta löytyy jyväskyläläisten nipusta, kun vasta 17-vuotias Joakim Kemell johtaa niin maalipörssiä kuin koko Liigankin pistepörssiä. Toisena vahvana alkukauden pelaajana esiin nousee nuoren puolustajan Anttoni Hongan nimi. Puolustaja oli ennen viimeisintä ottelua neljän ottelun pisteputkessa ja tänä aikana syntyi tehot 1+6. Mielenkiintoista on nähdä Brad Lambertin pelikunto ja mahdollinen rooli, jos nuori hyökkääjä palaa pelaavaan kokoonpanoon jo keskiviikon ottelussa.

Rangaistuksia JYP on ottanut viidenneksi eniten ja alivoima on toiminut yli 87 prosentin varmuudella. KooKoo on napsinut Liigassa eniten jäähyjä ja etenkin kouvolalaisten kannattaa pysyä pois jäähyaitiosta, sillä JYPin ylivoima on Liigan tällä hetkellä kolmanneksi tehokkainta onnistumisprosentin ollessa lähes 23.

Kouvolalaisten nipusta kultakypärää kantaa Joose Antonen, mutta puolustaja Petteri Nikkilällä on ainoastaan yksi piste vähemmän. Huomionarvoista on myös viime vuoden mestarijoukkueen kapteenin Heikki Liedeksen uusi rooli uudessa joukkueessa ja sen myötä syntyneet tehot 7+1, jotka oikeuttavat sisäisen pistepörssin kolmannelle sijalle.

Joukkueen alkukausi on ollut kaksijakoinen, sillä voitot ja tappiot ovat kulkeneet lähes käsi kädessä. KooKoo on päästänyt reilusti vähemmän maaleja JYPiin verrattuna, mutta myös tehtyjen maalien määrä on pienempi. Joukkue on myös monissa pelaamissaan otteluissa laukonut vastustajaa vähemmän, mutta pystynyt käyttämään paikkansa tehokkaasti.

Keskiviikon ottelussa vastakkain ovat ennalta tasaväkiset joukkueet, joiden lähtökohta otteluun on erilainen. Pystyykö nuori jyväskyläläisjoukkue karsimaan tappion tuomat pölyt jaloistaan vai jatkaako KooKoo neljän ottelun psiteputkeen?

Jatkuuko kuopiolaisten vahva kotivire?

KalPa kaipaa pelaamiseensa tehokkuutta ja tulitukea myös kapean kärjen takaa. Nostaako Ässät asemiaan vai jatkuuko KalPan vahva kotivire?

Sarjataulukon alempaan keskikastiin jumahtanut KalPa lähtee illan otteluun jatkamaan mainiota kotivirettään: kuopiolaiset ovat voittaneet viisi pelaamistaan seitsemästä kotiottelustaan.

Kuopiolaisten pelaaminen on ollut tähän asti lupauksia herättävää, mutta silti viimeinen ripaus tehokkuutta maalintekotilanteissa on heikentänyt joukkueen mahdollisuuksia ansaita sarjapisteitä. Illan otteluun lähdettäessä joukkueen maaleista kolmanneksen on tehnyt kolme pelaajaa. Heistä erityisesti Miikka Pitkänen on edustanut kuopiolaisia kunnialla.

Joukkueen maalinteon ongelmia ei auta laisin se, että erinomaisesta laukauksestaan tunnettu Kasper Simontaival on tällä hetkellä loukkaantuneiden kirjoissa. Simontaipaleen lisäksi joukkueen kokoonpanosta uupuu loukkaantumisten takia myös Sami Tavernier sekä Henri Knuutinen.

Hiljalleen kohti sarjataulukon tyveä valuva Ässät aloittaa uuden viikon tavoitteenaan kääntää alakuloinen alkukausi uuteen nousuun. Joukkue on voittanut ainoastaan viisi pelaamistaan otteluista, eikä porilaisten elämää ole helpottanut se, että oma maaliverkko on heilunut eniten koko sarjassa. Vaikka joukkueen maalinteko ei ole ollutkaan sarjan tehokkainta, on vaikea voittaa, mikäli vastustaja tekee keskimäärin 3.6 maalia ottelua kohden.

Porilaisten taivalta ei helpota myöskään se, että joukkueen alivoima on ollut 67.35 prosentin tehokkuudellaan sarjan toiseksi heikointa.

Vierasjoukkueen menestyksen kannalta onkin siis olennaista, kuinka joukkueen puolustus toimii juonikkaiden kuopiolaisten vyöryttäessä hyökkäyksiä Ässä-maalille. Joukkueen sisäisen pistepörssin kärk, Derek Barach ja vastikään 400. Liiga-ottelunsa pelannut Sakari Salminen, ovat olleet tasaisen tehokkaita, mutta heitä suurempi kysymys on Jarno Kärjen tämänhetkinen taso. Kautensa kiitettävän tehokkaasti aloittanut Kärki on netonnut lokakuun kuudessa pelaamassaan ottelussa ainoastaan kaksi pistettä, mikä ei riitä Ässille.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

Ässät

05.08
Lukko - Ässät
1 - 1
05.08
Ässät - TUTO
1 - 1
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2
05.08
TPS - Ässät

Kuuden ottelun tappioputkessa tarpova Jukurit haastaa Pelicansin puolustuksen

Liigan hännänhuipuksi valahtanut Jukurit pyrkii suoristamaan rivinsä lahtelaisen puolustusmuurin edessä.

Lahtelaisten kotivireen perusteet on valettu betoniseen puolustukseen, joka on pitänyt vastustajan nuhteessa ilta toisensa jälkeen. Vaikka HIFK ja JYP onnistuivatkin maalijuhlissa vieraskentällä, kolmessa edeltävässä kotiottelussa Pelicans on päästänyt yhteensä kaksi maalia, mikä on erinomainen tulos. Yksi tuloksen takaajista on Emil Larmi, joka on tilkinnyt maalinsa 92,77 prosentin tarkkuudella kauden otteluissa.

Vaikka Pelicansin puolustuksessa on nähty onnistumisia niin joukkue- kuin yksilötasollakin, myös hyökkäyspään yksilöt ansaitsevat kehunsa. Joukkueen kultakypärä, Lukáš Jašek, on Liigan pistepörssin neljännellä sijalla ja myös hänen adjutanttinsa, vuodesta toiseen tehokas, Iikka Kangasniemi sekä Jiří Smejkal ovat olleet kiitettävän tehokkaita edeltävissä otteluissaan.

Edeltävän viikon ottelut tamperelaisia joukkueita vastaan sujuivat tuloksellisesti ristiriitaisesti, mutta lahtelaisten peliotteet olivat kuitenkin pääosin positiivisia. Ilves- ottelu oli joukkueelta vakuuttava, mutta Tapparaa vastaan yksittäiset virheet kampittivat haaveet voitosta.

Pelicans saa otteluun lisävahvistuksia, sillä Mikko Kousa tekee paluun synnyinkaupunkiinsa kahden vuoden HIFK-jakson jälkeen.

Vierasjoukkue Mikkelistä on ajautunut pirulliseen kurimukseen joukkueen tarpoessa kuuden ottelun tappioputkessa. Jukurien tilannetta ei helpota yhtään se, että joukkueen hyökkääjistä Pekka Jormakka, Jani Tuppurainen, Anssi Löfman, Teemu Pulkkinen sekä Nikita Krivokrasov ovat tällä hetkellä pitkäaikaispotilaita.

Mikkeliläiset ovatkin reagoineet kokoonpanonsa saamiin kolhuihin lisävahvistuksilla. Latvialainen Oskars Batņa on joukkueen mukaan käytettävissä keskiviikon ottelussa, mikäli joukkue kerkeää tehdä siirtoon liittyvät paperityöt ajallaan.

Jukurien taaperruksessa on kuitenkin omat ilon pilkahduksensa. Šimon Stránský näyttäisi viimein löytäneen tasaisen suorittamisen riemut, minkä myötä pistetili on karttunut tasaisesti ja lopullinen läpimurto Liiga-kartalle on enää ajan kysymys.

Myös hyökkäyksen tervahonka Jarkko Immonen on edelleen merkittävä tekijä Liiga-kaukaloissa. Aloitusympyrässä harvalla on Immosta vastaan sanansijaa, minkä lisäksi konkarin laukaus suoraan syötöstä on edelleen eliittitasoa.

Rauman Lukko kohtaa Lappeenrannassa entisen valmentajansa luotsaaman SaiPan

Lukko kohtaa Pekka Virran luotsaaman SaiPan ensimmäistä kertaa tämän kauden runkosarjassa. Kahden peräkkäisen tappion ryydittämä Lukko haastaa nousuvireisen SaiPan Lappeenrannassa.

Vaikka alkukauden otteluissa ei ole ropissut suuria pistemääriä, kotijoukkue SaiPa lähtee illan otteluun nousuvireisenä ja allaan onnistumisia edeltävissä otteluissaan.

Erityisesti joukkueen ylivoimapelaaminen on terhakoitunut, sillä joukkue on tehnyt nyt kolmessa peräkkäisessä ottelussa yhteensä viidesti maalinteossa miesylivoimansa aikana. Tätä ennen lappeenrantalaiset olivat onnistuneet pakkopelissään ainoastaan kolmesti.

Valonpilkahduksia voidaan nähdä joukkuepelaamisen lisäksi myös yksilöiden edesottamuksissa. Joukkueen johtavaksi pelaajaksi ja kiekollisen pelaamisen airueeksi hankittu David McIntyre on tehnyt kauden viidestä pisteestään neljä, mukaan lukien kauden ainoa maali, kahdessa edeltävässä ottelussa juurikin ylivoimalla. Kokeneen kanadalaisen lisäksi myös Valtteri Lipiäinen on onnistunut kahdessa peräkkäisessä ottelussa maalinteossa.

Kärpät-ottelun rötöksistään neljän ottelun pelikieltoon tuomittu Dominik Lakatoš on jälleen joukkueen käytettävissä, mutta tuoreet hankinnat Sergei Monahov ja Nicholas Halloran sen sijaan ovat vielä keskiviikkona kokoonpanon ulkopuolella.

Raumalla elellään ristiriitaisia vaiheita, sillä joukkue on kärsinyt tappion kahdessa edellisessä ottelussa. Lisäksi viimeaikaiset otteet eivät ole vakuuttaneet voitoista huolimatta ja joukkue on valahtanut pudotuspeliviivan alapuolelle sijalle 11.

Viime viikolla raumalaiset pelasivat ainoastaan yhden ottelun kotonaan häviten sen KalPalle voittolaukauskilpailussa. Viimeisen viiden pelin saldona on ainoastaan yksi kolmen pisteen voitto, joten joukkue kaipaa kipeästi pisteitä noustakseen ylempään keskikastiin.

Raumalaisten rivistöstä ovat edelleen sivussa Sebastian Repo ja Miska Kukkonen, mutta myös Michael Hagan tutkimukset ovat kesken. Norjalaishyökkääjä ehti pelata vain kaksi ottelua edellisen loukkaantumisen jälkeen.

Joukkueen peli on ollut sekavaa ja ajoittain maalinteko on tökkinyt. Kiekko ei kulje syöttöketjujen kautta pelaajalta toiselle, vaan pelaajien edesottamuksissa näkyy piirteitä liiallisesta yrittämisestä ja henkilökohtaisista painetiloista.

Joukkueen otteissa positiivista on ollut nuorten pelaajien esiintyminen edustusjoukkueen matkassa. Noel Pietilän tehotilaston lukema on +7 ja Niklas Ylitalo sekä Oliver Suni ovat päässeet pelaamaan joukkueen mukana useammassa kamppailussa. Lisää odotellaan sen sijaan kärkiketjujen hyökkääjiltä, joista osalla tehokkuus on ollut hukassa.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
TPS - SaiPa
0 - 0
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2
19.03
HPK - SaiPa
1 - 2

Lukko

05.08
Lukko - Ässät
1 - 1
05.08
TUTO - Lukko
0 - 1
05.08
Lukko - TPS
2 - 3

Tällä kaudella