Liiga-kierros: Kohokohtana perjantaivääntö HIFK:n ja Kärppien kesken

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Perjantaina Liigaa pelataan viidellä paikkakunnalla. Lahdessa kamppaillaan Hämeen kuninkuudesta ja Helsingissä pelataan perinteinen "etelä vastaan pohjoinen" -ottelu.

Seuraa Heitä

Mitch Hults #86 |

Keskushyökkääjä

On tehnyt tällä kaudella kymmeneen otteluun jo kuusi maalia. Saako KalPa pidettyä Hultsin aisoissa kotikaukalossaan?

Ville Meskanen #18 | Ilves

Laitahyökkääjä

Ahnaana maalintekijänä tunnettu Meskanen on saanut maalitilinsä auki. Viimeisessä kolmessa ottelussa on syntynyt kaikkiaan kolme maalia. Osuuko Meskanen myös Pelicansin vieraana?

Liigan perinteiset jättiläiset ensimmäistä kertaa vastakkain tällä kaudella

Erikoistilannepelaamisen kanssa kamppaillut HIFK saa vastaansa puolen Suomen Kärpät perjantain huippukohtaamisessa.

Kärppien kahdeksan ottelun pisteputki katkesi Kouvolassa keskiviikkona, kun oululaisjoukkue kärsi ensimmäisen tappion varsinaisella peliajalla. HIFK on sen sijaan hävinnyt kauden yhdeksästä pelistä viisi. Viimeisimpänä tuli kuitenkin vakuuttava voitto kotiluolassa.

Helsinkiläisten joukkueessa on jo kauden alkumetreillä ollut runsaasti loukkaantumisia, kun Alex Broadhurst, Otto Salin ja Joonas Lyytinen ovat kaikki pois kokoonpanosta. Lisäksi Miro Karjalainen on pelikiellossa taklauksen vuoksi.

Kärpillä pelaajatilanne on sen sijaan hyvä, sillä loukkaantumisia ei ole. Radek Koblížekin sopimus purettiin yhteisymmärryksessä, mutta samalla ovenavauksella sisään tuli Petter Emanuelsson, joka iski jo debyyttiottelussaan maalin. Lisäksi Aatu Räty palasi harjoitusleiriltä Pohjois-Amerikasta.

Helsinkiläisnipusta Kasper Kotkansalo on aloittanut kautensa jopa sensaatiomaisesti. Viime kauden pudotuspelien arvokkain pelaaja Eetu Koivistoinen alkaa päästä iskuun loukkaantumisen jäljiltä ja Olli Palola kantaa joukkueen kultakypärää. Kaikkien palasten loksahtaessa kohdilleen on HIFK:lla ainekset vaikka mihin.

Kärpistä Saku Mäenalanen johtaa sisäistä pistepörssiä ja Atte Ohtamaa tulee hyvänä kakkosena. Ohtamaan peliminuutit ovat olleet hurjia läpi alkukauden. Lisäksi Kärpissä on säväyttänyt maalivahti Stanislav Galimov, joka on ollut kiekkojen tiellä muurin lailla. Muut joukkueesta asemaa nostaneet ovat Julius Hermonen sekä Jesse Koskenkorva.

Joukkueiden erikoistilannepelaamisessa on selkeä ero Kärppien hyväksi. HIFK:n ylivoimaprosentti on vaivaiset 8,5 prosenttia ja Kärppien sen sijaan reilut 33 prosenttia. Lisäksi Kärppien alivoima on toiminut lähes 97-prosenttisesti ja HIFK:n vastaava lukema on reilut 82 prosenttia, joten helsinkiläisillä on syytä pysyä poissa jäähyaitiosta.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

02.04
Pelicans - HIFK
4 - 3
30.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE

Kärpät

19.04
Kärpät - KalPa
3 - 2 JE
13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5

Häviääkö Lukko ensimmäistä kertaa kolme liigaottelua putkeen sitten joulukuun 2019?

Viime kauden pudotuspelivastustajat kohtaavat toistamiseen tällä kaudella. Lukko lähtee katkaisemaan tappioputkeaan ja Tapparan kovat pistemiehet yrittävät katkaista pisteettömän jaksonsa.

Joukkueiden viimeisin kohtaaminen oli todellista maalijuhlaa, sillä maaliverkot heiluivat peräti yhdeksän kertaa. Tuolloin Tapparalle kaksi maalia teki Tyler Morley, joka on nyt kolmen ottelun pisteettömässä putkessa. Samassa tilanteessa on myös Kristian Kuusela. Tapparan viimeisimpiä otteluita on värittänyt tehottomuus. Viimeiseen neljään otteluun, CHL-ottelu mukaan laskettuna, on joukkue viimeistellyt ainoastaan kuusi maalia.

Raumalaisten peli ei ole näyttänyt viime kauden kaltaiselta, vaan viisikkopelaaminen on ollut hukassa. Pakkaa on sekoittanut myös loukkaantumiset. Michael Haga palasi kokoonpanoon aiemmin tällä viikolla, mutta Sebastian Repo ja Miska Kukkonen ovat edelleen telakalla. Raumalla on odoteltu uutta puolustajaa, jota on haettu harjoituskaudesta alkaen.

Tapparan ringistä loukkaantuneena on Jukka Peltola, jonka paluuajankohdasta ei ole vielä tietoa. Tapparan riesana ovat olleet vähäisten maalimäärien lisäksi harhasyötöt, kiekonmenetykset sekä merkkausvirheet, joita on sattunut omassa päässä monessa pelissä.

Lukosta kultaista kypärää kantaa Pavol Skalický ja Tapparasta Otto Rauhala. Lukon toiseksi paras pistemies Kristián Pospíšil lähti viimeisimmässä ottelussa kesken kaiken katsomoon, mutta lienee pelaavassa kokoonpanossa Tampereella. 

Tappara odottaa enemmän esimerkiksi Charles Bertrandilta sekä Kyle Platzerilta. Sen sijaan kautensa hyvin aloittaneita on muun muassa Anton Levtchi, Morley sekä Waltteri Merelä, vaikka heidän kohdallaan kaivataan edelleen tasaisuutta ottelusta toiseen. Santtu Kinnunen sen sijaan sai viiden ottelun pelirangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Lukosta omaa rooliaan ovat nostaneet Sami Päivärinta ja Oliver Suni. Nuoret pelaajat ovat olleet Lukon kokoonpanossa useammassa ottelussa ja selviytyneet hyvin paineen alla. Noel Pietilä on niin ikään nuoresta iästään huolimatta pelannut varmoin ottein ollen jopa joissakin otteluissa kentän paras puolustaja. Lisää tehopisteitä ja varmuutta voidaan sen sijaan odottaa uusilta hankinnoilta Harri Kainulaiselta sekä Matthew Abtilta.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

28.04
Tappara - Pelicans
3 - 0
26.04
Pelicans - Tappara
3 - 4 JE
24.04
Tappara - Pelicans
1 - 2 JE
22.04
Pelicans - Tappara
2 - 3
20.04
Tappara - Pelicans
3 - 1

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

KalPa lähtee kotonaan horjuttamaan sarjakärkeä

Vähän maaleja päästänyt TPS matkaa KalPan vieraaksi, joka on puolestaan kunnostautunut maalien teossa.

KalPa on saanut viime otteluissaan selkeästi kiinni pelivireestä. Viimeisimpänä kuopiolaisten voiman sai tuta Tappara, joka nöyrtyi Kuopiossa voittomaalikilpailun myötä.

KalPan paras pistemies on Miikka Pitkänen (4+6). Hän onnistui maalinteossa myös Tappara-kotiottelussa. Suurin syy KalPan vahvaan tekemiseen on ollut kuitenkin Jaakko Rissasen paluu. Rissanen on piristänyt kuopiolaisten hyökkäyspeliä viimeiset neljä ottelua, ja tuloksena on ollut 9/12 sarjapistettä.

Vierasjoukkue TPS on aloittanut kautensa vahvasti, ja turkulaiset johtavatkin Liigaa. Kymmenen ottelua on tuottanut seitsemän voittoa ja kolme tappiota − kaikki varsinaisella peliajalla.

TPS kaatoi edellisessä liigaottelussaan kotonaan hallitsevan mestarin Lukon 4−2. Ykkösketju Teemu NurmiJack RodewaldFilip Sandberg teki maaleista tuolloin kaksi. TPS:n koko kauden pistepörssiä johtaa ennen tätä kolmikkoa kuitenkin yhdysvaltalainen keskushyökkääjä Mitch Hults (6+2).

Maalia vartioi Lukkoa vastaan 22-vuotias tuloskasvahti Eetu Anttila, jonka torjuntaprosentti kolmen pelatun ottelun jälkeen on huima 96,30.

KalPa ja TPS kohtaavat ensimmäistä kertaa tällä kaudella. KalPa lähtee otteluun kotietunsa myötä lievänä suosikkina. KalPa on tehnyt tällä kaudella peräti 30 maalia, kun taas TPS on päästänyt vain 16 maalia. Kumpikin joukkue on pelannut kymmenen ottelua.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

19.04
Kärpät - KalPa
3 - 2 JE
13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5

TPS

30.03
TPS - Tappara
4 - 5 JE
28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2

Löytääkö yleisö vieläkään Lahteen?

VIime otteluissa voitokkaita olleet Pelicans ja KooKoo kohtaavat Lahdessa, missä yleisökato on ollut tällä kaudella melkoinen.

Pelicansin kaksi edellistä ottelua ovat olleet voittoisia. Viimeksi Ässät kaatui Lahdessa niukasti 2−1, kun Teemu Erosen ja Joonas Jalvannin avauserän maalit kantoivat kolmeen sarjapisteeseen asti.

Puolustaja Eronen on iskenyt yhdeksään otteluun jo neljä maalia ja kolme syöttöpistettä, millä hän on Pelicansin kolmanneksi paras pistemies. Lahtelaisten tuloksenteon kärkimiehet ovat Lukáš Jašek (3+8=11) ja jäällä kapelimestarin tavoin johtava Iikka Kangasniemi (4+5=9).

KooKoo matkaa Lahteen kolmen ottelun voittoputkessa. Kouvolalaiset ovat kaataneet varsinaisella peliajalla vahvan kolmikon: TPS:n, Tapparan ja viimeisimpänä Kärpät.

Viime ottelussa Kärpät kiri KooKoon 4−1-johdon jo maalin päähän, mutta lähemmäksi KooKoo ei oululaisia päästänyt.

KooKoon parhaaksi pistemieheksi on kohonnut Ilveksestä Kouvolaan tullut Joose Antonen, jolla on kymmenen ottelun jälkeen koossa 3+6 tehopistettä. Antonen iski Kärppiä vastaan KooKoon johtoon jo 30 sekunnin pelin jälkeen.

Suurimman myrskyvaroituksen on antanut kuitenkin niin ikään Ilveksestä tullut Ville Meskanen, joka on tehnyt kussakin kolmessa edellisessä ottelussa maalin.

Pelicansin ja KooKoon välisen ottelun yksi mielenkiinnon kohde on yleisömäärä. Yleisö ei ole löytänyt tällä kaudella vielä Lahteen, sillä Pelicansin kotiotteluiden yleisökeskiarvo on huolestuttava 1 942.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

28.04
Tappara - Pelicans
3 - 0
26.04
Pelicans - Tappara
3 - 4 JE
24.04
Tappara - Pelicans
1 - 2 JE
22.04
Pelicans - Tappara
2 - 3
20.04
Tappara - Pelicans
3 - 1

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Sarjataulukon häntäpään joukkueet kohtaavat Kisapuistossa

SaiPa kohtaa Ässät kotonaan perjantaina. Kumpikin joukkue tarvitsee pikaisesti pisteitä noustakseen ylemmäs. Puhuuko Ville Petmanin laukaus jälleen vai onko Derek Barach iskussa?

Pekka Virran SaiPa on tällä hetkellä neljän ottelun tappioputkessa. Näissä otteluissa joukkue on onnistunut maalinteossa ainoastaan neljästi. Ässillä tilanne ei ole sen ruusuisempi. Viimeisen viiden ottelun saldona on nimittäin ainoastaan yksi voitto. Joukkueet ovat sarjataulukossa peräpäässä sijoilla 13 ja 14.

Lappeenrantalaisten joukkueessa on kuitenkin synkästä alusta huolimatta ollut valopilkkuja. Nuori Ville Petman johtaa kuudella pisteellään joukkueen sisäistä pistepörssiä ja Veikko Loimaranta on toisella sijalla. Huomion arvoista on kuitenkin se, moni pelaaja on pelannut kiikaritehoilla tai taskussa on ainoastaan yksi piste. Uusi hankinta Dominik Lakatoš nappasi itselleen pelikiellon ja on sivussa joukkueen seuraavista otteluista.

Ässien pistepörssiä johtaa uusi hankinta Derek Barach. Positiivisia yllätyksiä joukkueessa on ollut Roni Seväsen vahvat otteet sekä nuorten pelaajien esiinmarssi. Positiivista on myös se, että joukkueen loukkaantumissuma ei ole yhtä suuri kuin se on aiempina vuosina ollut.

SaiPan ylivoima on ollut murheellista, sillä sen onnistumisprosentti on ainoastaan reilut 11 prosenttia Ässien lähes 22 prosenttia vastaan. SaiPa on myös tehnyt vähiten maaleja Liigassa, ainoastaan 12. Joukkueen alivoimaprosentti sen sijaan on reilusti porilaisten lukemaa parempi. Odotettavissa on etukäteen tasainen ottelu, jossa maalivahtitandemin suorituksilla saattaa olla suuri rooli.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1