Liiga-kierros: Tappioputkia, sarjajumbon voittoputki ja pistepörssin kärkikamppailua

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Vuoden toiseksi viimeinen päivä tarjoaa peräti seitsemän Liiga-pelin kierroksen.

Seuraa Heitä

Valtteri Pihlajamäki #50 | IPK

Laitahyökkääjä

Ässien nelosketju oli kokonaisuudessaan vahvasti ratkaisemassa voittoa HIFK:sta. Pihlajamäki iski tehot 1+1 ja on kauden aikana väläytellyt laukaustaan. Jatkuuko tehoilu myös torstaina?

Aatu Räty #34 | AHL

Keskushyökkääjä

Kärpissä kuuteen peliin yksi syöttöpiste, ja Jukureissa 13 otteluun 14 tehopistettä. Jääminen U20-maajoukkueesta oli varmasti pettymys, mutta liigajäillä peli toimii mainiosti. Tehoilu torstaina ei olisi suuri yllätys.

Jatkuuko HPK:n kova kunto vuodenvaihteeseen?

Liigan kovakuntoisimpiin joukkueisiin lukeutuva HPK saa vieraita pohjoisesta, kun Oulun Kärpät saapuu testaamaan hämeenlinnalaisten vuodenvaihteen virettä.

HPK palaa tositoimiin lähes kolmen viikon tauon jälkeen, kun se saa vieraakseen Kärpät. Edellisen ottelunsa joulukuun puolivälissä pelannut joukkue on edelleen yksi Liigan kovavireisimpiä ja viimeisimpänä vireen on saanut kokea Ilves, josta Pallokerho otti selkeän 5−1-voiton.
Ilvestä vastaan HPK sai onnistumisia laajalta rintamalta, mutta etenkin Tommi Tikka sekä Michal Joly olivat pirteällä pelipäällä. Myös amerikkalaishyökkääjä Patrick Harper sai pistetilinsä auki tuossa ottelussa ja miehen taidoilla lisää on varmasti odotettavissa pikapuolin. Kerhon peruspelaaminen on oikein mallikkaalla tasolla ja jos pisteitä mielii Hämeenlinnasta mukaansa, on onnistuttava rikkomaan yksi liigan parhaista puolustus- ja maalivahtipelaamisista.

Tätä rikkomista Hämeenlinnan iltaan saapuu testaamaan tänään Oulun Kärpät. Joukkue palasi sunnuntaina voitokkaasti joulutauolta kukistamalla JYP:n 5−1. Tiistain ottelusta käteen jäi tyhjä pistepotti Jukurien kustannuksella luvuin 1−2.

Venäläismaalivahti Stanislav Galimov on torjunnoillaan tarjonnut joukkueelleen illasta toiseen mahdollisuuden taistella pisteistä ja varmaotteinen maalivahti luistelee suurella todennäköisyydellä myös tänä iltana maalin suulle. Myös Juhamatti Aaltoselta ja Petter Emanuelssonilta on lupa odottaa vahvaa pelaamista ja yksilötaidon avulla molemmat pystyvät kääntämään otteluita edukseen. Kärpät ilmoitti eilen myös jatkosopimuksesta, kun seura kertoi Liigan puolustajien pistepörssiä johtavan Topi Niemelän tehneen vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

02.03
HPK - JYP
4 - 2
01.03
Sport - HPK
4 - 3
28.02
Lukko - HPK
3 - 0
24.02
HPK - Pelicans
1 - 3
21.02
Kärpät - HPK
1 - 0

Kärpät

02.03
Kärpät - HIFK
3 - 0
01.03
HIFK - Kärpät
3 - 1
28.02
Kärpät - SaiPa
5 - 1
24.02
KooKoo - Kärpät
3 - 6
23.02
Pelicans - Kärpät
2 - 3 JA

JYP haastajana Jarkko Immosen Jukureiden vieraaksi

Jukureiden kuuden ottelun voittoputki katkesi Tapparaan, mutta mikkeliläiset eivät antaneet sen haitata menoa. Paluu voittokantaan oli välitön Tapparan vieraana tiistaina.

Jarkko Immosta on vaikea ajatella ilman, että mieleen juolahtaa myös JYP Jyväskylästä. Kokenut ja kaiken nähnyt pelimies kohtaa tuttuja vastustajia, kun Mikkeliin saapuu hänen pitkäaikainen seuransa vieraaksi.

JYPin kauden puolikas on mennyt taistellessa jumbosijaa vastaan. Pitkään hävinnyt Ässät nousi hetkeksi jyväskyläläisten edelle, mutta jatkoaikavoitto Pelicansista palautti asetelman takaisin tutumpaan muotoon.

JYPin tilanne on hankala. Kymmenestä edellisestä pelistään joukkue on napannut kerran kolme pistettä, kaksi jatkoaikavoittoa. Seitsemän kertaa yritys on päättynyt ilman mitään tilastoitavaa pistesaalista.

JYP kaipaisi ennen kaikkea varsinaisen peliajan voittoja, eikä Immosen nykyinen kotihalli ole helpoimmasta päästä paikkoja hakea niitä.

Nuorten Leijonien kisakoneesta jäänyt Aatu Räty on ollut vahvassa vireessä. Näyttöhalut eivät ole ainakaan vähentyneet harmillisen poisjäännin takia.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL
24.02
JYP - Jukurit
3 - 6
23.02
Jukurit - Lukko
2 - 3
21.02
Pelicans - Jukurit
5 - 3

JYP

02.03
HPK - JYP
4 - 2
01.03
JYP - Ilves
0 - 3
24.02
JYP - Jukurit
3 - 6
23.02
TPS - JYP
3 - 2 JA
21.02
JYP - KalPa
2 - 3

Ailahteleva KooKoo haastaa tulikuuman Tapparan vireen

Tappara metsästää kahdeksatta perättäistä voittoaan KooKoon kustannuksella.

KooKoon paluu joulunpyhien parista on tuottanut tappiot SaiPalle sekä Lukolle ja joukkue on onnistunut kadottamaan alkukauden loistovireensä. Illan vastus ei ainakaan aiemmista helpotu, sillä Kouvolan torstaiseen iltaan saapuu huimassa voittoputkessa paahtava Tappara.

Joulutauon jälkeisissä otteluissa KooKoon ongelmaksi on koitunut useampikin osa-alue. Tapaninpäivän derbyssä SaiPaa vastaan joukkue kaatui erikoistilanteisiin ja tiistaina Raumalla ongelmaksi koitui kiekollinen pelaaminen ja hyökkäysten rakentelu, jonka johdosta joukkue oli jatkuvasti Lukkoa pari potkua perässä. Huikean alkukauden pelannut ryhmä onkin joulukuun aikana vajonnut jo kolmen ottelun mittaiseen tappioputkeen.

Alkukaudella kerättyjen pisteiden ansiosta joukkue on edelleen hyvissä asetelmissa sarjataulukon viidentenä, mutta tappioputki pitäisi saada poikki mahdollisimman pian. Viime otteluissa KooKoon valopilkkuihin on kuulunut Radek KoblížekinKim Strömbergin ja Ville Meskasen muodostama kentällinen joka osaa olla todella vaarallinen. Oskari Setänen ja Nick Malik ovat molemmat pelanneet joulutauon jälkeen yhdet ottelut KooKoon maalilla.

Vierasjoukkueeksi saapuva Tappara on lyönyt koneensa urakalla käyntiin ja metsästää vuoden lopulle jo kahdeksatta perättäistä voittoaan. Tapaninpäivänä Liigan toinen kovakuntoinen joukkue Jukurit joutui myös toteamaan tamperelaisten paremmuuden jatkoajan päätteeksi lukemin 3−2. 

Joukkue on saanut otteensa todella tasapainoiseksi ja onnistumisia tulee laajalla rintamalla läpi kentällisten. Hyökkääjä Anton Levtchi johtaa pistepörssiä ja muun muassa Kristian TanusTyler Morley sekä Patrik Virta tarjoilevat onnistunutta tulitukea illasta toiseen. Tapparan vireelle ei tällä hetkellä näy pysäyttäjää ja joukkue lähtee helposti ennakkosuosikkina Kouvolan iltaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA
24.02
KooKoo - Kärpät
3 - 6
23.02
HIFK - KooKoo
2 - 1
21.02
Sport - KooKoo
4 - 5 VL

Tappara

02.03
TPS - Tappara
0 - 4
29.02
Tappara - Pelicans
2 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA
24.02
Tappara - Ässät
5 - 4
23.02
Sport - Tappara
6 - 5

Voittoputket vastakkain

Ilves taistelee tällä hetkellä jopa runkosarjan kärkipaikasta. Lukko puolestaan vakiinnuttaa voittoputkellaan asemiaan Liigan keskikastissa.

Kaikki voittoputket katkeavat joskus. Varsinkin, jos ne kohtaavat toisensa tilanteessa, jossa tasapeli ei ole mahdollinen.

Ilves on voittanut kolme edellistä peliään, kun taas Lukko on poistunut voittajana viidestä edellisestä liigaottelustaan. Tahtojen taistelu on vahvaa Raumalla, ja kotijoukkue hamuaa ylöspäin sarjataulukon keskivaiheilla.

Ilves jahtaa HIFK:ta, joka koki yllätystappion sarjajumbo Ässille maanantaina. Raumalaisjoukkueesta huimassa vireessä on ollut puolustaja Vili Saarijärvi, joka on tehoillut myös hyökkäyssuuntaan.

Saarijärvi kuuluu kuusikkoon, joka puoleen kauteen mennessä on ylittänyt jo 20 tehopisteen rajan. Neljän pisteen sisällä olevasta kuusikosta löytyy todennäköisesti myös puolustajien pistepörssin ykkönen kauden päätteeksi.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

02.03
Pelicans - Lukko
3 - 1
01.03
Lukko - KalPa
3 - 2
28.02
Lukko - HPK
3 - 0
24.02
SaiPa - Lukko
3 - 2 VL
23.02
Jukurit - Lukko
2 - 3

Ilves

02.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JA
01.03
JYP - Ilves
0 - 3
27.02
Ilves - Ässät
4 - 3 JA
23.02
Ilves - SaiPa
5 - 2
17.02
Sport - Ilves
2 - 5

SaiPa etsii jatkumoa, Pelicans taas voittoja

Viime sunnuntaina varmaotteisesti pelannut SaiPa saa vuoden viimeiseen otteluunsa vastaansa tappioputkeen ajautuneen Pelicansin. Molemmilla on omat huolensa joille kaivataan kipeästi muutosta.

SaiPa palasi joulutauolta viime sunnuntaina Kaakon derbyn merkeissä Kouvolassa. Lappeenrantalaisryhmä pelasi pitkästä aikaa todella tasapainoisen esityksen ja haki täyden pistepotin KooKoon kustannuksella selkeästi luvuin 1−4. Sunnuntai-illan tehomiehinä häärineet David McIntyreOliver Okuliar sekä Nick Halloran kirjauttivat kukin kahden tehopisteen illan ja jokainen heistä pystyisi taidolla ratkaisemaan otteluita. Edellisessä ottelussa maalia vartioinut Jaroslav Janus sai samalla ensimmäisen voittonsa liigajäiltä ja ei ole mikään yllätys, mikäli kokenut slovakiveskari nähdään myös tänään tolppien välissä.

Erityispoimintana KooKoo-ottelusta on nähtävä SaiPan erikoistilannepelaaminen. Joukkueen kaikki neljä osumaa syntyivät ylivoimalla ja kuvioita oli selvästi hiottu aiempaan nähden. SaiPan yksi suurimpia ongelmia on ollut koko kauden ajan viimeistelyn ontuminen ja tiukkojen ottelujen kääntäminen omaksi eduksi onkin tästä johtuen ollut uskomattoman haastavaa. Joukkue on tällä hetkellä 11 pisteen päässä pudotuspeliviivasta ja tasaisuutta otteisiin pitäisi saada varsin nopealla aikataululla, jotta eron saa kurottua kiinni ja joukkue pääsisi tosissaan mittaamaan kauden potentiaaliaan.

Jos illan isännillä on otteiden tasaisuus vaivannut, on vierasjoukkueeksi saapuva Pelicans metsästämässä voittoja. Joukkue on ajautunut neljän ottelun tappioputkeen ja joulutauon jälkeiset ottelut ovat tuoneet mukanaan tappiot niin HIFK:lle kuin JYPillekin. 

Tiistain ottelu Jyväskylässä oli tilastojen valossa kuitenkin tasainen ja pisteet jaettiin vasta voittolaukauskilpailun jälkeen. Lahtelaiset lähtevät jopa tappioputkestaan huolimatta SaiPan vieraaksi ennakkosuosikkina, mutta jotta pisteet lähtevät joukkueen mukaan, on etenkin joukkueen tsekkitähdiltä Lukas Jasekilta sekä Jiri Smejkalilta odotettava enemmän kuin kaksikko on viime aikoina pystynyt esittämään.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL
28.02
Kärpät - SaiPa
5 - 1
24.02
SaiPa - Lukko
3 - 2 VL
23.02
Ilves - SaiPa
5 - 2

Pelicans

02.03
Pelicans - Lukko
3 - 1
29.02
Tappara - Pelicans
2 - 1
28.02
HIFK - Pelicans
6 - 1
24.02
HPK - Pelicans
1 - 3
23.02
Pelicans - Kärpät
2 - 3 JA

Sportilla on iskun paikka, HIFK:n tehot olleet kadoksissa

Sarjakärki HIFK koki maantainana yllätystappion sarjajumbolle. Lieva tehottomuus ja maalivahtipelin epävarmuus antavat Sportille mahdollisuuden.

Maanantain tulos ei ollut HIFK-leirissä odotettu. Useimmiten HIFK on hävinnyt Ässille Porissa, jos on hävinnyt. Tappio sarjajumbolle kotiottelussa oli tuskin kenellekään mieluinen tulos.

Tappio ei heilauttanut HIFK:ta sarjan kärkipaikalta, mutta antaa silti kelpo mahdollisuuden otteitaan parantaneelle Vaasan Sportille. Vaasalaiset aloittivat kauden vahvasti ja ovat nyt nousseet vaikeista hetkistään kohti parempaa.

Edellisistä kolmesta pelistään Sport on napannut pisteitä, vaikka voittoja on tullut vain yksi. Tiukka taistelu pudotuspelipaikoista vaatii onnistumisia, ja torstaina sellaiseen tarjoutuu mahdollisuus etenkin, kun kyseessä on kotipeli.

Maanantaina HIFK tuhlasi paikkojaan, eikä ratkaisuhetkillä maalivahtipelikään ollut parhaimmillaan. Vastaavia lahjoja ei sarjakärkikään voi jakaa useammassa pelissä peräkkäin ja jatkaa sijoituksessaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

01.03
Sport - HPK
4 - 3
24.02
KalPa - Sport
1 - 2 JA
23.02
Sport - Tappara
6 - 5
21.02
Sport - KooKoo
4 - 5 VL
17.02
Sport - Ilves
2 - 5

HIFK

02.03
Kärpät - HIFK
3 - 0
01.03
HIFK - Kärpät
3 - 1
28.02
HIFK - Pelicans
6 - 1
23.02
HIFK - KooKoo
2 - 1
17.02
Tappara - HIFK
4 - 3

Ässien tappiot vaihtuneet voitoiksi − Selättääkö TPS vaikutensa?

Paljon voi muuttua suhteellisen lyhyessä ajassa. Ässät on neljän ottelun voittoputkessa, ja TPS puolestaan taivaltaa kuuden suoran tappion kierteessä.

TPS otti kahdeksan peräkkäistä suoraa voittoa Ässistä, kunnes patapaidat kylvettivät tällä hetkellä tappiokierteestä kärsivää turkulaisnippua tapaninpäivänä. Ässät paransi peliesityksiään Karri Kiven alaisuudessa melko nopeasti, mutta viime aikoina se on näkynyt myös tulostaululla.

Voittojen kulmakivistä tärkeimpiä on maalivahti Konstantin Volkov. Venäläisvahvistus aloitti liigauransa heikosti, mutta on tällä hetkellä ässänipun avainpelaajia.

TPS-leirissä haikaillaan varmasti Nuorten Leijonien kisajoukkueen pelaajien perään. Silti ongelma on syvemmällä. Tappioputkessa joukkueen perussuorituksetkin muuttuvat vaikeiksi, ja hyvän kauden pelanneella Andrei Karejevillakin on hieman lipsunut ote maalilla.

Tappiot ovat painaneet TPS:n jo kuudenneksi, ja piste-erot keskikastissa ovat marginaaliset suuntaan tai toiseen. Jussi Ahokkaan luotsaama turkulaisnippu kaipaa voittoja, ja jumboksi jälleen palannut Ässät periaatteessa tarjoaa onnistumisen mahdollisuuden.

Porilaisten vire kuitenkin kesti maanantaina myös sarjakärki HIFK:n rynnistyksen, ja ratkaisevat tehot iski nelosketju Albin ErikssonNiklas AppelgrenValtteri Pihlajamäki.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

02.03
TPS - Tappara
0 - 4
28.02
KalPa - TPS
9 - 1
25.02
Ässät - TPS
1 - 4
23.02
TPS - JYP
3 - 2 JA
21.02
SaiPa - TPS
0 - 6

Ässät

02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
27.02
Ilves - Ässät
4 - 3 JA
25.02
Ässät - TPS
1 - 4
24.02
Tappara - Ässät
5 - 4
22.02
Ässät - KalPa
4 - 3 VL