Liiga-kierros: Taistelu runkosarjan voitosta jatkuu, viimeisestä pudotuspelipaikasta käydään edelleen kovaa vääntöä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Lauantaina Liigaa pelataan kuudella paikkakunnalla. Katseet kiinnittyvät Mikkeliin, jossa HIFK haastaa Jukurit. Erittäin tasaisen sarjataulukon kannalta tärkeitä pisteitä jaetaan Hämeenlinnassa, Tampereella ja Kouvolassa.

Seuraa Heitä

Vili Saarijärvi #18 | SCL Tigers

Puolustaja

Puolustajien pistepörssin 42 tehopisteellä johtava Saarijärvi pelaa Lukon takalinjoilla lähes 25 minuuttia iltaa kohden. Hänen ollessaan poissa Lukon ylivoimasta puuttui pelin pyörittäjä sekä nopeasti hyökkäyksiin osallistuva puolustaja.

Bine Mašič #96 | Sport

Puolustaja

Sportin puolustuksen vajauksen vuoksi nuori slovenialaispuolustaja sai mahdollisuuden näyttää taitonsa Liiga-kaukalossa. Taitava ja nopea puolustaja on osoittanut pärjäävänsä vallan mainiosti Liigassa.

Jukurit haastaa maalinteon kanssa tuskailevan HIFK:n

Jukurit palasi jälleen voittojen tielle ottamalla kolmen pisteen voiton SaiPasta. Vierasjoukkue HIFK taistelee tehottomuuden kanssa ja lähtee Mikkeliin korjaamaan asiaa.

HIFK on ollut haastava vastustaja Jukureille, sillä kaksi edellistä kohtaamista on päättynyt 4−1-tappioon helsinkiläisiä vastaan.

Jukureiden tehokkain pelaaja helsinkiläisiä vastaan on ollut Šimon Stránský tehoin 0+3=3. Ehkä hyökkääjä loistaa tehojen valossa tässäkin ottelussa.

Jukureilla on edessään vielä kaksi ottelua runkosarjassa, kun se kohtaa HIFK:n lisäksi  runkosarjan päätösottelussa kotonaan Lukon.

Vierasjoukkue HIFK:n loppukausi on ollut ailahteleva ja joukkue on juuri nyt kahden ottelun tappioputkessa. Joukkueen maalinteko on ollut suurimpia haasteita edellisissä otteluissa. Jukurit on ollut kuitenkin tällä kaudella sopiva vastustaja HIFK:lle,  joten ehkä nyt olisi mahdollisuus avata jälleen maalihanat?

HIFK:n tehokkain pelaaja Jukureita vastaan tällä kaudella on ollut hyökkääjä Otto Paajanen hurjin tehoin 1+5=6. Myös hyökkääjä Eetu Koivistoinen on otettava esiin, sillä hän on pystynyt iskemään jokaisessa kohtaamisessa maalin Jukureiden verkkoon.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

01.02
Jukurit - Ässät
28.01
Jukurit - KalPa
2 - 4
27.01
KalPa - Jukurit
6 - 3
21.01
SaiPa - Jukurit
1 - 2

HIFK

28.01
Sport - HIFK
1 - 3
21.01
Kärpät - HIFK
1 - 2

Sarjakärkeen tai pudotuspeleihin

Ilves havittelee yhä runkosarjan voittoa ja KalPa tavoittelee paikkaa pudospeleissä tiukassa sarjan keskikastissa. Lauantai näyttää, kumpi joukkueista saa haluamansa.

Ilveksellä on vielä lauantain ottelussa mahdollisuus taistella runkosarjan voitosta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tupsukorvien paikallisvastustaja Tappara on todennäköisin piikkipaikan nappaaja.

Kauden aiemmissa otteluissa Ilves on saanut tasaisesti onnistumisia, sillä peräti yhdeksän pelaajaa on saavuttanut kaksi tehopistettä kuopiolaisia vastaan. Joonas Oden on ainut Ilves-pelaaja, joka on osunut kahdesti KalPaa vastaan.

KalPalta on Ilves-otteluissa löytynyt laajemmalta rintamalta ratkaisijoita, sillä Aapeli Räsänen on tehnyt kolmessa ottelussa tehot 2+2. Myös Matti Järvinen ja Aleksi Klemetti ovat pystyneet kolmen tehopisteen tehtailuun.

Lauantain kamppailusta on odotettavissa tasainen mittelö. Kummallakin joukkueella on omat tavoitteensa runkosarjan loppupuolella ja vain peli voi lopulta näyttää, mitä tupsukorvien ja kuopiolaisten keskinäisestä ottelusta on luvassa. Kumpikin joukkue on kyvykäs pelaamaan taitavaa kiekollista peliä.

Tilastot

Viimeisestä pudotuspelipaikasta taistelevat KooKoo ja Pelicans kohtaavat Kouvolassa

Molemmilla joukkueilla on voitot alla ennen illan kohtaamista. Luvassa on tiukkaa vääntöä, sillä voitto oli molemmille elintärkeä pudotuspelihaaveiden kannalta.

KooKoo otti perjantai-illan kamppailussa HPK:ta vastaan tärkeät kolme pistettä 2–1-voitolla ja on nyt sarjataulukossa sijalla kahdeksan. Paikka kymmenen parhaan joukossa ei kuitenkaan ole vielä varma ja jokainen piste on joukkueelle elintärkeä.

KooKoo on hallinnut otteluita, mutta siitä huolimatta kouvolalaiset ovat saaneet Liigan häntäpään joukkueita vastaan huonosti pisteitä, joten helpoksi KooKoo ei ole tietään pudotuspeleihin tehnyt.

Edellisissä otteluissa kotijoukkueen näkyvin pelaaja on ollut hyökkääjä Teemu Rautiainen. KooKoo:n yksi tärkeimistä tehomiehistä on ollut myös Kim Strömberg, joka oli edellisessä ottelussa HPK:ta vastaan hyvässä iskussa tehden tehot 1+1=2.

Pelicans pelasi edellisen ottelunsa keskiviikkona Ilvestä vastaan, josta se otti komean 3–0-voiton ja kolme tärkeää pistettä. Tuossa ottelussa Pelicans-maalivahti Patrik Bartošák oli huippuiskussa torjuen kaikki Ilveksen maalipaikat. Pelicans oli myös ottelussa erittäin tehokas, vaikka vierasjoukkue Ilves hallitsikin ottelua.

Pelicansin kausi on ollut ailahteleva, mutta uusien vahvistusten avulla joukkue on pystynyt kairaamaan voittoja ja on tällä hetkellä kiinni pudotuspelipaikasta sijalla kymmenen. Etenkin maalivahti Bartošákin ja hyökkääjä Hannes Björnisen tulo joukkueeseen on vaikuttanut positiivisesti.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella jo viidesti, joista KooKoo on pystynyt voittamaan kolme. Tästäkin ottelusta voidaan olettaa erittäin tasaista kamppailua.

Lukko pyrkii kolmanteen peräkkäiseen voittoon kotiyleisönsä edessä

Raumalaisseura päättää kolmen kotiottelun viikon Tapparaa vastaan. Kauden kaksi ensimmäistä kohtaamista menivät Lukon nimiin, mutta viime viikon mittelössä Tappara oli vahvempi. Lukko tarvitsee kipeästi pisteitä, jotta ero taaksepäin pitää ja pudotuspelipaikka varmistuu.

Joukkueiden kauden viimeinen kohtaaminen on tärkeä etenkin raumalaisseuralle, joka ei ole täysin selvillä vesillä pudotuspelipaikkaa ajatellen. Illan ottelun jälkeen Tappara pelaa vielä Ässiä vastaan ja Lukko päättää runkosarjansa vierasotteluilla HIFK:ta ja Jukureita vastaan. Raumalaisten loppuohjelma on siis erittäin tiivis ja kovatasoinen.

Tappara lähtee otteluun viiden ottelun pisteputkessa, vaikka joukkue hävisikin eilen Kärpille jatkoajalla. Lauantai-illan ottelu on puolestaan Lukon kolmas kotiottelu tällä viikolla, ja joukkue on päässyt oivaan vireeseen pidemmän tappioputken jälkeen voittamalla kummatkin mittelöt.

Tapparan kivikova ykköstykki Anton Levcthi on lähellä jo 60 tehopisteen rajaa, sillä pisteitä on kertynyt jo peräti 58. Tulitukea takaa antavat niin kokenut Kristian Kuusela kuin loistavasti pelannut Waltteri Mereläkin. Ennen siirtorajaa joukkueeseen siirtynyt Otto Leskinen on iskenyt seitsemään otteluun neljä maalia, kun vastaavasti Veli-Matti Savinainen on kahden ottelun pelikieltonsa kärsinyt.

Lukko on saanut rivinsä kuntoon ja puolustajien pistepörssiä johtava Vili Saarijärvi pelaakin loistokautta. 49 ottelussa on syntynyt 42 tehopistettä ja tehotilaston lukemakin on +20. Toisena pistepörssissä on aloitusympyrässä loistanut Arttu Ilomäki. Maalintekovoimaa ovat esittäneet 18 maalillaan Sebastian Repo sekä juuri jatkosopimuksen tehnyt Scott Pooley, joka iski viime ottelussa kauden 17. maalinsa.

Jos Lukko mielii voittaa tamperelaisseuran, on jäähypenkiltä pysyttävä pois. Lukko otti torstain ottelussa peräti kuusi kaksiminuuttista ja se on yksinkertaisesti liikaa. Vaikka Tapparan ylivoima löytyykin vasta sijalta kymmenen, on onnistuminen ollut monista pienistä asioista kiinni. Kaiken napsuessa kohdalleen, on Tapparalla mahdollisuus parantaa runsaasti tuota tilastoriviä.

Alivoimalla tamperelaisseura on ollut koko sarjan paras, joten helppoa ei tule olemaan Lukon mahdollinen ylivoimapelikään. Torstain kamppailussa Lukko pelasi heikosti kaksi erää, kuten joukkueen kapteeni Anrei Hakulinenkin kertoi. Tapparaa vastaan pelissä on oltava mukana täydet kolme erää, sillä Tapparan pelivarmuus on korkealla tasolla.

Lisäksi Christian Heljanko on maalillaan pelannut erinomaisesti edellisissä otteluissa, joten tehokkuuden on oltava kohdillaan. 

Pudotuspelimahdollisuudet jo menettänyt SaiPa jahtaa jatkoa voittoputkelleen Hämeenlinnassa

SaiPa on voittanut edellisistä otteluistaan kaksi KooKoota ja Sportia vastaan, mutta perjantaina tuli tappio Jukureille. Sen sijaan Hämeenlinnassa SaiPa on voittanut kolme edellistä otteluaan, kun HPK:n edellinen kotivoitto SaiPasta on tammikuulta 2020.

HPK on kärsinyt tällä viikolla kaksi raskasta tappiota. Ensin joukkue hävisi vierasottelussa Raumalla, ja eilen tuli tappio kotona KooKoota vastaan. Pistemenetyksistä huolimatta hämeenlinnalaisseura on edelleen kuudennella sijalla, kun runkosarjaa jäljellä on kaksi ottelua.

SaiPa nappasi kaksi voittoa, mutta eilen Jukurit kävi hakemassa pisteet Lappeenrannasta. Ilman paineita pelaava joukkue on jo luopunut monista pelaajistaan kauden aikana, joten nuorille pelaajille on satanut peliaikaa. Ennen illan ottelua joukkue on sijalla 14., kun pisteitä on kertynyt 58 ottelussa yhteensä 55 kappaletta. 

HPK:lla on ajoittain ollut ongelmia maalinteon tehokkuuden kanssa, ja kahdessa edellisessä ottelussa joukkue onkin iskenyt yhteensä vain kolme maalia. Paikkoja on ollut suurempiinkin maalimääriin. Edellisessä ottelussa HPK:n ainoan maalin iski siirtorajan umpeutumisen kynnyksellä seuraan siirtynyt Niklas Friman.

Joukkueiden kauden aiemmissa kohtaamisissa HPK:n Antti Pihlström on iskenyt tehot 2+2 ja Michael Joly 1+2. SaiPan riveistä tehot 1+1 ovat nakuttaneet Veikko Loimaranta, Nuutti Viitasalo sekä Valtteri Lipiäinen. Lappeenrantalaisten paras pistemies tällä kaudella on Ville Petman, joka on 38 tehopisteellään murskannut aiemman piste-ennätyksensä, joka oli kahdeksan pistettä.

Ylivoimatilastoissa HPK on sarjan jumbosijalla, kun SaiPan ylivoima on ollut liigan kahdeksanneksi parasta. Lauantain ottelussa SaiPa voikin mahdollisuuden saadessaan kokeilla rauhassa ylivoimakuvioitaan, mutta HPK vastaa tähän kivikovalla alivoimallaan. Mielenkiintoisin seikka voikin olla se, kuinka paljon yleisöä hallissa nähdään lauantaina.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

21.01
HPK - Tappara
3 - 4 JA

SaiPa

01.02
Sport - SaiPa
21.01
SaiPa - Jukurit
1 - 2

Ässät kohtaa Sportin kauden viimeisessä kotiottelussaan

Kauden viimeisiä otteluitaan pelaavat Ässät ja Sport taistelevat 8-tien herruudesta Porin lauantai-illassa.

Sport menetti tiistaina SaiPaa vastaan viimeisenkin mahdollisuutensa päästä pudostuspeleihin. Joukkue onnistui kuitenkin voittamaan KooKoo:n voittomaalikilpailussa keskiviikon ottelussa. Vaikka ottelussa ei tulla näkemään taistelua suurista panoksista, on pelissä kuitenkin 8-tien herruus.

Sportin riveistä kannattaa seurata 19-vuotiasta slovenialaispuolustajaa Bine Mašičia, joka on osoittanut vaikuttavia otteita päästyään mukaan Liiga-kaukaloihin. Puolustaja, jolla on vikkelät ja nopeat kädet, on saanut myös kehuja valmentaja Risto Dufvalta.

Ässillä on 11 ottelun pisteputki Sportia vastaan. Joukkue ei ole hävinnyt Sportille varsinaisella peliajalla sitten kauden 2018−2019.

Ässien koko kausi on ollut todella haastava ja joukkue on jäämässä sarjataulukon viimeiselle sijalle. Joukkue otti kuitenkin pirteän voiton edellisessä ottelussaan pudotuspelipaikasta taistelevaa KalPaa vastaan numeroin 3–1.

Ässien hyökkäyksestä kannattaa ottaa seurantaan nuori Emil Erholtz, joka on pelannut aiemmin myös vierasjoukkue Sportin riveissä. Erholtz teki kuitenkin läpimurtonsa juuri Porin Ässien paidassa ja tämä kausi on ollut hänen osaltaan hyvä. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

01.02
Jukurit - Ässät
31.01
KooKoo - Ässät
0 - 3

Sport

01.02
Sport - SaiPa
28.01
Sport - HIFK
1 - 3

Tällä kaudella