Liiga-kierros: Ilves ja Tappara kotiotteluissa samana päivänä ensimmäistä kertaa Liigan historiassa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto
Nokia Areenalla nähdään lauantaina kaksi Liiga-ottelua, ensin Ilves iltapäivällä ja Tappara illalla. Sport puolestaan palaa kaukaloon kahden viikon tauon jälkeen. HPK ja TPS mittelevät suorista pudotuspelipaikoista.

Seuraa Heitä

Topias Haapanen #77 | TPS

Laitahyökkääjä

Pisteet ovat kiertäneet hyökkääjää, mutta alivoimalla ja karvauspelissä hän on erittäin tärkeä palanen TPS:lle.

Vajaamiehinen Ilves ja tulikuuma Jukurit kärkikamppailussa

Lauantai-iltapäivän ottelussa nähdään kärkikamppailu Ilveksen ja Jukureiden välillä. Joukkueet kohtasivat viimeksi vajaa kaksi viikkoa sitten, jolloin Jukurit otti täydet kolme pistettä kotonaan.

Jukurit pelaa toista kertaa tällä viikolla, viikon ensimmäinen ottelu HIFK:ta vastaan päättyi 1−4-tappioon. Joukkue aloitti ottelussa maalinteon hyökkääjä Otto Mäkisen johdolla, mutta HIFK oli lopulta ottelussa tehokkaampi ja voitti ottelun.

Mikkeliläisten kausi on ollut loistava. Olli Jokisen valmentama ryhmä esittää ennen kaikkea kurinalaista joukkuepeliä. Hyvän ja kurinalaisen joukkuehengen lisäksi joukkue on ollut tällä kaudella erittäin tehokas. Jukureiden suoritustasosta kertoo se, että joukkue ei ole hävinnyt kahta ottelua putkeen sitten lokakuun, sitä mikkeliläiset haluavat välttää nytkin.

Kapteeni Petrus Palmu pelaa unelmakautta ja on koko Liigan pistepörssin kärjessä tehoilla 19+26=45. Palmun lisäksi on syytä nostaa esiin koko joukkueen onnistuminen pisteiden valossa, eikä kapteenin ole tarvinnut yksin kantaa harteillaan joukkueen tehoiluvastuuta.

Kotijoukkue ilveksen haasteena on joukkuetta runteleva korona. Joukkue lähtee otteluun seitsemällä varamiehellä, josta yksi on kauden kakkosdivarissa aloittanut Tomi Iso-Mustajärvi.

Nousujohteisesti läpi kauden esiintynyt Ilves on tällä hetkellä liigan kärkijoukkue. Joukkueen viisikkopelaaminen alkaa olla uomissaan, mutta erikoistilanteissa on paljon parannettavaa, sillä Ilveksen ylivoima on sarjan neljänneksi huonointa.

Jukureiden ja Ilveksen edellinen kohtaaminen kääntyi mikkeliläisten 3−1-voittoon. Vaikka Ilves lähtee otteluun vajaamiehisenä, vahvalla itseluottamuksella jyräävät isännät taistelevat taatusti arvokkaista sarjapisteistä kynsin ja hampain.

Kärpät hamuaa nopeaa revanssia Kuopiossa

KalPa suoritti hurjan nousun perjantai-illan pelissä juuri Kärppiä vastaan, kun se teki ottelun toisessa erässä hurjat viisi maalia. Kärpät hakee takaiskulle revanssia vastavierailulla.

KalPan kausi on ollut ailahteleva, mutta joukkue on näyttänyt ajoittaisia positiivisia merkkejä jälleen loppukaudesta. Varsinkin edellisessä ottelussa Kärppiä vastaan joukkue näytti sisukkuutta ja tehokkuutta iskettyään ottelun toiseen erään viisi maalia ja voitti lopulta ottelun 6−3.

KalPan alkukauden toistuvana hankaluutena olivat johtoaseman menettämiset ja järjettömät sulamiset. Näihin asioihin on Kuopiossa saatu muutoksia ja moni joukkueen kärkinimistä on löytänyt vireensä. Hyvänä esimerkkinä Tuomas Kiiskinen, joka on kolmen ottelun pisteputkessa.

Kärpät aloitti kauden tasaisen tehokkaasti, mutta kauden edetessä joukkue on alkanut hiipumaan, toki myös lukuisat poissaolot ovat rasittaneet joukkuetta. Oululaiset taistelevat kynsin ja hampain pysyäkseen kuuden parhaan joukossa.

Kärpistä muutama pelaaja on tälläkin hetkellä maajoukkueessa, kuten hyökkääjä Saku Mäenalanen ja joukkueen ykköspakki Atte Ohtamaa. Laajalla materiaalilla pelaavan ryhmän esityksiin poissaolojen ei pitäisi kuitenkaan näin selvästi vaikuttaa. 

Kärppäpaitojen suurin haaste on pelin ailahtelevuus. Joukkue pystyy voittamaan otteluita 5−0, mutta seuraavan ottelun oululaiset voivat hävitä niukasti 3−2.

Joukkueiden edelliset kohtaamiset ovat olleet tasaisia, mutta edellisen pelin Kärppien erikoinen sulaminen ja KalPan viisi tehtyä maalia yhdessä erässä tuo paljon mielenkiintoa illan otteluun.

KooKoo yrittää rimpuilla eroon tappioputkesta

KooKoo yritää säilyttää paikkansa pudotuspeliviivan yläpuolella, kun taas voittovireen vaihteeksi löytänyt Ässät haluaa tehdä eroa jumbosijaan.

Kookoo ja Ässät kohtaavat tällä kaudella kolmannen kerran. Tasaiset ottelut ovat päättyneet kotijoukkueiden voittoon yhden maalin erolla.

Kotijoukkue KooKoo lähtee viikon kolmanteen otteluunsa kolmen ottelun tappioputkessa. Edellisessä ottelussaan Tapparaa vastaan Kouvolalaiset kompaistuivat erikoistilanteisiin vastustajan tehdessä kaksi alivoimamaalia ja yhden ylivoimalla. Viimeisen kymmenen ottelun otannalla KooKoolla onkin liigan heikoin alivoima vaatimattomalla prosentilla 66,67.

Porilaiset ovat ajautuneet Liigan häntäpäähän ja ottelusta ei voine odottaa kovin helppoa isäntien kamppaillessa tiukasti pudotuspelipaikasta KalPan edellä. Porilaiset onnistuivat kuitenkin katkaisemaan kolmen ottelun tappioputkensa SaiPan kustannuksella. Ottelussa Ässien puolustaja Rami Määttä, joka ei varsinainen pistelinko ole, onnistui keräämään syöttöpisteet kolmesta maalista.

Ässien kiekollinen peli oli ottelussa vastustajaa SaiPaa edellä ja porilaiset pääsivät vaarallisille maalipaikoille. Tätä laatua tarvitaan lisää lauantaina, sillä kipeästi voittoa kaipaava KooKoo tuskin antaa pelin ohjia suosiolla Ässille.

Ottelussa porilaisten puolustaja Olli Vainiolle tulee 300 liigaottelua täyteen.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

Ässät

19.03
Ässät - Sport
2 - 1 VL
12.03
Ässät - HIFK
2 - 4
11.03
HPK - Ässät
6 - 3

Tällä kaudella

Alisuorittajat kohtaavat Lahdessa

Vaasan Sport palaa takaisin kaukaloon kahden viikon tauon jälkeen ja aloittaa viimeisen kirin kymmenen parhaan joukkoon pääsemisestä. Pelicans taas hakee tappioputkelleen katkaisua.

Pelicansin alkukausi oli hyvä ja joukkue majaili kuuden parhaan joukossa melko pitkään. Runkosarjan kääntyessä jälkipuoliskolleen lahtelaiset ovat kuitenkin sortuneet vaikeuksiin ja nyt joukkue taistelee pysyäkseen kymmenen parhaan joukossa. 

Pelicansin joukkueesta löytyy paljon pistelinkoja, kuten Iikka Kangasniemi ja Lukáš Jašek, mutta se ei näytä riittävän varsinkaan, kun puolustus vuotaa ajoittain liikaa. Puolustuksesta voidaan nostaa kuitenkin esiin Aleksi Laakso, joka on tehnyt neljään otteluun kaksi maalia. 

Kotijoukkueen maalin suulla vielä sunnuntaina torjunut Emil Larmi poistui alkuviikosta Ruotsiin. Pelicans löysi tilalle tutun miehen KHL:stä – viime kaudella Lahdessa torjuneen Patrik Bartošákin.

Sportin joukkue on kärsinyt Koronasta ja palaa lauantaina kaukaloon kahden viikon tauon jälkeen. Ennen taukoaan peleistä Sport on pystynyt ottamaan pisteitä viidestä ottelusta putkeen, mutta tärkeät kolmeen pisteen voitot ovat jääneet vähäisiksi.

Sportin murheena on ollut koko kauden ajan tehottomuus. Kauden hyvin aloittaneet ruotsalaiset hyökkääjät Axel Holmström ja Henrik Eriksson olivat keskellä kautta alavireisiä, mutta viidessä edellisessä ottelussa he ovat löytäneet jälleen tehokkuutensa. Alkukaudesta tehoja odotettiin paljon Michael Keräseltä, mutta kokeneen hyökkääjän tehokkuus ei ole noussut vieläkään odotetulle tasolle.

Kotkapaitojen maalivahtipeli on ollut hyvällä tasolla, eivätkä tappiot ole jääneet siitä osa-alueesta kiinni. Niko Hovisen loppukauden pilannutta loukkaantumista paikkaamaan tullut Samuel Jukuri on täyttänyt paikan loistavasti. Jos Sport pitää lahtelaisten tehot kurissa lauantaina, vierailla on jälleen hyvä sauma päästä kiinni pisteisiin.

Nähdäänkö TPS−HPK-ottelussa enemmän kuin yksi maali?

Turussa kohtaavat toisiaan vastaan erittäin tiukkoja ja vähämaalisia otteluita pelanneet kilpakumppanit. Kumpikin taistelee myös sijoituksesta kuuden parhaan joukossa.

Pitkän heikon jakson taakseen jättänyt TPS hakee kotijäällään neljättä perättäistä voittoa hämeenlinnalaisten kustannuksella. Joukkueet ovat kohdanneet kahdesti tällä kaudella ja kumpikin otteluista on päättynyt TPS:n 1–0-voittoon, joten odotettavissa on tiukka kamppailu.

TPS:n kateissa ollut maalintekotehokkuus on kohentunut hiljalleen ja viimeiseen viiteen peliin on tuloksena ollut 17 maalia. Omiin on osunut todella heikkoa KooKoo-peliä lukuun ottamatta enintään kaksi osumaa ottelua kohden. Puolustuspää on siis myös heikomman jakson jälkeen selvästi tiivistynyt kohti alkukauden hyvää tasoa.

Palloseura saa peliin mahdollisesti mukaan myös uudet vahvistuksensa. Hyökkäykseen lisää leveyttä loppukaudeksi tuovat Admiral Vladivostokista saapuvat kaksoset Vladislav ja Vjatšeslav Ušenin.

HPK:lla on takana perjantai illalta tiukka 4–2-kotivoitto HIFK:sta. Ottelussa tehokkaalla päällä oli HPK:n Michael Joly pisteillä 2+2. Maalivahti Daniel Lebedeff joutui jättämään kentän jo ensimmäisessä erässä loukkaantumisen vuoksi ja Eetu Laurikainen pelasi ottelun loppuun. Lebedeffiä ei todennäköisesti nähdä Turussa.

Tappara haluaa jatkaa vakuuttavaa kotivoittojen sarjaa

Nokia Areenan päivän toisessa ottelussa Tappara hakee yhdeksättä perättäistä kotivoittoa

Tappara saa vieraakseen viikon kolmanteen otteluunsa ja joukkueiden kauden neljänteen kohtaamiseen SaiPan. Kaikki kauden aiemmat keskinäiset ottelut on kirjattu Tapparan nimiin.

Kotijoukkueella on allaan kaksi voittoa viikon aiemmista kohtaamisista Ässia ja KooKoota vastaan ja Tappara jahtaakin tiukasti sarjan kärkipaikkaa Ilveksen ja Jukureiden takana. Ottelussa Tappara-puolustaja Mikael Seppälälle tulee 300 Liiga-ottelua täyteen.

Vierailija SaiPa palasi tappioiden tielle perjantaina Ässiä vastaan voitettuaan välissä koronan kourissa kamppailevan Lukon. Tilastojen valossa SaiPa pelasi tasaisen ottelun porilaisia vastaan, mutta laukaukset tulivat kaukaa, eikä parhaille paikoille päästy.

Vastustaja puolestaan päästettiin yrittämään SaiPan maalinedustalta luvattoman usein. Lappeenrantalaisten tekemisessä näkyi myös turhautumisen merkkejä nahistelujen muodossa. Joukkueen kultakypärä Ville Petman pelasi jo kuudennen ottelun ilman tehopisteitä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

SaiPa

19.03
HPK - SaiPa
1 - 2
18.03
SaiPa - Jukurit
1 - 3
15.03
SaiPa - Sport
4 - 1
12.03
SaiPa - KooKoo
2 - 1 JA