Liiga-kierros: Tampereella taistellaan kovien panosten paikallispeli, J-P Hytönen Jyväskylän juhlakaluna

LIIGA / Kierrosennakko
Kädet kattoon.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Perjantain Liiga-kierros tarjoaa viisi mielenkiintoista ottelua, joista katseet kohdistuvat erityisesti Tampereen paikallispeliin. Muissa otteluissa nousukuntoinen KalPa haastaa hallitsevan mestarin Lukon, ailahtelevasti esiintyneet HPK ja Kärpät kohtaavat Hämeenlinnassa ja vaikeamman jakson selättäneet Sport ja TPS Vaasassa. Häntäpään taistossa yhteen iskevät JYP ja Ässät.

Seuraa Heitä

Juha-Pekka Hytönen #15 |

Keskushyökkääjä

JYP-legenda pelaa seremoniallisen viimeisen ottelunsa juhlallisuuksien sävyttämänä. Ottelua siirrettiin aikasemmin, mutta nyt Hytönen saa ansaitsemansa kunnianosoituksen.

Ivan Nikolišin #21 | Amur

Keskushyökkääjä

Ilveksen tuore venäläisvahvistus ei ole vielä löytänyt optimaalista rooliaan tupsukorvien ketjukoostumuksista. Paikallispeli olisi oiva paikka näyttää onnistua.

Olavi Vauhkonen #23 |

Laitahyökkääjä

Iski kaksi maalia Sportin edellisessä ottelussa SaiPan verkkoon. Vauhkonen on osunut myös molemmissa kauden aikaisemmissa TPS-pelissä, löytyvätkö aukot jälleen hurjavireisestä TPS-kassari Anrei Karejevista huolimatta?

Janis Švanenbergs #71 |

Keskushyökkääjä

20-vuotias latvialainen keskushyökkääjä debytoi Liigassa Lukon paidassa. Liigan tiiviissä keskikastissa kamppaileva Lukko saa Svanenbergsista yhden lisäpalasen kevään palapeliinsä.

Ilves ja Tappara vetävät areenan täyteen, joukkueiden vireissä iso ero

Tamperelaisjoukkueiden paikallispelissä on tuttuun tapaan paljon pelissä. Tampereen herruus on menossa tällä hetkellä Ilvekselle, mutta hurjavireisellä Tapparalla on varmasti sanansa sanottavana siipirikkoisia tupsukorvia vastaan. Kaupungin kuninkuuden lisäksi pelissä on jopa runkosarjan voitto.

Ilves on keikkunut koko kauden ajan vahvasti mukana sarjan kärkikahinoissa, mutta viime aikoina käyrä on ollut jyrkästi alaspäin. Osittain alavireisyyttä selittää joukkueen vaikea koronatilanne, joka on aiheuttanut pitkiäkin poissaoloja. Lainamiehiä on jouduttu hakemaan Mestiksestä KOOVEEsta sekä muista Liiga-seuroista.

Tupsukorvat ovat hävinneet kolme edellistä otteluaan, joista kahdessa edellisessä eivät ole saaneet aikaiseksi maaliakaan sekä TPS:n että KooKoon nollattua tamperelaiset.

Poissaolotkaan eivät yksinään selitä alavireisyyttä, sillä peli on ollut hengettömän näköistä, ja kaukalossa on nähty vain väläyksiä huippukuntoisesta Ilveksestä. Erityisesti hyökkäyspeliä on leimannut yksinyrittäminen ja ylivoimiakin kaatava kiekon kuskaaminen. Herää kysymys, onko tautiaalto nakertanut jo joukkueen henkisiäkin voimavaroja niin, että taisteluilme kaukalosta jää vajaaksi.

Uusi vahvistus Ivan Nikolišin on vielä hakenut paikkaansa joukkueesta, ja rooli onkin vaihdellut ykkösketjusta neloseen, keskeltä laitaan ja ylivoimalla jopa maskimieheksi, vaikka ennakkoon venäläishyökkääjää kuvailtiin juonikkaaksi ja hyvin laukovaksi pelaajaksi.

Tappara puolestaan löytyy kuntopuntarin toisesta päästä, ja se on voittanut kymmenestä edellisestä ottelustaan kahdeksan. Tappiot tulivat helmikuun alkupuolella Pelicansille ja viime viikonloppuna kotona Jukureille, samaisena viikonloppuna, kun mikkeliläissensaatio ryöväsi valloittamattomaksi linnakkeeksi muodostuneelta Nokia Arenalta sekä Ilveksen että Tapparan päänahat.

Vaikka Tapparan peli on hieman aaltoillut, on se saanut puristettua tulosta ulos. Kirvesrintojen joukkueesta löytyy ratkaisijoita aiempaa laajemmalta rintamalta, ja myös koronahuolet ovat pääosin taakse jäänyttä elämää. Maalilla vastikään jatkosopimuksen allekirjoittanut Christian Heljanko kantaa päävastuuta ja torjuu hyvin.

Joukkueesta sivussa on ollut loukkaantumisen takia Kyle Platzer, mutta vastaavasti ilouutisia saatiin, kun Otso Rantakari palasi pelaavaan kokoonpanoon.

Tietyllä tapaa Tappara elää hengittää tällä hetkellä konkaripelaaja Kristian Kuuselan kautta. 39-vuotias hyökkääjä tekee hienoa tulosta jäällä ja hätyyttelee Liigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeä. Myös vaikeaa, loukkaantumisten sävyttämää kautta läpi käyvä Jukka Peltola teki viime pelissä KalPan verkkoon kauden toisen maalinsa. Kaikki merkit viittaavat siihen, että pitkän linjan Tappara-hyökkääjä on joukkueen tärkeimpiä ratkaisijoita kevään lähestyessä, jos vain pysyy pelikunnossa.

Kohtaaminen on joukkueille ensimmäinen sitten uuden areenan avausviikonlopun, jossa voitot jaettiin tasan. Koko kauden mitassa Ilves johtaa keskinäisiä otteluita voitoin 3–1, joskin edellisen välienselvittelyn 0–7-nöyryytys ei ole varmasti vieläkään häipynyt Ilves-kannattajien takaraivosta. Rajoitusten helpotuttua ottelun yleisömäärästä muodostuu alkuvuoden osalta Tampereen ja samalla koko Liigan suurin.

Kärjen tuntumaan hivuttautunut HPK pyrkii jatkamaan Kärppien synkkää helmikuuta tuplapeleissä

Valmentajan vaihdon jälkeen yhdeksi Liigan tasaisimmista suorittajista muodostunut HPK on hivuttautunut jo sarjataulukon neljännelle sijalle. Kärppiä on vaivannut helmikuussa alavireisyys, ja sarjasijoitus löytyy taulukosta vasta seitsemänneltä paikalta. Joukkueet kohtaavat toisensa viikonlopun aikana kahdesti.

HPK ehti käydä kauden aikana jo sarjan pohjalla, kunnes Jarno Pikkaraisen astuminen päävalmentajan paikalle käänsi kurssin totaalisesti. Jo neljännelle sijalle kiivenneet hämeenlinnalaiset taistelevat tosissaan pudotuspelien kotiedusta.

HPK ehti kokea jo orastavan kahden ottelun tappioputken hävittyään TPS:lle ja KalPalle, mutta palasi voittokantaan keskiviikkona JYPiä vastaan.

Eetu Laurikainen aloittanee taas HPK:n maalissa, kun Daniel Lebedeff on vielä vajaat kolmisen viikkoa sivussa. Joukkueen kultakypärä Michael Joly on vain yhden onnistumisen päässä 40 tehopisteestä.

Kärpät on kaivannut kipeästi olympiasankareitaan Saku Mäenalasta ja Atte Ohtamaata kokoonpanoon, sillä pohjoisen petojen helmikuu on ollut murheellinen. Joukkue on onnistunut voittamaan tähän mennessä ainoastaan kolme ottelua, ja noissa ovat kaatuneet sarjan hännänhuiput, SaiPa kahdesti ja viimeksi keskiviikkona JYP.

Ohtamaata Kärpät joutuvat odottelemaan mukaan vielä tovin, sillä Pekingissä sattuneen loukkaantumisen vuoksi kärppäkapteeni on alustavasti runkosarjan loppuun asti sivussa. Lisäksi sairastuvalla ovat puolustaja Axel Rindell sekä hyökkääjät Tuukka Tieksola ja Jesse Koskenkorva.

Kärpille toivoa paremmasta antaa tiistaina haettu tyrmäävä 6–0-vierasvoitto Jyväskylästä. JYP-ottelun sankareihin lukeutuvat ulkomaalaiskolmikko, kypärätempun takonut Petter Emanuelsson, tehot 1+3 taituroinut Troy Bourke sekä nollapelin lisäksi syöttöpisteen tililleen kirjauttanut Stanislav Galimov.

Mielenkiintoa ja pientä pudotuspelihenkeäkin tuo se, että joukkueet kohtaavat myös lauantaina Hämeenlinnassa. Vastaava tuplakohtaaminen aiemmin kaudella Oulussa päättyi molemmissa otteluissa Kärppien voittoon.

Kuopiossa teemana rasitus vastaan pelaamattomuus

Koronan vuoksi pelejä siirtänyt Lukko lähtee heti vieraskiertueelle, jonka ensimmäisena etappina on Kuopio. KalPa ei luovu pisteistään helpolla, joten Lukon on saatava koneet heti käyntiin etenkin, kun KalPa on voittanut kauden kolme aiempaa kohtaamista.

Koronavirus levisi toistamiseen tällä kaudella Lukon joukkueessa, minkä vuoksi kolme ottelua jouduttiin siirtymään. Nyt joukkue palaa reilun viikon tauon jälkeen tositoimiin, kun se kohtaa vierasreissullaan ensin KalPan sekä lauantaina KooKoon. Vastus Kuopiossa on kova, sillä KalPa on Liigan paras kotijoukkue yhdessä Kärppien kanssa, minkä lisäksi se on kerännyt pisteitä viidestä edellisestä ottelusta.

Perjantaina kaukalossa nähdään painaako jaloissa enemmän pelaamattomuus vai pelien rasitus, KalPalle ottelu on jo viikon kolmas. Sen sijaan Juuso Könöselle ottelu on Liiga-uran 200. ja Jesper Mattilalle 100. Lukon riveistä kapteeni Anrei Hakulinen on puolestaan pisteen päässä 200 pisteen rajapyykistä.

Joukkueet kamppailevat samoista sijoituksista, sillä sarjataulukossa eroa on ainoastaan kolme pistettä. Pelien määrä kuitenkin eroaa runsaasti, sillä Lukolla on ottelusiirtojen vuoksi pelattuna peräti viisi ottelua vähemmän. Ylivoimatilastoissa joukkueet ovat sijoilla kolme ja neljä, KalPan lukeman ollessa hieman parempi. Alivoimalla KalPa on sen sijaan sijalla neljä Lukon majaillessa paikalla yhdeksän.

Erikoistilanteet etenkin KalPan leirissä ovat tuottaneet tulosta viiden ottelun pisteputken aikana. Kauden aiemmista kohtaamisista kaksi on päättynyt yhden maalin erolla, joten pienten marginaalien otteluissa erikoistilannepelaamisella on suuret vaikutukset. KalPalla on etu verrattuna Lukkoon, sillä joukkue on päässyt pelaamaan ja harjoittelemaan kuvioitaan viime aikoina raumalaisia enemmän.

Kuopiolaisista Miikka Pitkäsellä, Aapeli Räsäsellä sekä Lasse Lappalaisella on kullakin kasassa 30 tehopistettä. Heidän lisäkseen Tuomas Kiiskinen sekä Matti Järvinen ovat ottaneet joukkuetta reppuselkään tiukoissa paikoissa. Maalillaan Eero Kilpeläinen on ottanut tärkeitä torjuntoja, joten KalPa-repussa riittää eväitä ottelun voittoon. Joukkueen heikkoutena on ollut otteluiden sekä erien alut, joten Lukko voi horjuttaa asetelmia iskemällä heti ensisekunneista painetta.

Lukon maalilla Artjom Zagidulin on napsinut kiekkoja reilun 91 prosentin varmuudella, ja venäläisvahti onkin hienokseltaan vienyt ykköstorjujan viittaa Lassi Lehtiseltä. Vili Saarijärvi kantaa parhaan pistemiehen kypärää, ja Saarijärvi onkin monesti iskenyt tiukoissa paikoissa helpottavia osumia. Lisäksi Scott Pooley on noussut sisäisen pistepörssin kärkikahinoihin saakka.

Uutena pelaajana debyyttinsä Lukossa tekee latvialainen vasta 20-vuotias Jānis Švanenbergs, joka saapui Suomeen viime viikolla. Lisäksi Niclas Almari pelasi viime viikolla ensimmäisen pelinsä raumalaisten riveissä. Lukko on myös avoimesti tiedottanut etsivänsä täsmävahvistuksia joukkueeseen.

Perjantain ottelusta voidaan odottaa pienten marginaalien kamppailua. Toisaalta ero voi olla suurikin, jos KalPa saa pelinsä rullaamaan ja Lukolla on käynnistymisvaikeuksia. Lukon kokoonpanon vahvuudesta tai koosta ei ole tarkkaa tietoa, joten raumalaisilla saattaa olla kova pala purtavana vahvan KalPan vieraana. Viimeistelyn on oltava tehokasta ja puolustuksen on oltava valmis nopeisiin vastaiskuihin sekä viivan kautta pelaamiseen.

Ottelun tuomitsee päätuomari Sakari Suominen, joka sai tiistaina täyteen 600 Liiga-ottelua. Suomista muistetaan seremonioin ennen ottelun alkua.

Tilastot

JYP lähtee Juha-Pekka Hytösen juhlailtaan tappioputkessa

Sarjan tyvipään joukkueiden kohtaamisessa suurin huomio kiinnittyy yksittäiseen pelaajaan.

Jyväskylässä mitellään ottelu, jossa panoksena on yhtä monta sarjapistettä kuin muissakin runkosarjan otteluissa, mutta urheilullista panosta kuitenkin vain rajallisesti.

Sekä JYP että Ässät ovat käytännössä menettäneet mahdollisuutensa pudotuspeleihin jo pitkä aika sitten. Ottelulla on kuitenkin oma painoarvonsa niin Liigan kuin erityisesti jyväskyläläisen urheiluhistorian näkökulmasta.

Ottelun hahmo on nimittäin tiedossa jo ennen ensimmäistä peliminuuttiakaan. JYPin pitkäaikainen kapteeni ja luottopelaaja Juha-Pekka Hytönen pelaa uransa viimeisen Liiga-ottelun rakkaassa hurrikaanipaidassaan.

40-vuotias Hytönen on pelannut 15 Liiga-kauden aikana 809 ottelua JYPissä tehoin 173+231. Hytönen kipparoi jyväskyläläiset kahdesti Liigan mestariksi sekä kertaalleen myös CHL-mestariksi. JYP on tähän mennessä ainoa Liiga-joukkue, joka on voittanut CHL-mestaruuden.

Hytösen juhlaottelun ohella kotijoukkueella ei ole liiemmin syytä riemuun, sillä se on seitsemän ottelun tappioputkessa runkosarjan hännillä. Voitoton taival on seuralle sen historian kuudenneksi pisin. Syvimmät alhot venyivät ovat venyneet kymmenen ottelun mittaisiksi, ja ne todistettiin syksyinä 2020 sekä 2021.

Urheilullisesti heikkoa tilannetta alleviivaa entisestään se, että joukkue lainasi vastikään parhaan maalintekijänsä Reid Gardinerin loppukaudeksi HIFK:hon. Hyökkääjä ehti tehdä 18 maalia pelaamissaan 48 ottelussa. JYP sai lainasopimuksen vahvistuksen myötä HIFK:n sopimuspelaaja Rasmus Heljangon lainalle loppukaudeksi.

Yhden maalitykin poistuttua kokoonpanosta JYP toivoo, että alkukauden komeetta Joakim Kemell löytäisi jälleen alkukauden vireensä. Laukauksellaan vastustajien puolustusta horjuttanut hyökkääjä ei ole päässyt tehopisteiden makuun Liiga-otteluissa sitten lokakuun 30. päivän.

Joukkueen maalin suulla ahkeroi todennäköisesti Konstantin Šostak, joka on tällä hetkellä joukkueen selkeä ykkösmaalivahti. Vaihtoaition luukkua viime otteluissa on availlut 19-vuotias Leevi Mäkelä, joka on debytoi tiistaina Hämeenlinnassa. Nuorella maalivahdille merkittiin ottelussa peliaikaa viisi sekuntia.

Jyväskyläläisten apeaa virettä korostaa sekin, että joukkue on hävinnyt viisi edellistä kotiotteluaan maalierolla 2−27. JYP-legenda Hytösen viimeisessä ottelussa on siis panoksena kunnia ja kasvojen pesu kotiyleisön edessä.

Siinä missä kotijoukkueella on ollut omat ongelmansa, myös porilaisvierailla on ollut omat ongelmansa runkosarjan otteluissa. Vuoden 2022 otteluissa Ässät on voittanut ainoastaan neljä pelaamistaan 18 ottelusta. Vieraat voivat hakea motivaatiota siitä, että kaksi näistä voitoista on tullut kolmesta edeltävästä ottelusta.

Ässien ykkösmaalivahti Linus Söderström on vakuuttanut tolppien välissä. Neljässä edeltävässä ottelussaan Söderström on päästänyt vain viisi maalia. Tähän peilaten joukkueen ansaitsemat kaksi voittoa tuntuu varsin vähäiseltä määrältä.

Kenttäpelaajien osalta maalintekovastuu onkin jakaantunut harvojen harteille. Derek Barach ja Jarno Kärki ovat olleet viime otteluissa porilaisten terävimpiä syömähampaita. Heidän takanaan Sakari Salminen ja Eemil Erholtz ovat tarjoilleet ansiokkaasti kiekkoa maalipaikoille.

Kahden heikon kauden pelanneen joukkueen keskinäiset ottelut ovat olleet myrkkyä isäntäjoukkueille. Kaksi Porissa käyty ja yksi Jyväskylässä mitelty ottelu ovat jokainen päättyneet vierasjoukkueen juhlaan. Kun vielä muistetaan, että JYP on ollut sarjan heikoin kotijoukkue, perjantai-iltana kotijuoukkueella on edessään merkittävä työn sarka yrittäessään nujertaa vieraansa.

Nousukuntoiset länsirannikkolaiset kohtaavat Vaasassa

Vaasassa pelaa kaksi viime aikoina vaikeamman vaiheen jälkeen lupaavasti esiintynyttä joukkuetta, kun Sport isännöi TPS:ää. Sport on kauden pisimmässä pisteputkessaan, TPS puolestaan voittanut viisi edellistä otteluaan.

Kotijoukkue Sport vaikuttaisi selättäneen synkän sydäntalven myös pelillisesti, ja kiitää tällä hetkellä seitsemän ottelun mittaisessa pisteputkessa. Putki on vaasalaisjoukkueen kauden pisin. Otteluiden väliin mahtui toki parin viikon tauko peleistä koronahuolien vuoksi, mutta Sport on esiintynyt hienosti myös tauon jälkeen.

Edellisottelussaan vaasalaiset saivat toden teolla maalihanoja auki tykitettyään peräti seitsemän maalia SaiPan verkkoon. Onnistujia ottelussa riitti laajalla rintamalla: kuudesta eri maalintekijästä nostettakoon esiin Olavi Vauhkosen iskemät kaksi kaivattua maalia, ja myös Sebastian Stålberg, joka näytti heräämisen merkkejä. Jonne Virtanen katkaisi 52 ottelun pituisen maalittoman putkensa.

Sport ja TPS ovat kohdannut ennen perjantaita kahdesti, joista kummatkin Sport on vienyt nimiinsä, iskettyään molemmissa kolme maalia. Vauhkonen on onnistunut maalinteossa molemmissa aikaisemmissa TPS-otteluissa.

Turkulaisseuran kausi noudattaa siinä mielessä samaa kaavaa kuin Sportin, että se pelasi hienon syksyn, vaikeamman jakson joulu-tammikuussa ja on nyt kevään lähestyessä piristynyt jälleen otteissaan. Vaikea vaihe kesti pitkään ja pudotti turkulaiset sarjan kärjestä, mutta viime peleissään Palloseura on pystynyt kaatamaan kärkijoukkueita ja osoittanut vaarallisuutensa.

Jussi Ahokkaan suojattien viimeaikainen menestys nojaa erityisesti erinomaiseen puolustus- ja maalivahtipeliin. Turkulaiset eivät ole kertaakaan edellisen viiden ottelunsa aikana päästäneet yli yhtä maalia ottelussa, nollapelejä on kaksi. Kaikissa näissä voitto-otteluissa turkulaismaalia on vahtinut Andrei Karejev, jonka huima vire on ollut iso syy TPS:n kääntyneelle suunnalle.