Liiga-kierros: Maajoukkuepoissaolot keikuttavat voimasuhteita – Kouvolassa kärkiottelu

LIIGA / Kierrosennakko
Liigan syyskauden toiseksi viimeinen kierros pitää sisällään kuusi ottelua. Maajoukkuepoissaolot värittävät omalta osaltaan voimasuhteita, minkä lisäksi koronakaranteenit sotkevat myös otteluohjelmaa.

Seuraa Heitä

Michael Keränen #71 | Bietigheim

Laitahyökkääjä

Palasi pitkän maalittoman jakson jälkeen takaisin tehotilastoihin iskemällä pikkumustan maaliin kahdesti JYPiä vastaan.

Oskari Setänen #32 | KooKoo

Maalivahti

Torjui keskiviikkona Turusta joukkueelleen valtavan vierasvoiton pysäytettyään peräti 53 kiekkoa. Huipputorjuntoja tarvitaan myös kärkikamppailussa IFK:ta vastaan.

Poissaoloista kärsivien kohtaamisessa JYP pyrkii horjuttamaan hurjavireistä Tapparaa

Otteitaan hurjan tappioputken katkettua hieman parantanut JYP lähee haastamaan syyskauden viimeisessä kotiottelussaan Tapparaa. Tamperelaisjoukkue on äitynyt viime peleissä sekä Liigassa että CHL:ssä oivaan pelivireeseen. Oman värinsä otteluun tuo molempien joukkueiden nimekäs maajoukkuepoissaolijoiden lista.

Sysimustan syksyn jälkeen JYPin otteet ovat näyttäneet jonkin verran piristymisen merkkejä. Otteet kuitenkin ailahtelevat edelleen paljon.

JYP lähtee haastamaan Tapparaa alla hyvä vieraspeli Vaasassa, josta tuloksena oli jatkoaikavoitto Anttoni Hongan maalilla. Joukkueeseen kesken kauden liittynyt maalivahti Konstantin Šostak on antanut omilla otteillaan jyväskyläläisille mahdollisuuden taistella voitosta, ja oli hyvä myös Vaasassa, vaikka 3–3-tasoitus hieman helposti selän taakse livahtikin. 

Alkukaudesta erittäin sekavalta näyttänyt viisikkopeli hieman parantunut. Puolustajien hölmöt virheet kiekollisena ovat vähentyneet ja peli on suoraviivaistunut. JYP on onnistunut kuitenkin kaatamaan pääasiassa sarjan häntäpään ja alemman keskikastin joukkueita.

JYPin kokoonpanossa on nuorten MM-kisojen myötä aukkoja, kun Joakim Kemell, Brad Lambert, Samuel Helenius ja Ville Ottavainen ovat Nuorten Leijonien mukana, eivätkä olleet myöskään Vaasassa kokoonpanossa.

Pelaajistoaan jyväskyläläiset ovat paikanneet nuorilla pelaajilla pääosin Mestiksen KeuPasta, kun Valtteri ja Santeri Koskela sekä Joni Airo ovat olleet Liiga-miehistön kokoonpanossa.

Maajoukkuepoissaoloista kärsii myös Tappara, jonka avainpelaajia on Venäjän EHT-turnauksessa. Maalivahti Christian Heljanko, puolustaja Mikael Seppälä ja hyökkääjät Waltteri Merelä ja Anton Levtchi ovat Leijonien mukana.

Lisäksi nuori Topi Rönni on ollut tämän viikon Pikkuleijonien mukana Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla.

Mielenkiintoinen seikka on erityisesti Heljangon poissaolo, sillä Jyväskylässä tolppien väliin luistelee Kari Piiroinen, jonka vastuu on ollut syksyn aikana vähäistä. Piiroinen kävi hakemassa tuntumaa keskiviikkona KOOVEEn paidassa Mestiksessä.

Tapparan vire on ollut uuteen areenaan muuton jälkeen vahvaa, ja ainoana kauneusvirheenä edellisessä viidessä ottelussa on Rouen Dragonsia vastaan tullut tasapeli CHL:n puolivälierässä.

Tappara on kunnostautunut erityisesti hyökkäyspelissä, jossa onnistumisia on tullut laajalla rintamalla. Sentterikaksikko Kyle PlatzerTyler Morley on kantanut vastuuta mallikkaasti ja myös kokenut Kristian Kuusela on heilutellut verkkoa jatkuvasti kiihtyvällä tahdilla.

Alla myös historiallinen CHL-välieräpaikka, mikä varmasti osaltaan tuo intoa joukkueen tekemiseen.

Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Tappara oli kotihallissaan selkeästi vahvempi lukemin 6–3.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

11.03
JYP - HIFK
5 - 4 JA
08.03
JYP - KooKoo
3 - 1
04.03
Jukurit - JYP
3 - 1
03.03
JYP - KalPa
4 - 1

Tappara

Vahvojen maalivahtien taisto

KalPa on noussut hyvän jakson siivittämänä kymmenen parhaan joukkoon ja hakee trendilleen jatkoa Pelicansin kustannuksella. Myös Pelicansilla on allaan kokonaisuudessaan hyvä jakso, vaikka edellinen kamppailu päättyi tappioon Ässille.

Ässien kohtaamisessa Pelicansin hyökkäyspelaaminen tukehtui kutakuinkin kokonaisesti, eikä lahtelaisten luomista paikoista syntynyt yhtä täysosumaa enempää. Hyökkäyspelaamisessa korostui Lukáš Jašekin poissaolo Pelicansin vahvuudesta.

Hopeareunuksena Emil Larmi ja Jasper Patrikainen ovat muodostaneet erittäin vahvan tandemin. Larmi on aloittanut Pelicansin kolmessa edellisessä ottelussa, joten Patrikainen saanee torjuntavuoron tällä kertaa. Pohjois-Amerikasta saapuneen Larmin otteet pitivät lahtelaiset Ässät-ottelussa mukana.

KalPa puolestaan on saanut koneistoaan käyntiin viime aikoina. Karvas tappio JYPille herätti kuitenkin kuopiolaiset takaisin arkeen, ja edellisestä kahdesta kamppailusta on irronnut täydet kuusi pistettä. Ensimmäisessä voitossa onnistumisia tuli liukuhihnalta KalPan nollatessa Sportin ja viimeisimpänä kuopiolaiset hakivat pisteet kotiin Helsingistä.

Eero Kilpeläinen torjui nollapelin Sportia vastaan ja Connor LaCouvee torjui voiton IFK:sta, joten kronologisesti Kilpeläinen aloittaisi maalilla lahtelaisia vastaan. Joka tapauksessa KalPa joutuu muokkaamaan kokoonpanoaan rankalla kädellä nuorten maajoukkuekomennuksen vuoksi.

Kuopiolaisten riveistä nuorten MM-kisoihin lähtivät Juha JatkolaKasper Puutio, Juuso Mäenpää, Oliver Kapanen ja Kasper SImontaival.

HIFK hakee kasvojenpesua Kouvolan kärkiottelusta

Historian valossa melko yksipuolisia kohtaamisia pelanneet KooKoo ja HIFK paketoivat omalta osaltaan syyskauden Kouvolassa. Sarjataulukon ykkönen ja kakkonen lähtevät otteluun erilaisista tunnelmista.

Liiga-kierroksen yhtenä helmenä nähdään sarjataulukon sijoilla yksi ja kaksi majailevien HIFK:n ja KooKoon kohtaaminen Kouvolassa.

KooKoon paras vire on osoittanut pieniä hyytymisen merkkejä joulutauon lähestyessä ja tulokset olleet viime aikoina mollivoittoisia. Kouvolalaisjoukkue avasi kuitenkin viikon riemukkaalla vierasvoitolla TPS:stä.

TPS-ottelun sankareiksi on helppo nostaa kaksi nimeä: Huimat 53 kertaa torjunut maalivahti Oskari Setänen ja kaksi maalia iskenyt kapteeni Heikki Liedes. Hurjan alkusyksyn pelanneen Liedeksen maalivire on hieman hyytynyt maajoukkuetauon jälkeen, joten kahden maalin ilta tuli hyvään paikkaan.

Toinen maalinteon kanssa tuskaillut pelaaja on Teemu Rautiainen, joka niin ikään onnistui Turussa. Kärkiketjuihin hankittu hyökkääjä on iskenyt kauden aikana vasta viisi tehopistettä, mikä on auttamatta odotuksiin nähden liian vähän. 

Viime otteluissa viimeistely on muutenkin ollut KooKoolle hankalaa. TPS-peli toi kuitenkin myös ylivoimapelissä kaivattuja onnistumisia.

Sarjan kärkipaikalle loppusyksyn aikana hiipineen IFK:n vire on ollut myös viime otteluissa oikein mallikasta. Edellisestä 20 ottelustaan IFK on jäänyt pisteittä ainoastaan kolmesti. 

Viime ottelun jälkeen tunnelmat olivat kuitenkin tyystin erilaiset kuin KooKoolla. IFK hävisi kotihallissaan KalPalle todella heikon esityksen päätteeksi. IFK sai kuopiolaismaalia kohti vaivaiset 13 laukausta. Myös helsinkiläisten ottelussa luoma maaliodottama oli joukkueelle koko kauden heikoin.

Yksittäinen heikko esitys ei kuitenkaan keikuta venettä valtavasti suuntaan tai toiseen, sillä enemmän IFK:lla on riittänyt ilon aiheita. Erityisesti joukkueen ylivoimapeli on ollut todella tehokasta ja myös alivoimalla homma on toiminut.

Pelaajista IFK:sta on noussut viime otteluissa esiin Eetu Koivistoinen, joka vastasi joukkueen molemmista maaleista myös KalPaa vastaan. Koivistoinen on tehnyt kolmessa edellisessä ottelussa neljä maalia.

KooKoolta maajoukkuetehtävissä on puolustaja Peetro Seppälä ja IFK:lta maalivahti Niilo Halonen, joten Kouvolassa maalia vahtii Michael Garteig. Lisäksi IFK:n Roni Hirvonen on nuorten maajoukkueen mukana.

Historiallisesti IFK on ollut KooKoolle todella vaikea vastus, sillä kouvolalaiset ovat ottaneet kolme pistettä keskinäisestä kohtaamisesta ainoastaan kaksi kertaa. Edellinen tuli viime kohtaamisessa Helsingissä, ja sitä edellinen maaliskuussa 2020 kotihallissa.

Lepo vastaan tappiokierre

Niukan jatkoaikatappion tiistaina kärsinyt Lukko saa vieraakseen kolmen ottelun tappioputkessa olevan TPS:n. Turkulaisjoukkue on ollut vaikeuksissa maalinteon kanssa, eikä ongelmaan povata helppoa ratkaisua Raumalta poissaolijoiden vuoksi.

TPS on ollut kolmen ottelun aikana vaikeuksissa. Tappioputkessa turkulaiset ovat onnistuneet maalinteossa vain neljä kertaa. Lohtua ei tuo oma puolustuspään pelaaminenkaan, sillä näissä kamppailuissa oma verkko on heilunut 11 kertaa.

Maajoukkuetauko tuo TPS:lle isoimman kolauksen pakistoon, sillä joukkueen tähtipakit Ruben Rafkin ja Eemil Viro ovat kumpikin poissa käytöstä. Lisäksi hyökkäykseen on ilmaantunut Kalle Väisäsen kokoinen aukko.

Positiivisessa valossa nähdään kuitenkin Jonne Tammela, joka on iskenyt kolmessa edellisessä kamppailusta TPS:n neljästä maalista kolme. TPS tarvitseekin Tammelan taitoa ja tahtoa rokottaa vanhaa seuraansa vastaan, mikäli turkulaiset haluaa pisteitä matkaansa.

Raumalaisilla onkin oiva tilaisuus ottaa kauden ensimmäinen voitto turkulaisvieraista. Lukon leiristä ainoa poissaolija maajoukkuepaidassa on Sami Päivärinta. Vaikka Mikko Petman, Vili Laitinen ja Oliver Suni ovat sairastuvalla, palasivat Miska Kukkonen ja Sebastian Repo raumalaisten vahvuuteen alkuviikon CHL-ottelussa.

Lukko tarvitsee kuitenkin erikoistilannepelaamiseensa piristystä, puhumattakaan kotiotteluiden saldosta, sillä 13 kauden kotiottelusta täyden pisteen voittoja on tullut vain kolme. Kiekon pyöriessä kulmissa Lukko ei ole päässyt parhaimmille sektoreille ja puolustuspäässä on sattunut liikaa virheitä.

Niissä Lukon ja TPS:n välisissä otteluissa, jotka ovat edenneet jatkoajalle saakka, raumalaiset ovat onnistuneet voittamaan edelliset yhdeksän kertaa. Näistä yhdeksästä ottelusta Lukko on voittanut viisi pisimmän kaavan eli voittomaalikilpailun kautta.

Pystyykö Ilves tasaamaan ailahteluaan SaiPan kustannuksella?

Lappeenrannassa SaiPa saa vieraita Tampereelta, kun Ilves luistelee Kisapuiston jäälle. Pitkän tappioputkensa katkaisseet lappeenrantalaiset lähtevät haastamaan ailahtelevasti uuden kotiareenansa alkumetreillä esiintyneitä tupsukorvia.

SaiPa nappasi kelpo esityksellä helpottavan kotivoiton TPS:stä edellisessä ottelussaan viime lauantaina. Ennen voittoa lappeenrantalaisten tappioputki oli ennättänyt venyä yhdeksän ottelun mittaiseksi.

Joukkue on saanut sulatella voittoa lähes viikon, ja Ilvestä vastaan nousseekin ratkaisevaksi tekijäksi se, kuinka SaiPa käsittelee onnistumisen ja toisaalta myös mahdolliset virheet. Vaikka lappeenrantalaisten pelillinen taso olisi riittänyt nähtyä useampiin voittoihin, on joukkueen henkinen jänne on ollut valitettavan ohut, eikä pitkä tappioputki ainakaan helpottanut asiaa.

Edellisen ottelun onnistuja oli ehdottomasti David McIntyre, josta odotettiin Saimaan rannoille pelillistä johtajaa, mutta jonka alkukausi on ollut pettymys. TPS:ää vastaan McIntyre nakutti tehot 1+1 ja kaapi aloitukset 75 prosentin varmuudella omilleen. Lisäksi hyökkääjän taisteleva peli-ilme ilahdutti eteläkarjalalaiskatsojia.

Ilves on esiintynyt viime aikoina, käytännössä uuteen Nokia Arenaan muuton jälkeen ailahtelevasti. Tietyllä tapaa historia toistaa itseään kauden osalta, sillä tamperelaisjoukkue myös aloitti kauden otteiden heitellessä reippaasti, joskin tuolloin Ilves onnistui vääntämään voittoja kovalla prosentilla – tavalla tai toisella.

Edellisessä ottelussaan Ilves kaatoi Kärpät tasapainoisella esityksellä, mutta sitä ennen joukkue sai HPK:lta kyytiä Hämeenlinnassa. Myöskään areenan avausviikonlopun jälkimmäisen Tappara-ottelun 0–7-tappio ei ole kannattajien mielistä unohtunut.

Tamperelaisten haasteena on ollut etenkin ylivoima, joka on sakannut pahasti. Lisäksi varsinkin Petri Kontiolan heikko vire on ollut silmiin pistävää, sillä Ilveksen kärkihyökkääjä on onnistunut maalinteossa viimeksi 4.11. Joulukuun peleissä konkarihyökkäjä ei ole pystynyt täyttämään pelillistä ruutuaan. Sen sijaan Eemeli Suomi ja Nick Baptiste ovat näyttäneet piristymisen merkkejä.

Ilveksen maalivahtiosastolla nähtiin pieni muutos, kun lainavahti Roope Taponen palasi Kärpät-ottelun jälkeen Kiekko-Espoon vahvuuteen. Pitkään loukkaantuneena ollut Marek Langhamer lähestyy pelikuntoa, mutta todennäköisimmin torjuntavastuun kantaa Kisapuistossa Vadim Žerenko.

SaiPalta sivussa ottelusta ovat näillä näkymin tutkimuksissa käyneet Marc-Olivier Roy ja Simo-Pekka Riikola sekä Hugo Rikkilä, Ville Vainikainen, Jarno Koskiranta ja maalivahdit Niclas Westerholm ja Jaroslav Janus. Janusin pelikuntoa tarkkaillaan päivä kerrallaan, mutta maalilla aloittanee Juho Markkanen.

Loukkaantuneiden lisäksi 21 ottelussa tehot 4+2 summannut Roni Karvinen lähti nuorten maajoukkueen mukana Kanadaan, ja on sivussa SaiPan kokoonpanosta.

Ilvekseltä nuorten maajoukkueiden mukana ovat Leo Lööf ja Karvisen tavoin koronapoissaoloja paikkaamaan hälytetty Karri Aho.

Joukkueet ovat kohdanneet kauden aikana kahdesti, ja molemmilla kerroilla tuloksena on ollut vierasvoitto.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

11.03
SaiPa - Pelicans
3 - 4
04.03
SaiPa - Sport
3 - 1
01.03
SaiPa - KalPa
0 - 3

Ilves

Kykeneekö Sport lyömään kaksi kärpästä yhdellä iskulla?

Ässien sijaan Kärpät isännöivätkin viikonlopun kunniaksi Vaasan Sportia. Kotkapaidoilla on orastava vaikea jakso, ja Kärpät tarjoaisi useamman peikon nitistämistä.

Sportin helpottava vierasvoitto 4.12. JYPiä vastaan ei saanut jatkoa, vaan kurja jakso on jatkunut kolmessa viime ottelussa. Ensin Kärpät haki pisteet Vaasasta, sitten KalPa oli tyly isäntä vaasalaisille eikä JYPinkään vierailu Kuparisaaressa tuonut yhtä pistettä enempää.

Yksilösuorituksissa Sport sai jälleen lohtua maalinteon vaikeuteen Michael Keräsen iskettyä kaksi tärkeää maalia JYPiä vastaan, mutta puolustuspäässä on ilmennyt vaikeuksia.

Voitolla Kärpistä Sport ei ainoastaan saisi kaipaamiaan pisteitä, vaan myös kauden ensimmäisen voiton oululaisista. Edelliset kolme kamppailua ovat menneet yksipuolisesti Kärppien nimiin maalieron paistatellessa pohjoiseen päin lukemin 11−2.

Kärpät puolestaan on myös vaikeammassa putkessa kummankin tamperelaisjoukkueen anastettua pisteet omiin nimiinsä, eikä nuorten maajoukkuetauko ainakaan helpota asiaa. Oululaisten riveistä poissaolijoina ovat avainpelaajat Joel Blomqvist, Topi Niemelä ja Ville Koivunen.

Huippupelaajien uupumiset avaa kuitenkin oven muille tehopelaajille, joiden onnistumisia Kärpät tarvitsee maajoukkuetauon aikana.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

Sport

10.03
Sport - Ässät
3 - 0
08.03
Sport - Tappara
1 - 4
04.03
SaiPa - Sport
3 - 1
03.03
KooKoo - Sport
1 - 0

Tällä kaudella

harjoitusottelut

25.08.
Sport - Kärpät
4 - 5 JA

runkosarja