Liiga-kierros: Syntymäpäiväjuhlaa ja puolustuksen koetusta

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Perjantai-ilta Liigassa tarjoaa tehokkaan puolustuksen koettelua, maalitehokkuuden löytöä ja hukkaamista sekä syntymäpäivän iloittelua. Kuopiolaisten merkkipäivän lisäksi KalPa muistaa entistä pelaajansa Jussi Timosta.

Seuraa Heitä

Connor LaCouvee #40 |

Maalivahti

Aloitti Liigan nollapelillä. Jatkuuko sama tempo myös puolustavan mestarin kustannuksella?

Anton Levtchi #76 | AHL

Laitahyökkääjä

Ennen maajoukkuetaukoa nosti itsensä koko sarjan pistepörssin kärkisijoille.

Oskari Salminen #35 | AHL

Maalivahti

Torjunut jokaisessa Jukureiden viidessä perättäisessä voitossa, joista mukaan on tarttunut kaksi nollapeliä.

Teräksinen alivoima vastaan yskivä tehokkuus

Sport ja HPK ottavat toisistaan mittaa kauden toisen kerran. Viime kerralla HPK rokotti Sportia ankarasti virheistä ja onnistui katkaisemaan kotkapaitojen tehokkaan alkutaipaleen Kuparisaaressa. Nyt asetelmat ovat kuitenkin erilaiset.

Sport ei ole viime otteluissa päässyt maalinteon makuun. Edellisessä vierasottelussa Jukurit jätti vaasalaisvieraat nollille, eikä keskiviikon kamppailussa Kärppiä vastaan vastustajan verkko heilunut yhtä kertaa enempää.

Sportin uusimmat hankinnat Samu Tuomaala ja Bobbo Petersson seurasivat uuden joukkueensa otteita katsomon puolella, mutta odotettavissa on kummankin pelaajan debyytti Hämeenlinnan illassa.

HPK puolestaan palaa maajoukkuetauolta tavoitteenaan jatkaa neljän ottelun voittoputkea. Sekä Eetu Laurikainen ja Daniel Lebedeff ovat kunnostautuneet erittäin hyvin, ja varsinkin alivoima on ollut erinomaisessa kunnossa.

Hyökkäykseen on tullut Matt Marcinew'n kokoinen aukko HPK:n purettua sopimuksen hyökkääjän kanssa. Sen sijaan Michael Joly ja Sean Collins ovat alkaneet pääsemään tehokkuudesta jyvälle, ja kotimaan pelaajista Joel Janatuinen on nostanut tasoaan huomattavasti.

Tilastot

Jukurien tempo koettelee Ilvestä

Viiden ottelun voittoputkessa oleva Jukurit haastaa vierailevaa Ilvestä. Tamperelaisvieraat ovat saaneet puolustukseen tärkeitä onnistumisia, mutta erikoistilannepelaaminen on isossa asemassa Olli Jokisen joukkoja vastaan.

Ilves suoriutui ennen taukoa hyvin, vaikka rikkonaisuus ja erikoistilannepelaaminen on tuottanut valmennukselle päänvaivaa. Edellisessä viidessä ottelussa ylivoima on onnistunut vain viiden prosentin tehokkuudella, eikä alivoima ole myöskään suoriutunut parhaimmalla mahdollisella tavalla. Ilveksellä on myös historiaa hyvän jakson katkeamisesta heikommalle joukkueelle.

Puolustus sai edellisessä ottelussa kaivattuja onnistumisia maalisarakkeilla. Maalinsuulla kuukauden lainajatkoa saanut Roope Taponen ei ole saanut parasta otettaan Ilveksen maalille, mutta tamperelaisten onneksi venäläiskollega Vadim Zherenko on suoriutunut viime aikoina hyvin.

Jukurit myös on saanut hyvän temmon päälleen, ja Olli Jokisen suojateilla on tavoitteena kasvattaa voittoputki kuuden ottelun mittaiseksi. Kärpistä lainalle saapunut Aatu Räty on saanut kosolti peliaikaa, ja on kuitannut minuutit isoilla onnistumisilla. Ulkomaalaishankinnoista Joachim Rohdin ja Oliver Larsen ovat myös alkaneet tuottamaan tulosta.

Maalivahti Oskari Salminen on saanut itsensä veitsenterävään vireyteen ollessa maalissa jokaisessa viidessä voitossa, samalla nollaten sekä Sportin ja TPS:n.

KalPa saa syntymäpäivävieraita Raumalta

Kuopion perjantai-illassa pelataan KalPan 92-vuotisjuhlaottelu. Ilta on paitsi joukkueen, myös pitkään joukkueessa pelanneen Jussi Timosen juhlaa.

Illan vierasjoukkue Lukko on valahtanut sarjataulukossa jo pudotuspelipaikkojen ulkopuolelle. Joukkue matkaa kolmen ottelun tappioputkessa, jonka aikana pisteet ovat riistäneet vuorollaan Ilves, Jukurit sekä SaiPa. Perjantaina raumalaiset jahtaavat siis marraskuun ensimmäistä Liiga-voittoa. CHL:n pudotuspeleissä Lukko kävi tiistaina hakemassa 3-1-voiton Bolzanosta.

Italian reissulla joukkueen kokoonpanoon palasi lähes kaksi kuukautta sivussa ollut Sebastian Repo. Sairastuvalta pelikuntoisten pariin ovat palanneet myös Miska Kukkonen sekä Mikko Petman.

KalPa on puolestaan pelannut ailahtelevammin, sillä kuopiolaiset ovat saavuttaneet peräkkäisistä peleistä saman pistemäärän vain kertaalleen tällä kaudella, kun syyskuun lopulla joukkue otti kaksi peräkkäistä varsinaisen peliajan voittoa. Maajoukkuetauolta KalPa palasi voitokkaasti hakemalla täyden pistepotin Lappeenrannasta.

Illan isäntien joukkueeseen on liittynyt kaksi uutta pelaajaa. Sekä Saku Salmela että Connor LaCouvee pelasivat ensimmäiset ottelunsa SaiPaa vastaan, mutta perjantain koitos on molemmille ensimmäinen kotiyleisön edessä. Maalivahti LaCouvee ehti jo esittelemään taitojaan torjumalla debyytissään nollapelin.

Ottelussa juhlitaan KalPan lisäksi myös joukkueen monivuotista puolustajaa Jussi Timosta, joka saa nimensä KalPan Wall of Fameen. Timonen pelasi urallaan pudotuspelit mukaan lukien yli 500 ottelua kuopiolaisten riveissä.

Tapparan hyökkäys testaa Liigan parhaan puolustuksen

Tappara saa perjantai-iltana vieraita Turusta. Kirvesrinnat ovat olleet tuloksellisesti nousukunnossa, mutta onnistuuko Anton Levtchin johtama hyökkäys löytämään aukot TPS:n puolustuksesta?

Tapparan alkukausi oli tuloksellisesti tukkoinen, mutta maaliodottamien perusteella kirvesrintojen peli on ollut uomissaan. Tässä vaiheessa kautta vain HIFK:n maaliodottamat ovat olleet Tapparaa paremmat. Viimeisen kuukauden aikana myös tuloskunto on lähtenyt nousuun. Kahdeksan ottelun kuntopuntarissa Tappara on neljäntenä jäätyään pisteittä vain kahdesti, Jukureita ja Ilvestä vastaan.

TPS:n trendi on ollut vastakkainen. Turkulaiset viihtyivät jopa sarjataulukon piikkipaikalla, mutta notkahdus ennen maajoukkuetaukoa pudotti asemia. Neljästä viimeisestä ottelusta ennen maajoukkuetaukoa TPS voitti vain yhden. Kurssi kuitenkin korjaantui torstaina, kun Ässät lähetettiin kotimatkalle tyhjin käsin. Voitto nosti TPS:n sarjataulukossa neljänneltä sijalta kolmanneksi. Turkulaiset ovat myös pelanneet kolme ottelua sarjakärki KooKoota vähemmän ja eroa joukkueiden välillä on vain yksi piste.

Jussi Ahokkaan johtama TPS on lähtenyt rakentamaan tietä menestykseen puolustuspelin kautta, sillä joukkue on viimeistellyt koko sarjan toiseksi vähiten osumia. 20 ottelun jälkeen TPS on tehnyt tasaviisikoin 19 maalia. Vastaavasti puolustuspeli on toiminut loistavasti, sillä takaiskuja joukkue on kärsinyt vain 36, luku on ylivoimaisesti koko sarjan pienin.

Illan ottelu on myös kahden kuuman pelaajan kohtaaminen. Tapparan Anton Levtchi on koko Liigan pistepörssissä kolmantena ja alkukauden NHL-leirityksellä viettänyt Juuso Pärssinen on tehtaillut pisteitä yli yhden ottelukeskiarvolla.