Liiga-kierros: TPS hakee kauden kolmatta voittoa Lukosta, maalinteon kanssa tuskaileva SaiPa haastaa kovavireisen Kärpät

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Kuuden ottelun kierroksella luvassa muun muassa pisteputken venyttämistä Oulussa ja kasvojenpesua Helsingissä. Lukko yrittää nujertaa peikokseen noussutta TPS:ää Turussa.

Seuraa Heitä

Jack Rodewald #12 |

Laitahyökkääjä

TPS:n hyökkääjä on vihdoin löytänyt tehonsa ja on kantanut kortensa kekoon viime viikkojen aikana.

Scott Pooley #12 |

Laitahyökkääjä

Lukon pohjoisamerikkalainen vahvistus on väläytellyt terävästi irtoavaa laukaustaan, mutta suuret maalimäärät ovat jääneet vielä odottamaan parempia päiviä. Olisiko Pooley Lukon sankari kauden kolmannessa ottelussa TPS:iä vastaan?

Jere Innala #12 | Frölunda

Laitahyökkääjä

Suurin toivein Helsinkiin hankittu Innala ei ole vielä pystynyt täysin vastaamaan häneen kohdistettuihin suuriin odotuksiin. Sähäkkä hyökkääjä onnistui perjantain Porissa maalinteossa. Joko ketsuppipullo aukeaisi kunnolla?

Charles Bertrand #9 | ERC Ingolstadt

Laitahyökkääjä

Maalinteko-osaamisellaan kannuksensa ansainnut ranskalainen on pelannut yritteliäästi alkukauden otteluissa, mutta tehopisteitä miehen tilille ei ole kuitenkaan yhtä maalia lukuun ottamatta kertynyt. Bertrandin onnistumisissa voisi olla avain Tapparan tehottomuuteen.

Alexander Ruuttu #82 | Ässät

Laitahyökkääjä

Ruuttu hankittiin Ässiin tuomaan leveyttä hyökkäyskalustoon. Tähän asti työteliäs hyökkääjä on paiskinut hommia vajavaisin tehoin, mutta loukkaantumisen jäljiltä kaukaloon palanneelta pelaajalta odotetaan pian myös tulosta.

TPS janoaa kauden kolmatta voittoa viime kauden finaalivastustajastaan

TPS ja Lukko kohtaavat jo kolmannen kerran tämän kauden aikana. Kaksi edellistä ottelua ovat kääntyneet turkulaisten juhliksi.

Turkulaisten viikon toinen ottelu käydään kotikentällä Rauman Lukkoa vastaan. Kauden terhakkaasti aloittanut Palloseura on voittanut kuusi pelaamistaan yhdeksästä ottelusta. Kaksi voitoista on nähty Lukkoa vastaan. Kotonaan joukkue on voittanut kolme edeltävää otteluaan.

Turkulaisten pelaamisessa on näkynyt tiivis puolustuspelaaminen, joka on tarjonnut sauman voittoon ilta toisensa jälkeen. Turkulaisia vastaan on tehty ainoastaan 1,556 maalia ottelua kohden, mikä on kiitettävä arvo kauden alkutaipaleella.

Ilmatiiviin puolustuksen ja laadukkaan maalivahtipelaamisen lisäksi joukkueen hyökkäämispelaamisessa on alkanut näkyä positiivisia merkkejä. Jack Rodewald on tehnyt kauden neljästä tehopisteestään kolme kahdessa edeltävässä ottelussa, Filip Sandberg on kunnioitettavassa neljän ottelun pisteputkessa ja Mitch Hults on tehnyt neljä maalia viimeisissä viidessä ottelussa.

Vierasjoukkue Lukon alkukausi on ollut yhtä vuoristorata-ajelua, jossa yhtä nousua on seurannut vähintään yhtä suuri pudotus. Joukkue on toisinaan intoutunut varsinaisiin maalijuhliin, mutta vastapainoksi onnistumisille joukkue on jäänyt maaleitta jo kolmessa ottelussa.

Viimeisin nollan maalin ottelu pelattiin perjantaina Emil Larmin jätettyä Äijänsuon yleisö kylmäksi torjunnoillaan. Raumalaiset laukoivat lavealta rintamalta ja ympäri hyökkäysaluetta luoden riittävästi paikkoja maalintekoon, mutta Final Countdown jäi silti soittamatta. Turussa joukkue tarvitsee jälleen huvipuistoajeluunsa uuden nousun hiuksianostattavan laskun sijaan.

Joukkueen sisäisen pistepörssin kärjen jakavat seitsemällä tehopisteellään Kristián Pospíšil, Julius Mattila sekä Pavol Skalický. Kolmikko on pelannut pitkään yhtenä hyökkäysvitjana, mutta kahdessa edeltävässä ottelussa Skalickýn paikan on ottanut Scott Pooley. Lukko kaipaisi erityisesti Pooleyn tulisen laukauksen tehoja entistä useammin.

Vaihtelevan maalintekotehokkuuden sijaan joukkueen erikoistilannepelaaminen on ollut tilastollisesti Liigan vankkaa keskikastia. Keskinkertainen suoritus ei kuitenkaan riitä lauantaina Turussa, sillä isäntäjoukkueen erikoistilannepelaaminen on ollut verrattaina rautaista.

Kasvojenpesun paikka

Kummallakin joukkueella on tappiot alla. HPK on jo neljän ottelun tappio putkessa ja yrittää katkaista sen helsinkiläisten kustannuksella. HIFK hakee muutosta tehottomuudelleen.

HPK:n peli ei kulje. Kauden toinen viikko sujui vielä kohtalaisesti, mutta sen jälkeen otteet ovat hiipuneet kolmeen peräkkäiseen tappioon ilman ainuttakaan pistettä. Ei helsinkiläisten pelissä kahden tappion jälkeen ole myöskään kehumista.

Kanadalaispuolustaja Ryan Johnston pelasi avausottelunsa ja väläytteli jonkinlaista taitotasoa muutamasta virheestä huolimatta. HPK:n sentteriosastolla on tällä hetkellä vaisuinta, kun yksikään neljästä pelaajasta ei ole noussut erityisen hyvin esiin.

Helsinkiläisten ongelma on ollut tehoton viimeistely. Ylivoima ei ole toiminut toivotulla tavalla ja tehottomuus näkyy, myös tällä osa alueella. Joukkueen tähtipelaajat ovat olleet edellisissä peleissä vaisuja ja tehottomia. Mikäli HIFK haluaa muutosta tappioputkelleen on ylivoiman saatava tehokkuutta ja tähtipelaajien herättävä horroksestaan.

HIFK ja HPK kohtasi viikko sitten Hämeenlinnassa. Tuolloin helsinkiläiset olivat parempia lukemin 4−1.

Sport hakee ensimmäistä vierasvoittoa Ilveksen kustannuksella

Sport hakee vierasvoittoa ja Ilves jatkoa voittojen tiellä.

Sport teki perjantai-illan ottelussaan seuran ennätyksen voittamalla viidennen kerran putkeen kotikaukalossa. Ilves pelasi edellisen kerran keskiviikkona Ässiä vastaan ja otti komean 4−2-voiton ruman KalPa-tappion jälkeen.

Sportin alkukausi on ollut yllättävän hyvää ja joukkue on pystynyt voittamaan kaikki kotiottelunsa, mutta vieraissa ei ole kertynyt vielä pistettäkään. Ilveksen alkukausi on tuloksellisesti ollut muuten onnistunut, vaikka pelillinen anti ei ehkä vielä ole ollut parasta mahdollista. Petri Kontiolan johtaman ykkösvitjan pelivire on ollut tärkeä osa Ilveksen positiivista tulosta.

Molemmilla joukkueilla on siis voitot alla. Ilves on saanut levätä pidempään, kuin Sport ja tämä voi olla yksi joukkueen eduista otteluun lähtiessä. Jos Sport mielii saada kauden ensimmäiset pisteensä vieraista on sen pelattava yhtä aggressiivisesti ja energisesti kuin kotonaan.

Tasoaan nostanut KalPa saa vastaansa ailahtelevan Tapparan

Loukkaantumishuolistaan selvinnyt KalPa saa kotonaan vastaan maaliteon kanssa tuskailleen Tapparan.

Loukkaantumisistakin kärsineen KalPan onnistujia ovat alkukaudella olleet Tuomas Kiiskinen, Aapeli Räsänen ja Miikka Pitkänen. Perjantai-illan ottelussa osaamistaan näytti myös kokenut puolustaja Lasse Lappalainen.

KalPan kausi alkoi pelillisesti riittävän laadukkaasti, mutta erityisesti maalinteko oli kuopiolaisten murheenkryyninä. Joukkue hävisikin viisi kauden kuudesta ensimmäisestä ottelustaan. Suunta vaikuttaisi kuitenkin kohentuneen, sillä edeltäviin neljään otteluun KalPa on tehnyt 13 maalia.

Joukkue sai piristystä hyökkäykseensä sairastuvalta. Vasta kolme ottelua pelannut juonikas Jaakko Rissanen toi välittömästi joukkueen ylivoimapelaamiseen uusia vivahteita. Viisi ottelua pelannut ja jo kolme maalia iskenyt Kasper Simontaival on näyttänyt otteillaan olevansa pian valmis kantamaan entistä suurempaa vastuuta joukkueessaan.

KalPan maalilla perjantaina Jukureita vastaan pelasi Juha Jatkola, jolle liigaottelu oli uransa ensimmäinen. KalPan maalivahdit eivät ole vielä päässeet loistamaan tilastojen valossa, mutta Jatkolalle lie tarjolla uusia mahdollisuuksia pitkän kauden aikana. Lauantaina joukkueen maalilla pelannee kuitenkin ykkösmaalivahti Eero Kilpeläinen.

Tappara kärsii muutaman hyvän ottelun jälkeen tehottomuuden kanssa. Kirvesrinnat ovat jääneet nyt kaksi kertaa putkeen nollille. Joukkue on pelannut tällä viikolla kaksi ottelua ja kasassa on vain yksi tehty maali, joka kertoo melko paljon Tapparan tehokkuuden tilasta.

Joukkueen kiekollisesta pelaamisesta tuntuu tällä hetkellä uupuvan viimeinen napsu, jonka myötä Tapparan nimekkäät pelaajat pääsisivät juhlimaan maaleja entistä useammin.

Jukka Peltolan loukkaantumisen lisäksi joukkueen virettä nakertaa erityisesti onneton ylivoima, joka on toiminut vaivaisella 7,69 prosentin tehokkuudella. Joukkueen pakkopeli ei ole tuottanut tulosta kuuteen edeltävään otteluun, mihin on tultava pian parannusta.

Kärpät hamuaa kahdeksan ottelun pisteputkea

Kärpät on kovassa seitsemän ottelun pisteputkessa ja SaiPa rämpii kolmen ottelun tappio putkessa.

Kärpillä on seitsemän ottelun pisteputki, eikä joukkueella ole vielä yhtään pisteetöntä ottelua tällä kaudella. Kärpät on pystynyt käyttämään maalintekopaikkansa tehokkaasti ja erikoistilannepelaaminen on myös hyvällä tasolla.

Maalivahti osastolla Stanislav Galimov on esittänyt vakuuttavia otteita maalinsuulla. Joukkueen neljäs ketju, jossa varsinkin nuori hyökkääjä Jesse Koskenkorva on näyttänyt osaamistaan ja iskenytkin tehot 2+2=4

Vierasjoukkue SaiPa saapuu Ouluun allaan kolmen ottelun tappioputki, jonka viimeisin tappio tuli perjantaina Vaasassa. SaiPa on esittänyt alkukautensa aikana ajoittain viitteitä laadukkaasta kiekollisesta pelaamisesta, mutta voittoja sille on kertynyt vasta kolme. Voitottoman pelaamisen myötä joukkue on hiljalleen hilautunut kohti sarjan peräpaikkaa.

Voittamisen vaikeus kiteytyy pitkälti maalinteon tehottomuuteen ja vähäiseen ottelukohtaiseen maalimäärään. Lappeenrantalaiset ovat onnistuneet maalinteossa ainoastaan 1,25 kertaa ottelua kohden, mikä on selkeästi liian vähän otteluiden voittamiseksi. Toisaalta SaiPa on päästänyt vain 1,875 maalia ottelua kohden, joten mikäli SaiPa saa esimerkiksi tehottomaan ylivoimaansa piirun verran tehokkuutta, mahdollisuudet lisäpisteisiin kasvaisi merkittävästi.

Lappeenrantalaiset toivovatkin, että joukkue saisi pian uusia maalintekijöitä riveihinsä. Tähän mennessä ainoastaan kuusi joukkueen pelaajaa on onnistunut heiluttamaan maaliverkkoja. Heistä selkeästi tehokkain neljällä maalillaan on kultakypärää kantava Ville Petman. SaiPan maalilla on nähty tähän mennessä ainoastaan yksi mies: Niclas Westerholm. Juho Markkaselle on tähän mennessä ollut tarjolla ainoastaan paikka vaihtopenkin päästä.

Kaksi ailahtelevaa joukkuetta hakee toista perättäistä voittoa

Sarjapisteillä mittattuna Liigan toiseksi heikoin kotijoukkue Pelicans lähtee lauantaiseen otteluun kiillottamaan kilpeään Ässien kustannuksella. Porilaiset ovat puolestaan sarjan neljänneksi heikoin vierasjoukkue.

Pelicansin alkukauden kotiotteluiden teemana on ollut oman maalin varjelu − tai siinä epäonnistuminen. HIFK:ta ja JYPiä vastaan kotijoukkue päästi yhteensä 11 maalia, mutta toisaalta TPS:ää vastaan Pelicans säilytti oman maalinsa koskemattomuuden.

Pelicansin perjantainen ottelu Raumalla sujui erinomaisesti lahtelaisten ryöstettyä täydet kolme pistettä hallitsevan mestarin kotikentältä päästämättä maaliakaan. Voiton takuumiehenä hääri maalivahti Emil Larmi, joka on jälleen palannut tositoimiin oltuaan migreenin takia sivussa.

Larmin lisäksi joukkueen pelaamista on piristänyt kokeneen Antti Tyrväisen paluu pelaavaan kokoonpanoon. Joukkueen kiekollisessa pelaamisessa ovat loistaneet erityisesti juonikas Iikka Kangasniemi sekä Liigan pistepörssiä tehoin 3+8 johtava Lukáš Jašek, joka on päässyt tehopisteiden makuun jokaisessa pelaamassaan ottelussa.

Lahtelaisten vieraat Porista pelasivat perjantaina kotonaan HIFK:ta vastaan. Puolustuspään vaikeuksista kärsinyt joukkue onnistui pitämään taitavan vierasjoukkueen nuhteessa. Ässät sai puolustettua oman alueensa ydintä tiiviillä ja sitoutuneella pelaamisella, jossa korostui taistelutahto ja sitkeys.

Murheen alhossa kulkenut joukkue ei lannistunut edes vierasjoukkueen tekemästä avausmaalista, vaan tuli ottelussa tasoihin vain 25 sekuntia myöhemmin ensimmäisen erän lopussa. Sinnikäs pelaaminen yhdistettynä maukkaaseen voittoon kotiyleisön edessä saattaa olla juuri sitä, mitä porilaiset kaipaavat kääntääkseen vaikean alkukautensa uuteen nousuun.

Ässien menestyshaaveet nojaavat tiiviin puolustuspelaamisen lisäksi yksilöiden onnistumisiin hyökkäyspäässä. Ensimmäistä kauttaan Liigassa pelaava Derek Barach on osoittautunut pelimieheksi kauden ensimmäisissä otteluissaan. Liukkaasti liikkuva hyökkääjä on iskenyt jo viisi maalia ja yhdeksän pistettä, joista perjantaina syntyi kaksi. Maalivahti Konstantin Volkov on kerännyt itsensä katastrofaalisten ensimmäisten otteluiden jälkeen ja torjui voiton perjantaina.