Liiga-kierros: Kylmää ja kuumaa Kisapuistossa, Pelicans Ilveksen koetinkivenä Tampereella

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Topi Lainio
Neljän ottelun lauantaikierroksella kohtaavat täysin eri tunnelmissa kulkevat SaiPa ja HIFK, Ilvestä vastaan Tampereella luistelee heille hankala Pelicans. Lukko yrittää jatkaa putkeaan Kärppiä vastaan, ja Vaasassa sekä Sport että Ässät pyrkivät katkaisemaan omat putkensa.

Seuraa Heitä

Jaakko Haarti #60 | K-Vantaa

Puolustaja

Haarti siirtyi SaiPaan vaihtokaupassa Niklas Peltomäkeen ja osui heti ensimmäisessä ottelussaan Tapparaa vastaan. Olisiko hänestä SaiPan kierteen pysäyttäjäksi?

Joonas Oden #81 | Ilves

Laitahyökkääjä

Oden on ollut tammikuussa tulikuuma. Neljään otteluun on syntynyt tehot 3+3. Askeleen eteenpäin urallaan ottanut Oden on enää pisteen päässä viime kaudella tehdyistä ennätystehoistaan. Maaliennätys meni jo uusiksi KalPaa vastaan tehdyllä osumalla.

Juhamatti Aaltonen #50 | Jukurit

Laitahyökkääjä

Aaltonen pelaa lauantaina liigauransa 500. runkosarjaottelun. Leijonanosa otteluista on kulunut kärppäpaidassa, mutta Aaltonen on pelannut myös HIFK:ssa ja Pelicansissa.

Ilves koittaa kääntää tieltään pelikaanin kokoisen kiven

Kovakuntoinen Ilves saa lauantaivieraita Lahdesta. Isännillä on edessä kova savotta, sillä tamperelaiset ovat viimeksi voittaneet Pelicansin reilusti yli vuosi sitten.

Ilves lähtee illan otteluun sarjakakkosen paikalta ja Liigan parhaalla pistekeskiarvolla. Torstaina tuli kirvelevä tappio KalPaa vastaan, kun puolitoista minuuttia ennen loppua hankittu johto kuihtui lopulta yhteen pisteeseen voittolaukauskilpailussa. Kuopiolaiset tasoittivat ottelun kuudella neljää vastaan.

Pelicans taas hävisi KalPalle perjantaina varsinaisella peliajalla. Lahtelaisten ainoaksi maalintekijäksi kirjattiin ylivoimaosumallaan Jiří Smejkal, joka on ketjukaverinsa ja maanmiehensä Lukáš Jašekin jälkeen lahtelaisten toiseksi paras pistemies.

Pelicans on ollut viime otteluissaan tuloksellisesti hieman alavireinen, vaikka SaiPasta voitto pitkän kaavan kautta tulikin. Maalivahti Emil Larmi oli etenkin joulukuussa todella kovassa vireessä, mutta voittoja on kertynyt joulukuun alun jälkeen vain kaksi. Larmi on illasta toiseen tärkeässä roolissa joukkueensa tavoitellessa menestystä.

Ilves on pelannut etenkin viime aikoina runsasmaalisia otteluita ja onnistunut ottamaan pisteitä silloinkin, kun on pelillisesti ollut alakynnessä. Pisteputken alku ulottuu kahdeksan ottelun taakse.

Lahtelaisille joukkue on kuitenkin hävinnyt tällä kaudella jo kahdesti. Edellinen täysi pistepotti pussinokkien kustannuksella on peräti lokakuulta 2020, joten Pelicans on tällä hetkellä Ilvekselle hankalin vastustaja jo toista kautta peräjälkeen.

Lukon voittovire oululaistestiin

Tulikuuma Lukko saa vieraakseen huippuvirettä vasta hakevan kärppälauman.

Lukon kiekollinen pelaaminen on lähtenyt sujumaan ja kiekkoa liikutetaan rauhallisesti alakerran kautta. Tämän myötä tulosta on alkanut tulla myös sarjapisteiden osalta. Parantamista raumalaisilla riittää kuitenkin erikoistilannepelaamisesta, sillä sekä ylivoima että alivoima ovat Liigan huonoimpien joukossa.

Lukon kauden ottelut ovat ratkenneet yleensä yksilöiden onnistumisiin. Nyt moni pelaaja on nostanut päätään pisteiden valossa, eivätkä voitot jää enää yksittäisten onnistujien harteille. Pelaamistaan on paranatunut huomattavasti esimerkiksi puolustaja Matthew Abt, joka iski myös maalin perjantain ottelussa HPK:ta vastaan.

Sarjataulukossa neljäntenä majaileva Kärpät otti perjantai-illan ottelussa rutiinivoiton Ässistä. Läpi kauden tasaisen varmasti tulosta tehnyt Kärpät lähtee kuitenkin pienenä altavastaajana otteluun hyvävireisen raumalaisjoukkueen vieraaksi.

Perjantain ottelussa nuori hyökkääjä Aku Räty oli loistovireessä, viime aikoina tulosta ovat takoneet myös ulkomaalaisvahvistukset Troy Bourke ja Petter Emanuelsson − kumpikin on viimeisessä viidessä ottelussaan tehnyt seitsemän tehopistettä. Tehoja kuitenkin kaivataan laveammalta rintamalta. Yksi esimerkki on hetki sitten jatkosopimuksen Kärppien kanssa tehnyt Ville Leskinen.

Tekstiä muokattu 15.1.2022 kello 10.58: Poistettu virheellinen tieto Lukon ja Kärppien aiempien kohtaamisten tuloksista.

Tilastot

HIFK ylivoimaisena suosikkina Kisapuistoon

Lähihistorian perusteella Lappeenrannassa ei ole voittajasta epäselvyyttä. SaiPan ja HIFK:n käyrät osoittavat tyystin eri suuntiin.

Kisapuiston isäntien viime aikojen saldo on karu: Pekka Virran luotsaama SaiPa on ottanut 17 edellisestä ottelustaan vain kaksi voittoa. Tappioputkeen kirjataan ennen lauantai-iltaa viisi ottelua.

Lohtua ei tilastojen valossa ole odotettavissa. Siinä, missä SaiPa on sarjan selvästi heikoin kotijoukkue, HIFK on voittanut joulukuun alusta lähtien kaikki vierasottelunsa.

SaiPa vaikuttaa olevan kipsissä, jonka murtamiseen ei tällä hetkellä löydy välineitä sen kummemmin pelaajistolta kuin valmentajiltakaan. Äänentaso on ainoa Lappeenrannassa nousussa oleva asia.

HIFK puolestaan painelee sarjakärjessä ja pyörii myös kuntopuntarissa kärjen tuntumassa. Perjantaina Tappara tasoitti Helsingissä ottelun kolmesti, mutta niin vain punaiset kampesivat johtoon vielä neljännen kerran ja pitivät kolme pistettä. Joukkueen kultakypärä Eetu Koivistoinen on lähes piste per peli -tahdissa ja pian hänen perässään tulee tasainen joukko ratkaisuvoimaa. Lauantain koitoksen osalta esiin nostettakoon Jordan Schmaltz, joka on osunut molemmissa SaiPa-kohtaamisissa tällä kaudella. Ei kahta ilman kolmatta?

SaiPan valonpilkahduksena voitaneen pitää Jukureista hankitun Jaakko Haartin osumista heti ensimmäisessä ottelussaan SaiPan riveissä perjantaina. Olisiko hänestä alakuloisen joukkueen sytyttäjäksi?

Kaksi tappioputkea törmää

Sport isännöi Ässiä. Ottelut joukkueiden välillä ovat olleet tasaisia, joten lauantaina voidaan odotella samaa.

Sport on alkukauden loiston jälkeen ollut hankaluuksissa. Maalinteko on yksi joukkueen heikkouksista, johon joukkue on pystynyt hetkittäin saamaan valoa. Alkukaudesta joukkueessa loistaneet pistemiehet Axel Holmström, Henrik Eriksson, Olavi Vauhkonen ovat sittemmin olleet useimmiten tehottomia. Profiilinimistä Michael Keränen ei ole missään vaiheessa löytänyt tehovirettä. 

Perjantaina Sport kuitenkin pystyi iskemään neljä maalia, joista kaksi oli ylivoimalla. Nämä maalit toivat hieman uskoa ja ehkä itseluottamusta lisää pelaajille.

Sportin maalinteko ei ole ainoa asia, jossa riittää paljon parannettavaa. Joukkue on sortunut lähes jokaisessa ottelussa turhiin virheisiin ja kiekonmenetyksiin omalla alueella. Vaikka Sport on kokenut ryhmä, joukkueen suoritustaso ailahtelee silti liikaa.

Sportista löytyy kuitenkin pelaajia, jotka ovat parantaneet kauden loppua kohden. Roope Talaja on yksi heistä. kokenut hyökkääjä iski perjantain ottelussa Jukureita vastaan kaksi maalia, ja hän on pystynyt parantamaan peliään tasaisesti.

Porilaiset ovat saaneet päävalmentaja Karri Kiven johdolla peliään ruotuun ja voittojakin on saatu alle, mutta nyt Ässät ovat neljän ottelun tappioputkessa. Vaasaan matkatessa toiveikkuus ja paine voittaa ovat jälleen nousussa, sillä ailahteleva kotijoukkuekin on hävinnyt kolme viimeistä koitostaan.

Jarno Kärki on parantanut myös pelaamistaan, vaikka tehoja tulee edelleen vain silloin tällöin. Nyt pelaaminen on näyttänyt piristymisen merkkejä, joten porilaisten profiilinimen heräämisen elkeitä on hyvä seurata. Sitä porilaiset huippuhyökkääjältään tarvitsisi, jotta paikka vielä pudotuspeleissä aukeaisi.

Sport ja Ässät ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

05.10
Sport - HPK
23.09
Sport - KalPa
2 - 1

Ässät

05.10
Ässät - Kärpät
24.09
Ässät - KalPa
3 - 1
23.09
Jukurit - Ässät
3 - 0

Tällä kaudella