Liiga-kierros: Järvi-Suomen derby tuo sähköä peräpäähän, Helsingissä kamppaillaan paikasta auringossa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
Tiistain neljän ottelun kattaus tarjoaa seuraavaa: sähköistä tunnelmaa Järvi-Suomessa, HIFK ja HPK kamppailevat tärkeistä pisteistä Helsingissä, Sport yrittää pitää pudotuspelihaaveensa elossa sarjakärjen vieraana ja Lukko hakee pikaista revanssia Ilveksestä.

Seuraa Heitä

Konstantin Šostak #41 | Dinamo Mn

Maalivahti

JYP aloittaa tiistaina neljän ottelun viikkonsa, ja täten myös Šostakille on luvassa hikinen viikko. Hurrikaanit nojaavat vahvasti valkovenäläisen varaan myytyään potentiaaliset maalivahtikilpailijat muihin seuroihin.

Reid Gardiner #19 | JYP

Laitahyökkääjä

Maalipörssin voitosta kamppaileva kanadalainen ei ole hyytynyt vaihdettuaan seuraa JYPistä HIFK:hon.

Eemeli Suomi #10 | Ilves

Laitahyökkääjä

Kahdessa ottelussa peräkkäin maalinteossa onnistunut Suomi pyrkii kääntämään Ilveksen kurssin Raumalla.

Anton Levtchi #76 | Florida

Laitahyökkääjä

Tapparan taiturimaiselle kultakypärälle eivät ole maalipaikat viime otteluissa maistuneet. 20 maalia kuluvalla kaudella iskenyt hyökkääjä voisi laukoa vielä enemmän itse.

Pikkaraisen joukot HIFK:n kiusana

Vielä viime kaudella HIFK:ssa vaikuttanut Jarno Pikkarainen on saanut HPK:n lentoon. HIFK on kevään kynnyksellä vahvistanut joukkojaan hurjasti. Kumpi nappaa tärkeät pisteet?

HIFK ja HPK käyvät tiistaina kauden kuudennen kohtaamisensa. HIFK voitti kaksi ensimmäistä, mutta HPK on voittanut kolme viimeisintä. Vaikka HPK on tuottanut harmaita hiuksia punapaidoille, niin Pallokerho ei ole onnistunut voittamaan Helsingin kirkkaissa valoissa varsinaisella peliajalla sitten syyskuun 2019.

Kotijoukkue HIFK:lla on allaan maanantailta voitto KooKoosta. Vaikka helsinkiläiset ovat vahvistaneet joukkuettaan viime aikoina, voittoja ei ole kauheasti tullut. HÌFK on kerännyt seitsemästä edellisestä ottelusta vain kolme voittoa ja kaikkiaan kahdeksan pistettä. Tämä on surkea saavutus yhdeltä mestarisuosikeista.

Täytyy kuitenkin nostaa esiin se, että HIFK on ollut hyvä kotijoukkue viime aikoina. Alkukaudesta HIFK:lla oli vaikeuksia kotikaukalossaan, mutta se näyttää olevan nyt toisin. HIFK on voittanut neljä edellistä kotiotteluaan ja saalistanut pisteitä viidestä ottelusta peräkkäin kotikaukalossaan. Tämä putki on joukkueelle kauden pisin voitto- ja pisteputki kotiluolassaan. Vieraskentillä HIFK:lla on ollut hankalampaa.

Viime keväänä HIFK:n kantavaksi soturiksi sonnustautunut Micke-Max Åsten on ollut tällä kaudella liekeissä juuri HPK:ta vastaan. Åsten on iskenyt kauden kolmesta maalistaan kaksi HPK:n verkkoon.

JYPistä hankittu Reid Gardiner on tuonut leveyttä HIFK:n kärkiketjuihin ja tuloksentekoyksikköön. Puolestaan luottosoturit Eetu Koivistoinen ja Otto Paajanen ovat olleet pimennossa juuri HPK:ta vastaan. Molemmat ovat saalistaneet ainoastaan yhden syöttöpisteen kauden viidessä kohtaamisessa.

Lepoedun kanssa Helsinkiin matkustava HPK taistelee HIFK:n kanssa kotiedusta pudotuspeleihin. Joukkueet ovat peräkkäin sarjataulukossa, joten runkosarjan viime metreillä jokainen piste nousee suureen arvoon.

Kanadalaishyökkääjä Michael Joly pelaa hyvää kautta. Joly on etenkin HIFK:ta vastaan ollut tehokkaana. Kanadalainen on kirjannut neljään otteluun tehot 2+4, joista viime kohtaamisessa syntyi 2+2.

Liukasliikkeinen Antti Pihlström on ollut HPK:n yksi kantavista voimista kuluneella kaudella. Myös Pallokerhon maalivahtiosasto on hyvässä kunnossa Eetu Laurikaisen ja Daniel Lebedeffin jakaessa torjuntavastuun.

Jatkuuko Ilveksen Rauman-tappioputki?

Lukko on hallinnut Ilves-otteluita Raumalla jo yli kolmen vuoden ajan. Viimeisin kohtaaminen Tampereella päättyi kuitenkin Ilveksen voittoon.

Lukko saa mahdollisuuden pikaiseen revanssiin, sillä se kohtasi Ilveksen viimeksi viime torstaina Tampereella ja hävisi tuolloin niukasti luvuin 2−3. Tuon ottelun jälkeen Lukko on nähty kaukalossa jo kahdesti, joten ottelutahti jatkuu tiiviinä. Lauantaina raumalaiset voittivat paikalliskamppailussa kotonaan Ässät, mutta sunnuntaina Pelicans oli kotikaukalossaan vahvempi.

Tilastojen valossa Lukon lähtökohdat tiistain kamppailulle ovat otolliset, sillä Ilves on voittanut Raumalla viimeksi syyskuussa 2018. Viime kevään pudotuspelit mukaan lukien Lukolla on siis kahdeksan ottelun mittainen voittoputki kotonaan Ilvestä vastaan. Pitääkseen putken voimassa Lukon on kuitenkin petrattava otteitaan, sillä sarjan kärkeen takaisin hamuavia tamperelaisia vastaan virheisiin ei ole varaa.

Viimeksi Lukko päästi Ilveksen kolmen maalin johtoon jo ennen ottelun puolta väliä, mikä oli auttamatta liikaa päätöserän hyvästä kiristä huolimatta. Myös edellisessä ottelussaan Lukko ajautui vaikeuksiin jo avauserässä, jossa Pelicans iski kahdesti. Sairauspoissaolojenkin kanssa kamppailleen Lukon voisi siis tiistaina olettaa panostavan varsinkin ottelun alkuun, jottei sama kaava jälleen toistu.

Illan vierasjoukkue Ilves on saanut huilata viime perjantain kirvelevän paikallispelitappion jälkeen. Tuolloin Ilves törmäsi Tapparan tiiviiseen viisikkopuolustukseen ja maalivahti Christian Heljankoon, joka pysäytti muun muassa Henrik Haapalan rangaistuslaukauksen varsinaisella peliajalla ja kaksi Ilveksen yritystä voittomaalikilpailussa.

Edellä mainittu Haapala oli muutoin ex-seuraansa Tapparaa vastaan Lukko-ottelun tapaan pirteä, väläytellen ajoittain jalkanopeuttaan ja peliälyään. Toinen Jokerit-hankinta, Marko Anttila, ei Tapparaa vastaan erottunut yhtä selkeästi kuin aiemmissa otteluissaan, mutta myös "Mörkö-Marko" on eittämättä joukkueelleen merkittävä vahvistus niin kokemuksensa kuin peliominaisuuksiensa puolesta.

Ennen paikallisottelua juuri Lukkoa vastaan pelannut Ilves oli tuossa ottelussa terävä paitsi ottelun alussa myös ylivoimalla, jolla se iski kahdesti. Osumien arkkitehdit olivat toistensa maaleissa mukana olleet Joni Ikonen ja Eemeli Suomi, jotka kirjauttivat useamman tehopisteen. Suomi onnistui ainoana tupsukorvana maalinteossa myös Tapparaa vastaan.

Edellä mainittujen lisäksi Lukkoa vastaan tehoilussa on onnistunut myös Jarkko Parikka kolmella pisteellään (1+2). Lukon puolelta keskinäisten tehokkain on Sebastian Repo tehoilla 2+1.

Sport yrittää murtaa sarjakärjen puolustuksen Tampereella

Sport on pakkovoiton edessä, sillä viimeinen pudotuspelipaikka uhkaa pian kadota ulottumattomiin.

Viikko sitten Röglelle kovatasoisessa CHL-finaalissa taipunut Tappara käänsi nopeasti kurssinsa, kun se kellisti Ilveksen runkosarjan viimeisessä paikallispelissä perjantaina ja TPS:n heti perään lauantaina Turussa. Voittojen myötä Tappara vankisti asemiaan sarjakärjessä, joskin myös piikkipaikan osalta kaikki on vielä auki runkosarjan viimeisille kierroksille asti.

Siirtorajan kynnyksellä Jokereista Tapparaan siirtyneet Veli-Matti Savinainen ja Otto Leskinen olivat mukana kaikissa Tapparan viime viikon otteluissa ja näyttivät heti olevansa erinomainen lisä tamperelaisjoukkueen kokoonpanoon. Tapparan paidassa aiemminkin esiintynyt Savinainen osoitti päätypeli- ja kamppailuvoimansa olevan edelleen huipputasolla ja Leskinen iski viikonloppuna kiekon verkkoon peräti kolmesti. Osumissa oli mukana myös onnea, mutta ensimmäisen viikon perusteella Leskinen näyttää tuovan paljon kaivatun viivapelotteen Tapparan puolustuskalustoon. Huomionarvoista on, että Leskiselle tilaa tehnyt Otso Rantakari teki ainoastaan yhden maalin tällä kaudella Tapparassa pelaamissaan 20 ottelussa.

Etenkin viikonlopun liigaotteluissa Tappara oli vahvasti pelin päällä. Joukkue hallitsi ja vei peliä, jonka myötä maalipaikkojakin syntyi rutkasti. Ainoa kehityskohde löytyykin maalinteon tehokkuudesta, johon on jo pidemmän aikaa jäänyt parannettavaa. Merkillepantavan usein laadukas maalipaikka vaihtuu menetetyksi mahdollisuudeksi laukauksen jäädessä puuttumaan kokonaan. Tähän syyllistyy usein varsinkin joukkueen kultakypärä Anton Levtchi, joka tosin Sportia vastaan on tällä kaudella hurjastellut tehot 4+3.

Maalipaikkojen tuhlailusta huolimatta Tapparan meno ollut tuloksellisesti vahvaa jo pitkään, mistä joukkue saa kiittää tiivistä puolustusta ja maalivahti Christian Heljankoa. On mielenkiintoista nähdä saako maalivahtiosastoa vahvistamaan hankittu Jānis Kalniņš tulikasteensa jo tiistaina.

Tapparan illan vastustaja Sport lähtee otteluun käytännössä päinvastaisesta tilanteesta isäntiin nähden. Pitkään pudotuspelihaaveitaan pystyssä pitäneen joukkueen mahdollisuudet alkavat käydä lähinnä teoreettisiksi, etenkin jos myös tiistaina on lopputuloksena tappio.

Sportin tilannetta kauden kriittisimmillä hetkillä vaikeuttivat viime viikolla paitsi koronatartunnat myös pienimuotoinen maalivahtikriisi, kun Lukko kutsui takaisin sopimuspelaajansa Samuel Jukurin ja samaan aikaan Rasmus Reijola sairastui. Tuuraajaksi joukkue sai Rasmus Korhosen Ässistä, joka suoriutui olosuhteisiin nähden kohtalaisen hyvin. Korhosen torjumissa otteluissa joukkueen maalihanat kuitenkin tyrehtyivät, kun KooKoota ja HPK:ta vastaan syntyi vain yksi maali. Ennen näitä otteluita Sport yllätti Tampereella Ilveksen.

Pitääkseen ohuen oljenkortensa elossa Sportin on ennen kaikkea voitettava otteluita. Viime viikolla joukkue sai apuja urakkaansa muun muassa mestiksestä, kun Santeri Sillanpää saapui viikon lainasopimuksella KOOVEEsta. Haastaakseen sarjakärjen Sport tarvitsee ehdottomasti jalkeille parhaan mahdollisen kokoonpanonsa, joten Sillanpään jatko riippuu joukkueen terveystilanteesta. Tehopuolella joukkueen syömähammas on Tapparaa vastaan pelatuissa otteluissa ollut Shaun Heshka, jonka nimiin on kirjattu neljä syöttöpistettä.

Murtaako KalPa Hippoksen taian?

Kuopiolaiset taistelevat paikasta pudotuspeleihin ja haluavat murtaa Hippoksen taian. Pudotuspeleistä ulkona olevalla JYPillä on tässä yhtälössä kiusaajan roolia tarjolla.

Tiistaina Hippoksella kohtaavat kaksi pudotuspeliviivan alapuolelle valahtanutta eilispäivän suuruutta. JYPille ei ole enää tarjolla pääsylippua pudotuspeleihin. Hurrikaanipaidat taistelevat kunniastaan kauden viimeiset pelinsä. JYPin kausi on ollut monellakin eri tapaa surullinen. Joukkue on sijalla 13 ja edellinen kolmen pisteen voitto kotiyleisön edessä tuli juuri KalPaa vastaan 10. joulukuuta.

KalPalla sen sijaan on vielä mahdollisuuksia kammeta itsensä pudotuspeleihin. Kuopiolaiset ovatkin parantaneet peliään huomattavasti kevään korvalla, ja se lupaakin hyvää pudotuspelihaaveiden suhteen. KalPa on jäänyt vain kerran ilman pisteitä edelliseen yhdeksään otteluun.

Kuopiolaisten tilanteesta tekee erikoisen se, että KalPa on ollut tällä kaudella yksi Liigan parhaista kotijoukkueista. Mutta puolestaan yksi huonoimmista vierasjoukkueista.

Järvi-Suomen herruudesta on kamppailtu jo vuosia. Tasaisista väännöistä huolimatta, ja vaikka toisin luulisi, niin KalPa ei olekaan ihan hallinnut näitä pelejä. Kuluvalla kaudella voitot ovat JYPin hyväksi 3−1. Mikäli KalPa voittaa molemmat kauden viimeisistä kohtaamisista tilanne on sen jälkeen 3−3.

KalPa myöskään ei ole juhlinut Hippoksella kolmen pisteen voittoa sitten syksyn 2010. Lokakuussa 2021 se oli lähellä, mutta JYP kuroi KalPan kolmen maalin johdon kiinni reilussa minuutissa ja voitti ottelun vielä jatkoajalla. Neljästä edellisestä Jyväskylän-kohtaamisesta kolme on venynyt jatkoajalla saakka. Tiistai tuskin tuo poikkeusta tasaisuuteen.

Kauden neljässä kohtaamisessa KalPan valopilkkuina ovat olleet Aleksi Klemetti tehoin 1+3 ja Jaakko Rissanen, joka on tehnyt kolmasosan kauden maaleistaan juuri JYPiä vastaan. Rissanen on kunnostautunut tällä kaudella enemmän syöttäjäksi tehoin 9+22, mutta JYPiä vastaan on syntynyt tehot 3+0.

JYPin leiristä tämän kauden ehdottomiin onnistujiin lukeutuu puolustaja Anttoni Honka, joka kantaa joukkueensa kultaista kypärää. Honka on myös kunnostautunut pisteiden teossa juuri KalPaa vastaan. Puolustaja on takonut neljään otteluun tehot 1+6. Myös Braden Christoffer on ollut liekeissä KalPaa vastaan tällä kaudella tehoin 1+5. Christoffer johtaa myös sarjan sisäistä jäähypörssiä.

Hurrikaanipaitojen maalivahtiosasto on huolestuttavassa tilassa. JYP päästi alkukaudella torjuneet Markus Ruusun ja Niko Parkkisen muualle, ja täten he nojaavat vahvasti Konstantin Šostakin varaan. Hurrikaanipaitojen varamaalivahtina on toiminut viime ajat nuori Leevi Mäkelä, jolla on kuitenkin vasta viiden sekunnin Liiga-kokemus tolppien välistä.

Vaikka JYP onkin myynyt useita laatupelaajia muihin seuroihin, niin heiltä löytyy edelleen laadukkaita yksilöitä. Esimerkiksi Adam Brodecki on kantanut oman roolinsa tuloksenteon osalta. Kannattaa myös seurata Severi Lahtisen ja Samuel Salosen yhteispeliä. Tapparasta hiljattain lainalle JYPiin siirtynyt Salonen tuntee Lahtisen jo pitkältä ajalta ja kaverusten kemia näkyy kaukalossa. Myös Daniels Berzinsiä on hyvä pitää silmällä. Latvialainen on JYPin tuorein hankinta ja kiekkoilee loppukauden Jyväskylässä.