Tampereella sytytellään kriisipesäkettä, pysäyttääkö edes kovavireinen kärppälauma Pikkaraisen Kerhoa?

LIIGA / Kierrosennakko
Perjantain Liiga-kierroksella nähdään taistelua tuskan keskellä sekä kovavireisten kohtaaminen.

Seuraa Heitä

Vadim Žerenko #20 | AHL

Maalivahti

Venäläisvahti on kovan paikan edessä, kun Ilveksen ykkösvahti Marek Langhamer loukkaantui. Žerenko on torjunut neljä ottelua vajaan 87 prosentin teholla, eikä joukkue ole voittanut peleistä yhtäkään.

Adam Brodecki #71 |

Laitahyökkääjä

Alkukausi meni pelituntumaa hakiessa, mutta syksyn edetessä tulosta on alkanut tulla. Brodecki on iskenyt viiteen edelliseen peliin yhtä monta maalia.

Jatkaako HPK hurmostaan tuplaotteluissa Kärppiä vastaan?

Valmentajanvaihdoksen jälkeen kunnostautunut HPK saapuu mielenkiintoiseen tuplaviikonloppuun Kärppien vieraaksi.

Oulun Raksilassa nähdään tänä viikonloppuna harvinainen tuplaviikonloppu, kun Kärpät ja HPK pelaavat vastakkain sekä perjantaina että lauantaina. Molemmat joukkueet ovat esiintyneet vakuuttavasti edellisillä kierroksilla ja odotettavissa on hyvätasoinen viikonloppu.

Kärpät on osoittaneet pelikirjansa monipuolisuutta ja joukkue on hävinnyt lokakuun neljästä ottelusta vain yhden. Edellisen kerran Kärpät pelasi viime viikonloppuna, jolloin ensin kaatui HIFK ja lauantai-iltana TPS. Lauri Mikkola on luotsannut joukkueensa hyvään lentoon ja hyvin organisoitu ryhmä löytää vahvuutensa jokaiselta osa-alueella. 

Stanislav Galimov on ollut erinomainen löytö oululaisten maalinsuulle ja torjuu kiekkoja erittäin varmaotteisesti. Hyvän maalivahtipelin tueksi joukkue on tehnyt eniten maaleja Liigassa ja päästänyt toiseksi vähiten ohi kaikki pelit pelanneen Galimovin. Viikonlopun otteluista Kärpiltä puuttuu kokoonpanosta hyökkäyksestä Mika PyöräläTroy Bourke ja Casey Wellman. Edellämainittujen hyökkääjien lisäksi kokoonpanon ulkopuolella ovat puolustajat Miihkali TeppoTaneli Ronkainen ja Topi Niemelä. NHL-leirin jälkeen vähälle vastuulle jäänyt Aatu Räty on pelannut valmistavissa harjoituksissa osana Kärppien kakkoskenttää, joten viikonlopun aikana nuori taituri saa kaivattua vastuuta.

Valmennusryhmänsä jokin aika sitten vaihtanut HPK on kokenut uuden alun päävalmentaja Jarno Pikkaraisen johdolla. Edellisen kolmen ottelun maaliero hämeenlinnalaisten hyväksi on upea 13−4 ja joukkue on saanut juonen päästä kiinni alkukauden kangertelun jälkeen. Edellisessä ottelussaan HPK kävi katkaisemassa Vaasan Sportin kotivireen ja otti pisteet kotiinvietäväksi Markus Nenosen alivoimaosuman turvin.

Edellisissä otteluissa varsinkin neloskenttä on osoittanut vahvuuttaan ja tekee aktiivisesti töitä illasta sekä vaihdosta toiseen. Artturi ToivolanMiro Ruokosen ja Joel Janatuisen muodostama ketju osoitti osaamistaan myös edellisessä ottelussa Vaasassa ja kentällinen näytti pystyvänsä tuottamaan myös tuloksellista uhkaa vastustajille. Matt Marcinew on nostanut tasoaan ja päässyt pikkuhiljaa paremmin mukaan peliin. Tasonnostoa odotetaan edelleen joukkueen nimelliseltä tulosyksiköltä ja erityisesti Juuso Ikonen sekä Michael Joly ovat viimeaikoina kadonneet vahvasti kuvasta.

Pikkarainen on tuonut Pallokerhon pelaamiseen lisää varmuutta etenkin puolustuspelaamiseen ja joukkue on tarjonnut viime aikoina takuuvarmaa viihdettä. Tämän viikonlopun Oulun vierailu näyttää myös, miten massiivinen valmennusmuutos kantaa joukkuetta eteenpäin ja jatkuuko hurmos vielä pitkään.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

02.03
Kärpät - HIFK
3 - 0
01.03
HIFK - Kärpät
3 - 1
28.02
Kärpät - SaiPa
5 - 1
24.02
KooKoo - Kärpät
3 - 6
23.02
Pelicans - Kärpät
2 - 3 JA

HPK

02.03
HPK - JYP
4 - 2
01.03
Sport - HPK
4 - 3
28.02
Lukko - HPK
3 - 0
24.02
HPK - Pelicans
1 - 3
21.02
Kärpät - HPK
1 - 0

Ilveksellä iskun paikka

Kumman tappioputki venyy jo viiteen peliin, sen kertoo Hakametsän perjantai-ilta.

Tupsukorvien vahva sarjan alku on pelkkä muisto vain. Lokakuun neljästä ottelusta on kertynyt vain yksi piste, minkä takia kysymysmerkkejä on alettu asetella niin Ilveksen kuin Jouko Myrränkin ylle.

Tuloksen takaa, ainakaan hyökkäyspelillisesti, on ollut vaikea löytää syytä juhlaan. Peli on takunnut rakenteellisesti jo avauspelaamisesta lähtien, eikä nimekäs hyökkäyskalusto ole saanut taiottua suorituksia, joilla pistepussi karttuisi haluttuun tahtiin.

Ensimmäisillä kierroksilla joukkuetta kantanut tutkapari Eemeli Suomi-Petri Kontiola on myös hyytynyt. Kumpikin pelaaja on jäänyt kolmessa edellisessä ottelussa kiikaritehoille.

Ilveksen taivas synkkeni viimeisimmän kerran tiistaina, kun joukkue hävisi Pelicansille Lahdessa. Tilannetta ei helpottanut se, että ykkösvahti Marek Langhamer loukkaantui ottelun toisessa erässä. Ilves tiedotti, että Langhamer on sivussa kahdesta kolmeen kuukautta. Vadim Žerenkolta odotetaankin nyt nappionnistumista illasta toiseen.

Jukurit saattaa tarjota Ilvekselle oivan mahdollisuuden korjata kurssiaan. Mikkeliläisryhmä on hävinnyt neljä edellistä peliään, ja kahta viimeisintä se ehti vielä johtaa. Viimeisin tappio tuli keskiviikkona JYPille 2–3, vaikka Jukurit johti ottelua kahdella osumalla päätöserään lähdettäessä.

Koko tappioputken aikana Jukurien helmasyntinä on ollut pahat yksilövirheet, kärkkäästi sanottuna jopa voitolla leikkiminen. Milloin kamppailupelaaminen on ollut löysää, kiekolliset ratkaisut uhkarohkeita tai puolustaminen lähinnä näennäistä. Myös hyökkäyspelillisesti Jukurit kaipaa vielä terävyyttä: joukkueesta löytyy suorahyökkäys-uhkaa, mutta pitkät pyöritykset päättyvät usein mielikuvituksettomiin siniviivalaukauksiin, joista syntyy toivottuja maaleja tai edes jatkopelejä liian harvoin.

Jukurien kokoonpanossa mielenkiintoisin nimi on Oliver Larsen. Tanskalaispuolustaja pelasi ensimmäisen ottelunsa keskiviikkona, kun otteet olivat erittäin lupaavia. Nuorelta puolustajalta odotetaan kiekollisen annin lisäksi myös jämäkkyyttä oman maalin edustalle – juuri sitä, mitä lääkäri Jukureille määrää.

Molempien edellinen viiden ottelun tappioputki on viime talvelta. Erityisesti Ilves-leirissä paine alkaa lisääntyä, jos kovista satsauksista huolimatta tappiot alkavat seurata toinen toistaan. Varsinkin, kun joukkuetta vahvistettiin tšekkiläisellä Dominik Mašinilla, joka ei kuitenkaan edusta tupsukorvia vielä ainakaan perjantain ottelussa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

02.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JA
01.03
JYP - Ilves
0 - 3
27.02
Ilves - Ässät
4 - 3 JA
23.02
Ilves - SaiPa
5 - 2
17.02
Sport - Ilves
2 - 5

Jukurit

02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL
24.02
JYP - Jukurit
3 - 6
23.02
Jukurit - Lukko
2 - 3
21.02
Pelicans - Jukurit
5 - 3

Taas me kohdataan

KalPa halajaa revanssia turkulaisryhmästä, joka haki pisteet Kuopiosta tasan viikko sitten.

TPS lähtee illan peliin sarjan piikkipaikalta, vaikka alla onkin tappio niin kotoisesta Liigasta kuin CHL:n alkulohkojen päätöspelistä. Turkulaisten vahvuutena on ollut tiivis puolustuspelaaminen, jolla vastustajalta on viety tilaa ja aikaa pois. TPS:n puolustussumpun keskelle murtautuminen onkin ollut todella vaikeaa, mikä on silottanut Andrei Karejevin tietä huippuotteisiin. TPS:n 12 pelissä onkin isketty vain kahdesti yli viisi maalia.

Hyvän puolustuspelin ja vahvan maalivahtiosaamisen päälle on laittaa vielä tuttu menestysresepti: erikoistilannepelaaminen on Liigan eliittitasolla. TPS on niin yli- kuin alivoimatilastossa sarjan kärkikolmikossa.

Ainoa pieni huoli turkulaisilla on ollut maalinteon tehokkuuden kanssa. Tähän odotetaankin apuja Juuso Pärssiseltä, joka on aloittanut vahvasti iskien kolme tehopistettä neljään otteluun.

KalPa kokosi rivejään JYP-ottelun romahduksen jälkeen kaatamalla KooKoon jatkoajalla lukemin 2–1. Päävalmentaja Tommi Miettinen moitti pelaajiensa sitoutumista puolustuspeliin JYP-pelin jälkeen, mutta selviä askeleita parempaan oli jälleen nähtävillä KooKoo-ottelussa.

KalPa on kärsinyt pahoista loukkaantumisista, sillä sairastupaa miehittää neljä hyökkääjää ja yksi puolustaja, eikä siltä saralta odoteta vielä tähän otteluun apuja. Ainakin hyökkäyksessä nimimiehiä riittää, joiden varaan paine tarvittavien osumien teosta voidaan laskea, kun hyökkäystä johtavat kokenut Jaakko Rissanen ja pistepörssin kärkisijoista taisteleva Miikka Pitkänen.

Joukkueet kohtasivat edellisen kerran viikko sitten Kuopiossa. Tuolloin TPS haki pisteet 1–0-voitolla. Joukkueiden neljä edellistä kohtaamista on päättynyt vierasjoukkueen juhlintaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

02.03
TPS - Tappara
0 - 4
28.02
KalPa - TPS
9 - 1
25.02
Ässät - TPS
1 - 4
23.02
TPS - JYP
3 - 2 JA
21.02
SaiPa - TPS
0 - 6

KalPa

02.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JA
01.03
Lukko - KalPa
3 - 2
28.02
KalPa - TPS
9 - 1
24.02
KalPa - Sport
1 - 2 JA
22.02
Ässät - KalPa
4 - 3 VL

Saako SaiPa pari eteen?

JYPin kaksi edellistä ottelua ovat päättyneet kovaan nousuun pisteille. SaiPa painii prosessin alkukankeuden kanssa.

JYP viilettää ennakko-odotuksiin nähden todella kovassa vireessä. Perjantaihin joukkue lähtee viiden ottelun voittoputkessa, ja alla on kaksi kovaa nousua tappioasemasta voittoon. Lauantaina KalPa kaatui jatkoajalla joukkueen noustua vain noin minuutissa rinnalle kolmen maalin takaa-ajoasemasta. Mikkelistä matkaan lähtivät täydet kolme pistettä joukkueen oltua 0–2-tappioasemassa.

Joukkuetta johtaa Samuel Heleniuksen johtama ketju, jonka laidalla Joakim Kemell johtaa niin Liigan maali- kuin pistepörssiä. Kemell on jäänyt alkukauden 12 ottelussa vain neljästi ilman tehomerkintöjä. Tulitukea on alkanut tulla paremmalla tahdilla, kun esimerkiksi Severi Lahtinen ja Adam Brodecki ovat alkaneet saada onnistumisia myös tehopisteiden muodossa.

Komeiden nousujen vastapainoksi otteissa on ollut paljon parantamisen varaa. Joukkue kärsii puolustuspelin tasapainon puutteesta erityisesti hyökkäys- ja keskialueella, minkä takia puolustuspelinopeus ei ole ollut parhaalla mahdollisella tasolla. JYP on myös ottanut sarjassa eniten rangaistuksia, mikä on tilasto, jota jyväskyläläisleirissä ei varmasti haluta johtaa.

JYPin edellinen kuuden ottelun voittoputki on marraskuulta 2019. Kuudes voitto tuli tuolloin juuri SaiPaa vastaan.

SaiPa on viettänyt viikon kotona ja pelaa nyt viikon ensimmäisen ottelunsa. Lappeenrantalaisryhmä sai viiden ottelun mittaisen tappioputkensa poikki viime lauantaina Ilveksen vieraana. Tuolloin joukkue nousi hienosti kahden maalin tappioasemasta tasoihin kolmannen erän jälkimmäisellä puoliskolla ja otti pisteet mukaan kotimatkalle Mikko Juusolan jatkoaikaosumalla. Tampereen ottelu oli myös kauden ensimmäinen maalivahti Juho Markkaselle, joka esiintyi maalilla varmaotteisesti.

Ville Petman on ollut yksi alkukauden kirkkaimpia valopilkkuja ja kantaa ansaitusti SaiPan kultaista kypärää. Petmanin johtamaan ykköskenttään on osaamistaan tarjonnut viime otteluissa niin Valtteri LipiäinenVille Vainikainen, kuin Otto Hokkanenkin, mutta edellämainituista vain Lipiäinen on pelannut jatkuvasti kentällisessä. 

Pekka Virran projekti on lähtenyt käyntiin vaihtelevasti. Joukkueen peruspelaaminen on hallussa ja pelitapahtumat näyttävät parhaimmillaan todella hyvältä. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut tehottomuus maalintekotilanteissa ja SaiPa onkin tehnyt vähiten maaleja koko Liigan mittarilla. Viime otteluissa sputnikit ovat väläytelleet osaamistaan myös maalien muodossa, mutta tehokkuus pitää saada toimimaan heti alusta alkaen, jotta pisteet lähtevät vierailijan mukaan Jyväskylän perjantai-illasta.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

02.03
HPK - JYP
4 - 2
01.03
JYP - Ilves
0 - 3
24.02
JYP - Jukurit
3 - 6
23.02
TPS - JYP
3 - 2 JA
21.02
JYP - KalPa
2 - 3

SaiPa

02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL
28.02
Kärpät - SaiPa
5 - 1
24.02
SaiPa - Lukko
3 - 2 VL
23.02
Ilves - SaiPa
5 - 2

Kärkipään taistelu Kouvolassa

Kouvolassa perjantai-illan viihteenä nähdään kahden erinomaisesti aloittaneen joukkueen kohtaaminen. Aloittaako Sport kaakonkierroksensa voitokkaasti?

KooKoo on pelannut alkukauden varmaotteisesti ja sarjataulukossa joukkue löytyy kuudennelta sijalta. Perjantain kotiottelu on kouvolalaisille myös viikonlopun ainoa ottelu, sillä joukkue jatkaa ohjelmaansa seuraavan kerran ensi viikon keskiviikkona JYPin vieraana.

KooKoo on kunnostautunut heti alkukaudesta myös pelaajamarkkinoilla ja joukkueeseen jo aiemmin liittyneen tsekkihyökkääjä Radek Koblizekin lisäksi tien Kouvolaan on löytänyt myös puolustaja Eero Teräväinen, jolle ei enää löytynyt peliaikaa HIFK:n riveistä. Vasta 22−vuotiaalle puolustajalle on luvassa näytönpaikkoja illasta toiseen KooKoon puolustuksessa ja kaiken osuessa kohdilleen ei ole ollenkaan poissuljettua, jotta Teräväisen läpimurto nähdään nimenomaan Lumon Areenan kaukalossa.

Illan isäntien lisäksi myös Vaasan Sport on aloittanut kautensa todella vahvasti ja ennen illan kierrosta joukkue pitää hallussaan sarjataulukon kakkospaikkaa. Joukkue aloittaa kaakonkierroksensa tänään ja jatkaa lauantaina Lappeenrantaan SaiPan vieraaksi.

Edellisen kerran joukkue on nähty jäällä keskiviikkona, jolloin HPK katkaisi Sportin todella pitkän kotivoittoputken hakien pisteet matkaansa numeroin 4−2. Ottelu oli vaasalaisille haastava, sillä joukkue sortui useisiin pieniin virheisiin varsinkin puolustuspelaamisessa. Sport paransi otteitaan ottelun aikana, mutta kolmannen erän lopussa sattunut virhe ylivoimalla koitui lopulta joukkueen kohtaloksi. Keskiviikon ottelussa hyökkääjä Lassi Vanhatalo sai tärkeän onnistumisen maalinteon muodossa.

Sport joutuu viikonloppuun pienten loukkaantumishuolien keskellä, sillä joukkueen kokoonpanosta puuttuvat hyökkääjät Joni NikkoJonne Virtanen sekä Jesse Paukku. Pienet yksittäiset virheet ja hyökkäyskolmikon poissaolo voivat kääntyä isoiksi tekijöiksi Kouvolan illassa ja varsinkaan keskiviikon kaltaiseen ylivoimavirheeseen ei ole varaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA
24.02
KooKoo - Kärpät
3 - 6
23.02
HIFK - KooKoo
2 - 1
21.02
Sport - KooKoo
4 - 5 VL

Sport

01.03
Sport - HPK
4 - 3
24.02
KalPa - Sport
1 - 2 JA
23.02
Sport - Tappara
6 - 5
21.02
Sport - KooKoo
4 - 5 VL
17.02
Sport - Ilves
2 - 5