Liiga-kierros: HIFK ja Ilves illan kärkikohtaamisessa, KalPa ja Lukko pakkovoittojen edessä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
Torstai-illan kolmessa ottelussa neljällä joukkueella on valtavat panokset. HIFK ja Ilves pelaavat vastakkain, Lukko kohtaa JYPin ja KalPa kohtaa Ässät.

Seuraa Heitä

Eemeli Suomi #10 | Ilves

Laitahyökkääjä

Pääseekö Ilveksen paras pistemies viimein tehoille HIFK:ta vastaan? Kolmen aiemman joukkueiden kohtaamisen jälkeen pistesarake näyttää rumaa lukemaa 0+0=0.

Aleksi Klemetti #20 | KalPa

Laitahyökkääjä

KalPa on käytännössä pakotettu voittoon, mikäli joukkue mielii pudotuspeleihin. Kahteen edelliseen otteluun kolme maalia tehneeltä Klemetiltä otetaan varmasti mielellään vastaan lisäosumia.

Pudotuspelitunnelma täyttyy monella osa-alueella HIFK:n isännöidessä Ilvestä

Torstai-illan kovimmat panokset on pelissä Helsingin jäähallissa. HIFK:n ja Ilveksen kohtaamisessa pöydässä ovat sekä pudotuspelien kotietu että runkosarjan voitto.

Helsingissä hahmotellaan kärkikuusikon lopullista muotoa, kun HIFK isännöi Tampereen Ilvestä. Vierasjoukkue Ilves on sarjataulukossa toisella sijalla ja joukkue taistelee kynsin, hampain ja tupsukorvin runkosarjan voitosta. HIFK:lla on vahva ote paikasta kuuden joukossa ja joukkue haluaa varmasti pitää kiinni tämänhetkisestä neljännestä sijasta, joka takaisi kotiedun puolivälierään.

HIFK on viime aikoina esiintynyt erityisen hyvin kotonaan. Joukkue on jäänyt kotikaukalossaan täysin pisteittä viimeksi 7. helmikuuta eli yli kuukausi sitten. Otteluissa mitattuna putki on kestänyt nyt seitsemän ottelua. Ilves puolestaan on koko kauden mitassa pistekeskiarvolla mitattuna sarjan kolmanneksi paras vierasjoukkue.

Asetelma on siis lähtökohtaisesti hyvin tasainen. Tätä tukee myös kauden kolme aiempaa kohtaamista, joissa pisteet ovat jakautuneet 5–4 Ilveksen eduksi.

Aiempien kohtaamisten tehokkaimmaksi pelaajaksi on noussut HIFK:n Jere Innala, jonka on kirjauttanut kolmessa ottelussa tehopisteet 2+5. Myös Eetu Koivistoisella (2+2) ja Johan Motinilla (1+3) sekä Ilveksen Matias Mäntykivellä (2+2) ja Joonas Odenilla (2+1) on kertynyt hyvin pisteitä kyseisissä otteluissa. Sen sijaan Ilveksen kultakypärä Eemeli Suomi ei ole tällä kaudella kerännyt HIFK:ta vastaan pistettäkään.

HIFK kärsi edellisessä ottelussaan tiistaina karvaan tappion JYPille. Helsinkiläiset olivat ottelussa edellä käytännössä kaikissa muissa tilastoissa paitsi tehdyissä maaleissa. Pisteittä jääminen oli paha isku HIFK:lle. Ilves kohtasi eilisessä ottelussaan Pelicansin Lahdessa ja joutui taipumaan tappioon.

Kovat panokset vaativat laadukasta esitystä ja kumpi tahansa voi saalistaa kolme pistettä.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

28.03
Pelicans - HIFK
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

Ilves

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
12.03
TPS - Ilves
1 - 6

Porin illassa vain kuopiolaisilla on panokset pöydällä

Ässät isännöi KalPaa Porissa. KalPalla on kaikki pelissä, mutta Ässillä ei ole enää mitään, mistä pelata.

Torstai-illan kierroksella Porin Ässien vieraaksi saapuva Kuopion KalPa on ennen kierrosta vain niukasti pudotuspeliviivan alapuolella. Hyvät mahdollisuudet pudotuspeleihin on yhä olemassa. Kotijoukkue Ässät on jo varmistanut jumbosijansa, joten porilaisilla ei ottelussa ole panosta.

KalPa saapuu kamppailuun kolmen ottelun tappioputkessa, joka on pudotuspelien kannalta katsottuna pakko katkaista tähän iltaan. KalPa kohtaa Ässien jälkeen vielä Ilveksen ja JYPin, joilta ei ole ilmaisia pisteitä tarjolla.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti. Ässät on voittanut kohtaamisista kaksi, mutta pistekertymä on suosiollinen KalPalle lukemin 5–4. Kohtaamisten tehokkaimpia pelaajia ovat olleet Ässien Jarno Kärki (2+2) sekä illan ottelusta pelikiellon vuoksi ulkona oleva Derek Barach (5+0). KalPan puolella peräti kuusi pelaajaa on yltänyt kolmeen pisteeseen näissä kohtaamisissa.

KalPan kahdessa edellisessä ottelussa kovaan maalivireeseen on yltynyt Aleksi Klemetti (3+0). Joukkue kaipaa kuitenkin kipeästi tehohyökkääjä Miikka Pitkästä, joka on ollut sivusta vuoden alkupäivistä saakka. Pitkäsen paluu on jo myöhästynyt alkuperäisestä paluuaikataulusta, mutta pudotuspelien alkuun mennessä miehen pitäisi olla kunnossa.

KalPan tehoton hyökkäyspelaaminen vaatii muutosta, vaikka joukkue selvittäisikin paikkansa pudotuspeleihin – itseasiassa etenkin silloin. Ottelu Ässiä vastaan on kuopiolaisille "pakkovoiton" paikka, joten hyökkäyssuuntaan on tultava onnistumisia.

Ässillä on allaan seitsemän tappiota putkeen, eikä horisontissa näy kuin kauden päätösreissu. Panoksettomasti pelaava joukkue tuskin lähtee hampaat irvessä taistelemaan pisteistä, mutta kyllä KalPan silti on työnsä tehtävä pisteiden eteen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

KalPa

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
17.03
Sport - KalPa
2 - 4

Lukko tahtoo kolme pistettä, joita JYP ei ole halukas antamaan

Rauman Lukko metsästää tärkeitä sarjapisteitä panoksetta pelaavalta JYPiltä. JYP ei kuitenkaan ole pudospelipaikan karkaamisesta huolimatta osoittanut luovuttamisen merkkejä.

Torstai-illan ottelussa Raumalla kotijoukkue Lukkoa vastaan asettuu vierasjoukkue Jyväskylän JYP. Lukko lähtee otteluun ennakkosuosikkina. JYPillä ei pisteiden saannin osalta ole enää panosta, sillä sijoitus tulee olemaan joko 13. tai 14. JYP teki kuitenkin viimeksi tiistaina kiusaa HIFK:lle ja osoitti, ettei se anna pisteitä kenellekään ilmaiseksi.

Lukko on ennen illan kierrosta kymmenen pisteen päässä kuudennesta sijasta, mutta pistekeskiarvolla mitattuna ero ei ole suuri. Lukon sarjaohjelma on loppurunkosarjan osalta todella haastava, joten voitto JYPistä olisi erityisen tärkeä.

Joukkueet ovat kohdanneet aiemmin tällä kaudella kolmesti ja Lukko on kerännyt kolme pistettä kaikista kohtaamisista. Vili Saarijärvi on tehnyt maalin niistä jokaisessa ja kirjauttanut kaikkiaan viisi pistettä. Muita JYPin kustannuksella tehoilleita ovat Harri Kainulainen (2+3), Thomas Grégoire (1+4) ja Arttu Ilomäki (3+1).

JYPin Jerry Turkulainen on pelannut Lukkoa vastaan tällä kaudella kahdesti yhteistehoin 1+2. Nuori tähtilupaus Joakim Kemell on viime peleissä palannut pistekantaan, ja miehen pelaaminen on sen myötä jälleen vapautuneempaa.

Lukko on kärsinyt isoista poissaolomääristä useasti kauden aikana, mutta tällä hetkellä kokoonpano on miltei takaisin täydessä mitassaan – ja varmasti valmis taistelemaan kolmesta pisteestä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2