Liiga-kierros: Värikäs runkosarja saadaan päätökseen, viimeisellä kierroksella hurjat panokset

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro
Tiistaina pelataan seitsemän ottelun kierros. Suorasta pudotuspelipaikasta käydään kuuma taistelu. Lahden Pelicans matkaa Mikkeliin, jossa lahtelaisten henkinen kantti on koetuksella. Tappara ja Kärpät ottavat toisistaan mittaa toisen kerran peräkkäin heti eilisen jälkeen.

Seuraa Heitä

Hannes Björninen #42 | Jokerit

Keskushyökkääjä

Loistaako Pelicansin tähti myös tiistaina?

Daniel Audette #88 | Vitjaz

Keskushyökkääjä

Nouseeko taitava keskushyökkääjä viimeisellä kierroksella pistepörssin voittoon?

Ahti Oksanen #17 | Mountfield

Laitahyökkääjä

Hyökkääjä on tällä hetkellä hurjassa vireessä ja neljän ottelun pisteputkessa. Viimeiseen kymmeneen peliin Oksanen on iskenyt tehot 7+4=11. Jatkuuko tehoilu JYPiä vastaan?

Kai Kantola #81 | Linz

Laitahyökkääjä

Vahvalla ja maaliahneella hyökkääjällä on menossa pieni neljän pelin kuiva kausi. Palaako etenkin maalinedustalla vaarallinen Kantola maalin makuun runkosarjan päätöksessä?

Tappara saa heti revanssisauman Kärppiä vastaan

Tappara ja Kärpät taistelevat pisteistä uudestaan maanantaisen Kärppien voittoon päättyneen ottelun jälkeen.

Joukkueet kohtasivat maanantai-iltana, jolloin Kärpät oli kirvesrintoja parempi maalein 4−1. Voitto oli oululaisille kauden ensimmäinen tamperelaisista. Samalla katkesi Tapparan kuuden ottelun pituinen voittoputki Kärppiä vastaan.

Vaikka maanantain ottelu oli pääosin Tapparalla hallinnassa, niin Kärpät oli tehokas omissa paikoissaan. Tamperelaiset siirtyivät ottelussa johtoon, mutta tämän jälkeen Kärpät kampesi johtoon kahdella pikamaalilla eikä siitä enää luopunut.

Tapparan maalissa pelannut Christian Heljanko esitti useita huippupelastuksia, mutta oululaisten kolmas maali meni maaliin hieman helpon näköisesti. Kärppien maalilla pelannut Patrik Rybár oli vakuuttava 22 torjunnallaan, mutta onko tiistaina Justus Annusen vuoro tolppien välissä?

Kärppien onnistujiin maanantai-iltana kuului kolme syöttöpistettä kerännyt Mika Pyörälä ja kaksi maalia Tapparan verkkoon iskenyt Radek Koblížek.

Joukkueiden välisessä kamppailussa runkosarjan päätöskierroksella ei panosta puutu, sillä Kärpät ei vielä kolmeen pisteen voitolla varmistanut paikkaansa kuuden parhaan joukossa. Tappiolla Tappara tippui seitsemänneksi, joten tamperelaisille on niin ikään jaossa erittäin tärkeitä pisteitä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

12.10
Tappara - Skellefteå
4 - 2
09.10
Jukurit - Tappara
2 - 8

Kärpät

22.10
Pelicans - Kärpät
16.10
Kärpät - HPK
3 - 0
15.10
Kärpät - HPK
4 - 3

Eteneekö Pelicans kuuden joukkoon kapteeni Björnisen johdolla?

Jukurit ja Pelicans ottavat mittaa toisistaan Mikkelin tiistai-illassa. Illan kamppailussa Jukurit pelaa kunniasta ja Pelicans taistelee vielä lopullisesta sijoituksestaan pudotuspelejä ajatellen.

Joukkueiden aiemmista tämän kauden kohtaamisista lahtelaiset ovat pystyneet voittamaan kahdesti. Mikkeliläiset pystyivät kaatamaan lahtelaiset viimeisimmässä kohtaamisessa jatkoajan jälkeen 3−2.

Jukurit pelasi viime viikolla kahdesti kotonaan, joista saldona oli voitto SaiPasta 5−1 ja tappio JYPille maalein 2−5. Jyväskyläläisille kärsitty tappio oli erittäin kova kolaus taistelussa jumbopaikan välttämisestä.

Ottelu torstaina JYPiä vastaan oli erikoistilanteiden juhlaa, sillä mikkeliläiset onnistuivat tekemään molemmat maalinsa ylivoimalla. Sen sijaan Jukurit päästi yhden maalin omalla ylivoimalla sekä kaksi alivoimalla. Joukkueella oli myös vaikeuksia oman maalinsa edustalla, kun JYP löi kolmesti mikkeliläispuolustuksen keskeltä kiekon maaliin.

Jukureista Pontus Netterberg pääsi tuulettamaan tärkeää onnistumista, kun hän katkaisi torstaina seitsemän ottelun maalittoman putkensa. Myös kapteeni Jesper Piitulainen onnistui maalinteossa molemmissa viime viikon peleissä.

Pelicansin viime viikonvaihde oli kaksijakoinen, sillä lahtelaiset hävisivät karanteenista palanneelle HIFK:lle perjantaina Helsingissä, mutta onnistuivat lauantaina nappaamaan tärkeän voiton helsinkiläisistä kotonaan maalein 3−0.

Lauantaina voiton takuumiehenä toimi Pelicansin maalinsuulla erinomaisesti esiintynyt Patrik Bartošák. Lahtelaisista koko kauden ajan peliään parantanut Casimir Jürgens iski HIFK:ta vastaan molemmissa peleissä maalit. Puolustaja on päässyt viime peleissä pelaamaan myös Pelicansin ykkösylivoimakoostumuksessa. Jatkuuko Jürgensin maaliputki tiistai-illan päätöskierroksella?

Pelicansilla on Mikkelissä todella isot panokset, sillä voitolla lahtelaiset etenevät kuuden parhaan joukkoon, mutta tappiolla joukkue joutuu hakemaan vauhtia pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta. Aivan parhaalla kokoonpanolla joukkue ei pääse tärkeään kamppailuun, kun ainakin hyökkääjät Iikka Kangasniemi ja Filip Chlapík ovat vielä hyvin todennäköisesti sivussa.

Tällä kaudella Jukurit ei ole päästänyt Pelicansia helpolla, joten lahtelaisten ei ole syytä lähteä takki auki tiistaina Mikkeliin.

Wännströmin maalikuninkuus sinettiä vaille valmis

Panokseton Ässät saa kauden päättävässä ottelussa vieraakseen vielä kuuden joukkoon pyrkivän KalPan.

Joukkueet ovat taistelleet toisiaan vastaan kolmeen otteeseen aikaisemmin tällä kaudella, joista Ässät korjasi voiton kauden ensimmäisestä kohtaamisesta. Tämän jälkeen KalPa on ollut parempi kahdessa viimeisimmässä kamppailussa, kun se on voittanut porilaiset kahdesti jatkoajan jälkeen.

Ässillä on ollut jo pitkään menossa erittäin vaikea jakso ja pudotuspelimahdollisuudetkin karkasivat tämän myötä. Viimeisestä viidestä pelistä joukkue on hävinnyt jokaisen ja viimeiseen 20 otteluun Ässät on kerryttänyt voittosaraketta ainoastaan kolme kertaa. Viime viikon otteluissa se kärsi tappiot Pelicansille, TPS:lle ja Lukolle.

Porilaisten suurin valopilkku on ollut maalipörssiä 33 osumalla johtava Sebastian Wännström, jolla eroa toisena olevaan JYPin Robert Roobaan on neljä maalia ennen päätöskierrosta. Tämän myötä Wännström on siis erittäin lähellä maalipörssin voittoa.

KalPan viiden ottelun voittoputki katkesi viime viikolla, kun kuopiolaiset hävisivät molemmat ottelunsa. Tiistaina KalPa joutui toteamaan KooKoon paremmakseen maalein 3−5. Lauantaina pudotuspelipaikan varmistanut Sport oli parempi 3−1.

KalPan miehistöstä puolustaja Lasse Lappalainen on löytänyt pienen suvantovaiheen jälkeen jälleen oivan vireen, sillä puolustaja luistelee Isomäen jäälle neljän ottelun pisteputkessa.

Kuopiolaisille ilon aihetta on tuonut myös kokonaisuudessaan viime aikoina onnistunut maalivahtipeli. SaiPasta kesken kauden Kuopioon siirtynyt Matěj Tomek korvasi huippuotteillaan loukkaantuneena olleen Eero Kilpeläisen. KalPan onneksi Kilpeläinen palasi kokoonpanoon huhtikuun alussa, jonka myötä KalPalla on koossa erittäin vahva maalivahtikaksikko, joka antaa joukkueelle mahdollisuuden kamppailla voitoista.

Kuopiolaisilta edellisistä peleistä pois loukkaantumisten vuoksi ovat olleet vahvaa kautta pelaava Juuso Könönen ja Miska Humaloja.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

22.10
Ässät - TPS
20.10
KalPa - Ässät
4 - 3
08.10
SaiPa - Ässät
3 - 4

KalPa

20.10
KalPa - Ässät
4 - 3
16.10
Lukko - KalPa
3 - 4 VL

Valmistautumista tulevaan?

Raumalla tiistain kamppailu on henkisellä tasolla todella tärkeä. Nämä joukkueet saattavat kohdata pudotuspeleissä, ja tässä ottelussa saattaa olla jopa pientä asetelmien hakua.

Rauman Lukko on varmistanut aiemmin jo runkosarjavoittonsa. Läpi kauden tasaisesti pelannut raumalaisnippu on ollut todella vakuuttava viime otteluissa. Viime lauantaina Lukko kaatoi Porissa Ässät.

Viime viikolla kuultiin uutisia, että päävalmentaja Pekka Virta osallistuu tällä hetkellä aktiivisesti Lukon toimintaan. Raumalaiset toivovat varmasti, että kokenut päävalmentaja palaa penkin taakse pudotuspeleissä.

Tiistain ottelussa ei ole Lukolle panosta, joten usea kärkipelaaja on varmasti lepovuorossa. Lukon kultakypärää kantava Daniel Audette taistelee vielä tosisaan runkosarjan voitosta. Audette on tällä hetkellä yhden pisteen päässä pörssikärki Petri Kontiolasta.

Upean runkosarjan pelannut TPS on varmistanut kolmannen sijansa. TPS pelasi edellisen ottelunsa viime perjantaina, jolloin se kukisti kotikaukalossaan Ässät.

TPS on pelannut ensimmäisiä runkosarjaotteluita lukuunottamatta todella tasaisesti. Joukkue on pysynyt hyvin terveenä, ja päävalmentaja Raimo Helmisen pelikirja on alkanut tuottamaan kovaa tulosta.

TPS:n Josh Kestner taistelee myös pistepörssin voitosta. Kestner on kaksi pistettä Kontiolaa jäljessä. Maalinälkäinen hyökkääjä saattaa olla pudotuspeleissä jopa koko sarjan paras hyökkääjä. TPS lepuuttaa varmasti tiistaina avainpelaajiaan.

TPS:n viisikkopelaaminen on tällä hetkellä vakaalla pohjalla. On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, että miten nuori joukkue pärjää kevään fyysisissä väännöissä.

KooKoo hakee jatkoa voittoputkelleen

JYP ja KooKoo päättävät runkosarjansa Jyväskylässä. Otteluun panosta tuo JYPin taistelu sarjan viimeisen sijan välttämisestä. KooKoo haluaa vielä kohentaa sijoitustaan ennen pudotuspelejä.

KooKoo on hallinnut tämän kauden keskinäisiä otteluita, kun se on voittanut kaikki JYPiä vastaan pelatut pelit. Keskinäisissä JYP ei ole onnistunut voittamaan kouvolalaisia viimeiseen kuuteen kohtaamiseen, joten jyväskyläläisille KooKoo on ollut vaikea vastustaja. Viimeisin kamppailu joukkueiden välillä maaliskuun loppupuolella päättyi Jyväskylässä kouvolalaisten murskavoittoon 8−1.

JYPillä on menossa tällä hetkellä ailahteleva jakso. Joukkue yrittää kynsin ja hampain välttää koko sarjan jumbopaikan. Viimeiseen viiteen peliin hurrikaanipaidat ovat keränneet kaksi voittoa ja kaksi tappiota jatkoajalla. Viimeisimmän pelinsä joukkue hävisi Kärpille maalein 1−4.

JYPin osalta yksi mielenkiintoisimmista seurattavista on hyökkääjä Robert Rooba, joka on tällä hetkellä maalipörssissä toisena. Tämän lisäksi kokeneiden Mikko Kaltevan ja Ossi Louhivaaran peliurat saavat tänä iltana päätöksensä.

KooKoo on kiristänyt tahtiaan runkosarjan loppua kohden, sillä se matkustaa Jyväskylään neljän ottelun voittoputkessa. Viime viikolla se voitti KalPan sekä molemmat Kaakon derbyn kohtaamiset SaiPaa vastaan maalein 3−0 ja 7−2.

Kouvolalaisten onnistujiin viime peleissä on lukeutunut joukkueen kultakypärääkin kantava Ahti Oksanen sekä unkarilaishyökkääjä Vilmos Galló. Molemmilla on tällä hetkellä menossa neljän ottelun pisteputki. Myös Samuli Ratinen ja viime ottelussa sivussa ollut Kasper Björkqvist ovat päässeet hyvin pisteiden makuun viime aikoina. Maalivahti Victor Brattströmin paluu maalinsuulle muutaman pelin tauon jälkeen oli tärkeää kouvolalaisille, vaikka ruotsalaisvahdin poissaolon aikana kiekkoja torjunut Oskari Salminen on hoitanut myös leiviskänsä hyvin.

Odotettavissa fyysinen tiistai-ilta

Molemmat joukkueet ovat varmistaneet pudotuspelipaikkansa, mutta varsinkin kotijoukkueelle tiistain ottelu on todella tärkeä.

Helsingin tiistai-illassa kohtaavat HIFK ja Sport. Helsinkiläiset ovat varmasti runkosarjan kakkosia, ja vierailija Sport varmisti viime viikolla pudotuspelipaikkansa.

HIFK palasi viime perjantaina kaukaloon lähes kuukauden tauon jälkeen. Punanutut pelasivat kaksi kertaa Pelicansia vastaan, ja saldona viikonlopusta oli yksi voitto ja yksi tappio. Perjantaina HIFK pelasi yllättävän pirteästi, mutta varsinkin kamppailun päätöserässä punapaitojen liike väheni, ja Pelicans otti selvän hallinnan.

Lauantaina HIFK:lta oli bensa aivan loppu ja Pelicans leikitteli itselleen helpon voiton.

Koronakurimuksen jälkeen HIFK-pelaajien kunto on edelleen mysteeri. Perjantaina loukkaantuneen jenkkisentteri Alex Broadhurstin paluusta ei ole vielä tietoa. Viime viikonlopun otteluista puuttuivat myös Jere Sallinen ja Joonas Lyytinen.

HIFK haluaa varmasti saada pelinsä takaisin hyvälle tasolle, mutta pelaajien fyysinen tila saattaa estää tämän. Pudotuspeleihin lähdettäessä HIFK on todella suuri mysteeri. Jos HIFK onnistuu pelaamaan samaa peliä mitä se pelasi helmikuussa, niin HIFK on iso haastaja Lukolle. Jos taas peli ei kehity, ja pelaajat eivät tule terveeksi, niin helsinkiläisten keväästä tulee todella lyhyt.

Sportille tiistai-illan kamppailu on loistava testi ennen pudotuspelejä. Vaasalaiset tulevat varmasti fyysisinä HIFK:n kimppuun, ja päävalmentaja Risto Dufva haluaa varmasti nähdä kovaa pudotuspelimäistä taistelua. Ennen illan ottelua Sportille ei ole tuomittu tällä kaudella viiden tai kymmenen minuutin jäähyjä. Selviävätkö vaasalaiset koko runkosarjan ilman isoja rangaistuksia?

Sport pelasi edellisen kerran lauantaina, jolloin se kukisti kotikaukalossaan KalPan.

Vaasalaisten kokoonpano on suuri arvoitus, sillä tuloksellista panosta ei tiistain ottelussa ole. On kuitenkin todennäköistä, että usea avainpelaaja huilaa tiistaina. Sportin pudotuspelit käynnistyvät torstaina. 

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

16.10
Jukurit - HIFK
1 - 4
12.10
Frölunda - HIFK

Sport

16.10
SaiPa - Sport
3 - 4 VL
09.10
Lukko - Sport
1 - 2

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

07.08.
Sport - HIFK
2 - 0

runkosarja

Molemmat hakevat hyvää kauden päätöstä

Hämeenlinnan ottelussa ei panoksia ole. Molemmat haluavat varmasti unohtaa tämän kauden mahdollisimman nopeasti.

Isäntäjoukkue HPK joutui kovan taistelun päätteeksi jäämään pudotuspelien ulkopuolelle.

Hämeenlinnalaisten kausi käynnistyi todella heikosti, ja joukkueesta puuttui peli-ilo lähes täysin. Joulun tienoilla HPK sai peliään kasaan, ja varsinkin viime kuukausien aikana HPK pelasi oikeasti hyvää jääkiekkoa. Päävalmentaja Matti Tiilikaiselle kausi on varmasti ollut raskas, mutta lupaava loppukausi antaa varmasti uskoa tulevaan.

HPK:n Petri Kontiola johtaa tällä hetkellä pistepörssiä yhden pisteen erolla. HPK tekee varmasti kaikkensa sen eteen, että Kontiolasta tulisi Liigan historian vanhin pistepörssin voittaja.

SaiPan kulunut kausi on ollut todellinen pannukakku. Lappeenrantalaiset lomauttivat alkukaudesta valmennusjohtonsa, ja sen jälkeen kausi on ollut vain ja ainoastaan selviytymistä. Väliaikaiset valmentajat toivat ajoittain joukkueeseen lisää taistelutahtoa, mutta pysyvää parannusta ei syntynyt.

SaiPan toimistolla varmasti mietitään vakavasti, että miten Sputnikit saadaan takaisin parin vuoden takaiseen kukoistukseen.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

22.10
HPK - SaiPa
16.10
Kärpät - HPK
3 - 0
15.10
Kärpät - HPK
4 - 3
09.10
HPK - HIFK
5 - 2

SaiPa

22.10
HPK - SaiPa
16.10
SaiPa - Sport
3 - 4 VL