Liiga-kierros: Äärimmäisen mielenkiintoinen kärkikamppailu Helsingissä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Keskiviikko-illan mielenkiintoisin kamppailu käydään Helsingissä, jossa sarjakärki Lukko saapuu HIFK:n vieraaksi. Turussa myös Palloseuran ja Kärppien kohtaaminen herättää tunteita.

Seuraa Heitä

Kristián Pospišil #44 | Lukko

Laitahyökkääjä

Loistava roolipelaaja on pelannut aina HIFK:ta vastaan hyvin. Onnistuuko Pospišil jälleen keskiviikkona?

Ville Lajunen #47 | TPS

Puolustaja

Kokenut puolustaja on parantanut runsaasti vaikean alkukauden jälkeen. Kärppien alivoiman on oltava tarkkana Lajusen kanssa.

Robert Rooba #88 | Severstal

Laitahyökkääjä

Virolaishyökkääjä on hurjassa vireessä! Viiteen viime peliin Rooba on iskenyt seitsemän maalia, joista peräti kuusi ylivoimalla.

Kristian Tanus #27 | Tappara

Keskushyökkääjä

20-vuotias hyökkääjä on noussut Tapparan kärkihyökkääjien joukkoon. Yli puolet kauden maaleista on syntynyt helmikuun aikana.

Ässillä vahvuus maalinsuulla, KalPalla loukkaantumishuolia

Ässät tarvitsee pisteitä pysyäkseen pudotuspelijoukkueena. KalPa kaipaa otteisiinsa vakautta.

Ässät ei millään saa miehistöstään kaikkea irti − sekä JYP että Tappara kaatuivat erinomaisen maalivahtipelin voimin, ja nyt porilaisilla on alla tappiot HPK:lle ja TPS:lle.

Alkukauden katastrofin jälkeen maalivahtipelistä on muodostunut vahvuus ja puolustuskin on tiivistynyt, mutta hyökkäys on liikaa Nicolai Meyerin ja Sebastian Wännströmin varassa.

Hiihtotermein nykyinen otteluruuhka on Ässille nyt se ylämäen iskun paikka, jossa pitäisi jaksaa kuroa eroa umpeen edellä meneviin.

KalPa haki tiistaina arvokkaan kolmen pisteen vierasvoiton Vaasasta Balázs Sebőkin viime hetkien voittomaalilla. Unkarilainen oli muutenkin pelipäällä ja pääsi pisteille kaikissa kuopiolaisten kolmessa maalissa. Alla olikin peräti kymmenen pelin maaliton putki.

Harmaita hiuksia KalPa-leirissä aiheutti ykkösmaalivahti Samu Perhosen loukkaantuminen kesken Sport-ottelun. KalPalla on menossa vaikea vaihe, kun seitsemästä viime pelistä vain kaksi on päättynyt kolmen pisteen voittoon.

Joko HIFK löytää keinot Lukon kaatoon?

Sarjan kärkikamppailu pelataan keskiviikkona Helsingissä. HIFK on voittanut viimeksi Lukon runkosarjassa vuonna 2019.

Vaikean alkukauden jälkeen HIFK on noussut tasaisella pelaamisella sarjan kärkikahinoihin. Loukkaantumistilanteen hellittäessä helsinkiläiset ovat saaneet ketjukoostumuksiin pysyvyyttä, ja se on selvästi edistänyt joukkueen viisikkopelaamista.

HIFK on tällä hetkellä neljän ottelun voittoputkessa. Keskiviikkona HIFK kaatoi KooKoon voittomaalikilpailun päätteeksi lukemin 3−2. Keskiviikon ratkaisijana toimi Henrik Borgström. Viime aikoina myös stadilaiset ovat saaneet lisää tehoja hyökkäykseen. Alkukaudella tehottomasti pelannut Sebastian Dyk on ollut viime aikoina todella hyvä. Myös loukkaantumisista kärsinyt Ville Leskinen on tuonut selvästi juonikkuutta hyökkäykseen.

Puolustuspelaaminen on noussut myös HIFK:n vahvuudeksi. Alakerran kiekollinen suoritusvarmuus on hyvällä tasolla, ja myös muutamat huippuyksilöt osallistuvat aktiivisesti hyökkäyspelaamiseen.

KooKoo-ottelun viimeisessä erässä alkoi HIFK:n pelissä näkymään väsymystä, ja on erittäin mielenkiintoista nähdä, että miten kovassa ottelutahdissa painavan HIFK:n jalka kestää keskiviikkona.

Lukolla on takana neljän pelin viikko eikä pelaaminen ole alkukauden tasolla. Luonnollisesti joukkueeseen vaikuttaa päävalmentaja Pekka Virran ja kahden kärkipuolustajan Vili Saarijärven sekä Lukas Klokin poissaolo.

Vasta kuusi peliä pelannut Thomas Grégoire on esiintynyt edukseen ja ottanut Robin Pressin kanssa isoa roolia. Hyökkäyspäässä Anrei Hakulisen pelikunto on epävarma, eivätkä Aleksi Saarela ja Kristián Pospíšil ole loukkaantumisistaan toivuttuaan vielä pelanneet parhaalla tasollaan.

Kapteeni Heikki Liedes ja johtamansa nelosketju onkin viime peleissä ollut Lukolle kantava voima.

Mikä on Pelicansin iskukyky?

Lappeenranssa SaiPa taistelee pääsystä pudotuspeleihin. Viime aikoina epätasaisesti pelannut Pelicans on tällä hetkellä suuri mysteeri.

Kotijoukkue SaiPan tilanne on tällä hetkellä vaikea. Pudotuspeliviivaan on matkaa tällä hetkellä 11 pistettä, ja maalinteko on sputnikeilla suunnattoman vaikeaa. Lappeenrantalaisten onneksi joukkueen puolustuspeli toimii kohtalaisesti, ja se takaa tasaiset lähtökohdat myös keskiviikon otteluun.

SaiPa on tällä hetkellä kahden ottelun tappioputkessa. Viime lauantaina SaiPa hävisi kotonaan HPK:lle lukemin 1−2. SaiPalla oli ottelussa paikkansa, mutta varsinkin heikko ylivoimapelaaminen oli suuri syy tappioon. Ylivoimapeli on ollut jo pidemmän aikaa varsin heikkoa, ja jos lappeenrantalaiset haluavat pudotuspeleihin, niin ylivoiman on parannuttava välittömästi.

SaiPan parhaimmistoa on viime aikoina ollut Micke Saari. 26-vuotias Saari on ottanut kuin varkain paikan SaiPan ykkösketjusta. Myös juonikas Veikko Loimaranta on ollut viime aikoina pirteä hyökkäyspäässä.

SaiPa taistelee kentällä sitkeästi, mutta todella kapea hyökkäysmateriaali on suuri este menestykselle.

Vierailija Pelicans elää tällä hetkellä melkoisessa muutoksessa. Ryan Laschin lähdön jälkeen joukkueesta lähti tehopisteiden lisäksi pelillinen johtaja pois. Lahtelaisten puolustuspeli on ollut myös heikkoa viime aikoina. Nuoret puolustajat pelaavat rohkeasti, mutta heikko kamppailupelaaminen tarjoaa vastustajille iskun paikan.

Loistavan alkukauden johdosta lahtelaiset ovat edelleen sarjataulukossa neljänsiä. Tiistaina Pelicans kaatoi Mikkelissä Jukurit jatkoajalla lukemin 5−4. Lahtelaisten valopilkku tiistaina oli Elias Vilen, joka laukoi ottelussa kaksi maalia. Myös HIFK-laina Niklas Nordgren saalisti ottelussa kaksi syöttöpistettä.

Loukkaantumisten seurauksena Pelicansi materiaali on tällä hetkellä todella vajaa, ja se näkyy varmasti lahtelaisten fyysisessä jaksamisessa.

Tappara hakee tehojaan jumbo-JYPin kustannuksella

Tappara aloitti uuden peliviikon jäämällä nollille HPK:n vieraana ja yrittää kääntää suunnan kotihallissaan. Jatkoaikatappiosta silti lisäpisteen saanut JYP kohtaa sisuuntuneen ennakkosuosikin.

Tappara otti viime viikolla neljästä pelistään kolme voittoa − kruununa kärkijoukkue Lukon kaataminen. Tiistaina kirvesrinnat kuitenkin jäivät nollille HPK:n vieraana. Tapparan peli-ilme on petraantunut kauden aikana, ja HPK:takin vastaan joukkue loi maalipaikkoja, mutta törmäsi maalivahti Eetu Laurikaiseen.

Tapparan puolustuksessa alkaa näkyä Valtteri Kemiläisen ja Michal Moravčíkin puuttuminen. Maksim Matushkin uurastaa isoja minuutteja ja on vaarallinen hyökkäyspäässä, mutta Teemu Suhonen ja Blake Parlett alkavat kasvaneen vastuun myötä olla vaarallisempia oman pään pelissä.

Hyökkäykseen Tappara kaipaa erityisesti Anton Levtchiä, vaikka Kristianit Kuusela ja Tanus luovatkin vaarallisia tekopaikkoja pelistä toiseen. Nelosketjun hyökkääjät Sami Moilanen ja Jere Henriksson pelaavat pirteästi mutta toistaiseksi tehottomasti.

Jumbojoukkue JYP pääsi kuuden pelin tauon jälkeen pisteille, kun TPS haki vierasvoiton vasta jatkoajalla. Erinomaisessa maalivireessä pelaava Robert Rooba ja Jerry Turkulainen olivat 1+1-tehoillaan jyväskyläläisten sankareita. Myös 18-vuotias puolustaja Ville Ottavainen väläytti osaamistaan syöttämällä Turkulaisen läpiajoon.

Tappara on kiistatta ennakkosuosikki, ja JYPin mahdollisuudet ovat tiiviissä puolustamisessa ja onnistuneessa maalivahtipelissä. Niko Parkkinen torjui TPS:ää vastaan, joten ykkösvahti Markus Ruusu saanee vuoron Tappara-pelissä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

JYP

04.12
JYP - Sport
1 - 4
03.12
KalPa - JYP
2 - 1
27.11
Sport - JYP
5 - 2
26.11
JYP - Sport
2 - 1

Jatkuuko Kärppien liito?

Viime aikoina hieman yskinyt TPS kohtaa Kärpät, joka on viime aikoina kerännyt pisteitä hurjalla tahdilla.

TPS lähtee illan kamppailuun lievänä haastajana. Kolmatta sijaa sarjassa pitävä TPS on voittanut edellisestä viidestä ottelusta vain kaksi. Tiistaina TPS haki Jyväskylästä voiton lukemin 4−3, kun kultakypärä Josh Kestner iski ratkaisun jatkoajalla. Ottelu oli TPS:lle henkisesti haastava, mutta turkulaisten onneksi jyväskylästä saatiin mukaan edes kaksi pistettä.

TPS pelaa raikasta hyökkäysvoittoista jääkiekkoa, mutta liian usein turkulaisten menestys on nojautunut yksilöiden varaan. Nuori joukkue on myös todella kokematon, joten ailahtelut kauden aikana ovat varsin ymmärrettäviä. Karanteenissa oleva Markus Nurmi on TPS:lle todella tärkeä pelaaja. Tiistaina sivussa ollut Lauri Pajuniemi heikensi selvästi TPS:n ylivoimaa. Pajuniemen pelaaminen keskiviikkona on vielä epävarmaa.

Päävalmentaja Raimo Helminen on luonut TPS:n pukukoppiin rennon ilmapiirin, mutta kykeneekö nuori joukkue vielä parantamaan pelaamistaan?

Kärppien heikko vire on historiaa. Viimeisestä kymmenestä ottelusta oululaiset ovat voittaneet peräti yhdeksän. Tiistaina Kärpät kävi hakemassa taisteluvoiton, kun se kukisti Ilveksen lukemin 1−0. Vieraissa Kärppien peli on myös kulkenut, sillä peräkkäisiä vierasvoittoja on peräti seitsemän. Sarjataulukossa Kärpät on sijalla yhdeksän, mutta matkaa sarjakolmoseen TPS:ään on vain kuusi pistettä. 

Kärppien tasonnousun isoin syy on parantunut puolustuspelaaminen. Maalivahtipeli on ollut myös viime aikoina erinomaista. Hyökkäyksestä tasoaan ovat nostaneet Aleksi Mustonen, Cody Kunyk ja Juhamatti Aaltonen.

Kärpillä on saumat tälläkin kaudella mestaruuteen, ja nykyvireellä oululaiset matkaavat varmasti kuuden parhaan joukkoon.