Liiga-kierros: Perjantain helmenä tamperelaisten paikallisvääntö

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro
Perjantai-iltana Liigassa on luvassa viiden ottelun kierros. Tampereella pelataan kauden ensimmäinen paikalliskamppailu. Hämeenlinnassa HPK ja Pelicans pelaavat Hämeen herruudesta. JYP yrittää katkaista Sportin nollapeliputken. Onko TPS jälleen piikkinä Lukon lihassa jälleen. Kouvolaan saapuu voittoputkessa oleva Jukurit.

Seuraa Heitä

Lukáš Dostál #1 | Anaheim

Maalivahti

Viimeinen lukko tamperelaisten maalilla. Liigan ehdottomasti parhaimpia ellei paras maalivahti. Operoinnut tällä kaudella yli 95 torjuntaprosentilla Ilveksen maalilla.

Dominik Hrachovina #49 |

Maalivahti

Tapparasta seurantaan otetaan virkaveli ja maanmies. Dominik Hrachovinan on pelattava erittäin hyvä kamppailu Tapparan maalilla, jos Tappara aikoo voittaa paikalliskamppailussa Ilveksen. Hrachovinalla on edellytykset olla Liigan parhaita maalivahteja.

Tampereen perjantai-illassa kauden ensimmäinen paikalliskamppailu

Tampereella pelataan tänään kauden ensimmäinen paikallisvääntö Ilveksen ja Tapparan välillä. Näiden pelien mielenkiinto on noussut entisestään, kun Ilves on saanut hommansa lentoon viime kausina. Otteluun lähdetään tilanteessa, että Ilves löytyy sarjataulukosta sijalta kaksi. Seitsemästä ensimmäisestä pelistään Ilves on voittanut viisi. Tappara on sarjataulukossa kuudentena kolmella voitolla kuuteen peliin. Viime pelissä kaatui HPK maalein 3−2. Ilves puolestaan palasi voittokantaan voitolla TPS:stä 4−1. Viime kaudella joukkueet kohtasivat kuudesti, niistä Ilves onnistui raapimaan neljä voittoa.

Ilves on löytänyt peliinsä toimivat ketjukoostumukset ja joukkue pystyy jokaisella viisikollaan tuomaan kiekon vauhdikkaasti yli keskialueen. Monelle vastustajalle nimenomaan tupsukorvien pelinopeus on ollut myrkkyä alkukauden otteluissa. Erityisesti kolmosvitja, jonka laidoilla viilettävät Matias Maccelli ja Roby Järventie, on saanut jalkatyönsä toimimaan mallikkaasti. Parhaimmillaan Ilves pystyy luistelemaan miltä tahansa joukkueelta jalat alta. Viime kauden ykköspyssy Eemeli Suomi metsästää yhä kauden avausmaaliaan, vaikkakin hän on tarjoillut useita syöttöjä joukkuekavereilleen.

Puolustuspäässä Juuso Välimäki on noussut yhdeksi Liigan parhaista puolustajista ja hyvin liikkuva Flames-sopimuspelaaja onkin säväyttänyt monipuolisuudellaan. Paikallispeliä silmällä pitäen Ilveksen kompastuskivenä saattaa olla Tapparan tiivis viisikkopuolustus ja tehokas pelin kääntäminen. Ilveksen on oltava hereillä siniviivoilla ja päätypelissä, sillä Tapparan juonikkaat hyökkääjät osaavat löytää väylät syöttää kiekkoja paikkoja hakeville pelaajille erikoisistakin paikoista.

Tappara pelasi eilen Ässiä vastaan, josta irtosi täydet kolme pistettä maalein 5−3. Joukkue hallitsi peliä, mutta puolustaminen oli välillä yllättävänkin haparoivaa. Varsinkin Ben Bloodin ja Teemu Suhosen muodostama pakkipari ei luottamusta liikoja herättänyt.

Patrik Virran johtama ketju sai illan kamppailussa tärkeitä onnistumisia, mutta joukkueen maalinteko on vielä liian kapeilla harteilla. Ranskalaishyökkääjä Charles Bertrand kaipailee kipeästi onnistumista maalintekoon, ettei apina ala selässä kasvamaan entuudestaan.

Maalivahti Dominik Hrachovinan esitys maalilla oli edeltävässä ottelussa epävarman oloista, mutta toisaalta laukauksia tuli epätasaisesti ja hyviltä paikoilta. Todennäköisesti Hrachovina jatkanee maalilla Ilvestä vastaan. Ilveksen nykyvire on Tapparalle varmasti iso testi tällä suoritustasolla.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

12.03
TPS - Ilves
1 - 6
08.03
Ilves - Tappara
2 - 1
02.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JA
01.03
JYP - Ilves
0 - 3
27.02
Ilves - Ässät
4 - 3 JA

Tappara

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
Tappara - Kärpät
3 - 1
08.03
Ilves - Tappara
2 - 1
05.03
Tappara - Lukko
5 - 3
02.03
TPS - Tappara
0 - 4

Hämeenlinnassa pelataan kauden ensimmäinen osa Hämeen herruudesta

HPK metsästää perjantaina kauden ensimmäistä kolmen pisteen voittoaan. Peli on ollut kaukana ihanteellisesta, mutta myös viimeistelyprosentti on ollut erikoisen alhainen. Maalissa aloittanee Daniel Lebedeff.

HPK:n sairastuvalla on riittänyt vilskettä molempiin suuntiin. Pelivalmiina ovat erinäisten poissaolojen jäljiltä Valtteri Jeskanen, Valtteri Puustinen ja Eemeli Räsänen. Myös FPS:n riveissä pelannut Jere Jokinen on nyt HPK:n käytössä.

Sivussa ovat tällä hetkellä Miro Ruokonen, Daniel Mäkiaho ja Jesse Mankinen. Mäkiahon poissaolo on kolmikon pisin. Pakkivahvistukseksi odotettu Jared McIsaac pakkasi kokonaan laukkunsa ja palasi Detroitiin. Emil Larmi ja Kristian Vesalainen eivät ole vielä viikonlopun otteluissa mukana.

Pelicans pääse viikon tauon jälkeen jälleen tositoimiin. Joukkue on esiintynyt edukseen pelillisesti viime otteluissa, mutta voittoja joukkue ei juuri pystynyt otteluista ottamaan. Varsinkin maalinteko on välillä myrkkyä lahtelaisille. Viime viikon Ilves-ottelussa Pelicans oli hallitsevampi osapuoli, mutta maalipaikoissa Ilves olivat selkeästi Pelicansia tehokkaampia. Paikkoja Pelicansilla oli usempaan kuin yhteen osumaan kamppailussa, mutta maalipaikkojaan Pelicans ei osannut hyödyntää. Pelicansin viisikkopeli on kyllä riittävällä tasolla voittaakseen pelejä, mutta maalipaikat pitää osata käyttää tulevaisuudessa.

Lahdessa on kovat odotukset Ryan Laschiin, jonka pelaamisen paranemista on odoteltu kuin kuuta nousevaa. Laschin pelaamisesta huomaa tiettyä varovaisuutta. Viime peli Ilvestä vastaan oli jo askel parempaan suuntaan, mutta joukkue tarvitsee amerikkalaiselta vieläkin isompaa panosta ja tehoja hyökkäyspäässä. 

Ylivoima on ollut yllättävän vaikeaa lahtelaisryhmälle alkukaudesta, vaikka harjoituspelit näyttivätkin sen osalta lupaavilta. Aleks Haatanen on ollut pirteä viime pelit, jos nyt vaikka räpsähtäisi liigauran ensimmäinen maali. Vierasjoukkueelta puuttuvat illan kamppailusta ainakin Niclas Almari ja Otto Somppi.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Pelicans

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
02.03
Pelicans - Lukko
3 - 1
29.02
Tappara - Pelicans
2 - 1

Jukurit voittoputkessa Kouvolaan

Mikkelin Jukurit saapuvat Kouvolaan allaan kaksi voittoa. Kotijoukkue KooKoolla on puolestaan alla kaksi tappiota. Jukurit voittivat kotonaan Ässät ja HIFK:n viime viikolla. KooKoo puolestaan kärsi kotonaan tappion Pelicansille ja viime ottelun joukkue hävisi Lukolle Raumalla maalein 4−1.

Kahdessa viime pelissä on noussut yksi pelaaja Jukureista selkeästi esiin. Se on Vitali Abramov. Abramov tuli lainalle Senatorsista Mikkeliin. Venäläinen on täyttänyt kahdessa pelaamassa ottelussa kyllä vahvistuksen saappaat täysin. Puolen vuoden pelaamattomuus ei ole näkynyt otteissa tippaakaan. Abramov on ollut selkeästi piristysruiske Jukureiden pelaamiseen.

Teemu Pulkkinen ja Jasper Piitulainen saivat viime pelissä kauden ensimmäiset osumansa tällä kaudella. Pulkkiselle osuma on liigauran ensimmäinen. Ruotsalaishyökkääjä Joachim Rohdin piristyi hieman, kuin sai vierelleen juuri Abramovin. Šimon Stránský kantaa viidellä syöttöpisteellään kultakypärää Jukureissa. Ensimmäinen maali on vielä odottanut itseään pirteästä otteesta huolimatta. Voisiko se ensimmäinen tulla nyt perjantaina KooKoon verkkoon?

Varsinkin otteluiden loput ollut vaikeita Jukureille. Ässiä vastaan joukkueen kahden maalin johto suli viimehetkillä kasaan. Maalivahtiosastolla Sami Rajaniemi on tuki ja turva. Rajaniemen kaudenaloitus on ollut ehkä paras koko Jukurit-visiitillä. Voittaminen Jukureiden osalta ei jää kiinni joukkueen ykkösmaalivahdista.

Viime kauden valopilkun kausi on startannut kahdella voitolla ja kolmella tappiolla. Kouvolalaisten tehokkain pelaaja on ollut NHL-laina Kasper Björkqvist. Viiten peliin Björkqvist on tehnyt tehot 3+3. Erityismainintana se, että Björkqvist on tehnyt jokaisessa pelaamassa pelissään vähintään yhden tehopisteen. Päävastuun joukkueen maalilla on kantanut ruotsalainen Victor Brattström. Yhtä peliä vaille Brattström on pelannut kaikki pelit KooKoon maalilla. Ruotsalaisen torjuntaprosentti on hieman päälle 90 prosentin.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Jukurit

12.03
Jukurit - Kärpät
2 - 3
09.03
KalPa - Jukurit
2 - 3 JA
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

Kovavireinen Lukko saa vastaansa TPS:n

Sarjakärjessä oleva Lukko saa vastaansa TPS:n, joka on aiheuttanut Lukon ainoan tappion tällä kaudella. Lukko hävisi Turussa pelatun pelin maalein 4−2, jota raumalaiset johtivat jo 0−2 numeroin. Lukko on sen jälkeen voittanut neljä viimeisintä peliään puhtaasti kolme pisteen arvoisesti. TPS on pelannut kohtaamisen jälkeen neljä peliä, niistä joukkue on voittanut kaksi ja hävinnyt kaksi. Kuitenkin kaksi viimeisintä ottelua on päättynyt turkulaisten tappioon.

Lukko on ollut todella vahva alkukaudesta. Varsinkin maalivahti Oskari Setänen on ollut maalilla todella vahva. Liigan maalivahtitilastoissa Setänen löytyy kärkisijoilta lähes joka tilastossa. Setäsen torjuntaprosentti on 95,24, ja hän on päästänyt 1,25 maalia ottelua kohden.

Joukkueen kultakypärää kantaa monille vähän tuntemattomampi nimi. Eetu Koivistoisen alkukausi on ollut todella upea. Tehoja kuuteen ensimmäiseen peliin on tullut mainiot 5+2=7. Aleksi Saarelan maalivainu on ollut kohdillaan, kun tilillä on 6 maalia yhtä moneen otteluun. Lisäksi puolustaja Vili Saarijärven kauden aloitus on ollut tehokas. Pelattuihin peleihin Saarijärvi on iskenyt tehot 2+5=7.

Joukkueen puolustus on toiminut mallikkaasti. Joukkue on päästänyt ensimmäisissä peleissä vasta kymmenen maalia. Se on alle kaksi maalia per peli, joten ei ole yllätys raumalaiset johtavat sarjaa. Lisäksi raumalaisten alivoima on sarjan parasta. Joukkue ei ole vielä päästänyt yhtään maalia alivoimalla tällä kaudella. Toki Lukko ei ole liikaa jäähyllä joutunut istumaan, silti 20 alivoiman selvittäminen ilman takaiskuja on kelpo alku.

Turussa kauden alku on ollut kohtuullisen positiivinen. Joukkue uudistui valmennuksen ja pelaajiston osalta täksi kaudeksi. Onhan Turkuun on satanut paljon lokaa viime kausina, joten pilkahdus paremmasta on tervetullutta koko seuralle ja kaupungille.

TPS:n riveissä viilettää yksi Liigan kuumimpia pelaajia. Hänen nimensä on Josh Kestner. Alkukauden kuuten peliin amerikkalainen Kestner on tehnyt seitsemän tehopistettä. Lauri Korpikoski on palannut jälleen väkevään vireeseen, ja hänet voidaan laittaa kentälle tilanteessa kuin tilanteessa. 

Ruben Rafkin palaa tänään jälleen tositoimiin TPS:n puolustukseen sairaslomalta. Viime pelaamassa pelissään Rafkin teki ison maalin TPS:lle. Lisäksi viime peliin samaan pariin laitettu Johan Ivarsson ja Ville Lajunen näyttää ensisilmäyksellä erinomaiselta pakkiparilta.

Turussa uusi fysiikkavalmennus näyttää tehneen tehtävänsä. Varsinkin joukkueen liikkeestä näkee, että oikeita asioita on tehty. Esimerkiksi kun katsoo Eemil Viron ja Juuso Pärssisen luistelua, niin molemmilla luistin kyllä kulkee mukavasti.

Yksi pieni pettymys alkukaudesta odotuksiin nähden löytyy maalivahtiosastolta. Turussa odotettiin Andrei Kareevista paljon enemmän, kuin mitä nyt on vielä tosipeleissä nähty venäläismaalivahdilta.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

TPS

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
TPS - Ilves
1 - 6
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

Kestääkö Rasmus Reijolan nollaputki hurrikaanin

Vaasan kotkat liitelevät tällä hetkellä kolmen ottelun voittoputkessa, ja Rasmus Reijolalla on kolmen ottelun mittainen nollapeliputki päällä. JYP lähtee otteluun kahden ottelun voittoputkessa, eli toisen putki tulee päätökseen huomenna. Molempia joukkueita yhdistää voittoputkien lisäksi yksi heikompi tilasto. Nimittäin kumpikaan joukkue ei ole vielä onnistunut kertaakaan ylivoimalla tekemään maaleja tällä kaudella. Sport on päässyt pelaamaan toki toiseksi vähiten sarjassa ylivoimaa, eli vähän päälle 30 minuuttia. JYP:lle puolestaan ylivoimia on kertynyt noin 5 minuuttia enemmän, kuin vaasalaisille.

Kotijoukkue lähtee peliin mielenkiintoisesta tilanteesta. Joukkue on kahden ottelun voittoputkessa, mutta seura ilmoitti päävalmentajansa lomautuksesta. JYP siis lomautti pääkäskijänä toimivan Pekka Tirkkosen ja apuvalmentajansa Ari Santasen talousvaikeuksien takia. On mielenkiintoista kuinka tämä tulee näkymään JYP:n illan pelissä.

JYPin kultaista kypärää illan pelissä tulee kantamaan toista kauttaan jyväskyläläisten riveissä oleva Miska Siikonen. Siikonen on kerännyt ensimmäisiin peleihin tehot 2+3. Samoilla tehoilla Siikosen kanssa on myös Jerry Turkulainen. Joukkueessa odotellaan varmasti vielä Jarkko Immoselta tehoja. Sillä kokenut Immonen on kuuteen ensimmäiseen peliin tehnyt vasta tehot 0+1, joten kokeneelta pelaajalta varmasti tehoja kaivataan.

Vaasan Sportin kuumin nimi löytyy maalinsuulta. Rasmus Reijola on onnistunut pitämään tällä kaudella maalinsa puhtaana, jokaisessa pelissä missä on vain päässyt pelaamaan. Nyt tällä kaudella Reijola on pitänyt yli 180 minuuttia maalinsa puhtaana, jos siihen lasketaan edellisen kauden viimeinen peli, niin Reijolaa ei olla yllätetty yli 200 minuuttiin liigakentillä. Reijola on onnistunut nollaamaan nyt SaiPan, Tapparan ja entisen seuransa HPK. Löytääkö JYP keinot ohittaa Sportin puolustus, ja sen viimeisenä lukkona ollut Reijola.

Sportin puolustus on ollut erinomaisessa vireessä, mutta löytyy Sportilta vielä parannettavaakin. Hyökkäyspelaaminen ja varsinkin maalinteko eivät ole vielä täysin auenneet vaasalaisilla. Vaasalaiset ovat tehneet viiteen peliin vain kahdeksan maalia, ja silti joukkue on voittanut enemmän pelejä kuin hävinnyt. Jos ylivoima on ollut vaikeaa, niin alivoima on ollut Sportilla vahvaa. Joukkue on päästänyt vain yhden maalin alivoimalla alkukaudesta, joten se ei lupaa hyvää JYP:n ylivoiman kannalta, joka siis hakee ensimmäistä onnistumistaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA