Liigakierros: Tamperelaiset menossa eri suuntiin − alavireiset kohtaavat Oulussa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Liigassa otellaan lauantain kunniaksi tuhdilla kattauksella otteluita yhteensä kuudella paikkakunnalla, ja jaossa on jälleen tärkeitä pisteitä.

Seuraa Heitä

Ty Rattie #8 | Ässät

Laitahyökkääjä

NHL:ssä marinoitunut hyökkääjä on nyt pelannut muutaman ottelun Liigassa, mutta maaliverkko ei ole vielä pöllynnyt. Joko lauantai-ilta tuo Rattielle ensimmäisen osuman?

Ässille luvassa tiukka lauantai-ilta

Tappioputkensa eilen katkaissut Pelicans matkustaa Satakuntaan lyömään kapuloita padan rattaisiin.

Kummatkin joukkueet pelasivat eilen kauden 32. ottelunsa. Pelicans onnistui katkaisemaan tappioputkensa HPK:n kustannuksella, kun taas kasitien kamppailussa TPS oli eilen Ässiä parempi. Ässien tammikuu oli vaihtelevan epätasainen, kun taas pelikaanien hurja lento nosti joukkueen aina Liigan sarjataulukon toiselle sijalle.

Illan mittelö on jo joukkueiden kauden kolmas kohtaaminen, joten pelaajasiirtoja lukuun ottamatta joukkueet ovat toisilleen tuttuja. Pelicans on voittanut molemmat edelliset kamppailut, joten Ässillä on revanssin paikka. Kokonaisuudessaan joukkue on hävinnyt lahtelaisjoukkueelle viimeiset viisi ottelua, ja edellinen voitto on pystytty kairaamaan 25.10.2019.

Tulivoimaa sekä ratkaisukykyä Ässiltä löytyy, vaikka kanadalainen täsmähankinta Ty Rattie ei ole vielä pystynyt urotekoihin. Otteluita on takana vasta kaksi, joten pelikunto tulee varmasti paranemaan seuraavien otteluiden aikana. Joukkueen ykkössentteri Peter Tiivola on kuntoutunut maajoukkueessa saadusta vammastaan, ja pelaaja valittiinkin mukaan myös Leijonien ensi viikon EHT-turnaukseen.

Ässien Sebastian Wännström johtaa koko Liigan maalipörssiä yhteensä 18 osumalla ja Pelicansin paras maalintekijä Rudolf Červený pitää samaisella listalla hallussaan kuudetta tilaa 14 täysosumallaan. Joukkueiden kultakypäriä kantaa Hannes Björninen sekä Nicolai Meyer, jotka löytyvät pistepörssin sijoilta kaksi ja 20.

Vaikka Pelicans joutuikin luopumaan Ryan Laschista, toi iloisia uutisia mukanaan Iikka Kangasniemi, joka kykeni pelaamaan joukkueen eilisessä ottelussa ollen heti tutun vaarallinen. Eilisessä ottelussa onnistui myös Aleks Haatanen, joka sai tärkeän onnistumisen tililleen ylivoimalla. Pelicansin maalia kolmessa edellisessä ottelussa vartioinut Patrik Bartošák sai kutsun maansa EHT-joukkueeseen, joten hän luultavammin tekee tilaa Jasper Patrikaiselle.

HIFK:lla mahdollisuus palata voittokantaan HPK:n kustannuksella

Niin ikään eilen omat ottelunsa pelanneet joukkueet ottavat mittaa toisistaan toista kertaa kuluvalla kaudella. Joukkueet kohtaavat uudelleen ensi viikon perjantaina, joten hävinneelle joukkueelle tarjotaan heti revanssin paikkaa.

Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa HIFK oli vieraissa parempi lukemin 5–2. Viiden viime pelin jaksolla kumpikin joukkue on onnistunut voittamaan kahdesti. HPK pitää tällä hetkellä perää sarjataulukossa ja HIFK majailee sijalla seitsemän. Helsinkiläisjoukkueella pisteitä on koossa puolet enemmän kuin hämeenlinnalaisryhmällä, joka on pelannut kaksi ottelua enemmän.

Joukkueiden väliset mittelöt ovat olleet tasaisia, sillä kuusi viimeistä keskinäistä kamppailua on päättynyt vuorotellen kummankin joukkueen voittoon. Eilisissä otteluissaan HIFK jäi nollille KalPaa vastaan ja HPK hävisi vieraissa Pelicansille. Kumpikin joukkue joutuu matkustamaan Helsinkiin, joten lepoetua ei kumpikaan joukkue varsinaisesti saa, vaikka ottelu onkin HPK:lle viikon kolmas ja HIFK:lle toinen.

Hämeenlinnalaisryhmän viime aikojen valopilkku on ollut nuori Jere Innala, joka on iskenyt jo 13 maalia. Hän iski tiistaina TPS:n verkkoon kauden ensimmäisen hattutemppunsa ja hän onnistui maalinteossa niin ikään eilen Pelicansia vastaan. Innalan vahvat otteet palkittiin kutsulla maajoukkueeseen.

Liigan maalipörssin jaetulla kolmannella sijalla sekä U20 pistepörssin kärjessä majaileva Anton Lundell sen sijaan on ollut monessa helsinkiläisjoukkueen ottelussa suurta roolia ottanut pelaaja. Viime syksynä NHL-varauksen saanut ja Edmontonissa nuorten Leijonien kapteenina pronssia voittanut Lundell on joukkueensa paras pistemies. HPK:ssa kultaista kypärää kantaa kokenut Petri Kontiola, jolla on koossa ainoastaan kaksi pistettä enemmän kuin Lundellilla.

Lundell sai niin ikään kutsun Ruotsin EHT-turnaukseen, joten nuori superlupaus debytoi aikuisten maajoukkueessa.

HPK:n ero pudotuspeliviivaan alkaa olla jo lähes mahdottoman suuri kiinni kurottavaksi, kun taas HIFK:lla on ainoastaan kahden pisteen johto suoralle pudotuspelipaikalle. Kumpikin joukkue pyrkii palaamaan voittokantaan. HIFK:n joukkueesta löytyy useita ratkaisupelaajia, joten HPK:n suhteellisen kapea kärki joutuu panemaan toden teolla hanttiin.

Ilves kaipaa kipeästi pisteitä

Alkukaudella säkenöinyt tamperelaisjoukkue on ajautunut kaamokseen. Eero Kilpeläisen takaisin saanut KalPa janoaa vierasreissultaan kolmea pistettä.

Ilves pelasi edelliset ottelunsa Lukkoa vastaan. Kahdesti tamperelaiset poistuivat vastustajansa käsittelystä 4−1-lukemin tullut tappio niskassaan, mutta jälkimmäisessä otatuksessa Raumalla tupsukorvat esittivät jo kelvollista kiekkoa.

Ilveksen maalinteko on lukuisista paikoista huolimatta tökkinyt rajusti, eikä rakoileva puolustus- ja maalivahtipeli ole auttanut asiaa. Ville Kolppanen pelasi edellisessä ottelussa selvästi kauden parhaan ottelunsa ja antoi toivoa otteidensa kohentumisesta.

KalPa voitti perjantaina HIFK:n näytöstyyliin kotihallissaan. Vaikka helsinkiläiset hallitsivat kiekkoa ja rummuttivat peliä kohti KalPan maalia, tekivät kuopiolaiset tehokkaalla viimeistelyllä tarvittavat osumat.

Eero Kilpeläinen palasi loukkaantumisen jälkeen tolppien väliin ja kahmaisi nollapelin torjuttuaan yli 30 kiekkoa. Kokenut veskari tuo läsnäolollaan KalPan pelaamiseen tarvittavan luottavaisuuden.

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa jo kolmesti tällä kaudella. Ilves vei kaksi ensimmäistä kohtaamista ja viimeisin peli päättyi KalPan voittoon.

Tapparan hurja vire on Jukureille kova haaste

Tappara on voittanut edellisestä kymmenestä ottelustaan seitsemän. Tamperelaiset ovatkin parantaneet huimasti alkukauden takerteluistaan. Jukureillakin on allaan positiivinen ottelu. Kauden aiemmat kohtaamiset ovat kääntyneet mikkeliläisille.

Tappara kiitää myötätuulessa ja alkukauden vaikeudet näyttävät olevan taakse jäänyttä elämää. Ratkaisijoita näyttää löytyvän laajalta rintamalta. Muun muassa puolustaja Blake Parlett on aloittanut kautensa terävästi.

Edellisissä viidessä ottelussaan kirvesrinnat ovat neljä kertaa päästäneet vain yhden maalin. Näyttää siis siltä, että rakoillut maalivahti- ja puolustuspelikin on löytämässä raiteilleen.

Jukurit voitti perjantaina näytöstyyliin JYPin 5−1. Ottelun kapellimestarina hääri puolustaja Axel Rindell tehoillaan 1+2.

Toisaalta mikkeliläiset hävisivät JYP-ottelua ennen Ässille peräti 7−0, mikä herättää kysymyksen joukkueen tason kestävyydestä − JYP kun ei ole tällä hetkellä kaksinen mittari.

Tilastojen valossa ottelu on mielenkiintoinen, sillä Jukurit on voittanut joukkueiden kaksi tämän kauden aiempaa kohtaamista.

Vaihtuuko Kärppien tai SaiPan sävel mollista duuriin?

Eiliset ottelunsa voittoon päättäneet joukkueet kohtaavat toistamiseen tällä kaudella. Kummankin joukkueen peli on töksähdellyt viimeisten kierroksien aikana. Kumpi joukkue saa paremmin koneensa käyntiin pohjoisen pakkasissa?

Kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi tiukkaan yhden maalin voittoon SaiPan hyväksi, kun Kärpät jäi kotikentällään nollille. Kyseistä ottelua edelsi Kärppien seitsemän voiton putki lappeenrantalaisia vastaan. Joukkueiden vire on ollut mollivoittoinen, ja esimerkiksi SaiPalla oli ennen eilistä ottelua viimeiseen kahdeksaan otteluun seitsemän tappiota.

Oululaisten riesana on ollut tehottomuus sekä maalipaikkojen tuhlaaminen. Kärpät nousi eilisen voiton myötä sarjataulukossa Ässien ohi sijalle yhdeksän, mutta odotukset ovat joukkueen kohdalla olleet todennäköisesti paljon korkeammalla. Joukkue on tehnyt Liigassa kolmanneksi vähiten maaleja, SaiPan ollessa kuitenkin takana kolmen maalin verran.

Joukkueiden eiliset ottelut toivat voittojen lisäksi mukanaan myös varmasti kaivattua itsevarmuutta. SaiPa onnistui tekemään kotonaan neljä maalia, joista kaksi syntyi ylivoimalla. Joukkueen kokoonpanot myllättiin täydellisesti uudelleen ennen ottelua, ja kokeilu näytti onnistuneen. Eilen ottelussa esille nousivat Tomáš Záborský sekä Santeri Virtanen, joka kutsuttiin myös Leijonien EHT-joukkueeseen.

Kärppäleiriin ei kutsuja sadellut suomalaispelaajille, mutta eilinen voitto sen sijaan toi itsevarmuutta kauden avausmaalinsa tehneille Joona Huttulalle sekä Jari Sailiolle. Huttulan maali tuli oivaan saumaan, sillä mies on viimeksi tehnyt maalin Liigassa kaudella 2017-18. Kärpät pelasi eilen myös kauden ensimmäisen nollapelin. Joukkue on tällä hetkellä keskellä härkäviikkoja, sillä oululaiset joutuvat pelaamaan lähes joka toinen päivä.

Viime kausien perusteella voidaankin sanoa, että on yllättävää, kun SaiPan kultakypärää kantava Záborský on pistepörssissä korkeammalla kuin Kärppien paras pistemies Cody Kunyk. Kärppien joukkueessa Rädyn veljekset Aatu ja Aku pelasivat monta ottelua samassa kentässä, mutta veljeksistä nuorempi Aatu ei ollut eilen Kärppien mukana. Kokoonpanosta puuttui myös kokenut Jussi Jokinen.

Kärppien maalilla slovakkivahti Patrik Rybár on pelannut pääosan peleistä ja viimeiset kolme ottelua putkeen. SaiPan tolppien välissä maaliaan vartioiva Niclas Westerholm solmi eilen SaiPan kanssa vuoden jatkosopimuksen.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

Kärpät

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

KooKoo pyrkii kasvattamaan kuilua JYPin ja pudotuspeliviivan välillä

Sarjataulukossa lähes ääripäinä suorittaneet joukkueet kohtaavat toisensa toisen kerran kuluvalla kaudella, ja JYPillä on revanssin paikka.

Joukkueiden neljä edellistä mittelöä voittanut KooKoo kärsi eilen tappion SaiPalle, mikä tarkoitti joukkueen seuraennätyksen rikkoutumista. Joukkue voitti ennen eilistä kahdeksan ottelua putkeen, ja voittoputkea edeltänyt tappio tuli niin ikään juuri SaiPaa vastaan.

KooKoo oli kuitenkin ottelussa aktiivinen ja se pystyi luomaan useita maalipaikkoja. Useiden paikkojen syntyä edistävät voitetut aloitukset esimerkiksi hyökkäyspäässä. Eilisessä ottelussa KooKoo dominoi aloitusympyrää, vaikka vastassa oli vahvoja aloittajia, kuten Jarno Koskiranta sekä Jaakko Lantta.

Alkuviikosta JYP ilmoitti purkaneensa Miska Siikosen sopimuksen yhteisymmärryksessä pelaajan kanssa. Rivien harventaminen tässä tapauksessa tarkoitti joukkueen heikentymistä. Jyväskyläläiset ovat jo pidemmän aikaa operoineet todella köykäisellä ja nuorella puolustuksella, joka näkyy kaksinkamppailujen häviämisessä. Tästä johtuen joukkueen on myös vaikeaa käynnistää hyökkäyksiä, kun peli pyörii omalla puolustusalueella.

Joukkueiden välillä on sarjataulukossa 25 pistettä, joten se kertonee totuuden siitä, että KooKoo on pystynyt jatkamaan siitä, mihin se viime kaudella jäi. JYPin ero alempaan pudotuspeliviivaan on sen sijaan 13 pistettä, joten eron kurominen umpeen ei ole mahdotonta, sillä kausi on vasta ylittänyt puolen välin.

JYP sai jobinpostia eilisessä ottelussa, kun Mikko Kalteva loukkaantui kesken ottelun. Se tarkoittaa todennäköisesti jälleen yhden nuoren puolustajan nousemista kokoonpanoon. Hyvin suorittaneita junioreita kuitenkin löytyy, sillä esimerkiksi kaksoset Valtteri sekä Santeri Koskela ovat hoitaneet omat tonttinsa hyvin. Joukkueen kultaista kypärää kantaa Jerry Turkulainen.

KooKoosta löytyy vahvoja yksilöitä, joilla on kyky ratkoa pelejä. Eilisessä ottelussa esimerkiksi ykköskentässä pelanneet Ahti Oksanen, Kyle Platzer sekä Christian Thomas väläyttelivät vahvaa osaamistaan. Lisäksi unkarilainen Vilmos Galló on pelaamassa vahvaa kautta. Joukkueen paras pistemiehellä Oksasella on vain kaksi pistettä enemmän kuin Gallólla. Heidän väliinsä mahtuu myös loukkaantuneena oleva Trevor Mingoia.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA