Liiga-kierros: TPS ja Lukko aloittavat minisarjan, HPK:n kujanjuoksu pudotuspeleihin jatkuu

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Illan Liiga-kierroksella nähdään Turun huippuottelu sekä kamppailua viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Seuraa Heitä

Sebastian Wännström #40 |

Laitahyökkääjä

Liigan maalitilaston ykkönen on onnistunut maalinteossa kaikkia muita joukkueita paitsi Lukkoa ja SaiPaa vastaan. Korjaantuuko kauneusvirhe lauantaina?

Sebastian Repo #92 | Lukko

Laitahyökkääjä

Sebastian Repo teki Ässiä vastaan tehot 2+1ja päätti samalla neljän pisteettömän ottelun putken. Jatkuuko pistejuhla myös TPS:ää vastaan?)

Ruslan Ishakov #34 | Adler Mannheim

Keskushyökkääjä

Venäläinen taituri on yksi sarjan tehokkaimmista pelaajista tasakentällisin. Hänen karvauspelaamisensa on ollut myös erityisen tehokasta viime otteluista, joten Lukon puolustuksen on syytä olla hereillä aina, kun hyökkääjä tulee jäälle.

TPS ja Lukko virittäytyvät pudotuspelitunnelmaan jo runkosarjan lopussa

TPS:n runkosarjan lopun kuuteen otteluun mahtuu kolme ottelua sarjakärki Lukkoa vastaan.

Turun illassa haetaan jo jalansijoja tulevia pudotuspelejä vastaan, kun sarjajohtaja Lukko saapuu runkosarjan kolmannella sijalla olevan TPS:n vieraiksi.

Turkulaiset hävisivät torstain kierroksella Lahdessa voittolaukauskilpailussa Pelicansin, minkä myötä turkulaiset ovat kahden ottelun tappioputkessa. Tämän ei kannata kuitenkaan hämätä liiaksi, sillä TPS maaliskuusta lähtien pelannut 13 ottelua, joista tappioita on ainoastaan kolme.

TPS:n pelikuri on ollut viime otteluissa heikkoa, minkä lisäksi joukkueen kärkipelaajat ovat esiintyneet ajoittain itsekkäästi. Joukkueen tulisi terävöittää oman maalinedustan varjelemista, sillä vastustaja on tehnyt turhan monta maalia lähietäisyydeltä viime otteluissa.

Yksilöistä Topias Haapanen on pelannut erinomaisesti. Myös tehokkaat hyökkääjät Josh Kestner ja Ruslan Ishakov ovat riistäneet kiitettävän määrän kiekkoja. TPS:n karvauspeli onkin ollut erinomaista. Vastustaja ei ole saanut rauhaa avauspelaamisessaan.

Vierasjoukkue Lukko saapuu Turkuun allaan kolme voitokasta ottelua, ja Lukon runkosarjan voitto on enää viimeistä varmistusta vailla. Ykköspaikka olisi seurahistorian ensimmäinen. Samoin TPS:n kolmossija vaikuttaa todennäköiseltä lopputulemalta.

Lukon rautainen alivoimapelaaminen on tilastollisesti ajatellen osoittanut merkkejä haavoittuneisuudesta. Ässät teki edeltävällä kierroksella kaksi ylivoimamaalia, minkä lisäksi myös JYP onnistui ylivoimalla Lukkoa vastaan. Tätä ennen myös Ilves ja Pelicans olivat löytäneet keinot murtaa Lukon jämäkkä alivoimainen puolustusasema.

Ässät-ottelussa loisti erityisesti Sebastian Repo, joka katkaisi pisteettömän kautensa tekemällä tehot 2+1. Tämän lisäksi puolustajien pistepörssin kärki Robin Press teki ottelussa ensimmäisen maalinsa sitten maaliskuun alun. Raumalaisten maalilla pelannee lepo-ottelun jälkeen jälleen Lassi Lehtinen, joka johtaa sarjan torjuntatilastoja.

Onnistumisten vastapainoksi Lukon peleissä on nähty myös yksilövirheitä. Esimerkiksi Thomas Grégoire voidaan odottaa laadukkaampaa pelaamista.

KooKoo etsimässä tasaisuutta

KooKoolla on lauantain kierroksen jälkeen runkosarjaa jäljellä neljä ottelua, Kärpillä puolestaan viisi.

Tästä kaksikosta molemmat ovat mukana jo pudotuspeleissä, mutta täydelliseen ulospuhallukseen ei silti ole varaa. Kärpät kamppailee kiivaasti suorasta pudotuspelipaikasta, jossa se on edelleen kiinni.

Kärpillä on meneillään kauden kolmas kolmen pelin tappioputki. Neljää peräkkäistä tappiota on tältä kaudelta toistaiseksi kokematta.

KooKoo puolestaan yrittää kääntää kurssiaan kohti tasaista tuloksentekoa. Kolmen ottelun voittoputki päättyi Ässät-tappioon. Voittoputkea puolestaan edelsi peräti seitsemän peräkkäistä tappiota.

Perjantaina maalilla aloitti Oskari Salminen, ja Victor Brattströmin pelikunto onkin kouvolalaisten menestyshaaveille oleellinen. Maalinteko ei KooKoolta onnistunut 0–2-tappiossa Pelicansille.

Kärpät kohtasi torstaina HPK:n viimeisen nousuvireen kohti pudotuspelejä ja hävisi kamppailun. KooKoon yläpuolella olevat Tappara ja Pelicans ovat pistekeskiarvossa 0,5 prosenttiyksikön päässä oululaisista, joten sijasta kuusi nähdään todellinen taistelu.

Lähtökohdat lauantain peliin ovat kunnossa.

JYP taistelee enää kunniastaan, KalPa kotiedusta

Jyväskyläläisen jääkiekon vaikea kausi lähestyy loppuaan. KalPa virittelee jo konettaan kevättä varten.

Kaikki loppuu aikanaan, niin myös JYPin tämän kauden taival. Jyväskyläläisille jääkiekkoihmisille kausi on ollut vaikea ja vailla suurempia valonpilkahduksia. Jos ei yllätysvoittoa Oulun Kärpistä sellaiseksi laske.

KalPa kamppailee täysillä sijasta neljä, joten voitolla sarjajumbosta olisi kuopiolaisjoukkueelle merkitystä.

Neljä peräkkäistä suoraa voittoa ja kuuden ottelun pisteputki eivät ainakaan vähennä KalPan ennakkosuosikin asemaa. JYP on kuitenkin konkareidensa esimerkin avulla osoittanut, ettei se luovuta, vaikka kausi kokonaisuudessaan epäonnistuikin.

Menestys kiertää kaukaa

SaiPa on jo menettänyt mahdollisuutensa pudotuspeleihin, ja Ässien oljenkorsi on äärimmäisen ohut.

Ässien hetkellinen nousuvire päättyi torstaiseen paikalliskamppailun tappioon, toki pieni teoreettinen mahdollisuus pudotuspeleihin on yhä olemassa.

Lauantain asetelma on selvä: kaikki muu kuin kolme pistettä alkaa varmistella patapaitojen kauden päättymistä runkosarjaan. Tehot ovat ykkösketjua lukuun ottamatta olleet hieman kateissa, vaikka periaatteessa Ässillä on ollut nimivahva nippu läpi kauden.

SaiPan kevätkausi on ollut murheellinen koronatapausten, karanteenien, loukkaantumisten sekä nyt 11 ottelun mittaisen tappioputken takia. Lappeenrantalaiset ovat hävinneet neljä edellistä otteluaan maalein 1–2. Karanteenin aikana kerrottiin myös, että Joni Nikko ja Joel Olkkonen ovat loppukauden sivussa loukkaantumisten takia.

Loukkaantumisten lisäksi SaiPan riesana on myös sairastumisia, joten edeltävässä ottelussa Tapparaa vastaan joukkue ei saanut kaukaloon täyttä kokoonpanoa. Ottelu oli myös ensimmäinen koronakaranteenin jälkeen. Itse ottelussa nähtiin harvinaisen vähän laukauksia maalia kohti, mutta Tapparan voidaan sanoa ansainneen voittonsa.

SaiPan mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat jo huvenneet, joten ottelussa Ässiä vastaan vierasjoukkueella on lähinnä kiusaajan rooli. Toissijaista jännitettävää ottelussa on siinä, saako maalipörssin kärki Sebastian Wännström iskettyä kauden ensimmäisen maalinsa SaiPaa vastaan joukkueiden kauden viimeisessä ottelussa.

HPK:n kujanjuoksu pudotuspeleihin jatkuu Jukureita vastaan

HPK kamppailee kynsin ja hampain viimeisestä paikasta pudotuspeleissä. Jukureilla on pelissä lähinnä kunnia.

HPK:n kovavireinen kevätkausi huipentuu kolmeen otteluun, joista jokaisesta tarvitaan pisteitä, jotta paikka pudotuspeleistä vapautuisi toissakauden mestarille. Ensimmäisen kantona kaskessa tässä urakassa on Jukurit, joille ottelussa ei ole enää merkittävää panosta.

Hämeenlinnalaiset ovat kuntopuntarin kärkisijoilla, ja viime kierroksilla joukkue onkin nujertanut sekä TPS:n kotonaan ja Kärpät vieraskentällä. Venyminen tiukassa paikassa osoittaa, että joukkeessa on kosolti luonnetta ja myöskin osaamista ratkaista tiukkoja otteluita.

Jukureita vastaan joukkue joutuu kuitenkin jälleen kovaan testiin, sillä joukkueiden väliset kolme ottelua tämän kauden aikana ovat päättyneet kahdesti Jukureiden voittoon.

Joukkuetta on johtanut eturintamassa pistepörssin kärki Petri Kontiola. Mikäli Kontiola voittaa pistepörssin, hän olisi sarjan vanhin pistepörssin voittaja. Kokenut Kontiola totesi Kärpät-ottelun jälkeen osanneensa odottaa 50 pisteen rikkoutumista jo ennen kautta. HPK:n maalilla pelanee ottelussa Eetu Laurikainen.

Jukureiden kannalta ottelussa on rajallisesti saavutettavaa. Pudotuspelipaikka on karannut mikkeliläisten ulottumattomiin, ja suurin mielenkiinto Mikkelissä alkaa kohdistua ensi kauden joukkueen rakentumiseen. Jukurit tarvitsisivat runkosarjan viimeisistä neljästä ottelusta vähintään kymmenen pistettä, jotta joukkueen pistekeskiarvo nousisi vähintään yhdeksi pisteeksi ottelua kohden.

Jukureiden pelilliset otteet kohenivat valmentajanvaihdoksen jälkeen, mutta neljän voitokkaan ottelun jälkeen on nähty kaksi tappiota. Joukkueen perisyntinä on maalinteon tehottomuus.

Joukkueen selkeimmät onnistujat löytyvät puolustuksesta akselilta Mikko KokkonenAxel RindellAleksandr Jakovenko.