Liiga-kierros: Kärkiottelussa ovat vastakkain kuumin joukkue ja kuumat nuorisotähdet

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com
KalPa ja Ilves tarjoilevat lauantain kärkikamppailun.

Katkerat pettymykset alla, Tappara sekä KooKoo hyökkäävät puolustamalla

Kun Tappara ja KooKoo kohtaavat, ovat vastassa erityisesti Jussien Tapola ja Ahokas huippuunsa viritetyt viisikkopuolustukset.

Tapparan kausi on alkanut yskähdellen, ja alla on kaksi peräkkäistä tappiota. Paikallispelissä Ilves otti selvän 5−2-voiton ja viimeisimmässä ottelussa kirvesrinnat eivät pystyneet ohittamaan jukurimaalivahti Sami Rajaniemeä ottelun selvästä hallinnasta huolimatta.

Viimeistely onkin ollut Tapparalle vaikeaa: Kristian Kuuselan maalitili on avaamatta, Patrik Virta ei ole päässyt pisteille tehtyään kaksi maalia KalPaa vastaan kauden kolmannessa ottelussa ja Charles Bertrandilla on alla viisi pisteetöntä peliä − ranskalaishyökkääjän peliaikakin on vähentynyt alkukierroksilta. Pienessä roolissa on vaikea saada onnistumisia, mutta Bertrandin otteet eivät toisaalta puolla isompaa vastuuta.

Tehokas puolustaja Valtteri Kemiläinen on ollut Tapparan pirteimpiä pelaajia. Oikealta laukova pakki on osunut kolmessa peräkkäisessä pelissä, kaksi maaleista on syntynyt ylivoimalla. Kultakypärä Jiří Smejkal on hyödyntänyt niukahkon peliaikansa tehokkaasti, ja yhteispeli maanmies Michael Špačekin kanssa on ollut vaarallista, mutta molemmat tšekit sortuvat herkästi hakemaan liian nättiä ratkaisua.

Maalivahdeista Dominik Hrachovina on pelannut selvästi enemmän, mutta pienellä otannalla Christian Heljangon suoritustaso on ollut parempi.

KooKoo nöyryytti tiistaina Lukkoa peräti numeroin 7−2 ja oli viimeistelyn lisäksi viisikkopelissä parempi. TPS:ääkin vastaan kouvolalaiset olivat edellä, mutta Ukko-Pekka Luukkonen venyi 30 kertaa kiekon tielle. KooKoon ykkösmaalivahti Victor Brattström oli sairastumisen vuoksi perjantaina sivussa, eikä nuori Oskari Salminen pystynyt vastaavaan torjuntatyöskentelyyn.

Päävalmentaja Jussi Ahokas on saanut KooKoon pelaamaan tasapainoista ja laadukasta kiekkoa. Tapparaa vastaan tuskin on luvassa yhtä paljon kiekonriistoja ja vastahyökkäyksiä kuin TPS-pelissä. KooKoolla on kuitenkin hyökkäyksessä laatua.

Viime kaudelta tutut ulkomaalaiset Trevor Mingoia, Kyle Platzer ja Vilmos Galló ovat jatkaneet totutun tehokkaasti. Lisäksi uudet hankinnat Kasper Björkqvist ja Ahti Oksanen ovat suorastaan johtaneet KooKoon hyökkäystä. Puolustuksen johtaja on ollut Pohjois-Amerikasta Liigaan palannut Joni Tuulola.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

25.09
Tappara - JYP
6 - 3
24.09
Lukko - Tappara
5 - 4

KooKoo

25.09
Kärpät - KooKoo
2 - 1
22.09
KooKoo - KalPa
7 - 4
18.09
JYP - KooKoo
3 - 1

Vahvassa liidossa oleva pelikaaniparvi pyrkii imaisemaan hurrikaanin viimeisetkin pyörteet

Kuntopuntarin ääripäät JYP ja Pelicans iskevät yhteen Hippoksella. Pelicans on kolmen ottelun kuntopuntarilla punnittuna Liigan toiseksi kuumin joukkue, kun jyväskyläläiset löytyvät sijalta 13.

JYP pääsee illan otteluun parin päivän mittaiselta huililta, kun se pelasi edellisen ottelunsa keskiviikkona Helsingin IFK:n vieraana. Pelikaanit puolestaan toimivat perjantaina isäntänä Ässille.

Illan kotijoukkue JYP on päävalmentaja Pekka Tirkkosen lomauttamisen jälkeen pelannut neljä ottelua, joista tuloksena voitto ja kolme tappiota. Joukkue kyntääkin kolmen ottelun mittaisessa tappioputkessa, jossa maaliero on ollut jyväskyläläisten kannalta apea 3−12.

JYPin suurimmat ongelmat ovat maalinteossa − hurrikaanipaidat ovat tehneet sarjassa kolmanneksi vähiten maaleja. Heikko, koko Liigan huonoin ylivoimapeli tuo tähän tuskaan lisää painetta.

Jyväskylässä toivotaan lauantailta kasvojen pesua myötäisessä liidossa leijuvan Pelicansin kustannuksella.

Pelicans nappasi kolmannen perättäisen kolmen pisteen voittonsa perjantaina kotipesässään kun se kellisti Ässät. Kokoonpanoon palannnut Ryan Lasch viettii kahden tehopisteen iltaa, kun hän saalisti Pelicansin 5−2-voitossa kauden syöttöpisteensä numerot 8. ja 9.

Lahtelaiset ovat hyvän ylivoimapelin, toimivan karvauspelaamisen ja hyökkäyssuuntaan aktiivisen pelaamisen myötä vaikea joukkue nitistettäväksi. Varsinkin, kun joukkue on saanut paljon onnistumisia viime peleissä.

Pussinokkien kokoonpanosta huomion arvoisia seurattavia ovat NHL-laina Jesse Ylönen, joka sai perjantaina maalihanansa auki tämän kauden osalta sekä Pelicansin jenkkitähti Lasch.

Tilastot

Liiga-kierroksen kärkikamppailu mitellään Kuopiossa

Runkosarjan kolmannella sijalla oleva KalPa isännöi toista sijaa miehittävää Ilvestä lauantain kärkiottelussa. Hyvässä nosteessa kulkevat kilpirinnat marssivat viiden ottelun voittoputkessa. Ilves on voittanut edellisestä viidestä pelistään neljä. Lauantain kierroksen helmi ei jätä katsojia kylmäksi.

Liiga-kierroksen kärkikamppailu mitellään lauantaina Kuopiossa, kun sarjataulukon nelonen KalPa isännöi runkosarjan toista sijaa miehittävää Ilvestä.

KalPa voitti viime ottelussaan perjantaina Jukurit vieraskentällä selvin 4−1-lukemin. Kilpirinnat porskuttavatkin mukavassa viiden ottelun voittoputkessa illan kamppailuun tultaessa, mikä tekee joukkueesta Liigan kuumimman ryhmän. Lauantain kärkikamppailusta voi näin ollen odottaa tasokasta ja tiukkaa jääkiekkoa.

Kuopiolaisten riveistä Miikka Pitkänen sekä Eetu Luostarinen ovat erottuneet edukseen koko alkukauden ajan − niin oli myös viime ottelussa, kun Pitkänen syötti KalPan neljästä maalista kaksi, Luostarisen kirjatessa tehopisteet 1+1. Molemmat pelaavat niin ikään vahvaa kahden suunnan peliä joka ei ole syönyt kaksikon hyökkäyspotentiaalia pois, vaan tulostakin on syntynyt.

Ilves tulee lauantain kamppailuun kahden ottelun voittoputkessa, kun eilen tupsukorvat kaatoivat Sportin kotikolossaan murskaavasti 6−1.

Ilves on erittäin vaarallinen joukkue erityisesti hyökkäysalueella, mistä kertoo tämän kauden paras ylivoimaprosentti. Tamperelaisten NHL-lainat Juuso Välimäki ja Arttu Ruotsalainen näyttelevät suurta roolia petojen ylivoimassa − kuten myös tasakentällisin. 

Ilveksen virheitä pelkäämätön ja aktiivinen pelaaminen pakottaa vastustajan ottamaan jäähyjä − ja kun vastustaja ottaa jäähyjä, Ilves toimittaa kiekon maalivahdin selän taakse kovalla prosentilla.

Ottelusta voi ennustaa huipputasaista ja mielenkiintoista kamppailua, jossa kumpikaan joukkue ei peräänny. Voiton sarakkeeseen nappaa viimeistelyssään tehokkaampi sekä kurinalaisempi joukkue.

TPS tarvitsee terävää viimeistelyä, HIFK:n on petrattava puolustustaan

Perjantaina TPS voitti oltuaan alakynnessä, ja HIFK hävisi hallittuaan peliä.

TPS haki yllättäen kauden kolmannen täyden pistepottinsa Kouvolasta, vaikka oli ottelussa alakynnessä. Turkulaiset aloittivat pelin vahvasti, olivat yli kaksi erää takaa-ajajina ja tasoitusmaalin tehtyään saivat peliä hallintaansa.

Päävalmentaja Raimo Helminen on peluuttanut TPS-kokoonpanoa ahkeralla kierrätyksellä. Vain seitsemän kenttäpelaajaa on pelannut kaikki kymmenen peliä. Joukkueen ykköspelaaja on ollut viime kaudella ECHL:ssä loistanut Josh Kestner, jonka saldo on 5+5. Lauri Pajuniemen paluu pelaavaan kokoonpanoon reisivamman jäljiltä vahvistaa TPS:ää merkittävästi.

Maalivahdit Luukkonen ja Andrei Karejev ovat pelanneet tasatahtiin, mutta kotimainen Luukkonen on ehkä hieman yllättäen suoriutunut paremmin kuin KHL-taustainen Karejev. Todennäköisesti venäläinen kuitenkin saa lauantaina torjuntavuoron Luukkosen jouduttua Kouvolassa kovaan prässiin.

HIFK törmäsi HPK:n paluumuuttajamaalivahti Larmiin pelin hallinnasta huolimatta. Anton Lundell jäi HPK:ta vastaan nollille tehtyään kolmessa edeltävässä pelissä häikäisevät tehot 7+1. HIFK:lle tärkeä onnistuminen oli alkukierrosten jälkeen hieman hyytyneen Emil Bemströmin maali, vaikka voittoon asti se ei riittänytkään.

Kapteeni Jere Sallinen on kuitenkin edelleen HIFK:n paras pistemies ja tehojen lisäksi armottomana duunarina äärettömän tärkeä johtaja. HIFK:n loukkaantumissuma ei ota helpottuakseen, kun yhdeksän peliä maaleitta pelannut Jesse Saarinen on seuraavat kuutisen viikkoa sivussa. Micke-Max Åsten pelasi perjantaina vasta kauden ensimmäisen pelinsä ja tuo kaukaloon ainakin brändin mukaista asennetta.

Vaikka TPS:n hyökkäyspelaaminen ei olekaan Liigan kärkeä, on HIFK:n petrattava puolustuspeliään perjantaisesta reippaasti. On hämmentävää, että HIFK:ta vastaan pääsee viimeistelemään maalin edestä aivan vapaasti.

NHL-lainoilla vahvistunut HPK tarjoaa liigajumbo SaiPalle tiukan vastuksen

Emil Larmi ja Kristian Vesalainen olivat täsmälääke HPK:lle. SaiPa-leirissä odotetaan vastaavaa piristysruisketta Jarno Koskirannalle.

SaiPasta on vaikea löytää positiivisia asioita. Joukkue on sarjataulukon hännillä − saldona yhdeksästä pelistä on vain yksi kolmen pisteen voitto ja kaksi lisäpistettä jatkoajalle venyneistä otteluista. Kuuden ottelun kotiputki on tuottanut viisi tappiota.

Mikään pelin osa-alue ei toimi riittävällä tasolla, ja erityisesti kiekollisessa pelissä SaiPa on vaikeuksissa. Yksilöt tekevät toistuvasti rujoja virheitä, mistä on seurannut takaiskuja. Kumpikaan maalivahti − Matěj Tomek ja Niclas Westerholm − ei ole vakuuttanut, vaan osa maaleista on lipsahtanut kummallisesti.

SaiPa on onnistunut tekemään vain 12 osumaa, ja joukkue onkin Liigan heikoimpia laukaisuhallinnassa. Yksilötasolla Tomáš Záborskýn tehot 3+3 ovat tyydyttävät, mutta kärkihankinta Jarno Koskirannan ruuti on ollut märkää − 0+4 on valovuosien päässä siitä, mitä joukkueen kapteenilta odotetaan.

Hallitsevan mestarin kauden alku on ollut huolestuttava, kun seitsemästä ensimmäisestä pelistä kertyi vain kolme sarjapistettä. Petri Kontiola ketjuineen oli HPK:lle kaikki kaikessa. Maalivahdit Joona Voutilainen ja Daniel Lebedeff eivät myöskään ole vakuuttaneet.

NHL-lainat maalivahti Emil Larmi ja hyökkääjä Kristian Vesalainen tulivat HPK:lle tarpeeseen. Vesalainen esitteli heti HIFK:ta vastaan maailmanluokan rannelaukaustaan ja Larmi valittiin ottelun ykköstähdeksi. Joukkueen viisikkopelissä riittää vielä tekemistä etenkin hyökkäyksiinlähtöjen osalta, mutta "eteenpäin on menty". Päätypelissä HPK on vahva, ja Larmin rauhallisen torjuntatyöskentelyn kera omassa päässä ei ole jatkuva hätä.

SaiPan epävarmasti pelanneelle puolustukselle onkin helppo ennustaa hikistä iltapuhdetta. Vesalaisella vahvistunut HPK-hyökkäys on taitava ja juonikas. Ylivoima on ollut hämeenlinnalaisten bravuuria, mutta SaiPa puolestaan on Lukon jälkeen Liigan toiseksi paras alivoimajoukkue.

Kärpät lähtee pesemään kasvojaan Ässien vieraana

Karanteenin jälkeen tositoimiin palannut Kärpät on kärsinyt kaksi kirvelevää yhden maalin tappiota Pelicansille ja Lukolle. Ässät on hävinnyt joukkueiden edelliset kymmenen kohtaamista, ja porilaisryhmä mielii varmasti murtaa tuon putken lauantaina. Työteliäisyys ja voitontahto näyttelevät pääroolia Porin lauantai-illassa.

Sekä Kärpät että Ässät olivat tositoimissa eilen perjantai-iltana. Kärpät totesivat vastustajan paremmaksi jo kolmannessa ottelussa putkeen Raumalla, kun Lukko nipisti niukan 2−1-voiton pikkupedoista. Ässät puolestaan joutuivat nöyrtymään Pelicansin käsittelyssä Lahdessa.

Kärpät hävisi ennen liki kahden viikon karanteenijaksoa KalPalle selvänumeroisesti, eivätkä joukkueen tulokset ole olleet karanteenin jälkeen yhtään sen mairittelevampia. Kärpät hävisi viikon ensimmäisen ottelunsa Pelicansille Raksilassa 2−1 ja eilen perjantaina Lukko oli parempi samoin lukemin.

Kärppien joukkueesta puuttui perjantain Lukko-ottelusta joukkueen kiekolliset johtajat Shaun Heshka sekä Libor Šulák, eikä kaksikon odoteta olevan pelaavassa kokoonpanossa lauantainkaan ottelussa.

Kärppien nimekäs ykkösnyrkki on luonut tekopaikkoja riittävästi, mutta heikko viimeistely ja mailan näennäinen puristaminen vaivaa koko joukkuetta tällä hetkellä. Cody Kunykilta, Mika Pyörälältä sekä Jesse Puljujärveltä odotetaan tason nostoa.

Oululaiset ovat pelanneet pirteästi pidemmän tauon jälkeen, mutta pistesarakkeeseen pirteä pelaaminen ei ole positiivisesti vaikuttanut.

Ässät lähtevät niin ikään otteluun tappio niskassaan, kun Pelicans oli parempi Lahdessa pelatussa ottelussa 5−2-lukemin. Ässäpakalla oli tappiollisen pelin lisäksi noin kolmen tunnin matka Lahdesta Poriin, jossa alle vuorokauden sisällä se isännöi Kärppiä. Ennakkoasetelma ei näin ollen porilaisillakaan ole kaikkein ihanteellisin.

Ässien NHL-laina Jesperi Kotkaniemi ei saanut pistetiliään vielä perjantaina auki, mikä varmasti jätti Ässät-hyökkääjälle paljon hampaan koloon lauantain kotiottelua silmällä pitäen. Kotkaniemen vaikutusta joukkueelle ei voi kyllin korostaa, vaikka nuorukainen ei ole toistaiseksi varsinaisesti säkenöinyt kaukalossa.