Liiga-kierros: Kaakon derbyn ensimmäinen osa Kouvolassa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Ella Taponen
Liigan lauantai-ilta tarjoaa täyden kierroksen kattauksen. Kouvolassa pelataan ehkä mielenkiintoisin ottelupari, kun KooKoo ja SaiPa ovat ensimmäistä kertaa vastakkain tällä kaudella.

Seuraa Heitä

Kasper Björkqvist #20 | AHL

Laitahyökkääjä

Viime peleissä ei ole tehoja tullut, ehkä Kaakon derby aukasisi ne jälleen.

Urho Vaakanainen #5 | Anaheim

Puolustaja

Palasi SaiPan puolustukseen lainalle. Oli hyvä jo avauspelissään. On isossa roolissa SaiPan alakerrassa.

Kouvolassa pelataan kauden ensimmäinen Kaakon derby

KooKoo ja SaiPa pelaavat ensimmäistä kertaa tällä kaudella vastakkain. KooKoolla on seitsemän kotiottelun pisteputki SaiPasta. SaiPa on viimeksi voittanut Kouvolassa varsinaisella peliajalla 5.12.2017. Tosin voittoja se on tuonkin jälkeen kertaalleen jatkoajalla ja voittolaukauskilpailussa.

SaiPa lähtee illan kamppailuun maukkaan voiton jälkeen. Joukkue kaatoi kotonaan sarjakärki Ilveksen maalein 4−2. Perjantain kamppailussa SaiPa blokkasi paljon kiekkoja, minkä lisäksi joukkue sai laajalla rintamalla onnistumisia. Varsinkin seuraavat pelaajat pelasivat edukseen Niclas Westerholm, Mário Grman ja Jaakko Lantta.

Ennen perjantaista ottelua SaiPa oli pelannut viisi ottelua uuden valmennuksen alaisena. Jokainen ottelu oli ollut tiukka, ja päättynyt maalin erolla suuntaan tai toiseen. Joukkueen pelaaminen on samalla muuttunut aiempaa kontrolloidummaksi siten, että hyökkäyksiin ei pyritä lähteä väkisin suoraan. Sen sijaan hitaammat lähdöt tiiviinä viisikkona ovat selvästi aiempaa yleisempi keino.

Perjantaina joukkue sai puolustukseen mieluisan lisän, kun Urho Vaakanainen palasi SaiPan riveihin lainasopimuksella Boston Bruinsista. Lisäksi puolustaja Jacob Moveraren pelaaminen näyttää paremmalta nyt loukkaantumisesta toivuttuaan.

KooKoo saa lähteä illan kamppailuun levänneenä. Joukkue pelasi viimeksi keskiviikkona Turussa TPS:ää vastaan. Tuliaisina sieltä oli tappio ja nolla pistettä. KooKoo lähteekin otteluun kahden ottelun tappioputkessa. Toki ennen sitä KooKoo oli pelannut hyvän jakson, jonka aikana joukkue oli voittanut neljä peliä viidestä.

Ainakin Kasper Björkqvistiltä voidaan odottaa enemmän hyökkäyssuuntaan. Maajoukkuekäynnin jälkeen kuuteen peliin hän on tehnyt tehot 0+1 ja viimeisissä viidessä pelissä Björkqvist ei ole tehnyt tehopisteitä laisinkaan. Nostetaan esiin myös yksi viime peleissä maalinteossa onnistunut pelaaja eli Teemu Engberg. Hän sai ensimmäisen osumansa KooKoon paidassa viime viikolla Sportia vastaan ja osui myös keskiviikkona Turussa. Eli kolmeen viime otteluun Engberg on tehnyt nyt kaksi maalia, joten ketsuppipullo on nyt auki ainakin Engbergin osalta.

HPK yrittää saada juminsa auki kotikaukolassaan HIFK:ta vastaan

Hämeenlinnan lauantai-illassa HPK saa vastaansa sarjassa neljäntenä olevan HIFK:n. Kotijoukkue lähtee illan kamppailuun kolmen peräkkäisen tappion rasittamana. Viime pelissä HPK kärsi vierastappion Jukureille maalein 5−2. Viimeisestä kymmenestä ottelusta vain kaksi kertaa hämeenlinnalaiset ovat poistuneet voittajina.

HPK on tällä hetkellä Liigan pelillisesti pahin jumittajajoukkue. Syyt heikkouteen ovat vaihdelleet: Joona Voutilainen on epäonnistunut maalilla jokaisessa pelaamassaan ottelussa, puolustuksesta ei ole löytynyt riittävästi syvyyttä ja ison osan kautta myös maalinteko on tökkinyt. Tovi sitten puolustaminen näytti jo paremmalta, mutta se ja Emil Larmin otteet eivät ole yksinään riittäneet tuomaan joukkueelle kolmen pisteen voittoja.

Näiden vastoinkäymisten lisäksi joukkue on kärsinyt loukkaantumisista, joten lauantaina sen menestystä puoltaa harva seikka. Ylivoimapelin palaaminen raiteilleen voisi toki auttaa sitä nipistämään pisteitä, jos peli tasakentällisin saadaan jälleen tiiviimmäksi.

Vierasjoukkue HIFK tulee Hämeenlinnaan tappio alla. HIFK hävisi viime pelissä Tapparalle jatkoajalla, joka katkaisi HIFK:n kolmen ottelun mittaisen voittoputken. Jos HPK on kymmenestä viime pelistä hävinnyt suurimman osan, niin HIFK on pystynyt ottamaan niissä kuusi voittoa. HIFK on kärsinyt näissä otteluissa neljä tappiota, joista kaksi on tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen, joten vain kahdesti HIFK on jäänyt pisteittä viimeisessä kymmenessä pelissä.

Myös HIFK on kärsinyt lukuisista loukkaantumisista kauden aikana. Sairaslista on ollut välillä todella synkän pitkä, joskin se on nyt tyhjentymään päin. Toki vielä sivussa ottelusta ovat: Elis Hede, Jesse Saarinen, Ville Leskinen, Rasmus Heljanko ja Lennart Petrell.

Nouseeko Ilves takaisin jaloilleen kotikaukalossaan?

Tampereella kohtaavat sarjakärki Ilves ja mainion alkukauden pelannut KalPa. Kotijoukkue Ilves taipui jälleen kerran sarjajumbolle, kun joukkue hävisi perjantai-illan kamppailunsa Lappeenrannassa SaiPalle maalein 4−2. Vierailijat taas kokivat karvaan pettymyksen kotiluolassaan, kun Pelicans onnistui nousemaan takaa ja ohi voittoon asti. Piste on varmasti laiha lohtu, kun tarjolla oli täysi pistepotti. KalPa on viimeksi voittanut Ilveksen kaksi vuotta sitten. Se tapahtui 24.11.2018, ja tämän jälkeen Ilves on ottanut jatkoaikavoiton ja kuusi peräkkäistä puhdasta voittoa.

SaiPaa vastaan Ilves oli heikko, jopa hyökkäyssuuntaan. Ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen Ilvekseltä hävisi pelistä ajatus. Päätöserään Ilves sai vielä paremman ilmeen, mutta se ei riittänyt enää voittoon asti. Joukkue on nyt kahden ottelun tappioputkessa. Molemmat tappiot ovat tulleet sillä hetkellä sarjassa viimeisenä olevalta joukkueelta.

Joukkue on päästänyt viimeisessä kolmessa ottelussa 16 maalia, joten Ilveksen pitää pystyä puolustamaan paremmin. Yksi merkittävä tekijä on varmasti Lukas Dostálin lähteminen Ilveksen maalinsuulta.

KalPalta esiin voisi nostaa Miikka Pitkäsen. Perjantaina Pelicansia vastaan tuli tehot 1+1. Siirtyminen laitahyökkääjäksi on selkeästi piristänyt Pitkästä. 15 otteluun Pitkänen on kirjauttanut mukavat tehot 4+10= 14. Lisäksi Pitkänen osunut maaliin kahdessa edellisessä pelissä. Samu Perhonen oli perjantaina maalissa, joten todennäköisesti Eero Kilpeläinen aloittaa KalPan maalilla Ilvestä vastaan.

Riittääkö Jukurien huipussaan oleva tehokkuus Lukkoa vastaan?

Sarjataulukkokakkonen Lukko on pelannut hyvin kauden alusta asti. Viimeisillä kahdella kierroksella se on kärsinyt pienen notkahduksen, sillä se hävisi tiistaina kotona KalPalle ja perjantaina vieraissa Tapparalle. Kerta oli tällä kaudella ensimmäinen, kun Lukko hävisi enemmän kuin yhden ottelun putkeen.

Lukon vahvuuksia ovat olleet tiukka puolustus ja onnistunut maalivahtipeli, josta on vastannut liigan tämän hetken kovin maalivahtikaksikko Lassi LehtinenOskari Setänen. Koko kaudella Lukko on päästänyt vähemmän maaleja kuin yksikään toinen liigajoukkue. Myös sen alivoimaprosentti on liigan paras. Hyökkäyssuunnassa Lukon kovin sateentekijä on ollut todellista läpimurtokauttaan pelaava Eetu Koivistoinen, joka on tähän mennessä tehnyt 16 ottelussa tehot 10+8=18. Lukko saa Jukureita vastaan jalkeille lähes parhaan mahdollisen kokoonpanon, sillä sairastuvalla on ainoastaan hyökkääjä Kristián Pospíšil.

Jukureilla sen sijaan on allaan voitto-ottelu, sillä se pinnisti perjantaina jatkoaikavoiton Ässistä oltuaan jo kolmen maalin takaa-ajoasemassa. Ratkaisevan maalin laukoi Teemu Henritius. Jukurien tehokkuus on tällä hetkellä huipussaan, sillä se on tehnyt viimeisissä kolmessa ottelussa 16 maalia. Vastapainona tehokkuudelle joukkue tekee kuitenkin isoja pelivirheitä, jotka vastapuolen on helppo hyödyntää.

Mikäli Jukurit voittaa lauantai-iltana vieraissa Lukon, venyy Lukon tappioputki kolmen ottelun mittaiseksi ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Tilastojen sekä joukkueiden tämänhetkisen pelivireen perusteella on kuitenkin todennäköisempää, että kahdesta tappiosta sisuuntunut Lukko pystyy kotonaan ottamaan Jukureista vähintään rutiinivoiton.

TPS hakee Ässiä vastaan toista peräkkäistä kotivoittoa

Oikukkaan alkukauden jälkeen TPS on alkanut löytää onnistumisen avaimia ja viimeisestä viidestä ottelustaan se on voittanut neljä. Sen kantava voima on viime aikoina ollut kultakypärä Josh Kestner, joka on noussut liigan pistepörssissä jo kuudenneksi. Myös kapteeni Lauri Korpikoski on ilta toisensa jälkeen itselleen sopivimmassa roolissa, tekemässä ajoittain näkymätöntä mutta aina arvokasta työtä joukkueen eteen, ja se on alkanut näkyä myös pisteissä.

Perjantaina TPS onnistui voittamaan JYPin tekemällä päätöserässä neljä maalia. Pelillisesti TPS:llä on kuitenkin ongelmia viisikkopelaamisessa ja puolustuspelaamisessa, ja vastustaja pääsee usein laukomaan aivan TPS:n maalin edestä.

Ässien perjantai Porissa ei päättynyt sen toivomalla tavalla, sillä se hävisi jatkoajalla Jukureille lukemin 5–6 oltuaan jo 4–1-johdossa. Muutenkin sen kuntopuntari on punaisella, sillä viidestä viime ottelustaan se on voittanut vain yhden. Yksi Ässien valopilkuista viime kierroksilla on ollut ruotsalaispuolustaja Andreas Borgman, joka on kolmessa viime ottelussa tehnyt tehot 1+3=4 ja urakoinut keskimäärin yli 24 minuuttia per peli.

Kokonaisuudessaan Ässien suurimmat ongelmat ovat omassa päässä, sillä se on tähän mennessä päästänyt enemmän maaleja kuin yksikään toinen liigajoukkue. Myös sen alivoima on tilastollisesti liigan huonointa.

Ässien iltapuhde Turussa tulee todennäköisesti olemaan hankala erityisesti, mikäli joukkue sortuu jäähyilyyn.

Keskikastin Tappara haastaa Kärpät

Sarjataulukossa viidentenä oleva Kärpät ei ole tällä kaudella kyennyt Liigan täydelliseen dominointiin, mutta viisikkopeli sillä on hallussaan. Myös kuntopuntarista näkyy, että Kärpillä on voittamisen taito tallessa, sillä viimeisestä viidestä ottelustaan se on voittanut neljä. Voittojen takuumiehenä on häärännyt muun muassa kanadalainen Cody Kunyk, jonka tehopistesaldo viimeisestä kolmesta ottelusta on 3+2=5.

Kärpät on saanut levätä Tapparaa pitempään ennen lauantai-illan kohtaamista, sillä on se viimeksi pelannut tiistaina. Tuolloin se voitti vieraissa JYPin selvänumeroisesti 6–3. Ottelun hahmo oli neljä syöttöpistettä kerännyt Juhamatti Aaltonen.

Kestosuosikki Tappara on alkukauden ajan alisuoriutunut ja se on tällä hetkellä sarjataulukossa vasta yhdeksäntenä. Kurssi saattaa kuitenkin olla muuttumassa, sillä se on voittanut viimeiset neljä otteluaan – tosin kolme vasta jatkoajalla tai voittolaukauskilpailun jälkeen.

Tappara on viimeksi pelannut perjantaina Lukkoa vastaan, jolloin se voitti vieraissa 5–2. Erityisen hyvin ottelussa pärjäsivät tutkaparit Anton Levtchi ja Kristian Tanus sekä Jiří Smejkal ja Jukka Peltola. Kärppiä vastaan onnistumisia odotetaan myös ykkösketjulta.

Vaikka Kärppien ja Tapparan taisto ei tällä kertaa ole suoranainen kärkikamppailu, siinä on potentiaalia viihdyttävään otteluun, jossa toisistaan mittaa ottaa kaksi taitavaa ja nousukuntoista joukkuetta.

Kuntopuntarin ääripäiden kohtaaminen Vaasassa

Vaasan Sport isännöi lauantai-illassa Pelicansia. Vierasjoukkue liihottaa kovassa pelivireessä, sillä Pelicans löytyy kymmenen ottelun kuntopuntarin kärjestä. Se on pystynyt viime aikoina kääntämään pelit edukseen, vaikka peli ei ole ollut aina silmiä hivelevää. Vaasalaiset ovat taas vastaavalla kuntopuntarilla Liigan heikoin joukkue. Vaasalaiset saivat tosin torstaina kauden avausvoittonsa kotona, ja samalla meni poikki seitsemän ottelun mittainen tappioputki. Lahtelaiset puolestaan nappasivat perjantai-iltana kirin jälkeen maukkaan 4−3 voiton rankkareilla KalPasta.

Lauantai-illan yksi kulmionaatiopisteistä tulee olemaan rangaistukset. Sportin alivoima on nimittäin sarjan heikoin, kun taas vierailijat marssittavat jäälle sarjan parhaan ylivoiman. Tätä peilaten Sportin ainakin kannatta pysyä poissa jäähyaitoista visusti. Toisaalta viime pelissä sen alivoima on ollut tehokasta. Lahtelaisten ykkösylivoima on sen sijaan kylvänyt tuhoa. Perjantaina se onnistui kertalleen, kun Ryan Lasch laukoi kauden neljännen maalinsa juuri ylivoimalla. Lasch toimiikin ylivoiman kapellimestarina yhdessä Iikka Kangasniemen kanssa.

Sportin kokoonpanoon odotellaan illan peliin Mika Partasen debyyttiä kotkapaidoissa. Michael Keräsen debyytti oli lupauksia herättävä, ja varsinkin pelaaminen Janne Keräsen kanssa tuntui toimivan hyvin. Vaasalaisten maalivahti Niko Hovinen pelasi kauden parhaan ottelun viime pelissä. Näin voikin olla, että Hovinen pelaa entistä seuraansa vastaan Sportin maalilla. Lahtelaisten kokoonpanossa ei lähtökohtaisesti isompia yllätyksiä varmasti ole. Neloskenttään voidaan odotella rotaatiota jälleen. Todennäköisemmin lahtelaisten maalia vartioi Patrik Bartošák.

Kuparisaari ei ole ollut koskaan Pelicansille helppo paikka pelata, eikä siitä huviretkeä ole luvassa varmistakaan tälläkään kertaa, vaikka joukkueet lähtevät hyvin eri lähtökohdista illan kamppailuun. Viimeisestä kymmenestä Kuparisaaressa pelatusta joukkueiden keskinäisestä ottelusta vaasalaiset ovat voittaneet kuusi, kun taas neljä kertaa lahtelaiset ovat poistuneet voiton kera kotiin.