Liiga-kierros: Kärpät ja Ilves ottavat jälleen yhteen Oulussa − KooKoo yrittää palata voittojen tielle Sportia vastaan

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Ella Taponen
Kärpät ja Ilves pelasivat perjantaina tiukan väännön Oulussa. Nyt samat joukkueet iskevät uudelleen yhteen ja paikkakin pysyy samana. Kouvolassa KooKoo yrittää päästä jälleen voittokantaan, kun se saa vieraita Vaasasta.

Seuraa Heitä

Henri Nikkanen #82 | Pelicans

Keskushyökkääjä

Nuorukainen on vahvassa pelivireessä. Viiden ottelun pisteputkelle haetaan jatkoa Tapparan kustannuksella.

Roby Järventie #21 | AHL

Laitahyökkääjä

Tällä nuorukaisella ei ole ollut helppoa U20-kisojen jälkeen. Valoa kuitenkin on tunnelin päässä. Keskiviikkona Järventie iski kaksi maalia Jukureiden verkkoon. Toinen niistä oli erittäin komea vielä.

Eero Kilpeläinen #37 | KalPa

Maalivahti

Kokenut maalivahti on ollut KalPalle tuki ja turva. Hurjassa vireessä oleva maalivahti. Kolme nollapeliä viimeiseen neljään otteluun.

Santtu Kinnunen #72 | Tappara

Puolustaja

Teemana on näköjään tänään nuoret pelaajat, jos ei Kilpeläistä laske tällä kertaa mukaan. Ottanut isoja steppejä Tampereella, ja vastuuta tulee komeasti. Toki Tapparalla nyt poissaoloja, mutta silti ansaitsee ne.

Eemil Erholtz #73 | Ässät

Laitahyökkääjä

Erholtz on vahva pelaamissaan peleissä. Nuorukainen löytänyt virettä lainapestillään. Päässyt pelaamaan kokeneen Jarno Koskirannan vierellä, ja tulosta tulee.

Jatkuuko Ässien tulikuuman Sebastian Wännströmin maali-ilottelu?

Porissa kohtaavat otteluruuhkaiset Ässät ja TPS, joille molemmille lauantainen ottelu on jo viikon neljäs. Väsymyksen lisäksi turkulaisia piinaa maalittomuus.

Vaikka Ässät hävisi perjantain vieraissa HPK:lle 4–1, sen käyrä on viime aikoina osoittanut ylöspäin. Se on tällä hetkellä sijalla kymmenen ja kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa, joten jokainen piste on sille arvokas.

Yksi Ässien kiistatta mielenkiintoisimmista pelaajista sekä tärkeimmistä hyökkääjistä on tällä kaudella ollut ruotsalainen Sebastian Wännström, joka johtaa koko Liigan pistepörssiä 24 osumalla. (Vertailun vuoksi: maalipörssin jaetulla kakkossijalla on neljä pelaajaa, joista kukin on tehnyt tällä kaudella 16 maalia.) Tammikuun kahdeksassa ottelussa Wännström on tehnyt kahdeksan maalia.

Loukkaantumiset ovat verottaneet Ässien sentteriosastoa, mutta vielä suuremman taakan joukkueen harteille asettanee rankka pelitahti. Ässät on kuluvalla viikolla pelannut jo tiistaina, keskiviikkona sekä perjantaina.

Sama pelitahti on ollut myös TPS:llä, joten väsymys painanee molempia joukkueita.

TPS ehti käydä jo runkosarjan kakkossijalla, mutta kuluvalla viikolla se on hävinnyt kaikki kolme otteluaan. Noissa kolmessa ottelussa se on tehnyt vain yhden maalin. TPS:n koko viisikko on aika ajoin ollut tuuliajolla, ja vaikka esimerkiksi TPS:n kultakypärä Josh Kestner, joka on koko Liigan pistepörssin kolmossijalla, on onnistunut rakentamaan hyökkäyspäässä paikkoja, viimeistely on ollut huonoa.

TPS:n maalinteon tuskaa ei helpota sekään, että tällä kaudella 15 maalia iskenyt Markus Nurmi on yhä maajoukkueturnauksen jäljiltä karanteenissa.

JYP hakee helpotusta tuskaansa

Jyväskylässä kohtaavat alavireinen JYP ja hyväkuntoinen HIFK, jotka molemmat ovat viimeksi pelanneet Pelicansia vastaan. JYP hävisi Pelicansille torstaina, kun taas HIFK voitti Pelicansin perjantaina.

JYP kyntää syvällä. Se on viimeksi voittanut tammikuun 23. päivä, jolloin se löi SaiPan vieraissa. Sillä on allaan kahdeksan ottelun mittainen tappioputki, jonka aikana se on tehnyt 15 maalia ja päästänyt 37. Sarjataulukosta se löytyy viimeiseltä sijalta.

Vaikka puolustuspelaaminen on selvästi ollut JYPille vaikeaa, joukkueen valmennus on peräänkuuluttanut erityisesti terävämpää hyökkäyspeliä. Tästä huolimatta viimeksi torstaina JYP hävisi kotonaan numeroin 3–5 Pelicansille. Erityisesti otteluiden alut ovat olleet JYPille vaikeita, ja Pelicansiakin vastaan se oli ensimmäisen erän jälkeen 0–2-tappiolla.

Yksi JYPin harvoista valopilkuista viime otteluissa on ollut Robert Rooba, joka on kolmessa ottelussa tehnyt neljä maalia.

HIFK:n kuntopuntari sen sijaan näyttää vahvasti ylöspäin. Se on viimeisessä 7 ottelussa menettänyt vain viisi pistettä, ja viimeksi se voitti Pelicansin perjantaina selvästi 4–0. Voiton takuumiehinä toimivat kaksi maalia iskenyt Juha Jääskä sekä kolme syöttöpistettä merkkauttanut Ville Leskinen.

HIFK:n kokoonpanosta ovat poissa Yohann Auvitu, joka tällä kaudella on ehtinyt pelata vain viisi ottelua HIFK:n paidassa, sekä tehomies Anton Lundell, joka on maajoukkueotteluiden jäljiltä yhä karanteenissa.

Ilveksellä revanssin paikka Kärppiä vastaan

Kärpät ja Ilves ottavat toisistaan toistamiseen mittaa Oulussa. Molemmat ovat viime aikoina pelanneet tasaisia otteluita, ja myös perjantaina Kärpät voitti Ilveksen vasta jatkoajalla.

Kärpät ja Ilves kohtaavat toistamiseen kahden päivän aikana. Perjantaina Kärpät vei ottelun nimiinsä jatkoajalla Aleksi Mustosen maalilla, lopputuloksena 4–3.

Kovassa kunnossa oleva Kärpät on viimeisestä kymmenestä ottelustaan hävinnyt vain yhden. Se on tällä hetkellä sarjataulukossa kahdeksantena, mutta suunta heikon tammikuun jälkeen on ylöspäin. Vaikka voittoja on ropissut, viimeisestä viidestä ottelussa peräti neljässä on jouduttu hakemaan ratkaisua jatkoajalta varsinaisen peliajan päätyttyä tasan.

Ilveksen loistavaa alkukautta on seurannut pitkä heikko jakso. Tämän vuoden puolella pelatuista 15 ottelusta se on voittanut vain neljä. Viime aikoina pelin taso on kuitenkin noussut, ja Ilveksen viimeisistä neljästä ottelusta kolme on varsinaisen peliajan jälkeen ollut tasan.

Mielenkiintoisimpia ja näkyvimpiä nimiä Ilves-paidassa ovat viime aikoina olleet kapteeni Eemeli Suomi sekä konkaripakki Anssi Salmela, joista molemmat pääsivät perjantaina Kärppiä vastaan maalin makuun. Mielenkiintoa herättää myös 18-vuotias Roby Järventie, joka nuorten MM-kisojen jälkeen on ollut vaisu mutta teki keskiviikkona kaksi näyttävää maalia Jukureita vastaan.

Perjantaina nähty ottelu oli vauhdikasta ja mielenkiintoista jääkiekkoa, jota toivon mukaan on luvassa myös lauantaina. Kärpät ja Ilves iskevät yhteen myös tiistaina Tampereella – kolmannen kerran viiden päivän aikana.

KooKoo janoaa tappioputkensa katkaisua vaasalaisten kustannuksella

Kovassa nousuvireessä ollut KooKoo lähtee katkaisemaan orastavaa tappioputkea vaasalaisten kustannuksella

KooKoo väläytteli kovaa pelivirettään. Nyt kuitenkin viime peleissä joukkue on joutunut pieneen tappiokierteeseen. KooKoo on nimittäin hävinnyt kolme viimeisintä peliään saamatta niistä pistettäkään. Toki tappioista kaksi on tullut myös erittäin kovassa vireessä olevalle TPS:lle, ja kolmas tappio tuli viime ottelussa vieraissa HIFK:lle numeroin 2-4. Joten kouvolalaiset varmasti janoavat tämän kierteen katkaisua kotikentällään. KooKoon hurjasta vireestä kertoi, että ennen tappioputkea joukkue oli voittanut yksitoista ottelua kahdestoista pelistään. 

Joukkueen kantaviin voimiin kuuluu ehdottomasti Christian Thomas, joka on edelleen yli piste per ottelu tahdissa.  Kahteentoista otteluun pelimies on tehnyt kolmetoista tehopistettä (7+6). Thomas on myös kahden ottelun maaliputkessa, joten amerikkalaislaitahyökkääjä on osoittanut olevansa erinomainen vahvistus kouvolalaisille, kun hän saapui paikkamaan loukkaantunutta Trevor Mingoiaa

Vaasalaiset tulevat Kouvolaan puolestaan voittoputkessa. Nimittäin joukkue on pystynyt voittamaan kolme edellistä kamppailuaan. Maaleilla Sport ei ole niissä mässäillyt , vaan Risto Dufvan suojatit ovat puolustaneet erinomaisesti, koska kolmen viimeiseen otteluun joukkue on päästänyt ainoastaan kaksi osumaa. Sport on muutoinkin pelannut viime aikoina hyvin tuloksellisesti. Joukkue on nimittäin voittanut kuusi viimeisestä yhdeksästä ottelustaan. 

Myös vaasalaiset ovat onnistuneet hankinnoissa kesken kauden. Michael Keränen on nimittäin noussut jo vaasalaisten parhaaksi pistemieheksi. Keränen on merkkauttanut 21 pelaamassaan ottelussa mukavat 16 tehopistettä (9+7). 

Joukkueen maalivahdeista Niko Hovinen on ollut vakuuttava viime peleissä. Hän on neljässä viimeisessä pelaamassaan pelissä päästänyt ainoastaan kolme maalia selkänsä taakse, ja on sillä antanut joukkueelle mahdollisuuden voittaa kamppailut. Koko kauden mittapuulla Hovinen on pelannut hyvän kauden, kun hänen torjuntaprosenttikin on mainio 91,6, ja päästettyjen maalien keskiarvokin vain 2,20.

Lukko saa vieraita Savosta, kun joukkue yrittää palata jälleen voittokantaan

Lukko kärsi perjantaina tappion Tapparalle maalein 3-1, joten joukkue varmasti haluaa korjata asian KalPaa vastaan.

Rauman Lukko on ollut sarjan vakuuttavin joukkue ollut tähän asti. Joukkue kärsi tappion hyvässä vireessä olevalle Tapparalle vieraissa eilen perjantaina. Joukkue on viimeksi hävinnyt kaksi kertaa peräkkäin lokakuussa, kun se hävisi juuri KalPalle kotonaan, että Tapparalle vieraissa. Niin kuin nytkin viikonvaihteen ovat nämä samat joukkueet vastassa.

KalPa saapuu Raumalla allaan komea vierasvoitto TPS:stä. Joukkue nollasi turkulaiset kotonaan maalein 0−2.  Eero Kilpeläinen torjui KalPan maalilla peräti 33 kertaa. Kokenut maalivahti on ollut hurjassa vireessä tolppien välissä. Neljässä viime pelaamassaan pelissä maali on pysynyt puhtaana kolmesti. Nollapeli oli Kilpeläisen kauden viides.KalPan maaleista vastasivat Kai Kantola ja Kim Nousiainen.

Lukolla on  pari pelaajaa edelleen karanteenissa EHT-turnauksen jäljiltä, kun Vili Saarijärvi ja Lukáš Klok ovat edelleen pois joukkueen puolustuksen vahvuudesta. KalPalta samassa karanteenissa on edelleen hyökkääjistä Aleksi Klemetti.

Viime peleissä voitokas HPK haluaa jatkaa positiivista virettään Lappeenrannassa

HPK lähtee Lappeenrantaan hyvässä vireessä. SaiPa puolestaan haluaa palata voittokantaan myös kotikentällä.

HPK voitti perjantain kierroksella Ässät komeasti maalein 4−1. Joukkue on voittanut viimeisestä neljästä pelistä kolme. SaiPalla alkaa olla pakorako voitolle, koska muutoin pudotuspaikka alkaa karkaamaan entistä kauemmaksi lappeenrantalaisilta. SaiPa on kymmenestä viimeisestä kamppailusta voittanut ainoastaan kolme. Neljästä viimeisestä kotipelistään SaiPa on onnistunut voittamaan yhden.

HPK:n erikoistilannepelaaminen on ääripäissään toisistaan. Ylivoimalla Petri Kontiola tekee mitä haluaa, ja tulosta syntyy. Alivoimalla joukkueella riittää edelleen tekemistä. Eetu Laurikaisen maalivahtipeli on pitänyt ne tilastot sentään kohtuullisina.
Kontiolan lisäksi myös Juuso Ikonen on alkanut löytää tehoja. Helmikuussa Ikonen tehnyt tehot 4+6= 10 yhtä moneen otteluun. Perjantaina Ikonen onnistui Ässiä vastaan kahdesti.

SaiPalla oli HIFK:ta vastaan nihkeää, mutta sarjakärki Lukkoa vastaan peli oli puolestaan hyvää, vaikka maaleja ei siinä ottelussa SaiPa tehnytkään. Joukkueen maalivahdeista Matěj Tomek on ottanut viime aikoina pari maukasta voittoa, joten voi olla slovakialainen nähdään tolppien välissä illan kamppailussa.

SaiPan lainamiehet ovat olleet erinomaisessa vireessä. KalPasta lainalla oleva Mikko Juusola ja Sportista samalla tavalla lainassa oleva Eemil Erholtz, ovat pelanneet erinomaisesti SaiPan paidassa yhdessä Jarno Koskirannan kanssa. Juusolan laina  päättyy tulevaan peliin.

SaiPan ylivoima on suuri mysteeri. Välillä se takoo parikin maalia per ottelu, mutta toisaalta seuraavassa pelissä kiekkoa ei välttämättä saada edes hyökkäysalueelle asti. SaiPan puolelta Santeri Virtanen on edelleen poissa. Hän on EHT-turnauksen jäljiltä edelleen karanteenissa, kuten kaikki liigapelaajat, jotka pelasivat siellä.
  

Sarjakärjen kaatanut Tappara saa vieraita Mikkelistä

Tappara kaatoi Lukon kotonaan maalein 3−1. Nyt Tapparan päivän vireen tulee testaamaan Mikkelin Jukurit.

Tappara otti komean kotivoiton Rauman Lukosta maalein 3−1. Tapparalla poissaolijoita on riittänyt, kun poissaolijoiden joukosta löytyvät Anton LevtchiJukka Peltola ja Ben Blood. Heidän lisäkseen poissa ovat karanteenin takia poissa ovat Valtteri KemiläinenMichal Moravčík, Jiří Smejkal, Dominik Hrachovina.

Patrik Virta on viime otteluissa ollut varsin tehokkaalla pelipäällä. Tiistaina Lahdessa Virta onnistui kahdesti ohjaamaan kiekon maalin, ja perjantaina Virta tehoili Lukkoa vastaan tehot 1+1. Ässiä vastaan koko joukkue jäi maaleitta, joten siinä ottelussa ei Virtakaan tehoille asti päässyt. 

Tapparan joukkueesta ovat viime otteluissa erottuneet positiivisesti Sami Moilanen ja Santtu Kinnunen. Kiintotähtinä joukkueessa loistavat Maksim Matushkin, jonka tehopisteet yhteentoista pelattuun otteluun ovat puolustajalle mainiot 1+11= 12. Matushkinin lisäksi Kristian Tanus loistaa joukkueen keskikaistalla. Tanus on helmikuussa osunut tolppien väliin viidesti, ja tämän viikon kolmeen otteluun kahdesti.

Jukureiden vaikeat ajat jatkuvat. Joukkue saapuu Tampereelle kotitappio allaan Sportille numeroin 1−4. Jukurit ovat hävinneet viimeiset kuusi peliään putkeen. Niistä peleistä pistetili on karttunut ainoastaan yhdellä pisteellä. Kymmenestä viimeisestä pelistään mikkeliläiset ovat voittanut ainoastaan kaksi kertaa. 

Vaikka joukkue onkin hävinnyt kuusi edellistä peliään, niin nuori Henri Nikkanen on ollut hyvässä pelivireessä. Nuorukainen on nyt viiden ottelun mittaisessa pisteputkessa. Nikkanen vastasi perjantaina joukkueen ainokaisesta osumasta Vaasan Sportia vastaan. Heikki Huttunen avasi Sportia vastaan kauden pistetilinsä, joten löytyisikö sille jatkoa Tampereen lauantai-illassa.

Tehottomuus vaivaa mikkeliläisiä, ja varsinkin ylivoima on ollut erittäinkin tehotonta. Vielä siihen, kun lisätään omat huolimattomuusvirheet, niin ne eivät paljon auta Jukureita voittamaan pelejä. Axel Rindellin poissaolo näkyy Jukureiden alakerrassa isosti. Joten helppoa ei tule olemaan tappioputken katkaiseminen Tapparaa vastaan.