Liiga-kierros: Lauantaisaunat ja Kukkosen hyvästit paketoivat kauden avausviikon

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Arno Hämäläinen
Liigan avausviikko päättyy lauantaina täydellä seitsemän ottelun kierroksella. Kierros tarjoaa monta ennakkoon tasaista ottelua, ehkä mielenkiintoisimpana Kärppien ja viime kauden yllättäjä KooKoon kohtaaminen, joka on samalla myös Lasse Kukkosen jäähyväisottelu.

Siipirikkoinen Ilves matkaa Helsinkiin

Helsingin jäähallissa kohtaavat kautensa voitoilla aloittaneet, perinteikkäät joukkueet. Ottelusta on odotettavissa vauhdikas, sillä joukkueiden harjoituskauden kohtaaminen oli tunnelmaltaan lämpöinen.

HIFK avasi kautensa selkeällä 2–5-vierasvoitolla JYPistä. Jyväskylässä NHL-vahvistus Emil Bemström ja kapteeni Jere Sallinen osuivat kaksi kertaa mieheen. IFK mätti heti avauserässä neljä maalia ja piti vahvan toisen eränsä turvin JYPin aisoissa, mikä katkaisi kovimmat kirihalut.

Pääkaupunkilaiset pääsivät harjoittelemaan ylivoimaa peräti seitsemään otteeseen, osuen vain kerran, kahden miehen ylivoimalla. Ylivoimapelissä IFK:lla on siis yhä tekemistä, sen sijaan alivoima oli sataprosenttista, minkä lisäksi Sallinen värkkäsi myös alivoimamaalin.

Ilves lähtee otteluun siipirikkoisena, kun sivussa ovat Niko Peltola, Joni Ikonen, Teemu Lepaus, Santeri Airola ja Eetu Päkkilä. Tamperelaiset saivat aivan kauden alla helpotusta loukkaantumistilanteeseensa huippuvahvistuksen muodossa, kun Juuso Välimäki liittyi joukkueen riveihin. Välimäki debytoi perjantain SaiPa-ottelussa heti ykköskentällisessä.

Ilves kukisti SaiPan tasaisessa ottelussa 2–1. Harjoituskaudella hieman unessa ollut Ondrej Romanin johtama kakkosketju sai tärkeän onnistumisen maalin muodossa ja Lukáš Dostál oli maalilla totutun varma.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

18.09
HIFK - Sport
4 - 1
10.09
JYP - HIFK
2 - 1 JA
04.09
HIFK - BK Mladá Boleslav
2 - 1

Ilves

HPK hakee toisesta kotipelistään tulosta

HPK saa kauden toisessa ottelussaan vieraakseen Sportin. Kerholle ottelu on viikon toinen kotona, kun Sport puolestaan matkaa Hämeenlinnaan Lahdesta.

Molemmat joukkueet lähtevät otteluun tappio niskassaan. HPK taipui pirteästä alusta huolimatta Kärpille torstaina 2–4, kun Sport taas jäi kovasta yrityksestä huolimatta Pelicansin jalkoihin 3–1. 

HPK:n parasta osaamista esitti avausottelussa Liigaan palanneen Petri Kontiolan johtama ykkösketju. Ketju oli alati vaarallinen ja aiheutti juonikkailla syötöillään Kärpille ongelmia. HPK taipui torstaina erikoistilanteisiin, kun Kärpät rokotti tasavajaalla, alivoimalla ja ylivoimalla.

Suhteellisen paljon viime kaudesta uudistunut Sport sai luotua Lahdessa hyökkäyspeliä, mutta vaarallisimmat paikat jäivät uupumaan. Hanakasti laukoneet vaasalaiset eivät löytäneet aukkoja loistavasti pelanneesta Patrik Bartošákista.

Sport oli vaikeuksissa Lahdessa heti ottelun alussa, kun HPK taas pystyi hyödyntämään latauksensa Kärppiä vastaan. Ottelun ratkaisuksi muodostuneekin ottelun alku ja se, kumpi käynnistää ottelun paremmin. 

HPK saa myös pientä etua siitä, että sai levätä perjantaina eikä ole joutunut matkustamaan, mutta tässä vaiheessa kautta ei voida puhua mitenkään merkittävästä etulyöntiasemasta.

Jukurit ja JYP avausvoittoa jahtaamassa

Jukurit ja JYP kärsivät molemmat avausottelussaan tappion, joten lauantaina kummankin tähtäimessä ovat kauden ensimmäiset voitonjuhlat.

Jukurit taipui perjantaina KalPalle tiukan taistelun jälkeen 2–1. Mikkeliläiset olivat hyökkäyspelissä KalPan jaloissa, mutta pystyivät puolustamaan tiiviisti ja Sami Rajaniemi oli itse varmuus viimeisenä lukkona. Tiiviissä puolustuksessa piilevätkin mikkeliläisten mahdollisuudet myös nuorentunutta JYPiä vastaan.

Vaikka JYP hävisi kotonaan HIFK:lle selkeästi 2–5, väläyttelivät jyväskyläläiset nuorennusleikkauksen olevan hyvässä vauhdissa. Hurrikaanipaitojen maalit iskivät Anttoni Honka ja Patrik Puistola, kun Miska Siikonen ja Jerry Turkulainen kirjauttivat syöttöpisteet molempiin maaleihin.

Tiiviin mikkeliläispuolustuksen murtamiseen JYP tarvitsee kuitenkin onnistumisia myös kokeneemmalta osastolta ykkäsketjusta. Odotettavissa onkin vähämaalinen asemasota sarjapisteistä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

11.09
KalPa - Jukurit
0 - 3
24.08
Jukurit - KalPa
4 - 0

JYP

18.09
JYP - KooKoo
3 - 1
10.09
JYP - HIFK
2 - 1 JA

KooKoo avaa kautensa vaikeimmassa mahdollisessa paikassa – Kukkonen hyvästelee Raksilan

Ainoana joukkueena vielä kauden ensimmäistä peliävään odottava KooKoo matkaa Ouluun Kärppien vieraaksi. Yllätysvalmis KooKoo joutuu heti kovimpaan mahdolliseen mittariin. Oman mausteensa peliin tuo Lasse Kukkosen jäähyväisottelu.

Tähänkin kauteen selvänä ennakkosuosikkina lähtenyt Kärpät on viime kauden suuryllättäjä KooKoolle kotiluolassaan äärimmäisen kova mittari, joka näyttää heti alkuun, onko viime kauden taika tallella.

Kärpät nousi torstain avausottelussa HPK:ta vastaan vierasvoittoon erikoistilannemaalien turvin, eikä joukkue ole vielä näyttänyt läheskään parastaan. Kysymysmerkki löytyy maalin suulta. Hämeenlinnassa sekä Patrik Rybar että Justus Annunen olivat sivussa ja maalilla debytoi voitokkaasti vasta 18-vuotias Joel Blomqvist. Lauantain maalivahtitilanne on vielä kysymysmerkki.

Blomqvist ei joutunut merkittävään kiekkosateeseen Hämeenlinnassa, mutta kotiluolassa tilanne voi olla toinen. Ottelu on oululaisittain myös merkittävä, kun seuraikoni Lasse Kukkonen vetää vielä kerran Kärppä-paidan päälleen jäähyväisottelussa. Latausta oululaisilta siis tuskin puuttuu.

Viime kauden yllättäjä KooKoo on yksi kauden alun isoimpia kysymysmerkkejä. Enää joukkue ei pääse yllättämään ketään housut kintuissa, vaan kouvolalaiset otetaan varmasti tosissaan jokaisessa kopissa. 

KooKoo menetti viime kauden jälkeen tukun avainpelaajiaan, kun esimerkiksi Juha-Pekka Haataja, Anrei Hakulinen, Kim Strömberg, Henrik Haukeland, Matt Caito ja Libor Sulak jättivät Kouvolan, jälkimmäinen siirtyen juuri Kärppiin. Tilalle on hankittu paljon potentiaalia, jonka valjastamisessa päävalmentaja Jussi Ahokas on osoittanut olevansa erittäin taitava.

Mielenkiintoisia nimiä KooKoo-nipussa ovat esimerkiksi hyökkääjät Ahti Oksanen ja Kasper Björkvist, puolustaja Joni Tuulola sekä Detroit Red Wingsin maalivahtilupaus Victor Brättström.

Ässät hakee jatkoa pirteälle kauden alulleen Saimaan rannoilta

Kautensa hienolla kotivoitolla TPS:stä avannut Ässät pyrkii hakemaan jatkoa ja onnistumisen kierrettä Lappeenrannasta, johon porilaiset matkaavat SaiPan vieraaksi.

Ässät kaatoi kauden avauksessaan TPS:n 3–2. TPS-ottelussa Ässien ruotsalaisvahvistukset olivat avainroolissa, kun Andreas Borgman ja Sebastian Wännström iskivät maalit mieheen ja Linus Söderström pysäytti maalilla 24 kiekkoa.

Ässät lähti kauteen mielenkiintoisella joukkueella, kun lupaavia otteita herättäneiden ulkomaalaisvahvistusten lisäksi Mika Niemi palasi Poriin ja patapaitaan.

SaiPa taipui perjantain ottelussa Tampereella Ilvekselle 2–1, mutta itse peli oli lupauksia herättävä. Isoimmat vaikeudet olivat viimeistelyssä. SaiPa iski illan ainokaisensa vasta ottelun viimeisellä minuutilla, jolloin kiri jäi torsoksi. Pitkälti toiveita joukkueen hyökkäystehoista kannattelevat Jarno Koskiranta ja Tomas Zaborsky kirjauttivat maaliin syötöt, mutta enemmänkin on lupa näiltä herroilta odottaa.

Ottelun erikoisuus on, että molemmat joukkueet menettivät yhden ulkomaalaisvahvistuksen ennenaikaisesti suihkun puolelle perjantaina. SaiPan Jacob Moverare ajettiin ulos polvitaklauksesta ja Ässien Nick Merkley passitettiin pesulle päähän kohdistuneesta taklauksesta. Mahdollisista pelikielloista ei ole vielä tietoa. 

Täystyrmäyksen kokenut Tappara kiillottamaan teräänsä Pelicansin kustannuksella

Murskatappion Raumalla kokenut Tappara tulee kotikaukaloon varmasti sisuuntuneena. Vastaan luistelee kesän aikana kohusta toiseen liidellyt Pelicans, joka nappasi avausottelussaan kotivoiton Sportista.

Lukon ja Tapparan ottelusta odoteltiin jännittävää ja tasaista, mutta Tappara putosi raumalaisten kyydistä jo avauserän jälkeen häviten lopulta peräti 7–2. Tamperelaisten tiiviit rintamahyökkäykset hajosivat tuloksen revetessä taululla, mutta uudessa ottelussa odotettavissa lienee jälleen tiivistyneitä rivejä.

Joukkueen ennakkoon hehkuhettu ja pelätty ykkösketju Kristian KuuselaMichael SpacekJukka Peltola jäi pimentoon Raumalla, mutta jo lauantain ottelussa kokeneilta pelimiehiltä ja nuorelta tsekiltä on lupa odottaa isoa parannusta.

Pelicans pääsi juhlimaan erikoisen ja lähinnä negatiivista julkisuutta poikineen kesän jälkeen avausottelussa kotivoittoa Sportista. Joukkueen tähtenä loisti maalivahti Patrik Bartošák.

Jos jäätiin Tapparan ykkösketjulta odottamaan enemmän, odotetaan sitä myös Pelicansin huippuhankinnalta Ryan Laschilta, joka onnistui kuitenkin avaamaan pistetilinsä perjantaina. Myös paikoille Lasch itsensä järjesteli useampaan otteeseen, joten tehoja voi olla luvassa lisää jo heti lauantaina Hakametsässä.

Tappara lähtee otteluun taatusti ärsytettynä, joten Pelicansilla on edessään täysi iltapuhde, jos pisteitä mielitään Tampereelta hakea. Mitä pidempään Tappara pysyy maaleitta ja mitä enemmän fyysisestä pelistään tunnettu Pelicans pystyy kirvesrintoja horjuttamaan, sitä enemmän tamperelaisten pelihuumori kärsii.

Rynnistääkö Lukko rallatellen voittoon myös Turussa?

Länsirannikon joukkueet TPS ja Lukko avasivat kautensa tyystin erilaisissa merkeissä. TPS taipui Porissa Ässille, kun taas Lukko jyräsi Tapparan yli murskalukemin.

Liigassa on nähty viime vuosina suhteellisen vähän venäläispelaajia, mutta ainakin TPS:n venäläisvahvistukset esiintyivät edukseen Porin perjantai-illassa. Ruslan Ishakov ja Timur Ibragimov iskivät maalit mieheen ja Andrei Karejev näytti parasta osaamistaan tolppien välissä.

Venäläiskolmikon otteista huolimatta TPS kärsi Ässille 3–2-tappion. Kauden alku ei ollut toivottu rajusti uudistuneelle turkulaisryhmälle, mutta kasvojenpesun paikka on tarjolla heti lauantaina kotihallissa.

Vastustaja ei kuitenkaan ole helppo, sillä Lukko onnistui riisumaan omassa ottelussaan Tapparan täysin aseista murskaten tamperelaiset lukemin 7–2.

Lukon avausottelu lähestyi täydellistä onnistumista, kun raumalaiset rytmittivät peliä sekä oman pään kiekkokontrollilla että tarkalla hyökkäysalueen pelillä. Lisäksi onnistumisia tuli laajalla rintamalla, kun useat tämän kauden uudet kasvot saivat heti pistetilinsä auki.

Aleksi Saarelan ja Daniel Audetten kesken näyttäisi rakentuvan mallikas tutkapari. Myös puolustajat onnistuivat hyvin hyökkäyspään pelin osallistumisessaan hyvillä ohjurikiekoilla sekä oikea-aikaisilla katkoilla. Lisäksi maalilla Oskari Setänen oli eleettömän varma.