Lukon pitkä odotus päättyi suureen riemuun − Toni Koivisto sai nostaa mestaruuspokaalia ensimmäisenä

LIIGA / Raportti
Toni Koivisto pääsi juhlimaan joukkueensa kanssa mestaruutta
Kuva © Jaakko Stenroos

Turkulaisilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin lähteä täyttä häkää kiekon kimppuun ja luomaan maalipaikkoja. Toinen hyökkäysketju onnistuikin heti ottelun ensiminuuteilla Markus Nurmen johdolla riistämään kiekkoja hyökkäysalueella, mutta maalipaikkoja ei syntynyt. Toisessa päässä Karri Rämö otti heti alkuun hyviä torjuntoja Lukon aloitusvoittojen jälkeen syntyneistä laukaisupaikoista.

Kokoonpanoon mukaan palannut Kristián Pospíšil sai heti huutelua osakseen hänen kaataessaan TPS:n Josh Kestnerin laitaa vasten. Tuomarin suuntaan katselu ei jäähyä kuitenkaan raumalaisille tuonut. Vain hetkeä myöhemmin Lukko pääsi ylivoimahyökkäykseen ja kiekko jäi pyörimään uhkaavasti maaliviivalle, mutta Rämö jatkoi hyviä otteitaan turkulaisten maalinsa suulla.

Lukon ja neljännen finaaliottelun avausmaalin iski Lukon kokenein pudotuspelipelaaja Toni Koivisto. Linus Nymanin tilalle nostettu Koivisto pääsi iskemään kiekon ilmasta maaliverkkoon hänen sijoituttuaan viisaasti takatolpalle.

Avausmaalia edelsi Lukon ylivoimamahdollisuus, mutta turkulaiset ovat sarjassa syöneet Lukon vapaat laukaisupaikat ja heittäytyneet rohkeasti kiekon eteen − niin tuolloinkin.

Lukko kuitenkin käytti maalipaikkansa ja tuplasi johtonsa neljä minuuttia ennen erän loppua. Pospíšil ponkaisi laidasta läpi ja jakoi kiekon Julius Mattilalle, joka katkaisi maalin kulmalta tärkeässä paikassa kymmenen ottelun pisteettömän putkensa.

Lukko sai turkulaisten vahvan alun jälkeen langat käsiinsä ja peliä pelattiin lähes yhteen päätyyn. Lukon puolustus siivosi tehokkaasti turkulaisten nousut Lassi Lehtisen vartioimalle maalille.

TPS nopeasti tasoihin ja Lukko yhtä nopeasti uudelleen karkuun

TPS lähti toisessa erässä kuromaan kahden maalin eroa umpeen kovalla intensiteetillä, kun kiekko pyöri turkulaisten kannalta oikeassa päädyssä. Lukon maalilla Lassi Lehtisen nappasi torjunnat tililleen TPS:n ykkösketjun luodessa painetta muutaman erittäin vaarallisen maalipaikan myötä. Lehtinen ehti kiekon eteen viisi kertaa ennen kuin Rämölle kirjattiin ensimmäistäkään torjuntaa.

Lukon päävalmentaja Pekka Virta käytti mainoskatkot hyväkseen jokaisen pelaajan kuunnellessa neuvoja liikkumatta. Intensiteetin kasvaessa kipusi myös tunnetaso ensimmäistä erää korkeammalle. Lisäksi etenkin raumalaisten vaihtopenkiltä reagoitiin jokaiseen tilanteeseen taukoamatta.

Turkulaisten vahva painostusjakso tuotti lopulta tulosta ennen ottelun puoliväliä. Lukon kentällinen pelasi pitkää vaihtoa ja TPS:n terävä kakkoskenttä hyödynsi tilanteen. Josh Kestner iski jo kevään kuudennen maalinsa kiekonriiston päätteeksi. Heti seuraavassa vaihdossa tolpat kolisivat Lehtisen selän takana.

Turkulaiset onnistuivat tiivistämään viisikkopelaamistaan ja syötöt osuivat kohdilleen. Samaan hurmokseen joukkue onnistui myös pitämään raumalaiset pois maalipaikoilta vierasjoukkueen pelatessa ylivoimaa.

Lukko ei ollut ennen erän viimeistä neljännestä saanut vielä yhtäkään laukausta kohti Rämön vartioimaa maalia, vaikka joukkueelle tarjottiin myös ylivoimamahdollisuus. TPS:n dieselkone sen sijaan lämpeni ja joukkue tuli tasoihin Aleksi Anttalaisen kevään toisen maalin myötä seitsemän minuuttia ennen toisen erän loppua ja turkulaisten kannalta tilanne näytti valoisalta.

Tasoitusmaali ei kuitenkaan kauaa lohduttanut, sillä vain reilun minuutin jälkeen Pavol Skalický pääsi läpiajoon ja iski Lukon jälleen johtoon. Heti seuraavassa vaihdossa Jonne Tammela pääsi niin ikään läpiajoon, mutta Rämö keräsi raikuvat suosionosoitukset torjumalla yrityksen patjallaan.

Lukon peli kuitenkin vapautui ja alle kahdessa minuutissa se oli jo karannut uudelleen kahden maalin johtoasemaan, kun neljäs maali syntyi Eetu Koivistoisen lavan kautta. Maali vei Koivistoisen entistä tiukemmin kohti pudotuspelien pistepörssin voittoa.

Tarinan satumainen loppu

Kolmanteen erään lähdettäessä tilanne oli samankaltainen: joukkueiden välillä oli kaksi maalia Lukon hyväksi. TPS pyrki luomaan painetta ja kuromaan eron uudelleen kiinni, jotta sarja venyisi ratkaisevaan viidenteen otteluun. Joukkue onnistui heti erän alkuun tappamaan Kestnerin jäähyn, joka aiheutti närää turkulaisyleisön keskuudessa.

TPS vältti luodin, kun Juuso Pärssiselle oltiin langettaa viiden minuutin jäähy ja pelirangaistus huitomisesta, mutta uudistuneen säännön vuoksi tuomarit kelasivat videotallenteita ja jäähy ei astunut voimaan. Samuli Piipponen sen sijaan nappasi itselleen huitomisjäähyn kolmannen erän puolivälissä, joten se avasi mahdollisuuden turkulaisille.

Sinikeltaisten vaihtopenkillä saatiin kuitenkin juhlia onnistuneita blokkeja ja turkulaisilla oli jäähyn päättymisen jälkeen seitsemän minuuttia armonaikaa ennen loppusummeria. Viitisen minuuttia ennen erän loppua Aleksi Saarela iski korkean purkukiekon suoraan katsomon puolelle, joten peli ei todellakaan ollut ohi. Raimo Helminen näki tilaisuuden tulleen ja otti myös ylivoiman alkaessa 16 torjuntaa napanneen Rämön pois maaliltaan.

TPS päästi edellisessäkin ottelussa kaksi maalia pelatessaan ilman maalivahtia ja sama toistui jälleen. Ensin Lukon kapteeni Heikki Liedes iski kiekon tyhjään rysään ja heti seuraavassa vaihdossa saman teki Koivistoinen, jolle maali oli jo illan toinen.

Lukko pelasi kolmannessa erässä viisaasti ja pyrki pitämään kiekkoa edellisen ottelun tapaan. Joukkue osoitti kypsyyttä ja varmaa joukkuepelaamista, mikä on kantanut joukkueen aina runkosarjan voitosta nyt myös joukkueen toiseen mestaruuteen.

Vuodesta 1963 tähän hetkeen on ollut pitkä matka. Odotus on päättynyt ja Lukon satumainen tarina sai kruununsa sekä onnellisen loppunsa. Rauman Lukko on viimein mestari, 58 vuoden tauon jälkeen. Kapteeni Heikki Liedes antoi konkarihyökkääjä Toni Koiviston nostaa ensimmäisenä Kanada-maljan ilmaan. Mestaruus oli 38-vuotiaan Koiviston uran ensimmäinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo