Liiga-kierros: Lukko mittatikkuna kärkikamppailussa − jatkaako JYP voittojen tiellä?

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro
Perjantaina Liigassa mitellään kuuden ottelun kierros. TPS haastaa Lukon ja HPK pyrkii jatkamaan hyvää virettään KalPan kustannuksella.

Seuraa Heitä

Aarne Intonen #41 | TPS

Keskushyökkääjä

Nuori laituri on tilaisuuden saatuaan ollut tehokas. 16 minuutin peliajalla operoiva Intonen on saanut Raimo Helmiseltä ylivoimavastuutakin ja on pystynyt vastaamaan huutoon. Jatkuuko kahden ottelun mittaiseksi yltänyt maaliputki Lukon vieraana?

Kärkikamppailu Raumalla

Lukon otteluissa puhutaan usein Liigan kärkikamppailusta, eikä suotta: onhan raumalaisjoukkue sarjan kiistaton huippunippu. Tällä kertaa kova haastaja saapuu Turusta.

Lukko on hallinnut Liigaa kauttaaltaan tämän kauden osalta. Lassi Lehtisen johtama maalivahtitandemi, Robin Pressin mestaroima puolustus ja laaja hyökkäysarsenaali ovat taanneet Lukolle vankan piikkipaikan sarjataulukossa.

Lukko ja TPS kohtasivat alkukaudesta kahdesti ja molemmilla on tilillään yksi voitto. Aivan viime otteluissa kumpikin on pelannut vaihtelevasti eikä suuria voittoputkia ole nähty.

TPS on saanut uuden pirteän ilmestyksen hyökkäykseensä Aarne Intosen myötä. Nuori hyökkääjä onkin iskenyt maalin kahdessa edellisessä ottelussa paikaten karanteenissa olevaa Markus Nurmea mallikkaasti.

Raumalla nähdään kahden etevän erikoistilannejoukkueen kohtaaminen, sillä sekä Lukko että TPS ovat sekä yli- että alivoimilla sarjan kärkikastia. Turkulaiset tuppaavat ottamaan sarjakärkeä enemmän jäähyjä, joten piileekö tässä ottelun ratkaisun avain?

Piristyneiden Kerho hakee pisteputkelleen jatkoa

HPK on noussut kuin varkain totiseen taisteluun pudotuspelipaikasta. KalPa ei ole sen lähin uhkaaja, mutta hyvä mittari siltikin.

Niiralan monttuun luistelee kaksi kovassa tuloskunnossa olevaa joukkuetta. Vierailija HPK on hakenut kuudesta viime ottelustaan viisi maukasta voittoa, kotijoukkue KalPa on puolestaan voittanut neljä viidestä viimeisimmästään. Jaksojen ainoat tappiopelit ovat lisäksi ratkenneet vasta yliajalla, eli kumpikin joukkue purjehtii kohti runkosarjan päätöskolmannesta varsin vakuuttavassa pisteputkessa.

Kotijoukkueen viikko alkoi länsirannikon kiertueella, jolla se voitti Sportin ja jatkoajalla Ässät. Erityisenä tehomiehenä kunnostautui joukkueen ykkössentteri Balazs Sebok, joka nettosi kahdesta pelistä messevät tehot 3+3. Onnellisten tähtien alla on aloittanut myös kuopiolaisten tuoreehko hyökkääjähankinta Jeremy Bracco, jonka käsialaa oli KalPan jatkoaikamaali Porissa.

Eero Kilpeläisen valitettavan loukkaantumisen myötä maalilla vastuuta ovat jakaneet Samu Perhonen ja yhteistyöseura IPK:sta lainalla oleva Henrik Tikkanen. KalPa on etsinyt kuumeisesti korvaajaa vielä noin kuukauden sivussa olevalle Kilpeläiselle ja löysi sellaisen eilen. SaiPan lainaama Matěj Tomek pelaa jo tänään joukkueen maalilla.

Sarjan hännille lopullisesti juuttuneeksi jo tuomittu HPK on piristynyt viimeisen kahden viikon mittaan oleellisesti. Kuuden pelin pisteputkessa ovat kaatuneet Jukurit, JYP, Ässät, SaiPa ja viimeisimpänä tiistaina Tappara. Ainoa tappio, sekin voittomaalikilpailussa, tuli juuri KalPaa vastaan.

Kerhon valoisan jakson pääarkkitehteinä ovat olleet juuri he, joiden pitikin: Valtteri Puustinen, Petri Kontiola, Juuso Ikonen ja Elmeri Eronen kuuluvat joukkueen kiistattomaan kärkikaaderiin ja ovat vastanneet huutoon yhdennellätoista hetkellä. Juuri Puustisen maalit ratkaisivat Kerhon voiton Tapparasta tiistaina.

Sarjatilanteen kannalta KalPa ja HPK eivät ole varsinaisesti päävastustajia, mutta kummallakin on paljon pelissä. Muuta keskikastia enemmän otteluita pelannut KalPa pyrkii pitämään kiinni asemistaan suoralla puolivälieräpaikalla, HPK:n taistelu taas on vaihtunut 14. sijan metsästämisestä varsin vakavasti otettavaan pudotuspelipaikan tavoitteluun.

Muokattu: 26.2.2021, kello 12.57: Korjattu tieto Tomekin pelaamisesta.

Viimeinen kuulutus kärkikuusikkoon

Pelicans ja KooKoo keikkuivat vielä tovi sitten sarjan kärkikahinoissa. Kummallekin nykyhetken realismia on taistella suorasta puolivälieräpaikasta – ja sitäkin kiihkeämmin kurssin kääntymisestä.

Vaikka uusia, nuoria ratkaisijoita on noussut kiitettävällä innolla, on Ryan Laschin ja Hannes Björnisen puuttuminen paljastanut kivuliaimman kautta lahtelaisten materiaalin ohuuden. Helmikuun härkäviikoilla Pelicans on voittanut vain neljästi – ja silloinkin vain sarjan pohjakolmanneksen joukkueita.

Tältä viikolta on alla toki kaksi ylityövoittoa, kun Jukurit kaatui Mikkelissä jatkoajalla ja SaiPa Lappeenrannassa voittomaalikilpailussa. Kymmeneen viimeiseen otteluun Pelicans on kuitenkin naarannut vain kymmenen pistettä. Se on tahti, jolla suora puolivälieräpaikka karkaa vinhaa vauhtia horisonttiin. Helmikuun pistekeskiarvo on rujo 0,83.

KooKoo on viimeisissä viidessä pelissään ollut armottomasti laskusuhdanteessa. Lettiin on tullut kahdesti TPS:ltä sekä HIFK:lta, ainoa voitto puolestaan on kymmenettä sijaa kärkkyvästä Sportista. Laajan materiaalinsa turvin KooKoo on pystynyt taistelemaan jokaisessa pelissä pisteistä, mutta helmikuussa niitä on kertynyt Kouvolaan vain 1,22 per peli.

Vaikka KooKoon hyökkäyskalusto huomioiden tätä voi olla vaikea uskoa, tehottomuus verottaa tällä hetkellä kouvolalaisten pistepussia jossain määrin. Päävastustajiaan (joita eivät ole esimerkiksi JYP ja Sport) vastaan KooKoo tuppaa jäämään kahteen tehtyyn maaliin.

Vaikka maalissa on laatuveskari Victor Brattström, lähtökohdat eivät riitä pisteille riittävän usein, jotta KooKoo kykenisi lopulta toistamaan täysimääräisenä viime kauden temppunsa. Pelejä on toki rästissä, mutta sarjataulukossa KooKoo on tasaisen keskikastin pohjimmaisena, yhdeksäntenä.

Kummankin joukkueen kannalta ottelun paras puoli on se, että jaossa on kaikesta huolimatta yhteensä kolme pistettä. Aivan lähellä niin sarjataulukossa kuin maantieteellisesti majailevaa päävastustajaa vastaan ne maistuvat erityisen makealta – ja tulevat kummalle tahansa ryhmälle huutavaan tarpeeseen.

Liekehtiikö Kunyk myös vanhassa kotihallissaan?

Kärppien toipumisprosessi alkukauden alhosta on jo pitkällä, seuraava vaihe on nousta suoralle puolivälieräpaikalle. SaiPalle ovat puolestaan koittamassa viimeiset hetket löytää maalipurkin avaaja.

Joukkueiden tuoreet kuulumiset ovat varsin ronskisti päinvastaiset. Peliään rajusti yksinkertaistanut Kärpät on kairannut tällä viikolla kolmen pisteen vierasvoitot Ilveksestä ja TPS:sta, SaiPa on puolestaan jo kolmatta kertaa tässä kuussa täsmälleen kolmen ottelun tappioputkessa.

Kärpät koki kolmesta peräkkäisestä Ilves-pelistään keskimmäisessä maalin kotitappion, mutta onnistui kääntämään kurssinsa tiistaiksi. Ennen tappiota oululaisilla oli allaan kahdeksan peräkkäistä voittoa: ennen viime lauantaita Kärpät hävisi viimeksi KooKoolle toinen päivä helmikuuta.

Yksittäisistä pelaajista vahvimmin viime peleissä on astunut esiin joukkueen ykkössentteri, Cody Kunyk. Kanadalainen on peliälynsä turvin noussut kannattelemaan joukkueen tuloskuntoa ja on tavalla tai toisella mukana liki puolessa Kärppien maaleista tällä hetkellä. Vanhaan kotihalliinsa Kisapuistoon hän saapuu viiden ottelun pisteputkessa. Molemmissa tämän viikon otteluissa syntyi lisäksi maali.

Kotijoukkue SaiPa painii puolestaan likimain seuraidentiteettitason ongelmansa, maalinteon, kanssa. Vaikka valonpilkahduksia näkyy aika ajoin, ne ovat pudotuspelipaikan hamuamisen kannalta liian lyhytikäisiä ja aivan liian harvassa. Ville Hämäläisen ryhmä luo kyllä paikkoja ja tapaa voittaa maalia kohti suuntautuvat laukaukset useammin kuin hävitä ne, mutta itse viimeistely on tuottanut suhteetonta tuskaa.

Lappeenrantalaisten kauden mittaan parantunut kiekkovarmuus paineen alla koki keskiviikkona Pelicansia vastaan pieniä kolauksia. Kahta kertaluokkaa parempaa Kärppiä vastaan keltamustien puolustuksella on vielä vähemmän varaa alkukaudella nähtyyn höntyilyyn ja hätäisiin ratkaisuihin.

Pelin suuntaa määrittää keskeisimmin se, onnistuuko SaiPa pitämään Lappeenrannassa jälleen muotiin tulleella herhiläismäisellä karvauksellaan Kärppien tähdet vähillä tehoilla ja näin pelin vähämaalisena.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Kärpät

Tutut vastustajat kohtaavat

Illan ottelu on joukkueille jo viides keskinäinen tämän kauden runkosarjassa. Voitot ovat tasan 2−2.

Ilves tulee Sport-otteluun pelattuaan kolme peräkkäistä ottelua Kärppiä vastaan. Tasaiset mittelöt kovaa oululaisryhmää vastaan ovat valmistaneet tamperelaisia laadukkaasti astetta köykäisemmän vastustajan kohtaamiseen.

Ilveksen riveistä on löytynyt myös ratkaisukykyä, mutta viimeistely on toisaalta ontunut. Paikkoja tamperelaisilla on ollut edellisotteluissa yllin kyllin. Matias Maccelli on toiminut joukkueen taikurina hyökkäyspäässä.

Sport on voittanut kolme edellistä otteluaan päästämättä kertaakaan kahta maalia. Puolustus- ja maalivahtipeli on siis kotkapaidoilla kunnossa. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten lukuisia paikkoja luova Ilves saa murrettua Sportin puolustuksen.

Janne Keränen viilettää kahden ottelun maaliputkessa, mutta myös tutut nimet Michael Keränen ja Sebastian Stålberg ovat alati vaarallisia vastustajalle.

JYP haluaa pysyä voittokannassa

JYP katkaisi syntisen pitkäksi venyneen tappioputkensa rankkarivoitolla Tapparasta. Joukkue mielii jatkaa trendiä patapaitojen isäntänä.

JYP palasi pitkän tauon jälkeen voittojen tielle kellistämällä Tapparan Hakametsässä voittomaalikilpailun jälkeen 3−2. Santeri Koskela teki ottelussa uransa ensimmäisen liigamaalin.

JYPin menestyssaumat lepäävät maalivahtipelin onnistumisessa. Markus Ruusu ja Niko Parkkinen eivät kuulu sarjan häikäisevimpiin veskareihin, joten hyviä iltoja siltä osastolta tarvitaan.

Robert Rooba on ollut yksi koko Liigan säkenöivimpiä maalintekijöitä eikä myöskään Ässien tule unohtaa virolaishyökkääjän vaarallisuutta. Orastavassa tappioputkessa tarpovan porilaisryhmän on saatava pelinsä perälauta kiinni.

Kaikki tietävät Sebastian Wännströmin ja puhuvat hänestä. Ässistä löytyy myös paljon muitakin laadukkaita pelaajia. Puolustaja Jakob Stenqvist on iskenyt maalin kahdessa edellisessä ottelussa. Hyökkääjä Ty Rattielta on lupa odottaa lisää tehoja.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA

Ässät

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Tällä kaudella