Tyly ja tehokas HPK puolusti SaiPan kumoon − Liigan tehottomin ylivoima törmäsi puolustusmuuriin

LIIGA / Raportti
Valtteri Puustinen livahti maalintekoon ensimmäisessä erässä Joel Olkkosen estelyistä huolimatta.
Kuva © Topi Lainio
HPK jatkoi voitokasta virettään SaiPan kustannuksella. Lappeenrantalaiset ovat hävinneet nyt kolmesti peräkkäin kotikentällään. HPK sen sijaan voitti vieraskentällä neljän tappion jälkeen.

Kierros kierrokselta etäämmäs Liigan pohjamudista nouseva HPK saapui Lappeenrantaan oivassa vireessä, joka pohjautui tehokkaaseen maalintekoon ja toisaalta erinomaiseen ylivoimapelaamiseen.

Vieraat jatkoivatkin voittojen tiellä SaiPan jätettyä hyödyntämättä etsikkoaikansa ylivoimalla. HPK sen sijaan ei onnistunut tällä kertaa ylivoimalla eikä juhlinut maalikarkeloissa, mutta pelasi sen sijaan kiitettävän puolustustaistelun, jota SaiPa ei lopulta onnistunut voittamaan kovasta yrityksestä huolimatta.

HPK:n ponteva ottelun alku alku

Ottelun ensimmäinen erä alkoi vierasjoukkueen komennossa. Heti ottelun ensimmäisessä vaihdossa Juuso Ikonen pääsi yrittämään maalintekoa avoimesta maalipaikasta, mutta SaiPan maalivahti Matěj Tomek torjui yrityksen eleettömästi.

Kovakuntoisen HPK:n vire näkyi vahvana hyökkäyspelaamisena, mikä aiheutti kotijoukkueelle ongelmia puolustusalueellaan. Ikosen maalipaikan jälkeen myös Tommi Tikalle tuli yllättävän avoin maalipaikka heti erän alussa. Vierasjoukkueen paine realisoitui SaiPan Niklas Nevalaisen ottamaan rangaistukseen.

Hämeenlinnalaisten ylivoima on ollut liekoissa viimeisillä kierroksilla. Onnistumisten myötä kohonnut itseluottamus näkyi myös SaiPan tehokasta alivoimaa vastaan. HPK loi nopeilla puolustusnelikkoa avaavilla syötöillä kaksi avointa maalipaikkaa, mutta SaiPa selvitti tiukat tilanteet osin taidolla, osin tuurilla.

Ensimmäisessä erässä nähtiin myös kaksi maalia. HPK:n maalissa kiteytyi kotijoukkueen ottelun alun vahvuus keskialueen ylittämisessä. Joukkue avasi kentän kiitettävällä laadulla muutaman nopean syötön avulla. Maalitilanteessakin Petri Kontiolan pelin rytmitys sekä Valtteri Puustisen nopeus ja suoraviivaisuus mahdollistivat Puustisen karkaamisen puolustaja Joel Olkkoselta.

Viime kierroksilla hyökkäyspelaamiseensa uusia vivahteita saanut SaiPa sai luotua muutaman pitkän hyökkäyksen HPK:n puolustuksen estelyistä huolimatta. Avain näihin hyökkäyksiin oli HPK:n puolustajien peliä avaavien syöttöjen katkaiseminen ja tehokas päätypeli. Tällaisestä syntyi myös tasoitusmaali Tomáš Záborský ja Veikko Loimarannan luotua Micke Saarelle avoimen maalipaikan.

Ylivoimapelaaminen jälleen SaiPan murheenkryyninä

Toisessa erässä edettiin tasaisemmissa merkeissä, eikä maalipaikkoja aiheuttaneita virheitä kiekon kanssa enää nähty yhtä taajaan kuin ensimmäisessä erässä. Tasaantunut pelaaminen näytti tukevan erityisesti SaiPaa, joka tuli erään aiempaa paremmalla peli-ilmeellä.

Kotijoukkueen lievä pelinhallintaa tuki Liigan jäähytilaston herran ja hidalgon Markus Kankaanperän kaksi rangaistusta. Näiden rangaistusten lisäksi Santeri Lukka rikkoi Jarno Koskirantaa alivoimaneliön keskellä.

SaiPan illasta toiseen ailahteleva ylivoima ei tällä kertaa onnistunut pitkän erikoistilannejakson aikana. Vierasjoukkue sen sijaan sinnitteli alivoiman kerrallaan ja piti voittohaaveet voimissaan.

Erän lopussa rangaistusten umpeuduttua sinnikäs HPK:n Otto Latvala purki pitkän SaiPan paineen roiskaisemalla kiekon keskialueelle. Harri Kainulainen vaistoisi tilanteesta mahdollisuutensa SaiPan vaihdon ollen kesken ja lähti määrätietoisesti kohti vastustajan maalia. Syntynyt ylivoimahyökkäys päättyi lopulta hallittuun maaliin.

Sykähdyttävällä tavalla päättynyt toinen erä jatkui SaiPan hallinnassa myös kolmannessa erässä. SaiPa painosti vieraitaan jatkuvalla syötöllä, HPK sen sijaan keskittyi puolustamaan oman alueensa keskustaa. Vaikka vieraiden johtoaseman puolustaminen onnistuikin, se sai tarpeetonta lisähaastetta joukkueen ottamista rangaistuksista.

SaiPan paineistus ei kuitenkaan riittänyt tällä kertaa niin tasakentällisin kuin ylivoimallakaan. Kiekonhallinnasta huolimatta SaiPan laukausten laadussa oli parantamisen varaa. Toisaalta HPK:n oman alueen ja maalin edustan puolustaminen oli sitoutunutta ja tiivistä. SaiPa ei päässyt juurikaan irtokiekoille, mikä oli pitkälti vierasjoukkueen puolustamisen ansiota.

HPK:n kuuma vire jatkui siis Lappeenrannan illassa puolustuksen ehdoilla. Vierasjoukkue sai lauottua Tomekin vartioimaa maalia kohden ainoastaan 12 kertaa. Hämeenlinnalaiset ovat voittaneet neljä edeltävästä viidestä ottelustaan häviten ainoastaan kerran voittolaukauskilpailussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo