Tappara peittosi Kärpät dynastioiden kohtaamisessa Oulussa

LIIGA / Raportti
Christian Heljanko oli voiton takuumies Tapparan kaataessa Kärpät.
Kuva © Tiia Mahkonen
2010-luvun dynastiajoukkueet Kärpät ja Tappara kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa kaudella 2020–21, kun Kärpät isännöi kirvesrintoja Raksilan lauantai-illassa. Joukkueet tarjosivat katsojille laadukkaan ja viihdyttävän jääkiekko-ottelun, mikä sisälsi vauhtia ja kosolti laadukkaita suorituksia.

Alkukaudella Liigassa takerrelleet joukkueet ovat saaneet viime aikoina peliään paremmille raiteille: Kärpät on voittanut viimeisestä viidestä ottelustaan neljä, Tapparan seilatessa neljän ottelun voittoputkessa.

Kärpät on voittanut Tapparan viimeksi kotikentällään runkosarjassa 12.2.2019, eli yli 20 kuukautta sitten.

"Tapparan verkkoon on tällä hetkellä vaikea tehdä maalia", kaikuivat sanat Raksilan katsomosta. Tämä toteamus on paikkansapitävä. Tappara on saanut Jussi Tapolan mestaruuskausista tutun puolustuskonseptin kuosiinsa pienellä aktiivisuuden ja agressiivisuuden lisällä. Tämä yhdistettynä toimivaan maalivahtipeliin tuottaa Tapparalle tällä hetkellä voittoja – Kärppiä vastaan jo viidennen perättäisen.

Kotiyleisön mielenkiinto kohdistui paluun Raksilaan tehneeseen Juhamatti Aaltoseen. Iiläinen saalisti kauden avausottelussaan JYPiä vastaa neljä syöttöpistettä. "Iin taikuri" toivotettiinkin tervetulleeksi takaisin Raksilaan raikuvin suosionosoituksin.

– Tuntui, kuin ei olisi ikinä ollutkaan poissa peleistä, totesi Aaltonen ottelun ennakkohaastattelussa helpon näköisestä paluustaan Liiga-kaukaloihin.

Ottelun alku oli tasainen ja molemmat joukkueet pelasivat varovasti ja virheitä vältellen. Kumpikaan joukkue ei höntyillyt kiekon saadessaan, vaan hyökkäämään lähdettiin rauhassa ja koko viisikon voimin.

Kärpät pääsi pyörittämään illan ensimmäistä erikoistilannetta, kun Tappara-hyökkääjä Otto Rauhala komennettiin rangaistusaitioon.

Rauhala ei kauaa ehtinyt jäähypenkkiä kuluttaa – tarkalleen 21 sekuntia – kun Aaltonen vei Kärpät 1–0-johtoon. Aaltosen nimen kuuluttaminen sai yleisön villiintymään toistamiseen.

Kärpillä oli erinomainen tilaisuus mennä maalin jälkeisessä vaihdossa jo kahden maalin johtoon, mutta Tapparan veräjää vartioinut Christian Heljanko venyi upeasti ja esti kärppähyökkääjien lähentelyt maalinedustalla.

Noin kolme minuuttia Kärppien johtomaalista ja tamperelaiset tulivat tasoihin todellisella taistelumaalilla.

Tapparan nelosketju liikutti kiekkoa kotijoukkueen alueella ja pyörityksen päätteeksi Lassi Vanhatalo survoi maalinedustalta kiekon maaliin. Vanhatalon Liiga-uran avausmaalissa oli onneakin mukana kiekon pompittua maaliin kärppäpuolustuksen kautta.

Tappara sai virtaa maalistaan ja ottelun rytmi siirtyi vähitellen vierailijoille suotuisaksi.

Kirvesrinnat loivat useita hyviä maalintekopaikkoja erän aikana suoraviivaisilla nousuillaan.

Erän lopulla vierailijat siirtyivät 2–1-johtoon, kun tapparapuolustaja Valtteri Kemiläisen viivatoimitus löysi tiensä aina maaliin saakka ohi maskin takana seisseen Patrik Rybárin.

Myös Tappara pääsi koittamaan onneansa ylivoimapelissä, kun vierailijat pääsivät pyörittämään pakkopeliä erän lopussa. Tamperelaiset liikuttivat kiekkoa hyvin ja loivat useita hyviä maalipaikkoja. Onni oli isäntien puolella tällä kertaa ja erätauko tuli oivaan saumaan kotijoukkueen kannalta.

Toinen erä alkoi kotijoukkueen kannalta murheellisesti. Libor Šulák komennettiin jäähyaitioon ja Tappara ei illan toista ylivoimaansa jättänyt hyödyntämättä. Michael Špaček saalisti jo illan kolmannen tehopisteensä vieden Tapparan kahden maalin karkumatkalle komealla ja tarkalla laukauksellaan.

Tapparan maalin jälkeen Kärpille siunaantui parempi jakso ja kiekko pyöri Tapparan alueella. Kärpät ei kuitenkaan Mikko Niemelän tolppalaukausta lähemmäksi kavennusmaalia päässyt.

Illan varmasti vauhdikkain erikoistilanne nähtiin Ben Bloodin istuessa jäähyaitiossa erän puolessa välissä. Tappara piti silmämääräisesti enemmän kiekkoa ja Kärpillä oli suuria vaikeuksia päästä pois tamperelaisten aktiivisen karvauksen alta. Kärpät loi myös pari hyvää maalintekotilannetta, vaikka ylivoimapeli ei varsinaisesti pyörinyt.

Kolmannessä erässä Kärpät haki vimmatusti peliä kaventavaa maalia, mutta ainoa lisäosuma nähtiin ottelun viimeisellä peliminuutilla entisen kärppäpelaajan, Charles Bertrandin tyhjään maalin iskemän osuman muodossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo