Liiga-kierros: Turussa tarjolla kärkikamppailun revanssi, Vaasassa palaillaan karanteenista

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Viimeinen täysi runkosarjaviikko Liigassa käynnistyy kuuden ottelun kierroksella. Vaikka kierroksen annista jäikin uupumaan HIFK:n ja Kärppien kohtaaminen, on panoksia pöydässä reilusti liki kaikilla pelipaikkakunnilla.

Tiistain kierroksella oli määrä pelata myös seitsemäs ottelu, HIFK–Kärpät. Lukuisista koronatartunnoista kärsinyt helsinkiläisryhmä joutui kuitenkin vetäytymään ottelusta.

Ammattiurheilijalle 14 vuorokautta ei HIFK:n kertoman mukaan ole riittävä aika koronaviruksen aiheuttamasta sairaudesta toipumiseen niin, että pelaaminen olisi terveyden kannalta turvallista.

Ottelusta kirjataan HIFK:lle luovutustappio maalein 0–1, minkä turvin Kärpät nousee 91 pisteeseen ja parantelee asemiaan taistelussa suorasta puolivälieräpaikasta. HIFK:n asema sarjan toisena ei ole tiistain kierroksella uhattuna.

Kuudella muulla paikkakunnalla kuitenkin pelataan normaalisti. Illan kierroksella karanteenista palaavat Sport ja Ilves, jotka kohtaavat Vaasassa.

Seuraa Heitä

Andrei Karejev #1 | TPS

Maalivahti

Hoiti oman hommansa äärimmäisen laadukkaasti TPS:n ja Lukon lauantaisessa kohtaamisessa, torjuen 29/30 kohti tulleesta laukauksesta. Varma viimeinen muuri turkulaisten maalilla.

Hannes Björninen #24 | Jokerit

Keskushyökkääjä

Ensi kaudeksi Jokereiden riveihin KHL:n puolelle siirtyvä Björninen pelaa viimeisiä runkosarjapelejään Liigassa. Laatusentterin työtä kannattaa seurata vielä kun voi, kyseessä on helposti joukkueensa tärkein yksittäinen pelaaja.

Roby Järventie #21 | AHL

Laitahyökkääjä

Nuori Järventie alkoi löytää hieman tehojaan ennen joukkueen karanteenikomennusta. Ilveksen riveissä varmasti kelpaisi, jos tämä jatkaisi nyt siitä, mihin jäi.

TPS saa nopean revanssipaikan Lukosta huippuottelussa

TPS ja Lukko kohtaavat Turussa jo toistamiseen lyhyen ajan sisään, kun samat joukkueet kohtasivat samassa paikassa vasta lauantaina. Tuolloin tasaisen ja laadukkaan väännön vei nimiinsä vierailija Lukko. Odotettavissa on tälläkin kertaa huippulaadukas mittelö.

TPS oli joukkueiden lauantaisessa kohtaamisessa voitossa kiinni aina kolmannen erän loppuminuuteille asti, kunnes Lukáš Klok toi raumalaiset tasoihin ajassa 57.51. Kamppailu eteni aina voittomaalikilpailuun asti, jonka Lukko hoiti Pavol Skalickýn viimeistelyllä.

Avainkysymys turkulaisten kannalta lienee se, kuinka joukkue saisi pidettyä pelinsä kasassa täydet 60 minuuttia. Lauantaina TPS aloitti ottelun vahvasti ja etenkin ensimmäisessä erässä joukkueella oli peli hyvin näpeissään. Ote kuitenkin lipesi hiljalleen raumalaisten suuntaan ja TPS ajautui pelaamaan pitkiä aikoja puolustuspäässä. Puolustuspelisapluuna kuitenkin on kunnossa ja Andrei Karejev maalillaan vakuuttava.

Tiistain kamppailuun TPS saa kokoonpanoonsa takaisin viiden ottelun pelikieltonsa kärsineen Petteri Wirtasen.

Sarjan kärkipaikkaa miehittävä Lukko on lauantain kohtaamisen jälkeen neljän ottelun voittoputkessa. Vakuuttavasti läpi kauden pelannut raumalaisjoukkue on melko varma runkosarjavoittaja, sillä paljon saa tapahtua, jotta tuo titteli muulle joukkueelle lipuisi.

Joukkueen vahva pelaajamateriaali yhdistettynä toimivaan pelitapaan on tuonut tulosta tällä kaudella, kun joukkue on ollut eliittiä niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin. Joukkue on tehnyt sarjassa selkeästi eniten maaleja ja pistepörssin kärkikymmeniköstä löytyy kaksi Lukon pelaajaa: vakuuttavaa kautta pelaava sentteri Daniel Audette sekä puolustajien pistepörssikärki Robin Press.

Toimiva puolustuspeli näkyy myös maalivahtien tilastoissa, kun Lassi Lehtisen nimi komeilee maalivahtitilastojen kärjessä niin torjuntaprosentissa (94,07 %), päästettyjen maalien keskiarvossa (1,38) kuin nollapeleissäkin (6).

Terästäytynyt Tappara punnitsee HPK:n viimeisen oljenkorren

HPK on Rinkelinmäellä käytännössä katsoen pakkovoiton edessä, jos se mielii pelaamalla mukaan kevään pudotuspeleihin.

HPK:n nousumahdollisuus pudotuspeliviivan päälle ei ole enää joukkueen omissa käsissä. Kahteen viimeiseen runkosarjapeliinsä hämeenlinnalaiset lähtevät kuitenkin pakkovoitot mielessään, sillä ilman niitä HPK ei pysty Sportin asemaa kymmenentenä tosiasiallisesti haastamaan. 

Edellisviikolla Kerho käsitteli paineet hyvin ja hoiti täydet pisteet kaikista otteluistaan. Joukkueen terveystilanne on ollut käytännössä optimaalinen, sillä sairastuvalla ei ole kuin pitkäaikaispotilaita. Kova pelikuorma ei ole ainakaan toistaiseksi näkynyt Kerhon kiistattoman ykkösmaalivahdin Eetu Laurikaisen otteissa.

Lankalauantain Jukurit-voitto oli Kerhon viikon peleistä tasoltaan ailahtelevin, mutta tuotti silti rutiininomaiset pisteet. Etenkin kaksi kärkiketjua nakuttavat maaleja illasta toiseen.

Päävalmentaja Matti Tiilikaisen mukaan HPK:n vastustajat ovat parin viime viikon aikana ottaneet ylivoimapelin konserttimestarin Petri Kontiolan erityisen tiukkaan valvontaan, mutta Kontiolan on silti onnistunut alustaa useampi osuma. Niistä erikoisin oli lauantaina oman pään aloituksesta vippaamalla lähtenyt Valtteri Puustisen maali.

Tapparan peli on puolestaan kohentunut Dominik Hrachovinan ja Jukka Rautakorven koronaedesottamusten nostattaman kuohunnan laannuttua. Kirvesrinnat saapuvat Hämeenlinnaan allaan viime viikolta voitot SaiPasta sekä voittomaalikilpailun jälkeen Kärpistä.

Kristian Kuuselan paluun myötä sinioranssien hyökkäyksessä on ollut enemmälti leveyttä, vaikka viimeistely yhä takkuaakin. Maaleja on viimeisten kahden viikon aikana syntynyt keskimäärin alle kaksi per peli.

Anton Levtchin ja Kristian Tanuksen kikkaklinikalla esitellään kädentaitoja ja tehdään kiekottelusta taidetta, mutta koristeiden ja krumeluurien seasta puuttuu turhan usein itse pihvi; kauniista kuvioista tehdyt maalit. Charles Bertrand puolestaan on toiminut vastaesimerkkinä: suoraan laukaukseen turvaudutaan liiankin usein, monesti vieläpä kaukaa tai huonoista sektoreista. Näistä Tappara ei tahdo saada ranskalaistähdeltään edes potentiaalisia paluukiekkoja.

Maalilla jatkaa kaikkien odotusten mukaisesti Christian Heljanko, joka torjuu pikkumustaa tällä hetkellä hyvällä itseluottamuksella. Tuo itseluottamus on Tapparan tärkeimpiä avuja ja toivoja pitkän kiekkokevään pitimiksi.

HPK:lla on Tappara-otatuksen jälkeen ohjelmassaan enää yksi runkosarjan ottelu, kotiottelu SaiPaa vastaan ensi viikon tiistaina. Tappara pelaa viimeisillä kierroksilla HPK-kohtaamisen jälkeen vielä neljästi ennen pudotuspelejä.

Saimaan rantojen keskinäisessä ottelussa panoksena enää kunniaa

Tappiokierteensä lauantaina katkaissut SaiPa vierailee sarjajumbo Jukurien kotiluolassa Kalevankankaalla. Toiveet jatkopeleistä kumpikin joukkue on joutunut hautaamaan jo viikkokausia sitten.

Tasapelien jälkeisen ajan pisimpään tappioputkeensa tänä keväänä suistunut SaiPa sai kierteensä poikki lauantaina Porissa. 11 tappion ja kahden viikon koronakaranteenin jälkeen kolmen pisteen potti on tullut siipirikolle ryhmälle varmuudella kipeään henkiseen tarpeeseen.

Ässien vieraana SaiPan peliä leimasi eniten hätäisyys, vaikkei se jäähyjen arvoisiksi virheiksi juuri realisoitunutkaan. Yhteisen treeni- ja pelituntuman puute ei ole voinut olla näkymättä: vierasvoiton avaimet tarjosi paremminkin Ässien viimeistelyn ponnettomuus kuin SaiPan viisikkopuolustuksen dynaamisuus. Kutakuinkin saman kaliiperin Jukureita vastaan jälkimmäistä tarjoutuu sauma harjoitella uudelleen.

Lankalauantain Ässät-ottelu tarjosi myös kaksi uran ensimmäistä Liiga-maalia, kun nuoret sputnikit Valtteri Ojantakanen ja Leevi Karjalainen onnistuivat toisen erän tehominuutin aikana. Karjalaisen maaliin kakkossyötön merkkautti lisäksi uran ensimmäistä Liiga-otteluaan pelannut Niko Kautiainen.

Jukurit on puolentoista viikon pelitaukonsa jälkeen ajautunut jälleen tappioputkeen. Jari Kauppilan miehistö sai viime viikon kolmessa ottelussa aikaan yhteensä vain kaksi maalia, mikä tiivistänee joukkueen ongelmista oleellisen. JYPin keräämien ylityöpisteiden myötä Jukurit valahti viime viikolla kaiken muun lisäksi sarjan peränpitäjäksi.

SaiPaa vastaan Jukureilla on kuitenkin tällä kaudella kulkenut. Kauden aiemmat kaksi keskinäistä ovat kumpikin päättyneet mikkeliläisjuhliin. Jälkimmäisessä ottelussa Jukurien onnistui hakea ensimmäistä kertaa historiassaan kolme pistettä Lappeenrannasta. SaiPan maaliskuisen koronakaranteenin myötä jälkimmäinen voitto varmisti Jukureille tämän kauden osalta myös Saimaan herruuden.

Mikkeliläisten kupletin juoni loppukaudeksi on taistella viimeisen sijan välttämisestä yhdessä JYPin kanssa. Kolmantenatoista olevalla SaiPalla ei silläkään ole enää juuri voitettavaa; pudotuspeliviiva on karannut jo horisonttiin. Katseet on molemmissa leireissä suunnattu tulevaan kauteen.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

Jukurit

01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0
30.03
Ässät - Jukurit
4 - 1

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4
01.04
SaiPa - Tappara
1 - 2

Onko KooKoosta KalPan liidon pysäyttäjäksi?

Suotuisissa tuulissa viime viikot purjehtinut KalPa saa alkukevään kunnolleen optimaalisen mittarin, kun vastaan asettuu keskikastin KooKoo.

KalPa on kevään korvalla kovassa kurssissa. Kahden viime viikon aikana KalPa on kukistanut Pelicansin, Jukurit ja sekä kolmesti JYPin. Ensimmäiseltä kierrokselta pudotuspelit aloittava KooKoo on edellisiin peilaten hyvä ja nousujohteinen pelivireen mittari kuopiolaisille.

Kilpipaitojen mainion kevätkauden salaisuus on piillyt pitkälti tasavahvassa materiaalissa. Runsasmaalisempinakin iltoina tehot jakautuvat laajalle rintamalle, mikä on raudanluja vahvuus ajatellen kevään pudotuspelejä. Pelkkä Jeremy BracconKai Kantolan ja Jesse Grahamin poispelaaminen ei riitä pimentämään KalPaa, sillä nelisylinterisessä koneistossa on tehoreserviä alaketjuihin saakka.

Hieman varjojen mailla on jo pidempään kulkenut Miikka Pitkänen. Alkukaudella liki piste per peli -tahdilla operoinut hyökkääjä loukkaantui vuodenvaihteessa, ja on jäänyt helmikuun puolivälistä lukien yhteensä kolmeen tehopisteeseen. Tiistai-illan ottelussa piilee Pitkäselle potentiaalinen sytyke, kun ruutia kuivatellaan hänen viime kauden seuraansa KooKoota vastaan.

KooKoo huipentaa kautensa seurahistorian ensimmäisiin Liiga-pudotuspeleihin, joissa se aloittaa urakkansa ensimmäiseltä kierrokselta. Kouvolalaiset antoivat jatkopelejä silmällä pitäen kovan työnäytteen lauantaina kaatamalla mahdollisen avausvastustajansa Kärpät tylysti 3–0.

Jussi Ahokkaan ryhmän otteet ovat karanteenin jälkeen ailahdelleet koko lailla. Vaikka joukkuetta tähdittää 20 maalia pyssyttänyt Ahti Oksanen, on maalinteon kanssa ollut Jyväskylän ryöpytyksen jälkeen pieniä vaikeuksia. Oksasen ja Vilmos Gallón takaa on löydyttävä tulitukea, mikäli KooKoo mielii ensimmäistä kierrosta pidemmälle kevään peleissä. Kasperi Ojantakanen ja Samuli Ratinen ovat jo väläytelleet.

Maalissa on urakoinut kolmen viime pelin ajan Oskari Salminen. Kotkalaisen tuorein työnäyte on Kärppien nollaaminen lauantaina, mutta pelituntumaa voidaan hyvin antaa jommallekummalle muullekin veskarille. Victor Brattströmin taustalla kärkkyy Salmisen lisäksi HPK:sta lainattu Joona Voutilainen.

Pudotuspeleistä karsiutunut Ässät lähtee kiusaamaan Pelicansia

Lahdessa Pelicans jahtaa tärkeitä pisteitä päästäkseen kiinni suoraan puolivälieräpaikkaan, kun taas Ässillä ei enää ole pelissä juuri muuta kuin kunnia.

Viikonlopun TPS- ja KooKoo-voittojensa myötä Pelicans on vielä tiukasti mukana taistelussa viimeisistä suorista puolivälieräpaikoista. Tuon tavoitteen kannalta voitto Ässiä vastaan tiistaina olisi joukkueelle erittäin tärkeä, sillä tuon pelin jälkeen turkoosipaidoilla on jäljellä enää kolme ottelua runkosarjaa.

Maaliskuun lopulla pienessä tappioputkessa ollut lahtelaisjoukkue on saanut taas tuloksia käännettyä voitollisiksi paremmalla prosentilla. Kapteeni ja kultakypärä Hannes Björninen on tehnyt vahvaa tulosta ykköskentän keskellä ja myös NHL-statuksella siirtorajalla mukaan tullut Filip Chlapík on jo saanut ensimmäiset onnistumisensa maalien muodossa.

Vierailija Ässät oli vielä viikonloppuna mukana taistelussa runkosarjan kymppipaikasta, mutta lauantainen romahdus yhdentoista ottelun tappioputkessa tarponeelle SaiPalle oli haaveiden kannalta varsin kohtalokas. Porilaiset johtivat ottelua jo 2−0, mutta SaiPa onnistui painelemaan rinnalle ja ohi toisen erän lopussa, haudaten käytännössä porilaisten jatkohaaveet.

Porilaisten tuloksenteko on ollut pitkälti ykköskentän varassa, jossa ruotsalaistykki Sebastian Wännström on onnistunut nakuttamaan peräti 32 maalia Nicolai Meyerin ja Peter Tiivolan rinnalla. Alemmista kentistä apua ei ykkösmiehille ole juuri herunut. Nimilistaa katsoessa ei voi välttyä ajatukselta, että enemmän olisi ollut lupa odottaa.

Mielenkiintoista on nähdä, miten Ässät on toipunut viikonlopun pettymyksestä ja pystyvätkö porilaisia enää lahtelaisia haastamaan voittotaistelussa.

Karanteenijoukkueet heti vastakkain

Sekä Sport että Ilves pelasivat edelliset ottelunsa 20.3. ja tämän jälkeen joukkueet asetettiin karanteeniin. Tiistainen kohtaaminen on molemmille ensimmäinen karanteenin jälkeen, joten pelituntuman kannalta joukkueet ovat samalla viivalla.

Kotijoukkue Sport on ennen illan kamppailua kiinni sarjataulukon kymmenennessä sijassa, josta se käy kamppailua viimeisillä kierroksilla enää HPK:n kanssa. Hämeenlinnalaisilla on mahdollisuus paikka Sportilta ottaa, mutta tilanne on vielä vaasalaisten omissa käsissä. Viimeisestä neljästä pelistä Sportin pitäisi saada tällä hetkellä viisi pistettä, jotta paikka varmistuisi.

Maaliskuun lopulla ennen pelitaukoa Sport hävisi kahdesti peräkkäin, ensin Jukureille ja sitten HPK:lle. Näitä nihkeitä maalin tappioita puolestaan edelsi kaksi voittoa sarjajohtaja Lukosta, joten peliesityksiä voi hyvin luonnehtia ailahteleviksi.

Ennen pakkotaukoa joukkueen ongelmana oli maalinteon tehottomuus niin tasakentin kuin myös ylivoimapelissä. Iso syy tähän on vastikään jatkosopimuksen joukkueen kanssa tehneen Michael Keräsen poissaolo loukkaantumisen takia. Vaasalaisten onneksi Kerästä odotetaan vielä lähiaikoina takaisin kokoonpanoon. Iso palanen hyökkäyspäässä on ollut myös kotkapaitaan palannut Olavi Vauhkonen, joka on tehnyt pisteitä lähes piste per peli -tahdilla.

Viidennellä paikalla olevan Ilveksenkin osalta panoksia loppupeleissä riittää. Suora pudotuspelipaikka ei ole vielä varma, mutta kuitenkin melko todennäköinen. Nelospaikka on vielä otettavissa KalPalta, mikä takaisi joukkueelle kotiedun ainakin puolivälierävaiheeseen.

Ilveksellä oli ennen taukoa meneillään kolmen ottelun pisteputki, kun joukkue otti jatkoaikapisteen JYPiltä ja voitti Tapparan sekä Lukon. Sport on ollut tamperelaisille vaikea vastustaja, sillä Sport on voittanut kolme kauden viidestä keskinäisestä kohtaamisesta.

Suurinta tulosvastuuta nauttii Eemeli Suomen ja Teemu Lepauksen tandemi, mutta myös nuoriso-osastolta päätään ovat nostaneet tulossarakkeen osalta myös Roby Järventie ja Matias Maccelli. Puolustukseen kesken kauden liittynyt kokenut Anssi Salmela on kantanut loppukaudesta isoa vastuuta ja suoriutunut siitä mallikkaasti.