Liiga-kierros: Viimeiset pudotuspelipaikat jaossa, TPS tähyää mukaan kärkikamppailuun

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
Liigassa pelataan tiistaina olosuhteisiin nähden lähes täysi kierros. Hurjassa vireessä oleva TPS pyrkii vielä runkosarjan voittotaistoon, Porissa pelataan viimeisestä paikasta auringossa.

Taapertava Tappara uhkaa pudota kärkikuusikon kyydistä

Kärpät on runkosarjassa neljäntenä, mutta oululaisten tahtia ei voi kehua vakuuttavaksi. Tappara puolestaan matkaa jo orastavassa syöksykierteessä.

Viimeisen vajaan kolmen viikon aikana Kärpät on jäänyt pisteittä sarjataulukon häntäpäässä majailevia Jukureita, HPK:ta ja JYPiä vastaan. Samaan aikaan joukkue on kuitenkin tallonut TPS:n, Pelicansin ja KalPan tasoisia joukkueita.

Tappara oli puolestaan vielä pari viikkoa sitten vahvasti marssimassa runkosarjan kärkikuusikkoon, mutta viimeisen seitsemän ottelun jaksolla kirvesrinnat ovat onnistuneet voittamaan vain JYPin. Samaan aikaan paikka kärkikuusikossa näyttää olevan uhattuna.

Tapparan taaperrus kulminoituu yksilöihin. Charles Bertrand ei säästele laukaustaan, mutta sihti on hukassa. Jukka Peltolan edellisestä pisteestä on kulunut jo yhdeksän ottelua. Jiri Smejkalin tahti on hiipunut vakuuttavan alun jälkeen ja Kristian Kuusela on ollut sivussa jo hyvän tovin.

Takalinjoilta Tapparalta puuttuivat pahimmillaan Valtteri Kemiläinen sekä Maksim Matushkin. Heistä jälkimmäinen on jo palannut kokoonpanoon, eikä hänen merkitystään kiekolliseen peliin voi väheksyä.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella vasta kertaalleen. Marraskuun lopulla Tappara vei ottelun nimiinsä lukemin 4–1.

HPK:n oljenkorresta on jäljellä enää rippeet, runkosarjan ykköstila näkyy TPS:n kiikarissa

HPK:n pudotuspelimahdollisuudet alkavat olla enää vain teoreettiset. Lopullista niittiä hämäläisten toiveille saapuu lyömään TPS, jonka viime aikojen kova pistetahti on antanut mahdollisuuden runkosarjan voittoon.

HPK:n epätoivoinen urakka pudotuspelipaikan saavuttamiseksi koki pahan vastoinkäymisen perjantaina, kun joukkue kärsi tappion toiselle päävastustajalleen KooKoolle. Kerhon pelaamisessa ei ole näkynyt minkäänlaisia luovuttamisen merkkejä, vaikka tehot jäivätkin puolitiehen juuri erittäin kriittisellä hetkellä.

HPK:n kokoonpanotilanne kauden loppusuoralle on hyvä, eikä tiedossa ole merkittäviä poissaoloja. Kiinnostavinta on todennäköisesti se, miten maltti riittää kiekon kanssa etenkin siinä vaiheessa, jos vastustaja pääsee johtoon. Kerhon pelaajista kannattaa seurata ainakin Santtu Hakasen otteita. Silmiinpistävää on myös se, kuinka hyvällä tasolla HPK:n alivoimapelaaminen on ollut verrattuna alkukauteen, jolloin nelikon läpi lurahteli syöttöjä, eikä alivoimaa pelaava joukko onnistunut muutenkaan riittävästi paineistamaan vastustajiaan.

TPS porskuttaa Rinkelinmäelle kolmen ottelun voittoputkessa ja se on muutenkin ollut maaliskuussa koko sarjan paras joukkue. Turkulaisten kotietupaikka puolivälieriin on käytännössä selvä ja jopa runkosarjan voittoon on pieni mahdollisuus, kun HIFK ei vieläkään pelaa ja Lukon käyrä osoittaa alaspäin.

Varsinkin vieraskentällä TPS on ollut kovassa vedossa – edellinen varsinaisen peliajan tappio tien päältä on jo reilusti yli kuukauden takaa. Vahva tuloskunto on heijastunut usean yksilö todella vahvana kevätvireenä. Erityisesti maalivahti Andrei Karejev on ollut sarjan kuumimpia pelaajia viime viikkojen aikana.

Mielenkiintoinen yksityiskohta tässä ottelussa on myös pistepörssin kahden kärkipelaajan mittelö. TPS:n Josh Kestner on noussut jo kolmen pisteen päähän HPK:n Petri Kontiolasta.

Lahdessa taistellaan suorasta pudotuspelipaikasta

Pelicansin ja KalPan koitoksessa pelataan paikasta auringossa. Poissaolot vaivaavat kumpaakin joukkuetta.

Pelicans ja KalPa ovat keränneet pisteitä tasatahtiin, kummankin pistekeskiarvo on 1,65 ja sarjataulukossa joukkueet miehittävät sijoja kuusi ja seitsemän. Soppaa kuitenkin hämmentää myös kahdeksannella sijalla majaileva Tappara.

Viimeaikaisen vireen perusteella KalPa on lievä ennakkosuosikki. Jo ennestään kapean materiaalin kanssa kamppaillut Pelicans joutuu tulemaan toimeen ilman tehohyökkääjä Iikka Kangasniemeä. Kovien odotusten saattelemana joukkueeseen liittyneellä Filip Chlapikilla on vielä maalitili avaamatta.

KalPan loukkaantumismurheet ovat kasaantuneet maalivahtiosastolle. Eero Kilpeläisen ja Samu Perhosen poissaolojen aikana torjuntavastuuta ovat kantaneet kauden muualla aloittaneet Matej Tomek sekä Henrik Tikkanen. Kaksikko on esiintynyt ajoittain loistavasti, mutta maalin suulla etu on Pelicansilla. Patrik Bartosak on ollut yksi liigakauden parhaista maalivahdeista.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti, otteluista jokainen on päättynyt vierasjoukkueen voittoon. Pelicansin molemmat voitot ovat tulleet vasta varsinaisen peliajan jälkeen, kun KalPa vastaavasti haki voittonsa varsinaisella peliajalla.

Jukureita vastaan viihtyneellä Wännströmillä mahdollisuus karata maalipörssissä

Ässät pelaa pudotuspelipaikasta, Jukurit enää lähinnä kunniasta. Ässien ykköspyssy metsästää myös maalipörssin voittoa.

Jälleen sarjan pohjamutiin valahtanut Jukurit ehti häviämään peräti 13 peräkkäistä ottelua. Putki tuli päätökseensä jumbofinaalissa JYPiä vastaan, ja sen jälkeen mikkeliläiset ovat voittaneet neljä peräkkäistä ottelua.

Myös Jukurien illan vastustajilla on ollut vaikeaa. Ässien tappioputki ei venähtänyt yhtä pitkäksi, sillä porilaiset hävisivät putkensa aikana vain kymmenen ottelua. Ässät tarvitsee kipeästi pisteitä, sillä sarjataulukossa kymmenentenä oleva Sport pelaa karanteenin vuoksi enää neljä ottelua, joten pistekeskiarvon kurominen jää porilaisten omille harteille.

Yksilötasolla katseet kohdistuvat Ässien hyökkääjään Sebastian Wännströmiin. Kauden 30. maaliaan jahtaava ruotsalainen johtaa Liigan maalipörssiä ja on viihtynyt loistavasti Jukureita vastaan. Kolmessa ottelussa maalitili on kasvanut neljällä osumalla. Samaan aikaan maalipörssin lähimmän uhkaajan Robert Rooban JYP pelaa Lukkoa vastaan, joten Wännströmillä on mahdollisuus repiä jopa ratkaiseva ero pörssivoittoon.

Pettymyksien kastiin on laskettava Poriin palannut Sakari Salminen. Ässien kasvatti on pelannut yhdeksän ottelua, joiden saldona on kaksi maalia ja joista kumpikin syntyi tappio-ottelussa TPS:ää vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Jukurit

06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0

Lukolla ei varaa asennevammaan

Kauden tärkeimmillä hetkillä huolestuttavaan suuntaan kulkenut Lukko tarvitsee kurssilleen oikaisua ja tiistain ottelu sarjajumbo JYPiä vastaan toimii tähän tarkoitukseen hyvänä lääkkeenä.

Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, Lukkoa ei voi enää pitää mitenkään varmana runkosarjan voittajana. Huikean alkukauden jälkeen Lukon ottelut ovat yhä harvemmin päättyneet sinikeltaisten kolmen pisteen voittoihin ja esimerkiksi seitsemän viimeisen ottelun saldo on kolme voittoa ja neljä tappiota.

Päävalmentaja Pekka Virran poissaolon vaikutus ei voi olla enää näkymättä Lukon pelissä ja joukkueen pelillinen huippukohta näyttää uhkaavasti jääneen jo kauden varrelle. Tämä on huolestuttava signaali jatkoa ajatellen, kun esimerkiksi TPS on kuromassa kovaa kyytiä raumalaisten pistejohtoa kiinni.

Raumalle saapuvan JYPin kaudessa ei ole enää jumbosijan välttämistä suurempaa panosta pelissä, joten asetelmiltaan tässä ottelussa kaikki paineet ovat Lukon puolella. Asennevammaan Lukolla ei selvästä ennakkosuosikin asemasta ole varaa, sillä JYP osoitti lauantaina pystyvän voittavaan peliin vastustajan uinuessa.

Silti yllättävä Kärpät-voitto oli JYPille vain poikkeuksellinen piristys synkkään nykyvireeseen. Maaliskuussa JYP on ollut lähes aina selvästi vastustajiaan jäljessä ja välillä ottelut ovat repsahtaneet rumiinkin murskalukemiin. Rutiinisuorituksella Lukolle olisi siis tarjolla helpohkot kolme pistettä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA