Liiga-kierros: HPK ja TPS hakemaan revanssia, SaiPalla viimeisiä mahdollisuuksia ehtiä pudotuspelijunaan

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Helmikuu alkaa Liigassa seitsemän ottelun kierroksella vain Pelicansin huilatessa. Kierros sisältää kaksi kohtaamista myös perjantaina kohdanneiden joukkueiden välillä. SaiPalla on viimeisiä oljenkorsia käytössään, ja Helsingissä takavuosien tšekkitaituri tekee vierailun hallille.

Lukko tähtää jatkoa pisteputkelleen

Vuoden 2020 puolella erittäin kovassa vireessä ollut Lukko kohtaa TPS:n peräkkäisten päivien ottelussa. Turussa raumalaisjoukkue otti 3−0-voiton, joten TPS haluaa tasata puntit Raumalla.

Lukon kymmenen ottelun mittainen voittoputki katkesi keskiviikkona Ilveksen vieraana voittomaalikilpailussa, mutta pisteputki on perjantain TPS-voiton myötä 12 ottelun mittainen. Lukon seuraennätys on 15 syksyltä 2014.

Erityisesti Justin Danforth, Kristian Pospisil ja kesken kauden joukkueeseen liittynyt Sebastian Repo ovat olleet iskussa raumalaisten hyvän vireen aikana. Maalivahdit ovat jakaneet vastuuta tasaisesti, ja perjantaina Oskari Setänen piti nollan.

TPS on noussut hyvän tammikuun ansiosta lähemmäs pudotuspeliviivaa, mutta perjantain kierros nosti eron taas neljään pisteeseen, kun TPS:n tappion lisäksi Ässät voitti oman ottelunsa.

Maalin suulle tullut Erik Källgren on onnistunut, vaikka perjantain otteluun mahtui yksi maaliin johtanut harhasyöttö. Lauri Pajuniemi puuttui riveistä perjantaina, ja se vaikutti joukkueen hyökkäyspeliin.

Viime kevään finalistit viikonlopun toisessa tuplapeliparissa

Kärpät otti vakuuttavan voiton HPK:sta perjantaina, ja myös HPK:lla on tilaisuus kuitata tilit tasoihin. Helppoa Oulussa voittaminen ei kuitenkaan vierasjoukkueelle tule olemaan.

Viime kevään finalistit kohtaavat toisensa perjantain tapaan. Nyt pelipaikkana on Oulu, kun Hämeenlinnasta Kärpät otti komean esityksen jälkeen 6−2-voiton. HPK:lle tappio oli kolmas peräkkäinen.

Kolmen tehopisteen iltaa viettäneet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi nousivat takaisin piste per peli -tahtiin tällä kaudella. Oululaisjoukkueeseen huolta tuo kuitenkin Shaun Heshkan loukkaantuminen perjantaina.

HPK:lle esitys jätti paljon parannettavaa, ja joukkue saattaa kokea hyväksi asiaksi sen, että seuraava peli pelataan pikaisesti. Sarjatilanne edellyttäisi voittoja suoraa puolivälieräpaikkaa silmällä pitäen, mutta tällä hetkellä todennäköisempää on kauden jatkuminen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

HPK:n Joona Voutilaiselle sattui heikko ilta perjantaina, ja onkin mielenkiintoista nähdä, mitä tehdään maalivahtivalinnan kanssa. Kärpillä vastuu on jakautunut tasaisesti, että on helpompi uskoa Patrik Rybarin saavan torjuntavuoron lauantaina.

Kuusi, kaksitoista vai jotain siltä väliltä?

SaiPan suunnan on käännyttävä nyt, jotta sputnikit voidaan nähdä kevään pudotuspeleissä. Edessä on yksi kauden tärkeimmistä otteluista, kun juuri pudotuspeliviivan yläpuolella oleva Ässät on vieraana Lappeenrannassa.

SaiPa on pudonnut pitkän heikon jakson takia yhdeksän pisteen päähän pudotuspeliviivasta, ja nyt on viimeisiä mahdollisuuksia aloittaa loppukiri. Vastassa kun on viimeistä pudotuspelipaikkaa pitävä Ässät.

SaiPan hyökkäyspeli on ollut pitkään tuloksetonta, eikä perjantaina JYPiä vastaan ensimmäisen ottelunsa pelanneiden Emil Forslundin ja Justin Shuggin debyytti ollut erityisen onnistunut.

Ässät on idän kiertueella, joka alkoi voitolla Jukureista. Maalit tehtiin kaksosten voimin, Mäkisistä sekä Atte että Miro onnistuivat maalinteossa, ja avausosuman kirjautti Tylor Spink.

Ässien kohdalla huolta voi aiheuttaa myös Sami Aittokallion tilanne. Aittokallio joutui jättämään pelin kesken. Sama nähtiin myös pari viikkoa sitten Tapparaa vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Ässät

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Jatkuuko voittoputki Calounin silmien alla?

HIFK on voittanut neljä ottelua putkeen, ja nyt tavoitteena on viides putkeen. KalPa kärsi tylyn tappion perjantaina, ja hamuaa takaisin voittokantaan.

HIFK ei pelannut perjantaina, kun taas KalPa jatkaa matkaansa pääkaupunkiin pelattuaan perjantaina Lahdessa. Vieraiden ilta päättyi katkerasti, kun kuopiolaisseuraakin aikanaan edustanut Jesse Mankinen teki voittomaalin jatkoajan viimeisellä sekunnilla. KalPa oli johtanut ottelua kahdella maalilla kahteen otteeseen, mutta ote voitosta lipesi päätöserän alussa.

HIFK on voittanut neljä edellistä otteluaan, mutta vastustajat ovat olleet pääosin sarjan alempaa kastia. Erityisesti joukkueen nimekkäät hyökkääjät ovat onnistuneet maalinteossa, mutta jonkun verran harmia tuovat Otto Paajasen ja Teemu Turusen poissaolot.

KalPa on kiinni pudotuspelien ensimmäisen kierroksen paikassa, mutta varaa löysäilyyn sillä ei juurikaan ole, sillä TPS on osoittanut orastavaa nousukuntoa, eikä Ässätkään ole kaukana.

Helsingissä kunniavieraana nähdään vuosituhanteen vaihteen molemmin puolin Liigan parhaimpiin pelaajiin kuulunut Jan Caloun, joka edusti HIFK:ta vuodet 1997-2001.

Takaisin kiinni kotietuun?

KooKoo on pudonnut ainakin hetkellisesti pois neljän joukosta, kun kouvolalaisjoukkue ei pelannut perjantaina. Rästiottelu voi muuttaa tilannetta, mutta mahdollisuus takaisin kiinni kotietuun on mahdollista jo lauantaina Jukurien vieraillessa, mikäli Ilves ja Lukko eivät nappaa täysiä pisteitä toisaalla.

Myös vahvassa vireessä porskuttava KooKoo huilasi perjantaina. Peräkkäisiä pisteellisiä pelejä kouvolalaisilla on jo 15, joista voittoja 13.

Tehoja kouvolalaisryhmässä syntyy laajalta rintamalta, sillä 30 pisteen rajapyykin on ylittänyt jo kuusi pelaajaa - enemmän kuin mistään muusta joukkueesta.

Jukureilla tahti ei ole juurikaan parantunut valmentajanvaihdoksen jälkeen, ja pudotuspeliviiva on karannut jo 14 pisteen päähän. Näin ollen on todennäköistä, että mikkeliläisten kausi päättyy myös neljännellä liigakaudella runkosarjaan.

Vadim Pereskokov on ollut Jukurien yksinäinen tähti. Tammikuussa venäläishyökkääjä iski yhdeksän pistettä yhtä monessa ottelussa, ja joukkueen sisäisessä pistepörssissä hänellä on jo 12 pisteen johto.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3

Jukurit

06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0

Kestääkö Tapparan jänne täydet minuutit?

Tappara on esiintynyt viime aikoina tavallista heikommin erityisesti ottelun loppuhetkillä. Nyt joukkue voi testata jälleen täyden 60-minuuttisen osaamistaan, kun vieraaksi saapuu pitkän tappioputken katkaissut JYP.

Tappara on pelannut edelliset neljä otteluaan ilman kolmen pisteen voittoa. Kaksi kertaa voitto irtosi voittomaalikilpailussa, mutta molempia otteluita yhdisti karu fakta siitä, että vastustaja teki sekä kavennus- että tasoitusmaalin ilman maalivahtia.

Tapparan osalta huolta on aiheuttanut puolustaja Valtteri Kemiläisen ja hyökkääjä Kristian Kuuselan loukkaantumiset. Se on näkynyt erityisesti kirvesrintojen ylivoimapelissä.

JYP katkaisi pitkän tappioputkensa perjantaina isännöidessään SaiPaa. Peliesitys jätti kuitenkin toivomisen varaa, mutta puolustuspelissä mentiin parempaan suuntaan virheiden vähentyessä.

Olli-Petteri Viinikainen teki ensimmäisen Liiga-osumansa SaiPa-ottelussa. Pelissä kunnostautui myös Mikko Kalteva, joka vietti ensimmäistä kahden maalin iltaansa yli kahteen vuoteen.

Tilastot

Ilves paikallisottelun jälkeen Vaasaan

Liigajumbo Sport hamuaa pisteitä lähinnä parantaakseen sijoitustaan, sillä toiveet pelien jatkumisesta runkosarjan jälkeen käyvät vähiin. Ilveksen tehokkaat hyökkääjät puolestaan hamuavat lisää pisteitä.

Sportin suurin tavoite loppukaudeksi on jumbosijan välttäminen, sillä pudotuspelipaikkaan on matkaa jo 18 pistettä. Jukurit on sen sijaan neljä pistettä edellä. Valmentajanvaihdon tuoma hetkellinen apu on käytetty, ja nyt kahdeksasta edellisestä ottelusta vain yksi on päättynyt vaasalaisten voittoon.

Ottelutahti on ollut viime aikoina verkkainen, ja näin kaksi viikkoa sitten pelikiellon saaneiden Turo Asplundin ja Aaro Vidgrenin pannat jatkuvat edelleen. Asplund on pelikelpoinen ensi viikolla, Vidgren saa odottaa paluutaan vielä seuraavaan viikkoon.

Ilves on pelannut viime aikoina suuren määrän jatkoaikoja, sillä seitsemästä edellisestä pelistä neljä on kestänyt yli 60 minuuttia. Näistä vain yksi on saanut ratkaisunsa jatkoajalla, ja siinäkin Arttu Ruotsalainen osui vasta viimeisellä sekunnilla. Ruotsalaisen lisäksi on huomioitava Eemeli Suomi, jonka pistesaldo tammikuun 11 ottelun aikana oli 14.

Suuri kysymys tupsukorvien kohdalla voi ollakin, kuinka lataus löytyy uudestaan paikallisottelun jälkeen. Ottelu alkaa muita myöhemmin, joten puolentoista tunnin lisätauko voi olla hyödyksi. Sport sen sijaan ei pelannut perjantaina.