Liiga-kierros: Voitto Tampereen derbyssä nostaisi Ilveksen jo tasapisteisiin Tapparan kanssa – Saako JYP katkaistua kahdeksan ottelun mittaisen tappioputken?

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Jarno Hietanen
Perjantai-iltana Liigassa pelataan kuuden ottelun kierros. Ilves on saavuttanut Tapparan ja himoitsee päästä paikallisvastustajan rinnalle sarjataulukossa. HPK ja Kärpät sekä TPS ja Lukko aloittavat kahden päivän yhteisen rupeaman.
HPK ja Kärpät pelaavat tuplapeleistään ensimmäisen perjantaina Hämeenlinnassa ja jatkavat eri koneilla toiseen otteluun Ouluun.

Edellisviikolla kahdesti nollille jäänyt Kerho on harjoitellut treeneissään ainakin ahtaiden tilojen pelaamista. Perjantain ainoa terveyden takia poissaoleva on torstain arvion mukaan Miro Karjalainen. Petteri Nikkilän kerrotaan tervehtyneen.

Torstain mediatilaisuudessa kysymyksiin vastaili Filip Krivosik. Slovakki nimesi Kärpät yhdeksi suosikkivastustajistaan. Neljättä kauttaan Suomessa pelaava hyökkääjä on tällä hetkellä kylmässä putkessa tehojen suhteen, mutta kehitystä on tapahtunut niin pelillisellä kuin fysiikkapuolellakin. Hän kertoo treenanneensa kesällä muun muassa Tomas Tatarin ja Martin Fehervaryn NHL-ringissä kotimaassaan.

Kärpät on palannut voittojen tielle ja paahtaa nyt neljän ottelun voittoputkessa. Viimeisimpänä kaatui Kuopiossa KalPa voittomaalikilpailun jälkeen. Kärppien tahtipuikkoa ottelussa heilutti joukkueen slovakkiosasto Michal Kristofin ratkoessa ottelun oululaisille.

Kärpät lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina. Joukkueiden keskinäiset ottelut ovat kuluvalla kaudella olleet hyvin tasaisia, mutta oululaiset ovat selvinneet niistä kaikista voittajina kotiin. Kaikki kauden aiemmat ottelut ovat päättyneet yhden maalin erolla Kärppien nimiin.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

16.10
Kärpät - HPK
3 - 0
15.10
Kärpät - HPK
4 - 3
09.10
HPK - HIFK
5 - 2

Kärpät

16.10
Kärpät - HPK
3 - 0
15.10
Kärpät - HPK
4 - 3

Ilveksellä kiikarissa neljäs peräkkäinen voitto Tapparasta

Ilves on kivunnut tietä hiljaa kohti Liigan kärkeä. Voitolla joukkue nousisi jo tasapisteisiin Tapparan kanssa.

Ilves on murissut alkukauden vaikeuksien jälkeen hurjana. Viimeisimpänä joukkueen kauden ansioluetteloon merkattiin Lukon kymmenen ottelun mittaisen voittoputken katkaiseminen. 

Tupsukorvien hurjan vireen salaisuus kiteytyy joukkueen kurinalaiseen pelaamiseen kaikilla pelin osa-alueilla. Ilves-käskijä Jouko Myrrä on saanut joukkueensa hyvään balanssiin, joka testataan nyt myös kovan tunteen alla pelatessa, kun Ilves ja Tappara kohtaavat toisensa ensimmäistä kertaa 2020-luvulla. 

Tapparan kone on alkanut yskimään. Joukkue ei ole onnistunut näyttämään parastaan edelliseen kolmeen otteluun. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä viime lauantain 1–2-kotitappio KalPaa vastaan ponnettoman esityksen jälkeen. 

Jobinpostia Tapparan riveihin tuo joukkueen ykköspakin Valtteri Kemiläisen loukkaantuminen. Tappara ilmoitti tiistaina Kemiläisen joutuvan joiksikin viikoiksi sivuun tositoimista. Samalla puolustajalta jää väliin Ruotsissa pelattava maajoukkueturnaus. Kemiläinen johtaa puolustajien pistepörssiä ja Liigan syöttöpörssiä pistein 4+31=35.

Toisen tappioputki katkeaa, mutta kumman?

Jo kahdeksan ottelun tappioputkessa rämpivä JYP on lähellä tappioputken katkaisua. SaiPalle tappio olisi neljäs putkeen.

JYP on voittanut edellisen kerran ottelun tammikuun 4. päivä kotihallissa Pelicansia vastaan. Tämän jälkeen traktori on kyntänyt syvältä: jyväskyläläiset ovat ehtineet ottaa kahdeksan peliä putkeen kuokkaan. JYPillä on erinomainen paikka katkaista tappioputki niin ikään heikosti suoriutunutta SaiPaa vastaan kotiyleisön edessä. 

Edellisessä ottelussa KooKoota vastaan JYP reagoi orastavaan maalivahtipelin ongelmaansa antamalla mahdollisuuden pääasiassa Mestiksessä pelanneelle Niko Parkkiselle. Parkkinen ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään etsikkoaikaansa. Nuori torjuja oli jatkuvasti hermostuneen oloinen, mikä konkretisoitui maaleja maksaneiden sijoittumisvirheiden myötä.

Maalivahtien työskentelyä illan isäntien maalilla ei helpota JYP-puolustuksen nukuksissa oleminen, johon joukkueen on löydettävä lääkkeitä katkaistakseen tappioputkensa.

SaiPalla niin ikään on ollut jo pidemmän aikaa vaikeaa. Joukkue nappasi tammikuun puolessa välissä kaksi voittoa putkeen, muttei onnistunut ratkomaan joukkueen keskeisiä pelillisiä kompastuskiviä. Saipan kiekollinen peli on ollut pahasti tukossa ja joukkueen alivoima on yhä sarjan heikointa.

Tappioiden kanssa tarpova SaiPa hakee peliinsä raikkaampaa ilmettä kahden uuden hyökkääjän voimin. Kanadalainen Justin Shugg saapuu SaiPaan DEL:n EHC Red Bull Münchenistä loppukauden kattavalla sopimuksella. Toinen vahvistus, Emil Forslund, saapuu joukkueeseen Brynäsistä loppu kauteen ulottuvalla vuokrasopimuksella.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

Lukon voittoputki vedettiin nollaan – TPS enää pisteen päässä pudotuspeleistä

Tammikuun kuntopuntarin selkeä ykkönen joutui nöyrtymään keskiviikkona Ilvestä vastaan. Samalla katkesi raumalaisten kymmenen ottelun voittoputki. TPS puolestaan on saavuttanut pudotuspeliviivan ja kamppailee tosissaan pääsystä jatkoon.

Rauman Lukko on ollut alkaneen vuoden komeetta Liigassa. Joukkue on pelannut kiistatta Liigan vahvinta kiekkoa ja esiintynyt erinomaisesti kaikilla pelin osa-alueilla.

Edellisessä ottelussa Lukko oli hyvin pelissä kiinni Ilvestä vastaan ja taipui tamperelaisille vasta voittomaalikilpailussa. Pekka Virta koitti piiskata omistaan lisää tehoja irti sekoittamalla ketjukoostumuksia ahkeraan ottelun aikana. Osan tähän toi Justin Danforthin saama tälli ottelussa, jonka seurauksena hyökkääjä joutui jättämään osan pelistä väliin. 

TPS on kovan kritiikin ja myrskyn keskeltä löytänyt uuden taisteluilmeen. Joukkue on hiljalleen saanut pelin rakenteita haluamaansa kuntoon ja taistellut itselleen voittoja tasaiseen tahtiin. Edellinen ottelu oli turkulaisilta kovaa tykitystä, kun TPS nappasi Lauri Korpikosken johdolla 6–0-voiton Lahden Pelicansista

Ikäviä uutisia turkulaisten leiriin tuo joukkueen ykköspyssyn Lauri Pajuniemen loukkaantuuminen keskiviikon kierroksella Pelicansia vastaan. Pajuniemi loukkasi itseään Pelicans-hyökkääjä Jesse Mankisen taklatessa häntä laidan vieressä. TPS-hyökkääjä kävi torstaina jatkotutkimuksissa, eikä hänellä todettu olevan mitään vakavaa vammaa. TPS kertoo seuraavansa Pajuniemen tilannetta päivä kerrallaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

12.10
Växjö Lakers - TPS
05.10
TPS - Växjö Lakers
3 - 1

Lukko

16.10
Lukko - KalPa
3 - 4 VL
09.10
Lukko - Sport
1 - 2