Liiga-kierros: Heinolan ja Heikkisen vahvistama Lukko matkustaa Jyväskylään – Kuopiossa mitellään Savon herruudesta

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Liiga tarjoilee keskiviikkoillalle neljä kiihkeää kamppailua. Raumalla nähdään kierroksen kärkikamppailu, kun sarjakolmonen JYP isännöi vahvistunutta Lukkoa. Illan muut ottelut ovat Ilves–Sport, KalPa–Jukurit sekä Pelicans–Sport.

Kovakuntoinen Ilves isännöi sarjajumbo Sportia

Tampereen Ilves sekä Vaasan Sport palaavat maajoukkuetauolta Hakametsän keskiviikkoillan väännössä. Joukkueet lähtevät otteluun täysin erilaisista lähtökohdista. Kotijoukkue Ilves voitti neljä viimeistä otteluaan ennen taukoa, kun taas vierasjoukkue Sport saapuu Tampereelle neljän ottelun tappioputkessa.

Ilveksen alkukausi oli täynnä myllerrystä, kun tamperelaiset päätyivät irtisanomaan päävalmentajansa Karri Kiven. Kiven tilalle hyppäsi kakkosvalmentaja Jouko Myrrä, jonka johdolla tupsukorvat ovat saaneet pelinsä rullaamaan. Myrrä kertoi ennen maajoukkuetaukoa pelin yksinkertaistuneen. Ilveksen peliotteissa on alkanut näkymään positiivisuus sekä aktiivisuus. Yksittäisistä pelaajista suurimmassa roolissa on ollut maajoukkueessakin esiintynyt kapteeni Eemeli Suomi, joka on koko Liigan maalintekijätilaston toisena. Suomelle hyvää taustatukea ovat antaneet Joose Antonen sekä Robert Leino. Myös maalilla häärivä Lukas Dostal on antanut Ilvekselle joka ilta mahdollisuuden taistella voitosta.

Ilveksen kokoonpano koki maajoukkuetauon aikana pienen muutoksen, kun alkukauden Lukossa lainalla olleen Olli Vainion sopimus purettiin. Pakkipuolella Ilves on kärsinyt loukkaantumisista, kun ennen taukoa kokoonpanosta puuttuivat kärkipään pakeista Aleksi Elorinne, Oskari Laaksonen sekä Lassi Thomson. Thomson on päässyt jo jäälle, mutta pelikunto on vielä arvoitus.

Vierasjoukkue Sportin kausi on ollut täyttä tuskaa. Viime kaudella pirteästi esiintynyt vaasalaisryhmä ei ole saanut käynnissä olevalla kaudella tarvittavia onnistumisia. Sport on päästänyt eniten maaleja Liigassa ja tehdyissä maaleissa takana ovat ainoastaan KalPa ja Ässät. Maalivahtiosastolleen vaasalaiset tekivät jo muutoksen aiemmin syksyllä, kun joukkueen monivuotinen veräjänvartija Mika Järvinen sai tehdä tilaa Niko Hoviselle. Hovisen otteet ovat ailahdelleet samoin, kun kollega Stefan Steenin. Maalivahtien pelaamista on myös hankaloittanut Sportin puolustuspeli, joka on ollut sanalla sanoen heikkoa. Heikon puolustuksen lisäksi ongelmia on tuottanut tehojen puute hyökkäyksessä, joten soppa on tätä myöten valmis ja sarjasijoitusta ei voi pitää suurena yllätyksenä.

Myös Sport teki kokoonpanoonsa viilauksia tauon aikana, kun viime keväänä HPK:n paidassa Suomen mestaruuden voittanut Filip Riska tekee paluun Vaasaan. Kokenut hyökkääjä tuo joukkueeseen varsinkin puolustuspään osaamista sekä voittamisen kulttuuria.

Tilastot

Vahvistunut Lukko matkustaa Jyväskylään

Jyväskylässä nähdään Liigassa kolmannella sijalla majailevan JYPin sekä neljäntenä olevan Lukon kauden toinen kohtaaminen. Molemmat joukkueet ovat pelanneet positiivisen syksyn, josta kertoo myös sarjataulukko. Kotijoukkue JYP on tehnyt sarjassa toiseksi eniten maaleja, kun taas vierajoukkue Lukko on päästänyt kolmanneksi vähiten.

JYP palaa maajoukkuetauolta vahva vire taustallaan. Jyväskyläläiset voittivat kolme viimeistä otteluaan ennen taukoa murskaavalla maarierolla 17–3. Pitkin alkukautta JYPin peli on rullannut ja tehoja on löytynyt laajalla rintamalla. Yksilöistä esiin kirkkaimpana on noussut viime kaudella Suomeen palannut Julius Nättinen. Nuori keskushyökkääjä keikkuu koko Liigan maalipörssin kärjessä. Kesken kauden mukaan liittyneet puolustaja Julius Honka sekä hyökkääjä Petrus Palmu ovat tuoneet entisestään varsinkin hyökkäyspään osaamista. Palmu on ollut Suomeen paluunsa jälkeen tulessa viimeistellen 10 otteluun 16 tehopistettä.

Alkukaudesta päävalmentaja Pekka Tirkkosen suurimpana huolenaiheena on ollut alivoima, joka JYPillä on koko Liigan kolmanneksi heikointa. Tirkkosen ja JYPin onneksi joukkue on ottanut koko Liigassa vähiten jäähyminuutteja. Jyväskylässä on varmasti käytetty tauko hyödyksi ja keskitytty alivoiman tehostamiseen.

Vierasjoukkue Lukko sai tauon aikana kovia vahvistuksia takalinjoilleen, kun Ilkka Heikkinen sekä Ville Heinola saapuivat Raumalle. Kaksikko tuo varsinkin kiekolliseen peliin vahvan oman panoksensa. Myös ylivoimalla Heikkiseltä ja Heinolalta on lupa odottaa vahvoja näyttöjä. Lukon ylivoima tarvitseekin piristystä, koska raumalaiset löytyvät ylivoimatilastossa vasta sijalta 12.

Lukon peli on keskittynyt vahvaan viisikkopelaamiseen, jossa puolustus on pitänyt. Lukko on päästänyt sarjassa kolmanneksi vähiten maaleja. Hyökkäyspäässä Lukolta ovat erityisesti kunnostautuneet Westerholmin veljekset Ponthus sekä Pathrik ja jo viime kaudelta tuttu Justin Danforth. Kolmikon takana tehot ovat jakautuneet tasaisesti.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

14.03
JYP - Sport
12.03
HIFK - JYP
3 - 4 JA
06.03
Jukurit - JYP
3 - 1

Lukko

14.03
Lukko - HIFK
10.03
Kärpät - Lukko
1 - 5
07.03
Lukko - SaiPa
8 - 0

Tällä kaudella

harjoitusottelut

05.09.
Lukko - JYP
5 - 6 JA

runkosarja

Savon herruudesta mitellään Kuopiossa

KalPa ja Jukurit ottavat toista kertaa yhteen tällä kaudella. Ensimmäisestä kohtaamisesta voitto matkasi jatkoajan jälkeen KalPan mukana Pohjois-Savoon. Molemmat savolaisjoukkueet ovat valahtaneet pudotuspelien ulkopuolelle.

Kotijoukkue KalPalle aika ennen maajoukkuetaukoa oli karu. Kuopiolaiset seilaavat kuuden ottelun tappioputkessa ja putken aikana joukkue on pystynyt ainoastaan kaksi kertaa venymään pisteille. Ongelmia on löytynyt molemmista päistä, kun omaan päähän on isketty liikaa maaleja ja toisaalta KalPalle maalinteko on tuottanut tuskaa. Erikoistilanteissa varsinkin ylivoima on ollut suorastaan surkeaa ja heikommin on mennyt ainoastaan Ässillä. Tähän on varmasti kiinnitetty huomiota tauon aikana.

KalPa myös vahvisti rivejään viikon alkajaisiksi, kun kanadalaispuolustaja Jesse Graham siirtyi kilpipaitaan. Oikealta puolelta ampuva Graham siirtyy Kuopioon Slovakian pääsarjasta, jossa neljään peliin syntyivät tehot 1+1. Kanadalaiselle lyödään varmasti suurta vastuuta KalPan kiekollisesta pelistä. Myös koejalla ollut puolustaja Otto Huttunen jatkaa KalPassa kauden loppuun. KalPa saanee otteluun myös ison vahvistuksen sairasosastolta, kun Janne Keränen on palaamassa kokoonpanoon.

KalPan "paikallisvastustaja" Jukurit jäi tauolle positiivisemmissa merkeissä, kun mikkeliläiset nappasivat voittomaalikilpailun jälkeen voiton Ässistä. Jukurien taukoa edeltävä viikko oli eriskummallinen, kun joukkueen kaikki pelit ratkesivat vasta voittomaalikilpailussa. Erityisesti suureen rooliin nousi taitava venäläinen Vadim Pereskokov, joka veivasi kolmeen peliin neljä rangaistuslaukausmaalia.

Myös Mikkelissä nähtiin siirto tauon aikana, kun kesällä kovilla odotuksilla Ruotsista saapunut Fredric Weigel lähti loppukauden mittaiselle lainalle Björklövenin riveihin. Jukurit on kärsinyt myös loukkaantumisista, kun sairastuvalla ovat Jesper Piitulainen, Martins Dzierkals ja Valtteri Hotakainen. Nuorten maajoukkueeseen Suomen turnaukseen valittu Kristian Tanus ei pystynyt turnauksessa pelaamaan loukkaantumisen takia otteluakaan. Hänen pelikuntonsa tälle illalle on vielä kysymysmerkki.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

KalPa

14.03
KooKoo - KalPa
07.03
KalPa - Pelicans
7 - 2

Jukurit

14.03
TPS - Jukurit
06.03
Jukurit - JYP
3 - 1
05.03
Tappara - Jukurit
3 - 4 VL

Tällä kaudella

harjoitusottelut

07.08.
Jukurit - KalPa
04.09.
KalPa - Jukurit

runkosarja

Lintuniemen vahvistama Pelicans KooKoon kimppuun

Heikkoja otteita esittänyt Pelicans palaa tauolta kaukaloon isännöidessään KooKoota. Kouvolalaiset pelasivat jo eilen, joten Pelicansilla on lepoetu puolellaan. KooKoo taas saa etua tuoreemmasta pelituntumastaan.

Illan kotijoukkue Pelicans on ajautunut ahdinkoon heikon lokakuunsa takia. Lahtelaiset ovat valahtaneet sarjataulukossa jo sijalle 12. Ennen maajoukkuetaukoa Pelicans pystyi nappaamaan voiton sarjajumbo Sportista. Myös Sportia edeltänyt ottelu Tapparaa vastaan oli positiivisempaa pelaamista Pelicansilta, vaikka pisteitä ei Tampereelta mukaan tarttunutkaan.

Pelicansin ongelmana on ollut pelin suuri ailahtelevuus. Päävalmentaja Ville Nieminen vastuutti pelaajiaan tarkastelemaan omaa ajatusmaailmaansa ennen maajoukkuetaukoa. Myös penkin takana on tapahtunut muutoksia, kun pääomistaja Pasi Nurminen jäi pois ja Jesse Welling tuli tilalle. Pelicans teki myös pelaajahankinnan tauon aikana, kun kookas puolustaja Alex Lintuniemi palaa Suomeen. Kuusi viimeistä kautta Pohjois-Amerikassa kiekkoilut Lintuniemi tuo erityisesti oman pään osaamista. Varsinkin alivoimalla Lintuniemeä tarvitaan, koska Pelicansin alivoima on tällä hetkellä sarjan heikointa.

Lahteen matkustava KooKoo on kierroksen ainoa joukkue, joka pelasi jo eilen. Kouvolalaiset palasivat tauolta isännöidessään HPK:ta. Ottelu venyi aina jatkoajalle asti, jossa vierailija HPK vei lisäpisteen. KooKoo painosti pelissä pitkään, mutta maalipaikat jäivät käyttämättä.

KooKoon pelaaminen alkukauden aikana on ollut alun vaikeuksien jälkeen laadukasta. Jussi Ahokkaan valmentama ryhmä löytyy sarjataulukosta sijalta viisi. Varsinkin oma pää on tiivistynyt ja paineenannot ovat toimineet aivan Liigan alkukierroksia lukuun ottamatta. Hyökkäyspäässä tehoja on vielä revittävissä lisää irti ja kouvolalaiset tarvitsevat maalipaikoille vielä enemmän päättäväisyyttä. Yksittäisistä pelaajista tärkeimpään rooliin on noussut maalivahti Henrik Haukeland, joka on antanut joukkueelle mahdollisuuden voittaa illasta toiseen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

14.03
SaiPa - Pelicans
07.03
KalPa - Pelicans
7 - 2

KooKoo

14.03
KooKoo - KalPa
07.03
Kärpät - KooKoo
3 - 4 JA