Liiga-kierros: Viimeisiä viedään − Tiistaina jaetaan tärkeitä pudotuspelipisteitä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Arno Hämäläinen
Tänään pelataan kauden ainoa täysi ottelukierros tiistaipäivänä. Liigan kärkipäässä taistellaan vielä kotieduista.

HPK:lla vielä teoreettiset mahdollisuudet kuuden joukkoon

Sarjataulukossa seitsemännellä sijalla majailevalla HPK:lla on edelleen ohuet mahdollisuudet suoraan puolivälieräpaikkaan.

HPK ja KalPa ovat sarjataulukossa vain muutaman sijan päässä toisistaan, mutta kymmenen viime ottelun kuntopuntarissa joukkueet ovat eri päissä.

HPK on kerännyt jaksolla 19 pistettä ja on neljäntenä. KalPan vire on ollut huomattavasti vaisumpi, sillä saldona on vaatimattomat yhdeksän pistettä ja kuntopuntarin jumbosijasta kuopiolaiset erottaa vain Pelicans.

HPK on sarjataulukossa seitsemäntenä, eroa kuudennella sijalla majailevaan HIFK:hon on kuusi pistettä, kun kummallakin joukkueella on pelaamatta kolme ottelua. Hämeenlinnalaiset kohtaavat viimeisissä otteluissaan KalPan lisäksi Jukurit ja Ilveksen. HIFK pelaa vielä KooKoota, JYPiä ja Lukkoa vastaan. 

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

16.10
Tappara - HPK
3 - 2
10.10
HPK - Sport
0 - 1

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1

Ilveksellä on vielä ohut oljenkorsi runkosarjan kakkospaikkaan

Kun runkosarjaa on pelaamatta joukkueesta riippuen kaksi tai kolme ottelua, Ilves on kolmen pisteen päässä sarjataulukossa toisena olevasta Tapparasta. Ässät puolestaan pelaa runkosarjan yhdeksännestä sijasta.

Ilveksen päättynyt viikko oli vaihteleva. Viime keskiviikon vierasottelussa Turussa maalinteko tökki ja puolustus ei hoitanut omaa tonttiaan kunnolla. TPS:ää vastaan nähdystä tehottomuudesta ei viikonlopun kohtaamisissa ollut juurikaan tietoa. Pelicansia vastaan perjantaina tupsukorvat saivat sisään viisi maalia, ja lauantaina HIFK kaatui Ville Meskasen johdolla 3-2. Ilves on joka tapauksessa vähintään viides runkosarjassa.

Ässien painetta helpotti, kun TPS jäi taakse. Seuraava päämäärä on saada pisteitä niin, että JYP olisivastassa ensimmäisellä kierroksella. Tämän kauden otteluissa Ässien tilastot ovat paremmat kuin hallitsevaa mestaria HPK:ta vastaan.

Ässien Jakob Stenqvist on hiipinyt kaikessa hiljaisuudessa maalin päähän puolustajien jaetusta maalipörssin kärkisijasta. Porilaisten vahvuus on ollut uhrautuvaisuus, erityisesti nelosketju on kunnoustautunut tässä. Maalivahdit kuuluvat myös Liigan parhaimmistoon.

Tappara etsii ehjää kuusikymmenminuuttista

Tapparalla on ollut viime aikoina vaikeuksia pitää johtoasemansa otteluiden loppuhetkillä. Runkosarjan viimeisten otteluiden teemana on oman maalin puhtaana pitäminen myös otteluiden ratkaisuhetkillä.

JYPin esitykset ovat ailahdelleet paljon. Muutamien pelaajien, kuten maalivahti Eetu Laurikaisen pelikunto on arvoitus. Maalinteko ylivoimalla on ollut vaikeaa. Jos sijoitus on jo todennäköisesti runkosarjan kahdeksas, niin panosta pelissä ei juurikaan ole, joskin Tappara on usein herättänyt joukkueen.

Tapparankin meno on viime aikoina yskähdellyt. Varsinkin kotijäällä on tullut ongelmia päätöserien viime minuuteilla.

Jukka Rautakorpi vaikuttaa sinnikkäästi luottavan passiiviseen kolmannen erän taktiikkaan, joka on vienyt tehot hyökkäyksestä. Vieraissa ihan yhtä pahoja nukahduksia ei ole tullut.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

Tappara

16.10
Tappara - HPK
3 - 2
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6

KooKoo havittelee kotietua puolivälieriin

Kauden komeettajoukkue KooKoo on sarjataulukossa viidentenä. Eroa neljännen sijan Ilvekseen on neljä pistettä, mutta kouvolalaisilla on ottelu vähemmän pelattuna. Tiistain koitos on HIFK:n viimeinen mahdollisuus nousta kuudetta sijaa ylemmäs.

KooKoon viikon aloittaa tuiki tärkeä ottelu, illan vastustaja HIFK on jäänyt viiden pisteen päähän. Molemmilla, varsinkin KooKoolla on vielä mahdollisuuksien rajoissa puolivälierien kotietu. KooKoo ei kuitenkaan ole vielä koskaan ottanut täyttä kolmen pisteen voittoa HIFK:sta. Toisaalta nyt on alla jatkoaikavoitto Kärpistä – edellinen Kärppien kaato kouvolalaisten liigajoukkueella Oulusta oli vuodelta 1988. Joko nyt olisi aika nujertaa myös "Hifki-peikko"?

KooKoo voitti HIFK:n tämän kauden ensimmäisessä kohtaamisessa rangaistuslaukauskisassa. Voittomaalin teki Trevor Mingoia. Se oli ainoa onnistunut veto rankkarikisassa. HIFK on ollut Kärppien ohella vaikein KooKoon vastus Liiga-uralla.

Lukko taistelee vielä runkosarjan kakkospaikasta

Lukko on ollut yksi kevätkauden vahvimmista joukkueista. Tiistaina raumalaisilla on mahdollisuus ohittaa Tappara ja nousta sarjataulukossa toiselle sijalle.

Kärpät on jo voittanut runkosarjan. Tulevalla viikolla joukkueella on vielä kolme ottelua. Etukäteen ajatellen tiistain kohtaaminen Lukon kanssa on niistä tiukin. Lukko on voittanut yhden kolmesta tämän kauden keskinäisestä kohtaamisesta. Viimeinen ottelu Raksilasta oli KooKoon jatkoaikavoitto vieraskaukalossa.

Kärpät tuskin haluaa antaa varmasta sijoituksestaan huolimatta yhtään löysää Lukolle, sillä ottelussa saatetaan hakea asetelmia jo myöhemmälle keväälle, kaksikko kun on mahdollinen välierä- tai jopa finaalipari. 

Lukon panoksista ei tarvitse edes keskustella, sillä raumalaiset jahtaavat kahden pisteen päässä olevaa runkosarjan kakkospaikkaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

17.10
Kärpät - TPS
16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1

Lukko

16.10
HIFK - Lukko
2 - 3
10.10
Lukko - SaiPa
3 - 0

Ottelun panoksena kunnia

SaiPa ja Jukurit ovat jo menettäneet edes teoreettiset mahdollisuutensa pudotuspeleihin. Lisäksi Jukurien nuoriso-osasto pelasi vielä maanantaina Nuorten SM-liigan villi kortti -kierroksen ottelussa TPS:ää vastaan.

SaiPa pelasi viime ottelun vajaalla kokoonpanolla Lukkoa vastaan, ja otti reippaasti nokkaan. Urheilullista panosta joukkueella ei ole ollut toviin, eikä sitä ole nytkään. Ehkä ykkösketjusta voi kiinnostua, sillä siinä Tomáš Záborskýlla on edelleen mahdollisuus 20 kaudella tehtyyn maaliin. Eiköhän SaiPa pelaile viimeiset ottelut valmisteluna ensi kauteen.

Jukurit toisaalta ovat ryhdistäytyneet viime peleissä. Viidestä ottelusta on alla neljä voittoa. Viime viikolla tuli voitot Jypistä ja Tapparasta, sekä tasainen kamppailu Kärppiä vastaan. Jesper Piitulaisen ja Martins Dzierkalsin ketju on ollut hyvässä vireessä. Viimeisten kymmenen pelin alivoimaprosentti on ollut 90 luokkaa. Jukureilla on miehistöä A-nuorten ringissä, joten nähtäväksi jää, kenellä nuorista riittää energiaa Liigapeleihin.

Ottelu vailla panosta

TPS:n ja Sportin kohtaamisesta tuskin muodostuu klassikkoa, sillä kumpikin joukkueista on jo menettänyt mahdollisuutensa pudotuspeleihin.

Kuten Sport, myös TPS on jo varma siitä, ettei paikkaa pudotuspeleissä heru. TPS ottikin lusikan käteen ja lähetti kaikki juniori-ikäiset pelaamaan A-junioreihin, missä TPS on Villi kortti -kierroksen voittaja, ja kohtaa seuraavaksi Kärpät. Nähtäväksi jää, pelaavatko junnut vielä Liigaa vaiko nuorten pelejä. Ja saako ailahdellut Liiga-joukkue paineettomassa tilassa puristettua joukkueesta jotain uutta irti.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

Sport

21.10
SaiPa - Sport
10.10
HPK - Sport
0 - 1

Tällä kaudella

harjoitusottelut

14.08.
TPS - Sport
2 - 3

runkosarja